Πώς το Instagram έσωσε τη ζωή μιας Σομαλής make up artist που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί στα 13

Πώς το Instagram έσωσε τη ζωή μιας Σομαλής make up artist που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί στα 13 Facebook Twitter
Ζώντας στο σπίτι της οικογένειάς της μετά από το σκάνδαλο του χωρισμού η Μάριαν έμενε κυρίως μέσα για να μην προκαλεί σχόλια, κάτι που της προκαλούσε αφόρητη ανία. Για να έχει κάτι να ασχοληθεί, αγόρασε το παλιό iPhone του θείου της και άρχισε να ασχολείται με το Instagram.
1

Όταν έκλεισε τα 13, οι γονείς της Μάριαν Άχμεντεϊ Άλι της είπαν πως δεν επρόκειτο να ξαναπάει σχολείο. Βρισκόταν στο κατώφλι της ήβης και θεωρούσαν πως αν συνέχιζε να φοιτά στο σχολείο θα αποτελούσε πειρασμό για τους συμμαθητές και τους άνδρες καθηγητές της, και κανόνισαν να την παντρέψουν με έναν άνδρα δώδεκα περίπου χρόνια μεγαλύτερο της.

Η κατάσταση αυτή δεν αποτελούσε κάτι το αξιοπερίεργο για την κοινωνία στην οποία μεγάλωνε η μικρή Μάριαν. Στη Σομαλία ο γάμος παιδιών δεν είναι παράνομος και, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις της UNICEF, πάνω από το 45% των κοριτσιών στη χώρα παντρεύονται πριν συμπληρώσουν το 18o έτος της ηλικίας τους, χωρίς φυσικά να έχουν επιλέξει οι ίδιες τον μέλλοντα σύζυγό τους. 

Στην περίπτωση της Μάριαν όμως, ούτε ο 25χρονος μελλόνυμφος επιθυμούσε να την παντρευτεί καθώς ήταν ερωτευμένος με κάποια που οι γονείς του θεωρούσαν κοινωνικά υποδεέστερη και απαγόρευσαν τον γάμο τους. Καθώς γνωρίζονταν με την οικογένεια της Μάριαν θεωρούσαν πως οι δυο τους θα αποτελούσαν ιδανικό ζευγάρι και κανόνισαν το προξενιό.

Οι λόγοι για τους οποίους υφίσταται αυτή η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι πολλοί. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες λειτουργούν συνδυαστικά ώστε να δώσουν στους γονείς των κοριτσιών την λανθασμένη εντύπωση πως ο γάμος θα εξασφαλίσει σε εκείνες κάποιου είδους προστασία και διέξοδο από τη φτώχεια. Το εθιμικό και θρησκευτικό δίκαιο υπερθεματίζει παρουσιάζοντας την επιλογή του γάμου ως «καθώς πρέπει» λύση που διασφαλίζει την τιμή της οικογένειας ενώ το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο δεν προσφέρει δικλείδες ασφαλείας στα μικρά κορίτσια ώστε να αποφύγουν την διακοπή της σχολικής τους μόρφωσης και την κοινωνική απομόνωση.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάθε ελπίδας για επαγγελματική σταδιοδρομία, κατάρτιση, και αυξάνει τον κίνδυνο της ανεπιθύμητης εφηβικής εγκυμοσύνης και τις πιθανότητες να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ευτυχώς η περίπτωση της Μάριαν είναι μία από τις ελάχιστες που είχαν αισιότερη έκβαση παρά τον γάμο που της επέβαλαν. 

Πλέον η Μάριαν έχει αποκτήσει δικό της κανάλι στο YouTube ενώ έχει κληθεί να παρουσιάσει και μικρές εκπομπές με συμβουλές ομορφιάς στο Astaan TV, ένα δημοφιλές κανάλι της σομαλικής καλωδιακής τηλεόρασης. 

Καθώς κανείς από τους δύο δεν επιθυμούσε αυτήν τη σχέση, η συμβίωση χωρίς ίχνος έρωτα και αγάπης οδήγησε σε διαρκείς καυγάδες, θυμό και δυστυχία. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών, η Μάριαν Άχμεντεϊ Άλι συγκαταλέγεται στις τυχερές. Ο άνδρας της δεν ασκούσε σωματική βία εναντίον της και είχε αρκετή ελευθερία ώστε στα 15, όταν πια είχαν περάσει δύο δυσάρεστα χρόνια μαζί, να πάρει την απόφαση να φύγει και να γυρίσει στο πατρικό της.

Όταν επέστρεψε οι γονείς της αντιλήφθηκαν ότι ο γάμος αυτός δεν θα την έκανε ποτέ ευτυχισμένη και δεν απαίτησαν να γυρίσει στον άντρα της ενώ οι δικοί του γονείς την εκλιπαρούσαν να επιστρέψει στη συζυγική εστία για να μην λένε οι γείτονες πως ο γιος τους ήταν κακός σύζυγος. Ο ίδιος αρκέστηκε στο να της δηλώσει πως αφού άνοιξε την πόρτα κι έφυγε δεν θα την δεχόταν ποτέ πίσω, αλλά ούτε θα της έδινε διαζύγιο.

  

Ζώντας στο σπίτι της οικογένειάς της μετά από το σκάνδαλο του χωρισμού η Μάριαν έμενε κυρίως μέσα για να μην προκαλεί σχόλια, κάτι που της προκαλούσε αφόρητη ανία. Για να έχει κάτι να ασχοληθεί, αγόρασε το παλιό iPhone του θείου της και άρχισε να ασχολείται με το Instagram. Στην αρχή δεν καταλάβαινε πολλά καθώς δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά αλλά μέσα στους αναρίθμητους φωτογραφικούς λογαριασμούς ανακάλυψε μια κοινότητα Σομαλών γυναικών που μοιράζονταν συμβουλές styling, μακιγιάζ και εν γένει ενθάρρυναν η μία την άλλη να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους και να εκφραστούν.

Όπως συμβαίνει σε χώρες με παρεμφερή κοινωνική δομή και κουλτούρα, οι γυναίκες στα παραδοσιακά ΜΜΕ είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Η δική τους φωνή και τα θέματα που τις απασχολούν δεν αρθρώνονται λοιπόν παρά στις διαδικτυακές κοινότητες που έχουν γνωρίσει άνθηση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά στην Σομαλία, όπου ποτέ δεν τους προσφέρονται θέσεις αρχισυντάκτη ή διευθυντή, τα νεαρά κορίτσια έχουν στραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ψηφιακά μέσα για να δημιουργήσουν περιεχόμενο που τις ενδιαφέρει λειτουργώντας ως συντάκτριες, φωτογράφοι ή στυλίστες.

Η Μάριαν υπήρξε πάντα ένα ντροπαλό και εσωστρεφές κορίτσι αλλά μέσα από λογαριασμούς σπουδαίων make up artists και παρακολουθώντας tutorials στο YouTube ανακάλυψε την κλίση της, που δεν είναι άλλη από το μακιγιάζ. Η διέξοδος αυτή μάλιστα, ενώ ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να περνάει τον χρόνο της, εξελίχθηκε σε επαγγελματική ενασχόληση.

Αρχικά εκπαίδευσε η ίδια τον εαυτό της με ένα πρώτο σετ μακιγιάζ που της αγόρασε η μητέρα της από το duty free του αεροδρομίου της Μαλαισίας, όπου είχε πάει για την κηδεία του πατέρα της. Η αλήθεια είναι πως αν ο πατέρας της ζούσε δεν θα της επέτρεπε να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο, ως μη πρέπον για ένα κορίτσι. Μπορεί να μην ήταν ένας σκληρός άνθρωπος και να αποδέχθηκε τον χωρισμό της κόρης του γιατί δεν ήθελε να τη βλέπει δυστυχισμένη, αλλά θεωρούσε πως το βάψιμο είναι κάτι που κάνει τα κορίτσια φιλάρεσκα και προκλητικά.

Αφού εξασκήθηκε στον εαυτό της για καιρό, η Μάριαν άρχισε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά αποκτώντας πελάτισσες που την προσεγγίζουν μέσω των λογαριασμών της στο Snapchat και το Instagram. Στην αρχή διατηρούσε τους λογαριασμούς της ιδιωτικούς αλλά οι φίλες της είναι εκείνες που την προέτρεψαν να τους ανοίξει και να προσθέσει το τηλέφωνό της, βέβαιες πως το ταλέντο της θα μπορούσε να της αποφέρει ένα εισόδημα, και είχαν δίκιο.

Νεαρές Σομαλές την εμπιστεύονται για να τις βάψει πριν από τις εξόδους και τις σημαντικές κοινωνικές υποχρεώσεις τους όπως γάμους, τελετές αποφοίτησης κ.λπ. Η νεόκοπη make up artist έχει γίνει γνωστή για το χαρακτηριστικό στυλ της: πολύ έντονα φρύδια, μακριές ψεύτικες βλεφαρίδες και περλέ σκιές που τονίζουν το βλέμμα των κοριτσιών κάτω από το χιτζάμπ. Οι χρεώσεις της είναι 5 δολάρια για ένα βραδινό μακιγιάζ και μέχρι 50 δολάρια για νυφικό μακιγιάζ. Όμως πριν θεωρήσετε ότι πρόκειται για τιμή ευκαιρίας, αναλογιστείτε ότι ζει στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και οι πελάτισσές της ανήκουν στην ανώτερη οικονομικά τάξη της Σομαλίας που έχει κοινωνική ζωή και σπουδάζει. 

Πλέον η Μάριαν έχει αποκτήσει δικό της κανάλι στο YouTube ενώ έχει κληθεί να παρουσιάσει και μικρές εκπομπές με συμβουλές ομορφιάς στο Astaan TV, ένα δημοφιλές κανάλι της Σομαλικής καλωδιακής τηλεόρασης. Η επιτυχία της μικρής, για τα δυτικά δεδομένα, αλλά τολμηρής επανάστασής της έχει μεταστρέψει τη γνώμη των περισσότερων στην οικογένειά της. Επιπλέον όσα κατόρθωσε η ίδια, και η ορατότητα που έχει αποκτήσει επιτρέπει και σε άλλα νεαρά κορίτσια στην Σομαλία να ονειρεύονται ότι μπορούν να έχουν ένα μέλλον διαφορετικό από εκείνο που κάποιοι σχεδιάζουν για τις ίδιες.  

Όσο για το διαζύγιο, κατόρθωσε τελικά να το αποκτήσει. Όταν ο σύζυγος της αρρώστησε και δεν μπορούσε με τίποτα να γίνει καλά άρχισε να πιστεύει πως η ασθένεια του οφειλόταν στη σκληρότητα με την οποία την αντιμετώπισε. Όταν υπαναχώρησε, εκείνος βρήκε την υγεία του και η Μάριαν την ελευθερία της από τα δεσμά του γάμου.

Πρόσωπα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

1 σχόλια
Πεθανε ο πατερας της και ειχε ορεξη η μανα της να κανει shopping παλετες μακιγιαζ στον δρόμο για την κηδεία. Και ο συζυγος της εδωσε τελικά διαζύγιο για να γλιτώσει το κακο καρμα. Αυτο ειναι κωμωδία. Αλήθεια παντως δεν ειναι.