Tα νέα ρομπότ της Honda μοιάζουν σαν φίλοι μας από το μέλλον

Tα νέα ρομπότ της Honda μοιάζουν σαν φίλοι μας από το μέλλον Facebook Twitter
Τέσσερα διαφορετικά ρομπότ, τα οποία αποτελούν μέρος του προγράμματος 3E (Empower, Experience, Empathy) της εταιρείας Honda, σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στις μεταφορές και τη συντροφιά των ανθρώπων του μέλλοντος.
0

Αντί για αυτόνομες συσκευές που λειτουργούν ανεξάρτητα, η Honda κοιτάζει μπροστά και προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο πολλαπλές ρομποτικές συσκευές μπορούν να λειτουργούν και αυτόνομα, αλλά και μαζί σαν ένα εξελιγμένο σύστημα που θα βελτιώσει την ανθρώπινη ζωή και τις ανάγκες της στο μέλλον. Οι τέσσερις διαφορετικές παρουσιάσεις των ρομπότ που παρουσιάστηκαν στην CES 2018 στο Λας Βέγκας είναι ενωμένες κάτω από ένα κοινό όνομα: το 3E Concept.

Το 3Ε συμβολίζει τις λέξεις «Empower», «Experience» και «Empathy» (ενδυνάμωση, εμπειρία και ενσυναίσθηση) και τα τέσσερα ρομπότ μπορεί να βρίσκονται ακόμη σε concept στάδιο (αφού η Honda χρειάζεται και την στήριξη άλλων εταιρειών για την ανάπτυξή τους στον εμπορικό τομέα) αλλά στην παρουσίαση της εταιρείας τα τέσσερα μηχανικά ρομποτάκια δούλεψαν μια χαρά.

Ενδυνάμωση (Empower)

Το 3E-D18 είναι ένα αυτόνομο (εκτός δρόμου) όχημα βασισμένο στο σασί ATV της Honda, σχεδιασμένο για τραχιές επιφάνειες, το οποίο στοχεύει στον αγροτικό τομέα. Το D18 χρησιμοποιεί ΑΙ για να μετακινηθεί, ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει ένα ευρύ φάσμα εργασιών και δραστηριοτήτων. Διαθέτει κίνηση σε όλους τους τροχούς, ενώ τα airless λάστιχά του είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και το βοηθούν να ανέβει εμπόδια και να φτάσει σε δύσκολα σημεία. Το όραμα της Honda παρουσιάζει το 3E-D18 σαν ένα ρομπότ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από συνεργεία κατασκευής, τους πυροσβέστες, διασωστικά συνεργεία ή άλλες επιχειρήσεις που πιθανόν απαιτούν βαριές ανύψωσεις

Tα νέα ρομπότ της Honda μοιάζουν σαν φίλοι μας από το μέλλον Facebook Twitter
Το αυτόνομο εκτός δρόμου όχημα 3E-D18 είναι σχεδιασμένο για τραχιές επιφάνειες και στοχεύει σε χρήσεις στον αγροτικό τομέα ή ακόμα και στην έρευνα και διάσωση.

Σε μικρότερη κλίμακα, το 3E-B18 - ναι, όλα τα ρομπότ έχουν σχεδόν παρόμοια ονόματα - είναι ένα είδος μιας ρομποτικής αναπηρικής καρέκλας για χρήση μέσα ή έξω από το σπίτι. Σχεδιάστηκε για να μπορεί να κινείται στα στενά πεζοδρόμια των πόλεων και να μπορεί να μεταφέρει άτομα με ειδικές ανάγκες ή ηλικιωμένους. Σε αντίθεση με μια αναπηρική πολυθρόνα, το B18 μπορεί να διατηρήσει την όρθια θέση του με επίπεδο το κάθισμα, ακόμη και όταν οδηγείται σε ανηφορικό ή κατηφορικό δρόμο. Με πρόσθετα εξαρτήματα, το 3E-B18 μπορεί να μετατραπεί από ένα σκούτερ με κινητό κάθισμα σε ένα μηχανοκίνητο καλάθι αποσκευών ή ένα ρομποτικό καροτσάκι. 

Tα νέα ρομπότ της Honda μοιάζουν σαν φίλοι μας από το μέλλον Facebook Twitter
Το 3E-B18 σχεδιάστηκε για να μπορεί να κινείται στα στενά πεζοδρόμια των πόλεων και να μεταφέρει άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους ή ακόμα και παιδιά.

Ενσυναίσθηση (Empathy)

Το 3E-A18 της Honda είναι μια ρομποτική συσκευή η οποία σχεδιάστηκε για να μας ανοίξει το μυαλό σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική σχέση μεταξύ μηχανών και ανθρώπων. Δε δημιουργήθηκε ούτε για να μεταφέρει ανθρώπους, ούτε για να κουβαλάει πράγματα από το σούπερ-μάρκετ. Σχεδιάστηκε για να μας κρατάει συντροφιά. Η Honda το φαντάζεται να εξυπηρετεί τους ανθρώπους στο σπίτι, σε εμπορικά κέντρα και αεροδρόμια, βοηθώντας με οδηγίες και συμβουλές. Το 3E-A18 έχει ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να δείχνει συναισθήματα και να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα ενός ατόμου με το οποίο αλληλεπιδρά. Καθισμένο πάνω σε έναν ολισθηρό τροχό, το A18 έχει στρογγυλεμένο σχήμα αυγού με μαλακό εξωτερικό δέρμα που «προσκαλεί τους ανθρώπους να αγγίξουν ή να αγκαλιάσουν το ρομπότ», όπως είπε χαρακτηριστικά στην παρουσιάσή της η Honda.

Tα νέα ρομπότ της Honda μοιάζουν σαν φίλοι μας από το μέλλον Facebook Twitter
Το 3E-A18 δημιουργήθηκε για να σας κρατάει συντροφιά.

Εμπειρία (Experience)

Ενώ το A18 σχεδιάστηκε για να είναι χαριτωμένο, το πιο αξιολάτρευτο από τα τέσσερα concept ρομπότ της Honda είναι το 3E-C18. Αυτό το μικρό bot φαίνεται σαν έναν τετράγωνο R2-D2, αλλά με ένα πρόσωπο που θυμίζει τα πιο πρόσφατα concept ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Honda. O σκοπός ύπαρξής του είναι ευρύς. Μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα στο σπίτι ή σε συνθήκες πόλεις και διαθέτει ένα αναπτυσσόμενο καπάκι που αποκαλύπτει μια επίπεδη επιφάνεια. Αυτό το κάνει σαν ένα κινητό χώρο εργασίας για επιχειρηματίες, βιοτέχνες ή καλλιτέχνες. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι χρησιμοποιώντας εκμάθηση μηχανής μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή να μαθαίνει απλά παρατηρώντας τους ανθρώπους. Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά του επιτρέπουν την προσαρμογή του C18 τόσο για προσωπική όσο και για εμπορική χρήση.

Tα νέα ρομπότ της Honda μοιάζουν σαν φίλοι μας από το μέλλον Facebook Twitter
Το 3E-C18 σχεδιάστηκε ως όχημα μεταφοράς αντικειμένων μέσα και έξω από το σπίτι, σε συνθήκες πόλης όμως και όχι τόσο περιπετειώδεις όσο το D18.
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM