Γιώργος Παξινός, ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκέφαλου στις «Κορυφές»

Γιώργος Παξινός, ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκέφαλου στις «Κορυφές» Facebook Twitter
O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα ακολουθήσει τον Έλληνα επιστήμονα στο φιλόδοξο ταξίδι του από την Ιθάκη μέχρι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley όπου σπούδασε Ψυχολογία, στον Καναδά από όπου πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του McGill καθώς επίσης και στις έρευνες που ακολούθησαν στα Πανεπιστήμια Yale, Cambridge και Oxford.
1

Θυμάμαι πάντα με μια γλυκιά νοσταλγία τη γιαγιά μου. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ευγένεια, τρυφερότητα και αγάπη για τους ανθρώπους. Ακόμα και τον τελευταίο καιρό, όταν το Αλτσχάιμερ άρχισε να παίζει περίεργα παιχνίδια με το μυαλό της κάνοντας την να μοιάζει με μικρό παιδί που μαθαίνει από την αρχή τον κόσμο, εκείνη παρέμενε μία στοργική γυναίκα. Στοργική και καλόκαρδη μαζί μας κι ας μην ήμασταν πλέον για εκείνη τα οικεία και αγαπημένα της πρόσωπα. Αυτή η σταδιακή μετάλλαξη στο μυαλό και τη συμπεριφορά της γιαγιάς μου ήταν για μένα και την παιδική μου σκέψη το πρώτο σοκ όσον αφορά στις λειτουργίες και τις δυνατότητες του πολύπλοκου, ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό το «μαύρο κουτί» του σώματος μας που επηρεάζει βαθύτατα τις συμπεριφορές, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και ταυτόχρονα κρύβει δελεαστικά αινίγματα και σαγηνευτικά μυστήρια γύρω από το γρίφο της ζωής και της ύπαρξής μας.

Γιώργος Παξινός, ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκέφαλου στις «Κορυφές» Facebook Twitter
Ο διακεκριμένος επιστήμονας έχει ανακαλύψει 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα δίνοντας μάλιστα σε πολλές από αυτές ελληνικά ονόματα

Κι αν υπάρχει κάποιος στον οποίο οφείλουμε σήμερα πολλά για τις γνώσεις μας γύρω από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δεν είναι άλλος από τον κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα Γιώργο Παξινό, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή «Κορυφές» του ΟΤΕ History την Τρίτη 2 Αυγούστου στις 10 το βράδυ. Ο Γιώργος Παξινός, ως ένας άλλος Οδυσσέας ξεκινώντας το ταξίδι του με αφετηρία την Ιθάκη, όπου και γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1944, έφτιαξε τους δικούς του χάρτες για να ταξιδέψει στους δαιδαλώδεις διαδρόμους και τα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, ο Γιώργος Παξινός είναι ο άνθρωπος που έχει καταξιωθεί διεθνώς για τη συμβολή του στην Ιατρική με τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Σε αυτό το επεισόδιο της νέας πρωτότυπης παραγωγής του ΟΤΕ ΤV που παρουσιάζει διακεκριμένες προσωπικότητες από την ελληνική επιστημονική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική κοινότητα, ο οικοδεσπότης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα ακολουθήσει τον έλληνα επιστήμονα στο φιλόδοξο ταξίδι του από την Ιθάκη μέχρι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley όπου σπούδασε Ψυχολογία, στον Καναδά από όπου πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του McGill καθώς επίσης και στις έρευνες που ακολούθησαν στα Πανεπιστήμια Yale, Cambridge και Oxford. Ο άτλαντας του Γιώργου Παξινού για τον ανθρώπινο εγκέφαλο αποτελεί ένα έργο που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας καθώς είναι ο πιο ακριβής για τον εντοπισμό περιοχών του υποφλοιού. Ο διακεκριμένος επιστήμονας έχει ανακαλύψει 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα δίνοντας μάλιστα σε πολλές από αυτές ελληνικά ονόματα. Άλλωστε οι άτλαντές του σηματοδοτούν ελπιδοφόρα μηνύματα προόδου καθώς έχουν διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό το έργο των επιστημόνων που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η σχιζοφρένεια.

Γιώργος Παξινός, ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκέφαλου στις «Κορυφές» Facebook Twitter

Διακρίσεις

Ο Γιώργος Παξινός, από το 1973, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νew South Wales στο Σίδνεϊ και στο Neuroscience Research Australia. Την ίδια ώρα διετέλεσε πρόεδρος του Australian Neuroscience Society και του IBRO World Congress of Neuroscience.

Για την συνεισφορά του στην επιστημονική κοινότητα, έλαβε το βραβείο Humboldt της Γερμανίας ενώ η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών θέσπισε βραβείο στο όνομά του. Το 2008 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και λίγα χρόνια μετά, το 2011, έγινε επίτιμος πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας του City Unity College, της Αθήνας. Το 2009 εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών και το 2012 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Γιώργος Παξινός, ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκέφαλου στις «Κορυφές» Facebook Twitter
Για την συνεισφορά του στην επιστημονική κοινότητα, έλαβε το βραβείο Humboldt της Γερμανίας ενώ η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών θέσπισε βραβείο στο όνομά του.

Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο επιστημονικών βιβλίων μεταξύ των οποίων «Ο εγκέφαλος του αρουραίου σε στερεοταξικές συντεταγμένες» που σημειώνεται ως ένα από τα πλέον αναφερόμενα του είδους ενώ το «Κατ’ Εικόνα» (2015) αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.

Η συνέχεια για την ζωή και το έργο του Έλληνα επιστήμονα επί της οθόνης την Τρίτη στις 22:00 από την συχνότητα του OTE History του OTE TV!

Γιώργος Παξινός, ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκέφαλου στις «Κορυφές» Facebook Twitter
TV & Media
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM