Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
0

Τον τελευταίο καιρό το Ιnstagram, το Εtsy, το Pinterest και φυσικά το YouTube έχει γεμίσει με φωτογραφίες, βίντεο και tutorials από ένα σωρό μινιατούρες με ό,τι μπορείς να φανταστείς: από μίνι λάπτοπ, μέχρι μίνι ντόνατ, σούσι ακόμη και πιάτα με γεμιστά και φέτα λαδορίγανη.

Αυτά τα λιλιπούτεια αντικείμενα κλέβουν εύκολα την παράσταση με τη λεπτοδουλειά που κρύβει η κατασκευή τους ενώ οι μικροσκοπικές τους διαστάσεις τα κάνουν εντελώς συναρπαστικά.

Η ιστορία της μινιατούρας βέβαια πάει πολύ πίσω στον χρόνο, τότε που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβαζαν στους τάφους των αγαπημένων μινιατούρες αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή, για να έχουν μία πιο άνετη μετά θάνατον ζωή.

Τι είναι όμως αυτό που συναρπάζει τους συλλέκτες, τους κατασκευαστές και τους απλούς θαυμαστές και γιατί όλοι κολλάμε με αυτές τις λιλιπούτειες απεικονίσεις της καθημερινής ζωής;

Οι μινιατούρες μπορεί να μην έχουν πια την χρήση που έχουν τα αντίστοιχα αντικείμενα κανονικού μεγέθους, αλλά συνεχίζουν να κουβαλάνε συμβολισμούς και ιδεολογίες και πολλές φορές δίνουν έμφαση στα πράγματα που απεικονίζουν, δίνοντας τους μία άλλη διάσταση και κάνοντάς τα ίσως πιο ενδιαφέροντα. 

Οι μικροί κόσμοι που κρύβουν είναι γεμάτοι από δημιουργικότητα, χιούμορ και προσωπικότητα.

Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν σε μινιατούρες πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητα τους: μαγειρικά σκεύη, συναρμολογούμενα αγαλματίδια, θρησκευτικά αντικείμενα, μεταλλικά και πήλινα σκεύη, όπως επίσης όπλα και πανοπλίες.

Η χομπίστρια

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
«Μου παίρνει αρκετές μέρες ώστε να καταλήξω σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να ασχοληθώ και μία ολόκληρη μέρα για να τελειώσω μία σύνθεση, όμως μου αρέσει διότι δημιουργώ τον δικό μου μικρό κόσμο». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Έφη Γαρυφάλλου είναι μόλις δεκαεννιά χρονών αλλά ξεκίνησε να φτιάχνει μινιατούρες από παιδάκι.

«Έφτιαχνα φαγητά για τις κούκλες μου με πραγματικά υλικά που έβρισκα στην κουζίνα του σπιτιού μας, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη», λέει, ενώ όταν κάποια χρόνια αργότερα έπιασε στα χέρια της επαγγελματική πλαστελίνη fimo, η οποία μπορεί μετά από ψήσιμο να σταθεροποιηθεί, ξεκίνησε να βλέπει ένα σωρό tutorials και άρχισε να πειραματίζεται με ολόκληρες συνθέσεις.

«Μου παίρνει αρκετές μέρες ώστε να καταλήξω σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να ασχοληθώ και μία ολόκληρη μέρα για να τελειώσω μία σύνθεση, όμως μου αρέσει διότι δημιουργώ τον δικό μου μικρό κόσμο και εκφράζω την ιδιαίτερη αγάπη μου στα φαγητά από διαφορετικές χώρες όπως το γιαπωνέζικο σούσι ή τα μεξικάνικα tacos», λέει η Έφη που αντεί την θεματολογία της από την καθημερινότητα της.

«Μια απλή βόλτα με το αγόρι μου σε κάποιο εστιατόριο ή ακόμα και η διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων στο σπίτι μου, αρκούν για να λάβω το έναυσμα για δημιουργία».

@miniatures___


Η δημιουργός και πωλήτρια

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά αν πραγματικά παρατηρήσει κανείς τη δουλειά της Άντας Καλομοίρη η εμμονή στην λεπτομέρεια είναι εξωφρενική. Φωτο: Άντα Καλομοίρη

Η Άντα Καλομοίρη είναι κι αυτή εντελώς αυτοδίδακτη. Ξεκίνησε να κατασκευάζει αντικείμενα για ένα κουκλόσπιτο που είχε, έτσι για χόμπι, και κατέληξε να αφήσει στην άκρη την μέχρι τότε δουλειά της, που ήταν η γραφιστική, και να βιοπορίζεται αποκλειστικά μέσα από το «κατάστημα» Hugs Kisses Mini που άνοιξε στο Etsy όπου πουλάει τις μοναδικές της μινιατούρες από πολυμερή πηλό.

Η θεματολογία της Άντας κινείται αποκλειστικά γύρω από το φαγητό ενώ από τις δημιουργίες της δεν λείπουν πολύ χαρακτηριστικά ελληνικά πιάτα όπως τα γεμιστά, σουβλάκι καλαμάκι, φέτα λαδορίγανη, χταποδάκι, ντάκος κλπ.

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Άντα Καλομοίρη

Κατά την γνώμη της Άντας, αυτό που κάνει μια μινιατούρα πετυχημένη είναι η λεπτομέρεια. Οι δημιουργίες της είναι τόσο αληθοφανείς που το περασμένο Πάσχα, όπως μας διηγήθηκε, πούλησε ανάμεσα στα άλλα και τέσσερα τσουρέκια-μινιατούρες σε πελάτισσα με ελληνικό όνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έλα όμως που η πελάτισσα περίμενε να δει αληθινά τσουρέκια και τελικά παρέλαβε τέσσερις μινιατούρες! Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά αν πραγματικά παρατηρήσει κανείς τη δουλειά της η εμμονή στην λεπτομέρεια είναι εξωφρενική. Εκτός από απλές μινιατούρες, τα φαγητά και τα γλυκά της Άντας μετατρέπονται σε «νόστιμα» δακτυλίδια, κολιέ, μπρασελέ κλπ.

etsy.com/shop/HugsKissesMINI


Τρισδιάστατες μινιατούτρες του αληθινού εαυτού σου

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η εταιρεία It's yoυ είναι μια ελληνική εταιρία που δημιουργεί 3D μινιατούρες του αληθινού εαυτού σου με τη διαδικασία μιας απλής φωτογράφισης.

Την πόζα σου απαθανατίζουν ταυτόχρονα εξήντα διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές. Αυτές οι φωτογραφίες περνούν σε 3D εκτυπωτή και στη συνέχεια κατασκευάζεται ο μικρός κλώνος του εαυτού σου.

Μια μινιατούρα αθάνατη που μπορείς να την επανεκτυπώσεις όσες φορές θέλεις και να την κάνεις δώρο σε αγαπημένα σου πρόσωπα.

Η διαδικασία κρατάει ένα δευτερόλεπτο, μετά θέλει υπομονή μιας και η δουλειά της επεξεργασίας είναι χειρωνακτική και χρειάζονται περίπου δέκα μέρες για να έχεις την μινιατούρα στα χέρια σου.

its-you.gr

Ο συλλέκτης

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
«Αυτή τη στιγμή μαζεύω φιγούρες σε ερωτικές περιπτύξεις και "ακατάλληλες" στιγμές, είναι συνήθως συλλεκτικές που βγαίνουν σε πολύ λίγα αντίτυπα». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Δεν κάνω ακριβώς συλλογή, ας πούμε ότι έχω μια αδυναμία στα μικρά αντικείμενα. Δεν μαζεύω κάτι συγκεκριμένο, αγοράζω από lego μέχρι μικρές σβούρες και αυτοκινητάκια, κουρδιστά παιχνίδια και μεταλλικά. Το αγαπημένο μου είναι μια χήνα του 1940 από ένα μαγαζί με παιχνίδια στο Βέλγιο. Τώρα τελευταία έχω μια προτίμηση στα μεταλλικά στρατιωτάκια», λέει ο 45χρονος Γιώργος Λέλλος ο οποίος συγκεντρώνει για την πλάκα του μινιατούρες εδώ και πέντε χρόνια. 

Τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια τα είδε για πρώτη φορά σε έναν φίλο αρχιτέκτονα που ετοίμαζε μια μακέτα για ένα εξοχικό σπίτι.

«Είχε κάνει αναπαράσταση μιας φάρμας με ζώα με ανθρωπάκια και κατοικίδια ζώα που είχε φέρει από τη Γερμανία. Στην Αθήνα βρίσκεις αλλά είναι εντελώς βασικά, φιγούρες ανδρών και γυναικών, που στολίζουν μακέτες ή χρησιμοποιούν όποιοι κάνουν μοντελισμό με τρένα για να κάνουν πιο ενδιαφέροντα τα σκηνικά τους, δεν έχει τόσο μεγάλη ποικιλία. Την πρώτη σειρά (μια παρέα λουόμενων σε παραλία) μου την έκαναν δώρο και από εκεί ξεκίνησα τη συλλογή μου».

Ο κ. Λέλλος λέει ότι η ποικιλία που βρίσκει κανείς στο εξωτερικό είναι τεράστια. «Αυτή τη στιγμή μαζεύω φιγούρες σε ερωτικές περιπτύξεις και "ακατάλληλες" στιγμές, είναι συνήθως συλλεκτικές που βγαίνουν σε πολύ λίγα αντίτυπα. Σε κάθε ταξίδι είναι το πρώτο που ψάχνω να βρω για να αγοράσω.»

Η συλλογή μινιατούρας είναι ένα αρκετά ακριβό χόμπι, αλλά υπάρχει ολόκληρη σκηνή και οι οπαδοί των μικροσκοπικών φιγούρων είναι πιο πολλοί όσους θα περίμενες. Και στην Ελλάδα.

Μία μικρή ιστορία της μινιατούρας, από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι το YouTube

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

3000 π.Χ: Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θάβονταν σε τάφους μαζί με μικροσκοπικά ξύλινα αντικείμενα που αναπαριστούν τα προσωπικά τους αντικείμενα: έπιπλα, βάρκες, τα ζωντανά τους. Πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξασφάλιζαν μία άνετη μετά θάνατον ζωή.


500 π.Χ: Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν σε μινιατούρες πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητα τους: μαγειρικά σκεύη, συναρμολογούμενα αγαλματίδια, θρησκευτικά αντικείμενα, μεταλλικά και πήλινα σκεύη, όπως επίσης όπλα και πανοπλίες.


1400: Ζωγράφοι όπως ο Jean Fouquet, ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν πορτραίτα μινιατούρες, μόλις 7,5 εκατοστών.


1600: Ένας κατασκευαστής από την Νυρεμβέργη, άρχισε να φτιάχνει κουκλόσπιτα με μαγειρικά σκεύη, σκούπες, κατσαρόλες, τζάκια. Σκοπό του ήταν να μάθει στα κορίτσια να προσέχουν το σπίτι.


1700: Στην Αγγλία, πλούσιες οικογένειες παραγγέλνουν από μαραγκούς να τους φτιάξουν μικροσκοπικά αντίγραφα από τα πολυτελή σπίτια τους. Τα Baby Houses, όπως ονομάστηκαν, αποτύπωναν με μεγάλη λεπτομέρεια τον πλούτο και την πολυτέλεια των αντικειμένων που βρίσκονταν στα ακριβά αγγλικά σπίτια.


1851: Στη Διεθνή έκθεση του Λονδίνου οι διοργανωτές ήθελαν να προσφέρουν στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία, να δουν σε ένα μέρος πολλά σημεία από όλο τον κόσμο. Το "Crystal Palace" ήταν μια κατασκευή με μινιατούρες που είχε από τους καταρράκτες του Νιαγάρα μέχρι τις προβλήτες του Λίβερπουλ.

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


1928: Ο Colleen Moore, πρωταγωνιστής ταινιών του βωβού κινηματογράφου κατασκεύασε ένα κάστρο με απίστευτες λεπτομέρειες, φωτισμό, τζαμαρία και περιόδευσε με αυτό σε όλη την Αμερική για να μαζέψει χρήματα από φιλανθρωπίες για παιδιά που είχαν ανάγκη.


1950: Η Anne Ashberry ήταν ιδιοκτήτρια ενός νηπιαγωγείου στο Έσεξ της Αγγλίας, δημιούργησε τους πρώτους κήπους σε μινιατούρα, η εμμονή της στην λεπτομέρεια και την ομορφιά έκαναν τους κήπους της μοναδικούς.

1970:Ο φωτογράφος Laurie Simmons φωτογράφισε τις διάσημες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του με θέμα τα κουκλόσπιτα.


2010: Η μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, στην οποία ένα σαλιγκάρι τριγυρνάει στο σπίτι, αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα που βρίσκει και περιγράφει την καθημερινή του μικροσκοπική ζωή βραβεύτηκε AFI Awards.


2016: Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ανοίγει το πρώτο "Tiny Café" όπου σερβίρεται για πρώτη φορά μίνι φαγητό που τρώγεται. Γνωστά αμερικανικά πιάτα όπως μπισκότα σοκαλάτας, τάκος και μπέργκερ προσφέρονται στους πελάτες ενώ το αν χορταίνουν είναι μια άλλη ιστορία.

Πως να φτιάξεις τα δικά σου σούσι σε μινιατούρα

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Διαλέγεις τα κατάλληλα χρώματα της πλαστελίνης.


• Φτιάχνεις το πιατάκι κόβοντας το ανάλογα με το μέγεθος που θέλεις να έχει.


• Απλώνεις σαν ζύμη την μαύρη πλαστελίνη ώστε να απεικονίσεις το φύκι.


• Στη συνέχεια απλώνεις την λευκή πλαστελίνη για το ρύζι.


• Κόβεις δύο μικρές λωρίδες διαφορετικών χρωμάτων για να βάλεις στο σούσι.


• Τα ρολλάρεις κι έπειτα κόβεις σε μικρότερα ρολλάκια το maki sushi.


• Το στήνεις και το ψήνεις σε φουρνάκι στους 110°.


• Για το wasabi και το ginger πάνω στο πιάτο χρησιμοποίησε κόλλα με τριμμένη κιμωλία – λαχανί για το wasabi και ροζ για το ginger.


• Για το wasabi πλάθεις σιγά-σιγά σε μπάλα την σχεδόν στεγνή κόλλα.


• Για το ginger απλώνεις σε μία επιφάνεια και όταν στεγνώσει την τραβάς για να γίνει σαν χαρτί.


• Τέλος τα κολλάς όλα στο πιάτο, το οποίο αφού το ψήσεις το γυαλίζεις με βερνίκι νυχιών.

Δείτε σε slideshow μερικές ακόμα υπέροχες μινιατούρες

Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Δαχτυλίδι πρωινό από την Άντα Καλομοίρη. Φωτο: Άντα Καλομοίρη
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Μπρελόκ Τρελοπατούσα από την Άντα Καλομοίρη. Φωτο: Άντα Καλομοίρη
Μινιατούρες: η μόδα για κάθε τι μικροσκοπικό επέστρεψε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξυλόγλυπτες μινιατούρες του 16ου αιώνα αποκαλύπτονται σε όλη τους την αίγλη σε μία σπουδαία έκθεση

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ξυλόγλυπτες μινιατούρες του 16ου αιώνα αποκαλύπτονται σε όλη τους την αίγλη σε μία σπουδαία έκθεση

Ροζάρια, κομπολόγια και προσευχητάρια, κουτιά - μινιατούρες και άλλα πολλά συναρπάζουν με την λεπτομερή τέχνη της αναπαράστασης σκηνών της Βίβλου
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ