Έτσι θα μοιάζει η ζωή μας το 2030

Έτσι θα μοιάζει η ζωή μας το 2030 Facebook Twitter
Ενισχυμένα με τις πρωτοποριακές δυνατότητες του Internet of Things τα «έξυπνα σπίτια» του μέλλοντος είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας που πρόκειται να βάλουμε στην καθημερινότητά μας.
5

Ξυπνάτε μια όμορφη μέρα της άνοιξης του 2030. Το ενισχυμένο με Internet of Things δωμάτιό σας ανοίγει τα ηλιακά τροφοδοτούμενα ηλεκτρονικά του παράθυρα και μια απαλή ambient μουσική αρχίζει να παίζει, ενώ οι οθόνες σας ανοίγουν και προβάλλουν ένα κολλάζ από παραλίες που φωτογραφίσατε στις πρόσφατες διακοπές σας. Το ντους χρησιμοποιεί πολύ λίγο νερό ή σαπούνι. Το σύστημά του ανακυκλώνει το γκρίζο νερό της φύσης και κατανέμει την υπόλοιπη θερμή ενέργεια πίσω στο λειτουργικό σύστημα του σπιτιού σας.

Ενώ ντύνεστε, η οικιακή βοηθός τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σάς ανακοινώνει το πρόγραμμα της ημέρας σας και παίζει μερικές ακόμα αγαπημένες σας μελωδίες. Ξεκινάτε, ακόμα, την ημέρα σας με καφεΐνη, αλλά αυτή προέρχεται από το IoT ψυγείο σας το οποίο είναι σε θέση να σάς προσφέρει οποιαδήποτε εμπειρία καφέ στο σπίτι σας.

Ένα ζεστό πρωινό προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένες διατροφικές σας συνήθειες (βάσει της χημικής ανάλυσης από τις στάσεις σας στην "έξυπνη τουαλέτα") σάς περιμένει στην κουζίνα.

Ένα ζεστό πρωινό προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένες διατροφικές σας συνήθειες (βάσει της χημικής ανάλυσης από τις στάσεις σας στην "έξυπνη τουαλέτα") σάς περιμένει στην κουζίνα.

Όταν έρθει η ώρα να φύγετε, ένα έξυπνο σύστημα μεταφοράς, φτιαγμένο κατά παραγγελία, έχει τρία αυτοκίνητα που σας περιμένουν, τη σύζυγό και τα παιδιά σας.

Στο δρόμο, τα μηχανοκίνητα οχήματα και τα φορτηγά κινούνται με μαθηματική ακρίβεια, χωρίς καθυστέρηση, εμπλοκές ή οδικό μίσος. Τα ποσοστά ατυχημάτων είναι σχεδόν μηδενικά. 

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, καλείτε την ομάδα Ε & Α, που ολοκληρώνει τις εργασίες της κάπου στη Σαγκάη. Μια ολοζώντανη εικόνα σας προβάλλεται κάπου στην Κίνα και οι συνάδελφοί σας σας βλέπουν σαν να είστε κι εσείς στο δωμάτιο τους. Μπορεί να είναι λίγο σουρεαλιστικό να σας βλέπουν σε πρωινό φως ενώ εκεί που βρίσκονται εκείνοι έχει αρχίσει να σουρουπώνει, αλλά όλοι σας, έχετε πια συνηθίσει την καινοτομία των VR συνδιασκέψεων έπειτα από ορισμένες χρήσεις.

Επιθεωρείτε τα δεδομένα της ημέρας που βρίσκονται στο σύννεφο, τον κόμβο παραγωγής στη βόρεια πλευρά της χώρας, ένα πιλοτικό έργο στην νότια, και ορίζετε μια ακόμα VR συνδιάσκεψη με μια άλλη ομάδα στη Γερμανία.

Όλα τα τεράστια πακέτα δεδομένων που διαχειρίζεστε έχουν συλλεχθεί σε πραγματικό χρόνο, τακτοποιούνται και συνοψίζονται καθημερινά από την ΑΙ γραμματέα της εταιρείας σας. Όλες αυτές οι συνδέσεις με τις ξένες εγκαταστάσεις λειτουργούν μέσω μιας εξελιγμένης αναλυτικής προγνωστικής πλατφόρμας. Ικανοποιημένος με την πρόοδο των ομάδων σας, τερματίζετε την κλήση βυθίζεστε μέσα σε ένα καλό βιβλίο. Κάπως έτσι μπορεί να είναι το μέλλον και θα είναι εδώ νωρίτερα απ' ότι πιστεύετε. 

700 εμπειρογνώμονες από τα «Συμβούλια του Μέλλοντος» στο World Economic Forum συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες στο Ντουμπάι για να σχεδιάσουν ένα μονοπάτι μέσα από νέες επαναστατικές, ανταγωνιστικές και άκρως τεχνολογικές δυνάμεις που θα σχεδιάσουν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ακουλουθεί μια μικρή επιλογή από τις ιδέες που βλέπουν οι ειδικοί ότι θα υπάρχουν στη ζωή όλων μας μέχρι το 2030.

Αυτές οι πέντε τεχνολογίες έχουν μια καλή πιθανότητα να βρίσκονται στη ζωή σας μέχρι το 2030

Πείτε αντίο στις οθόνες σας

Τα σημερινά σετ με ακουστικά εικονικής πραγματικότητας (VR) χρησιμοποιούνται για την ψυχαγωγία των gamers, είναι ογκώδη και σε απομονώνουν. Στο μέλλον, οι Οθόνες Φωτεινών Πεδίων ενδέχεται να εξαλείψουν εντελώς την ανάγκη για ακουστικά ή γυαλιά, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν εικόνες 4D κατευθείαν πάνω στον αμφιβληστροειδή σας από ένα καλό σημείο εστίασης.

Αυτές οι συσκευές μπορεί τελικά να είναι τόσο διακριτικές όπως ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Καθώς οι «οθόνες» της επόμενης γενιάς αντικαθιστούν τις τηλεοράσεις, τα iPad και τις οθόνες των κινητών μας, η σημερινή ηλεκτρονική βιομηχανία των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αναγκαστεί να επανεφεύρει τον εαυτό της.

Όλες οι μεταποιητικές εργασίες της τεχνολογικής βιομηχανίας, θα προσφερθούν από τους πολιτικούς ηγέτες που θα θελήσουν να δελεάσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες με τεράστιες επιδοτήσεις, οι οποίες θα αποδειχθούν χρήσιμες για ένα χρονικό διάστημα, αλλά τελικά θα σπαταληθούν στις ίδιες διαδικασίες που κατέστησαν και τις προηγούμενες θέσεις εργασίας απαρχαιωμένες.

Έτσι θα μοιάζει η ζωή μας το 2030 Facebook Twitter
Στο μέλλον, οι Οθόνες Φωτεινών Πεδίων θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν εικόνες 4D και μπορεί να είναι τόσο διακριτικές όπως ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Πείτε «γεια» στην τίγρη που έχετε ως κατοικίδιο

Από την πρώτη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και μετά, το CRISPR αποτελεί την πιο εντυπωσιακή τομή στην ιστορία της γενετικής και παρ' όλη τη σημαντική του αξία του δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό. Στη βάση του το CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat) είναι μια επαναστατική τεχνική ακριβούς κατάτμησης και τροποποίησης του DNA, είτε αυτό ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο, είτε σε βακτήριο, που ανακαλύφθηκε όταν ερευνητές μελετούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων βακτηρίων.

Σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι λάτρεις των γατών που επιζητούν εξωτικές φυλές, όπως ο Toyger. Αύριο, το κατοικίδιο ζώο της οικογένειάς σας μπορεί να είναι μια γενετικά τροποποιημένη τίγρη, αλλά στο μέγεθος μιας γάτας. Σε περίπτωση που οι μεγάλοι οργανισμοί της παγκόσμιας υγείας απαγορεύσουν τις τεχνολογίες CRISPR στους ανθρώπους, τα υπόγεια εργαστήρια θα ευδοκιμήσουν σε όλο τον κόσμο, καθώς οι γονείς μπορεί να θέλουν την εξάλειψη συγγενών γενετικών ή κληρονομικών διαταραχών στα παιδιά τους. Αυτό θα δημιουργήσει νέες ανισότητες, νέα στίγματα.

Η εγκληματικότητα και η εμπορία ανθρώπινων οργάνων, ακόμα και ολόκληρων σωμάτων, θα ανοίξουν μια νέα διάσταση της ύπαρξης όταν η γενετική ταυτότητα δεν θα μπορεί πλέον να επιβεβαιωθεί με βεβαιότητα από όλους.

Έτσι θα μοιάζει η ζωή μας το 2030 Facebook Twitter
Η μεγαλόσωμη Toyger ράτσα χρωματικά μοιάζει με τίγρη και ο δημιουργός της την ξεκίνησε με σκοπό να εμπνεύσει τους ανθρώπους να εμπνέονται περισσότερο για τη διάσωση της τίγρης στην άγρια φύση.

Το μέλλον του bio-facturing

H ταχεία πρόοδος στην τεχνολογία του 21ου αιώνα και η εμβάθυνση στη κατανόηση της βιολογίας έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να ασκούν όλο και μεγαλύτερο έλεγχο στη φύση.

Σήμερα, η δύναμη αυτή διευρύνεται σε μια τεράστια βάση χρηστών. Η όρεξή μας για ανοικτό πνεύμα γνώσης, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προσβασιμότητα των εργαλείων της βιοτεχνολογίας, επέτρεψε στους αποκαλούμενους DIY βιολόγους (ή βιο-χάκερ) να αναδυθούν. Παιδεύονται να δημιουργήσουν ζωντανούς οργανισμούς εκτός των συμβατικών επιστημονικών εργαστηρίων, επιτρέποντας την εξερεύνηση των βιοτεχνολογικών εργαλείων με πρωτοφανείς τρόπους. Δηλαδή, πώς θα σάς φαινόταν να τρώτε κρέας που έχει παραχθεί χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσετε κάποιο ζώο;

Σήμερα, ήδη εταιρείες όπως η Beyond Meat και η Memphis Meats τελειοποιούν ακίνδυνες πρωτείνες, δηλαδή μπριζόλες χωρίς ενοχές, ενισχυμένες με ωμέγα-3 λιπαρά αντί χοληστερόλης. Αύριο, ποιος ξέρει, μπορεί τα πλαίσια των αυτοκινήτων να είναι υφαντά γραφενίου και οι ουρανοξύστες να αναπτύσσονται από τη βάση τους με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Έτσι θα μοιάζει η ζωή μας το 2030 Facebook Twitter
O σχεδιαστής Sebastian Kox σχεδιάζει και κατασκευάζει προσαρμοσμένες συλλογές επίπλων που παραμένουν τόσο αβίαστα παραδοσιακές όσο και σύγχρονες, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό ένα μείγμα ξύλου και μύκητα.

Διαφημίσεις – το αναγκαίο κακό

Κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για όλη αυτή την αλλαγή, και δυστυχώς αυτός ο κάποιος θα συνεχίσουμε να είμαστε εμείς, υπό τον έλεγχο της στοχοθετημένης διαφήμισης. Η συσκευή επικοινωνίας ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να αντικαθιστά τις λειτουργίες που εξυπηρετούνται σήμερα από το έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να δίνονται δωρεάν ή σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενες.

Αλλά δεν θα μπορείτε να αποφύγετε (με κανέναν τρόπο) όποια διαφήμιση θα πετάγεται στην οθόνη, τουλάχιστον χωρίς να πληρώσετε ένα κάποιο τέλος. Σαν τις ενοχλητικές διαφημίσεις που πετάγονται σε μια εφαρμογή που κατεβάσατε δωρεάν στο κινητό σας. Απλά, στο μέλλον οι ειδικοί σκέφτονται ότι όλοι θα είναι πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, και ότι οι διαφημιζόμενοι θα βρουν έξυπνους τρόπους να επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας, με βάση την ίδια τη βιομετρική τεχνολογία που θα παρακολουθεί (πιθανώς) και την υγεία σας.

Έτσι θα μοιάζει η ζωή μας το 2030 Facebook Twitter
Η εποχή που θέτει το ερώτημα εάν τα τα προιόντα ζούν μέσα από εμάς ή εμείς μέσω αυτών έχει ήδη ξεκινήσει και αυτός είναι ένας γρίφος που ο καθένας οφείλει να απαντήσει για τον εαυτό του.

Η εποχή των εμφυτευμάτων

Καθώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων θα συνεχίσουν να εξελίσσονται (ακόμη και σε χωρητικότητα μνήμης), όπως οι ζωές μας θα συνεχίσουν κι αυτές να μεγαλώνουν και οι πολιτισμοί μας θα συνεχίσουν να συγχωνεύονται καθώς προσαρμοζόμαστε σε νέα περιβάλλοντα.

Σήμερα, μπορείτε να φτάσετε την όρασή σας σε ένα επίπεδο 20/10 με την μέθοδο LASIK. Αύριο, μπορεί να φοράμε υπέρυθρους φακούς επαφής που θα καθιστούν δυνατό το ζουμάρισμα σε μεγάλες αποστάσεις και να φτάσουν την όραση σε ένα επίπεδο 20/1 (τα γεράκια εκτιμάται ότι έχουν 20/5 ή 20/4 όραση).

Και αν ακόμα σκεφτούμε ότι σήμερα διαθέτουμε φορητές συσκευές που ανιχνεύουν το μαγνητικό βορρά ή δίνουν τη δυνατότητα Sonar ανίχνευσης (ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με προβλήματα όρασης), αύριο μπορεί να έχουμε μια «εικονική βοηθό» εμφυτευμένη μέσα μας, πλήρως συμμορφωμένη με τους κανόνες μιας ουμανιστικής ΑΙ, η οποία θα συνεργάζεται με εμάς αντί να συναγωνίζεται να μάς αντικαταστήσει.

Έτσι θα μοιάζει η ζωή μας το 2030 Facebook Twitter
Ενώ κάποτε η έννοια του διασυνδεδεμένου σώματος περιοριζόταν στις χολιγουντιανά ταινίες και στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όλο και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν «αναβαθμιστεί» με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Τech & Science
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το πιθανότερο είναι να είναι τα πράγματα σχεδόν ίδια με σήμερα. Το πολύ-πολύ να έχει τελειώσει η γραμμή 4 του Μετρό (το οποίο όμως δεν θα λειτουργεί κάθε δεύτερη μέρα λόγω απεργίας). Κατά τα άλλα, θα αγχωνόμαστε πως θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, θα χάνουμε τη μέρα μας κυνηγώντας φορολογικές ενημερότητες, θα περιμένουμε τις οπτικές ίνες να έρθουν στην περιοχή μας, κλπ.
Χμμ και στα 60ς προβλέπανε ότι το 2000 θα πετάμε με ατομικά πυραυλάκια. Και τι έχουμε τελικά? Το ποδήλατο να κάνει μέγα comeback και ειδικά στις πιο αναπτυγμένες χώρες