Φθινοπώριασε! Kαιρός για μια βόλτα στα χωριά του Πηλίου

Φθινοπώριασε! Kαιρός για μια βόλτα στα χωριά του Πηλίου Facebook Twitter
Οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται και κάποιον βροχερό Οκτώβρη ξαναβρέθηκα με την παρέα μου στο Πήλιο, για να μην το αποχωριστώ ποτέ ξανά.
0

«Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων» γράφει η πινακίδα στην εθνική οδό και έχει γίνει το οικογενειακό μας αστείο, μαζί με τον «Βόλο, το λιμάνι των Αργοναυτών», καθώς μας πιάνουν τα γέλια κάθε φορά που τη βλέπουμε – θα μπορούσε ωστόσο να ονομάζεται και «Πήλιο, το βουνό της Κορίνας», καθώς από τότε που ήμουν παιδί είναι ταυτισμένο με τις διακοπές μου.


Τα πρώτα χρόνια −μιλάμε για πολλά πολλά χρόνια πριν− μετά βίας συναντούσαμε Έλληνες, καθώς η πλειονότητα των τουριστών ήταν Γερμανοί. Αυτή η αδυναμία μου, μάλιστα, να επικοινωνήσω με τα άλλα παιδάκια στο ξενοδοχείο ήταν που με έπεισε να μάθω αγγλικά, τα οποία σιχαινόμουν απ' τα βάθη της καρδιάς μου. Οι εποχές ήταν αληθινά αθώες και η φιλοξενία στην πραγματικότητα σπιτική, γεγονός που εμπεριείχε και κινδύνους, όπως το φρεσκοαρμεγμένο κατσικίσιο γάλα που με κυνηγούσαν να πιω κάθε πρωί.


Μετά από σειρά αξέχαστων οικογενειακών διακοπών και μπόλικα φυτολόγια γεμάτα ξερά φύλλα, οι πρώτες μου εκδρομές ως ενήλικης δεν συμπεριλάμβαναν το Πήλιο. Οι Κυκλάδες μονοπωλούσαν τα καλοκαίρια μας, τα βουνά της Ηπείρου τους χειμώνες. Οι μεγάλες αγάπες, ωστόσο, δεν ξεχνιούνται και κάποιον βροχερό Οκτώβρη ξαναβρέθηκα με την παρέα μου στο Πήλιο, για να μην το αποχωριστώ ποτέ ξανά. Όποτε δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, πάντα καταλήγουμε εκεί, χωρίς να το έχουμε μετανιώσει ποτέ.


Η φύση στο Πήλιο είναι εξαιρετικά απλόχερη και ανάλογα με την εποχή κρύβει θησαυρούς: μανιτάρια, χόρτα, βότανα, κάστανα, καρύδια, βατόμουρα ακόμα και δίπλα στην άσφαλτο είναι λίγα μόνο απ' όσα θα συναντήσετε στις εξερευνήσεις σας.


Ό,τι επιθυμήσει η καρδιά σου υπάρχει στο «Βουνό των Κενταύρων»: πανέμορφα ήσυχα ή κοσμοπολίτικα χωριά, ασυναγώνιστες παραλίες, χιονοδρομικό κέντρο, άλογα για ιππασία, οργιώδης βλάστηση, τρεχούμενα νερά, μονοπάτια για πεζοπορία, εξαιρετικοί ξενώνες, καταπληκτικό φαγητό, τοπικά προϊόντα, ενώ η πρόσβαση στον Βόλο είναι άμεση για όσους αποζητούν την ασφάλεια μιας κοντινής μεγάλης πόλης.

Η φύση στο Πήλιο είναι εξαιρετικά απλόχερη και ανάλογα με την εποχή κρύβει θησαυρούς: μανιτάρια, χόρτα, βότανα, κάστανα, καρύδια, βατόμουρα ακόμα και δίπλα στην άσφαλτο είναι λίγα μόνο απ' όσα θα συναντήσετε στις εξερευνήσεις σας. Αν πάλι προτιμάτε να τα βρείτε έτοιμα, μικροί συνεταιρισμοί γυναικών σε πολλά από τα χωριά έχουν ετοιμάσει καλούδια για τα παιδιά της πόλης.


Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην πηλιορείτικη κουζίνα, με τις πεντανόστιμες πίτες, τα μοναδικά τουρσιά, με πρώτα και καλύτερα τα τσιτσίραβλα, τα καλοψημένα κρέατα και το πολυαγαπημένο σπετζοφάι να κυριαρχούν, ενώ διάσημα είναι και τα μήλα της Ζαγοράς, με τα οποία μάλλον θα φύγετε φορτωμένοι. Κανένα χωριό δεν θα σας απογοητεύσει, από κει και πέρα σίγουρα κάποια θα γίνουν τα αγαπημένα σας – αυτά που ακολουθούν είναι τα δικά μου αγαπημένα.


Τσαγκαράδα

Φθινοπώριασε! Kαιρός για μια βόλτα στα χωριά του Πηλίου Facebook Twitter
Το υπεραιωνόβιο πλατάνι που έχει κορμό με δεκαπέντε μέτρα περίμετρο και ορθώνεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Η Τσαγκαράδα είναι το χωριό των παιδικών μου χρόνων, εδώ ερχόμασταν πάντα οικογενειακώς, από τον καιρό που ο Μυλοπόταμος, η κοντινή και πολύ δημοφιλής παραλία, είχε ακόμα βότσαλα – τη φορά που αναρωτήθηκα τι ν' απόγιναν άραγε, ο ιδιοκτήτης του παραλιακού café με κοίταξε κατάπληκτος που τα θυμόμουν.


Τα βότσαλα μπορεί τελικά να τα σήκωσαν «φυσιολάτρες» και «ρομαντικοί», ωστόσο ζει και βασιλεύει το τεράστιο πλατάνι που έχει κορμό με δεκαπέντε μέτρα περίμετρο και ορθώνεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Στο υπεραιωνόβιο δέντρο −οι δασολόγοι πιστεύουν ότι πιθανότατα είναι χιλίων ετών− σκαρφαλώναμε με λύσσα σαν παιδιά, κάτι που εξακολουθούν να κάνουν όλα τα πιτσιρίκια, μαζί και ο γιος μου, καθώς η παροιμία περί μήλου και μηλιάς είναι σοφή.


Η Τσαγκαράδα είναι από τα πρώτα χωριά που αναπτύχθηκαν τουριστικά και αποτελείται από τέσσερις ξεχωριστές συνοικίες, καθεμιά με την πλατεία, την παλιά εκκλησία και τον χαρακτήρα της. Σε όποια πλατεία και να αράξετε, μην ξεχάσετε να παραγγείλετε καρυδάκι γλυκό, πουθενά δεν έχω δοκιμάσει καλύτερο.


Μηλιές

Φθινοπώριασε! Kαιρός για μια βόλτα στα χωριά του Πηλίου Facebook Twitter
Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Στις Μηλιές αξίζει να πάτε με τον «μουντζούρη», το τρενάκι που ξεκινά από τα Άνω Λεχώνια και συνήθως λειτουργεί το καλοκαίρι και κάποιες αργίες. Η διαδρομή είναι απίθανη και ανάμεσα στα άλλα θα διασχίσετε και τη μεγάλη μεταλλική γέφυρα που σχεδίασε ο Εβαρίστο ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, που είχε την επίβλεψη του έργου.


Μετά από μιάμιση ώρα διαδρομής που θα σας μείνει αξέχαστη θα φτάσετε στον όμορφο σταθμό στις Μηλιές. Από δω θα ανεβείτε με τα πόδια στην πλατεία του χωριού με την υπέροχη θέα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς χτίστηκε, αλλά σύμφωνα με την υπάρχουσα επιγραφή ανακαινίστηκε το 1741.


Οι αγιογραφίες του είναι μοναδικές και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Άγιος Χριστόφορος με τη μορφή προβάτου, ο Ζυγός της Δικαιοσύνης, ο Βελζεβούλ στις Πύλες της Κολάσεως και ο Ζωδιακός Κύκλος στον πρόναο, ενώ εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο που είναι καλυμμένο με φύλλο χρυσού.


Μια στάση επιβάλλεται και στη σπουδαία βιβλιοθήκη του χωριού, η οποία συνδέεται ιστορικά με τη Μηλιώτικη Σχολή που ιδρύθηκε από τον Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Άνθιμο Γαζή και περιλαμβάνει 3.355 παλαιά τυπωμένα βιβλία, 116 χειρόγραφα, καθώς και αντικείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ανήκαν σε αυτήν.


Στο χωριό θα βρείτε καλόγουστα all day στέκια, ανάμεσά τους κι εκείνο που άνοιξε πριν από λίγα χρόνια η Τάνια Τσανακλίδου, μία από τους πολλούς καλλιτέχνες που έχουν σπίτι εδώ.


Ακριβώς δίπλα στις Μηλιές βρίσκεται η Βυζίτσα, όπου δεσπόζουν μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά του Πηλίου, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν ως ξενώνες. Πιείτε έναν καφέ στη δροσερή και καταπράσινη πλατεία, αξίζει.


Λαύκος

Φθινοπώριασε! Kαιρός για μια βόλτα στα χωριά του Πηλίου Facebook Twitter
Φάμπειο Μουσείο

Τον Λαύκο ίσως να μην τον έχετε ακούσει, καθώς είναι από τα κρυμμένα μυστικά του νότιου Πηλίου. Το χωριό αγναντεύει τον Παγασητικό, έχει μία από τις πιο γοητευτικές πλατείες του βουνού και εδώ καταφύγαμε κάποτε τρία ζευγάρια με τρία μωρά και αλλεργία στις «αποστειρωμένες» οικογενειακές διακοπές, για να περάσουμε στην ιστορία ως η «παρέα με τα καρότσια».


Μόλις αντικρίσετε την πλατεία, το βλέμμα σας αποκλείεται να μην πέσει στο καφενείο-κουρείο του Εμμανουήλ Φορλίδα που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1785 και διατηρεί το χρώμα, την αυθεντικότητα και τη μοναδική του ατμόσφαιρα. Στον πρώτο όροφο, που παλαιότερα ήταν χάνι, είχαν φιλοξενηθεί ο Παπαδιαμάντης και ο Βάρναλης, που υπηρέτησε ως λυκειάρχης στην κοντινή Αργαλαστή.


Εδώ επιβάλλεται να πιείτε ένα τσίπουρο και μη διστάσετε να πιάσετε κουβέντα με τους αιωνόβιους παππούδες που θα συναντήσετε, θα το χαρούν. Από το χωριό κατάγεται ο ζωγράφος και γλύπτης Θανάσης Φάμπας, έργα του οποίου φιλοξενούνται στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον Φάμπειο Μουσείο, κοντά στην πλατεία.


Άγιος Λαυρέντιος

Φθινοπώριασε! Kαιρός για μια βόλτα στα χωριά του Πηλίου Facebook Twitter
Η πλατεία Χατζίνη, το καταπράσινο ξέφωτο στην άκρη του χωριού με θέα τη γειτονική Δράκεια.

Έχουμε οδηγήσει ακόμα και μία ώρα στο βουνό, καθώς μέναμε σε μακρινό χωριό, μόνο και μόνο για να απολαύσουμε την πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου, που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά στην Ελλάδα.


Το χωριό βρίσκεται κοντά στον Βόλο, γαντζωμένο στο βουνό, πνιγμένο στις καστανιές, στα πλατάνια και στις οξιές, και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό χάρη στο «Μουσικό Χωριό», τη διεθνή μουσική κοινότητα που πραγματοποιεί εκεί πληθώρα εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι.


Το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα μένουν έξω από τον οικισμό και ο μόνος τρόπος να γυρίσεις το χωριό είναι περπατώντας στα «αρχαία» και ζόρικα καλντερίμια πιστεύω ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος που μια επίσκεψη εδώ είναι πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.


Καθίστε στην καταπληκτική, ολοζώντανη πλατεία με τα αυθεντικά παραδοσιακά καφενεία και το παλιό κοινοτικό κατάστημα με το χαρακτηριστικό ρολόι για ένα ή περισσότερα τσίπουρα με τον ανάλογο κάθε φορά μεζέ, που «σοβαρεύει» όσο αυξάνονται τα καραφάκια. Πάνω από το χωριό βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι που ολοκλήρωσε το 1378 ο Αγιορείτης μοναχός Λαυρέντιος, όταν εγκατέλειψε τη Μόνη Μεγίστης Λαύρας με αφορμή την επικράτηση της αίρεσης των Βαρλαάμ και Ακινδύνου.


Αναζητήστε την πλατεία Χατζίνη, το καταπράσινο ξέφωτο στην άκρη του χωριού με θέα τη γειτονική Δράκεια, όπου το μυαλό ταξιδεύει και η φύση ησυχάζει – μπορεί κανείς να κάτσει εκεί με τις ώρες.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συλλέγοντας μανιτάρια στην Πάρνηθα με τον πιο έμπειρο Έλληνα κυνηγό τους

Ρώτα τον Υπεύθυνο / Συλλέγοντας μανιτάρια στην Πάρνηθα με τον πιο έμπειρο Έλληνα κυνηγό τους

Κάθε φθινόπωρο που είναι η καλύτερη εποχή για τα άγρια μανιτάρια, ο λογιστής Νεκτάριος Φιλιππόπουλος αφήνει στην άκρη του ισολογισμούς και παίρνει τα βουνά. Τον ακολουθήσαμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στον Κίσσαβο οι διακοπές μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που φανταζόσασταν. Είναι κάτι καλύτερο.

Ταξίδια / Στον Κίσσαβο οι διακοπές μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που φανταζόσασταν. Είναι κάτι καλύτερο.

Από το Μεταξοχώρι στον Αγιόκαμπο και από εκεί στο Κάτω Πολυδένδρι, απολαύστε τη θέα, τα κρυστάλλινα νερά, τις παραλίες με την αφράτη χρυσή άμμο, τα εδέσματα και τις τοπικές ξεσηκωτικές μελωδίες
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
5 ορεινοί προορισμοί που δίνουν άλλο νόημα στις καλοκαιρινές διακοπές

Ταξίδια / 5 ορεινοί προορισμοί που δίνουν άλλο νόημα στις καλοκαιρινές διακοπές

Τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα και άλλα σπουδαία ορεινά σημεία τα έχουμε συνδυάσει με χειμερινές εξορμήσεις: πώς είναι, όμως, το καλοκαίρι; Η απάντηση ίσως κρύβει τον φετινό προορισμό των διακοπών σας
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ