Γιατί όλοι μιλούν για το Audrion στην Πλάκα;

Γιατί όλοι μιλούν για το Audrion στην Πλάκα; Facebook Twitter
Το Audrion βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής Αθήνας, στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας στην Πλάκα.
0

Ένας Αθηναίος από τη Γαλλία με ιταλικές ρίζες. Κάπως έτσι θα μπορούσες να περιγράψεις τον σεφ Alain Parodi και δεν θα έπεφτες έξω, αφού θα είχες προσδιορίσει με αρκετή ακρίβεια το στίγμα όχι μόνο της προσωπικότητας και της καταγωγής του αλλά και της κουζίνας του.


Με ένα αστέρι Michelin στο ενεργητικό του, ο Alain είχε στο παρελθόν αρκετές επαφές με την ελληνική εστίαση, λειτουργώντας κυρίως συμβουλευτικά σε διάφορα εστιατόρια. Αυτήν τη φορά όμως παίρνει πολύ συγκεκριμένη λειτουργική θέση στο εστιατορικό σκηνικό της ελληνικής πρωτεύουσας.

Σε κάθε πιάτο που ετοιμάζει ο Parodi μαζί με τους δυο βοηθούς του στην ανοιχτή και πανέμορφα κομψή μικρή κουζίνα του Audrion είναι εμφανής η δυνατότητα αυτού που το συνέθεσε να προκαλεί ενδιαφέρον, δημιουργώντας πολλά στρώματα γεύσης, ακόμα και με φαινομενικά απλές μαγειρικές προσεγγίσεις


Είναι σεφ και συνιδιοκτήτης του Audrion, του ολοκαίνουριου εστιατορίου που άνοιξε λίγο πριν από το γύρισμα του χρόνου στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα. Πρόκειται για ένα cave à manger (κελάρι φαγητού), όπως ο ίδιος το ονομάζει, ή ένα αυθεντικό γαλλικό μπιστρό, αν θες να βρεις μια πιο οικεία αναφορά περιγραφής. Όπως και να το ονομάσεις όμως εκεί μπορείς να βρεις φαγητό που πραγματικά σε κάνει να γλείφεις και τα δάχτυλά σου – κι αυτό είναι κάτι που ο δημιουργικός σεφ σου επιτρέπει να κάνεις, σε αντίθεση ίσως με τις μεγάλες σάλες γαλλικών εστιατορίων, στις οποίες έχει διαπρέψει. Πιο απλά, στο αθηναϊκό Audrion ο Αlain Parodi «παραδίδει μαθήματα» υψηλής μαγειρικής τέχνης σε «καθημερινή συσκευασία».


Ο πενηντάχρονος σεφ άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο το 1996 στο Valbonne, ένα χωριό κοντά στις Κάννες. Στο Lou Cigalon ο Parodi έδωσε τον καλύτερό του εαυτό κερδίζοντας το αστέρι του, δημιουργώντας τον μύθο του και αποκτώντας μέχρι το 2009 πολλούς φανατικούς θαυμαστές, οι οποίοι, ακόμα και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας του εστιατορίου, αναπολούν την εποχή που ο Alain βασίλευε στην κουζίνα του.

Γιατί όλοι μιλούν για το Audrion στην Πλάκα; Facebook Twitter
Στο αθηναϊκό Audrion ο Αlain Parodi «παραδίδει μαθήματα» υψηλής μαγειρικής τέχνης σε «καθημερινή συσκευασία».


Μετά το Lou Cigalon ο Parodi είχε τον ρόλο του chef consultant σε διάφορα εστιατόρια, με σημαντικότερη, επί γαλλικού εδάφους, τη συνεχιζόμενη συνεργασία του με το εστιατόριο «La table du royal» του εμβληματικού πολυτελούς ξενοδοχείου Royal Riviera, το οποίο δεσπόζει στην Κυανή Ακτή, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νίκαια.


Για το μαγειρικό προφίλ του Parodi είναι σαφής η περιγραφή που έχει γίνει από τον γαλλικό Τύπο: «Θεωρείται ένας από τους πλέον δημιουργικούς σεφ της γενιάς του. Έχει καταφέρει να αναδείξει τα αρώματα της φύσης, παντρεύοντάς τα με την έμφυτη δημιουργικότητά του. Αντιμετωπίζει τις πρώτες ύλες με πάθος αλλά και αυστηρότητα όταν τις ενσωματώνει στην "κουζίνα της διαίσθησης", την οποία υπηρετεί. Με βαθιά ευαισθησία μπορεί να αυτοσχεδιάσει ακολουθώντας την παρόρμηση της στιγμής και την έμπνευση που θα αντλήσει από ένα υλικό ή και ένα συναίσθημα».


Στην Ελλάδα ο Alain έχει συνεργαστεί ως consultant chef, μεταξύ άλλων, με την αθηναϊκή Hytra και το Byblos στη Χαλκιδική, με το επίσης αθηναϊκό Eat at Milton's και το Monarch της Μυκόνου. Από την παρουσία του αυτή έχουν προκύψει πιάτα που εύκολα παίρνουν θέση στις γευστικές σου αναμνήσεις, όπως το σούσι σπανακόρυζου με μαριναρισμένο μπακαλιάρο, ο σιγοβρασμένος επί δεκατέσσερις ώρες πατσάς με ρεβίθια και λευκό κρασί ή το «maki γιαλαντζί», όπου ο άνηθος συνυπήρχε με τζίντζερ, wasabi και σόγια.

Γιατί όλοι μιλούν για το Audrion στην Πλάκα; Facebook Twitter
Σε κάθε πιάτο που ετοιμάζει ο Parodi μαζί με τους δυο βοηθούς του στην ανοιχτή και πανέμορφα κομψή μικρή κουζίνα του Audrion είναι εμφανής η δυνατότητα αυτού που το συνέθεσε να προκαλεί ενδιαφέρον


Όμως για έναν σεφ με το ειδικό βάρος του Padodi δεν χρειάζεται να ανατρέξεις στο παρελθόν για να πιστοποιήσεις την αξία του, αφού το παρόν του είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανά πάσα στιγμή τι μπορεί να κάνει όταν πάρει θέση στην κουζίνα. Kαι στο Audrion ο Alain ξεδιπλώνει την ικανότητά του να δημιουργεί πολύ νόστιμα πιάτα, ακόμη και αν αυτό που γεύεσαι καταγράφεται στο μενού με τη σεμνή και ιδιαίτερα μετριόφρονα περιγραφή «μάγουλα μοσχαριού με πουρέ πατάτας».


Σε κάθε πιάτο που ετοιμάζει ο Parodi μαζί με τους δυο βοηθούς του στην ανοιχτή και πανέμορφα κομψή μικρή κουζίνα του Audrion είναι εμφανής η δυνατότητα αυτού που το συνέθεσε να προκαλεί ενδιαφέρον, δημιουργώντας πολλά στρώματα γεύσης, ακόμα και με φαινομενικά απλές μαγειρικές προσεγγίσεις.


Το μενού δεν είναι φλύαρο, περιλαμβάνει λίγες προτάσεις και απεικονίζει πλήρως τη γευστική πρόταση που διατυπώνει μέσα από το νέο εστιατόριο. Όπως ο ίδιος δηλώνει: «Έμφαση στα εποχικά φρέσκα προϊόντα και στην ποιότητα. Λίγα υλικά στο πιάτο, με καλή διαχείριση».

Γιατί όλοι μιλούν για το Audrion στην Πλάκα; Facebook Twitter
Στο τραπέζι έρχεται ξύλινο πλατό με εξαιρετικά γαλλικά τυριά, από Comte AOP vieux, Mimolette, Chèvre frais μέχρι Brie με τρούφα.

 
Ο σεφ επέλεξε η θέση του Audrion να είναι στην καρδιά της ιστορικής Αθήνας, στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας στην Πλάκα, σε έναν ψηλοτάβανο χώρο με όμορφη και χαλαρή αισθητική.

Μπάρα που σε καλεί να πάρεις θέση για ένα ποτήρι κρασί, καναπέδες με ζωηρόχρωμα μαξιλάρια και κομψά τραπέζια, ανοιχτή κουζίνα με ψυγεία όπου παρουσιάζεται μια εξαιρετική ποικιλία από τυριά και αλλαντικά και ένα ψηλό τραπέζι με σκαμπό για παρέα έξι ατόμων που θα μπορούσε να είναι και «το τραπέζι του σεφ».


Δίπλα από τη σκάλα που οδηγεί στην υπόγεια κάβα δύο πληθωρικές μαύρες πολυθρόνες με χαμηλό τραπεζάκι χαρίζουν αίσθηση σαλονιού.


Ο Alain Parodi κινείται με χάρη και χιούμορ και στη σάλα, σερβίροντας και εξηγώντας τα πιάτα. Στο τραπέζι έρχεται ξύλινο πλατό με εξαιρετικά γαλλικά τυριά, από Comte AOP vieux, Mimolette, Chèvre frais μέχρι Brie με τρούφα. Η ζεστή μπαγκέτα μοσχοβολάει. Ο συνδυασμός των τυριών και γαλλικών κρασιών αποδεικνύεται δυνατός.

Στη συνέχεια ο Alain σερβίρει τερίνα φουαγκρά πάπιας με μαρμελάδα κυδώνι (€22). Ο μαριναρισμένος σολομός συνοδεύεται με φρέσκα λεπτοκομμένα λαχανικά (μοβ κουνουπίδι, ραπανάκι, φύλλα παντζαριού), φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, φέτες γκρέιπφρουτ και μαύρη δαντέλα από μελάνι σουπιάς (€16). Ένα πιάτο όπου η λιπαρότητα του σολομού «σβήνει» από τη δροσιά των τραγανών λαχανικών.


Η τερίνα φουαγκρά πάπιας με μαρμελάδα κυδώνι (€22) είναι απολαυστική και το al dente ριζότο με τρούφα παίζει σε άλλο επίπεδο από αυτό που περιμένεις, αφού στην καρδιά του πιάτου ανακαλύπτεις μια δροσερή μπουρατίνα ενισχυμένη με ξύσμα λεμονιού και φύλλα πιπεράτης ρόκας (€19).


Από τις cocottes βγαίνουν πιάτα της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας. Τα μοσχαρίσια μάγουλα μαγειρεμένα με κρασί, καρότα, μανιτάρια που σερβίρονται με κρουτόν και ψιλοκομμένο μπέικον (€16) έχουν πολυεπίπεδη νοστιμιά και ταυτόχρονα σε ξαφνιάζουν γιατί, αν και το υλικό αυτό παίζει συχνά τα τελευταία χρόνια σε ελληνικά εστιατόρια, νομίζεις ότι το γεύεσαι για πρώτη φορά. Δίπλα, σε κατσαρολάκι, ο συνοδευτικός πουρές πατάτας, ενισχυμένος με τρούφα, προσθέτει στη νοστιμιά.

Γιατί όλοι μιλούν για το Audrion στην Πλάκα; Facebook Twitter
To Audrion είναι προσανατολισμένο στο κρασί και στην υπόγεια κάβα του, που είναι οργανωμένη και προσφέρεται για γευσιγνωσία κρασιών


Το Savarin με ρούμι, κρέμα πατισερί και σαντιγί (€8) που σερβίρει ο Parodi είναι στην καλύτερη εκδοχή του, σε πείθει ότι δεν μπορείς να το βρεις καλύτερο. Μάλιστα, ο ίδιος λέει χαριτολογώντας: «Όταν ο Alain Ducasse με ρώτησε γιατί ο δικός μου μπαμπάς αρέσει περισσότερο από τον δικό του, απάντησα ότι εγώ βάζω περισσότερη αγάπη». Η κρεμ καραμελέ είναι αληθινή (€4) και η γαλλική τάρτα μήλου που ευωδιάζει βούτυρο (€6) θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε masterclass.

To Audrion είναι προσανατολισμένο στο κρασί και στην υπόγεια κάβα του, που είναι οργανωμένη και προσφέρεται για γευσιγνωσία κρασιών, μπορείς να βρεις περισσότερες από 80 ετικέτες σοφά επιλεγμένων και συνετά τιμολογημένων γαλλικών κρασιών, πολλά εκ των οποίων σερβίρονται και σε ποτήρι.


Ο σομελιέ Γιώργος Μαρθαλαμάκης δικαιολογεί απόλυτα την ιδιότητά του καθώς είναι πάντα έτοιμος να σου προτείνει αιτιολογημένα τους ιδανικούς οινικούς συνδυασμούς των πιάτων. Στη σάλα, σε ρόλο φιλόξενης οικοδέσποινας, κινούνται η συνιδιοκτήτρια του Audrion, Marie-Laure Bocabarteille, και η σύζυγος του σεφ Christine Bassard. Ένα εστιατόριο που ανυπομονείς να επισκεφτείς ξανά.


info: L' Audrion, Πλ. Φιλόμουσου Εταιρίας 3, Πλάκα, 210 3241193

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ