Ο άγνωστος έρωτας της Σιμόν Ντε Μποβουάρ με έναν άντρα 18 χρόνια μικρότερο της

Ο άγνωστος έρωτας της Σιμόν Ντε Μποβουάρ με έναν άντρα 18 χρόνια μικρότερο της Facebook Twitter
H Σιμόν Ντε Μποβουάρ με τον 18 χρόνια μικρότερο της Claude Lanzmann. Φωτο: Seuil/Jazz Editions
0

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ και ο Ζαν Πολ Σαρτρ ήταν ένα από τα πρώτα ζευγάρια με ανοιχτή σχέση σε μια εποχή που η σεμνοτυφία και οι τύποι κρατούσαν τους γάμους και τις μακροχρόνιες σχέσεις.

Ωστόσο, τώρα έρχεται για πρώτη φορά στο φως η πραγματική φύση αυτής της σχέσης που ίσως δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο ο δεσμός της επιδραστικής φεμινίστριας και του διασημότερου φιλοσόφου ήταν ευτυχισμένος και υγιής. 

Αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη μίας επιστολής της Ντε Μποβουάρ που για πρώτη φορά έρχεται στο φως και φαίνεται να αποκαλύπτει όχι μόνο τον μεγάλο έρωτά της για έναν άντρα 18 χρόνια μικρότερο της, αλλά και την πραγματική της άποψη για τον γάμο.

Το παράφορο αυτό πάθος, η φεμινίστρια το ένιωσε για τον Γάλλο κινηματογραφιστή Claude Lanzmann, γράφοντας του στα 1953 "θέλω να ρίξω το σώμα μου στην αγκαλιά σου και να μείνω εκεί για πάντα. Θα είμαι η γυναίκα σου για πάντα".

Ο Claude Lanzmann φοβήθηκε ότι θα πέθαινε και κανείς δεν θα μάθαινε γι' αυτή την παθιασμένη σχέση και για την αλήθεια της.

Βάσει αυτής της επιστολογραφίας που η Ντε Μποβουάρ διατηρούσε με τον τότε νεαρό Lanzmann, δεν υπήρξε ποτέ σεξουαλικά ικανοποιημένη από τον Σαρτρ και πλέον εικάζεται ότι ίσως εκεί κρυβόταν και η αποστροφή της για τον θεσμό του γάμου. 

Ο άγνωστος έρωτας της Σιμόν Ντε Μποβουάρ με έναν άντρα 18 χρόνια μικρότερο της Facebook Twitter
"Το ότι τον αγαπώ είναι σίγουρο", γράφει στον Lanzmann για τον Σαρτρ, "αλλά και καθώς αυτό δεν είναι αμοιβαίο τα σώματα μας είναι πλασμένα για το τίποτα".

Στην επιστολή που ευρισκόμενη στο Άμστερνταμ έγραψε προς τον νεαρό και που δημοσιεύθηκε από τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde" αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λατρεμένο μου παιδί, είσαι η πρώτη, απόλυτη μου αγάπη, αυτή που ή συμβαίνει μια φορά στη ζωή των ανθρώπων ή μπορεί και ποτέ. Πίστευα ότι δεν θα ξεστομίσω ποτέ αυτά τα λόγια, που όμως μου έρχονται τόσο φυσικά στα χείλη, όταν σ' αντικρίζω - σε λατρεύω. Σε λατρεύω με όλο μου το κορμί και την ψυχή... Είσαι το πεπρωμένο μου, η αιωνιότητά μου, η ζωή μου». 

Ας σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα από τα 112 ερωτικά γράμματα που η διάσημη φεμινίστρια έγραψε προς τον κινηματογραφιστή, τον μοναδικό άντρα που έζησε μαζί της εκτός από τον Σαρτρ, ενώ το ίδιο αυτό γράμμα έχει περιέλθει στην κατοχή του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Στο ίδιο αυτό γράμμα αποκαλύπτεται ότι ο Σαρτρ -ο οποίος είχε άπειρες ερωμένες και πάντοτε έμενε σε ξεχωριστό διαμέρισμα από την ανεξάρτητη Σιμόν- δεν μπόρεσε ποτέ να την ικανοποιήσει ερωτικά. "Το ότι τον αγαπώ είναι σίγουρο", γράφει στον Lanzmann, "αλλά και καθώς αυτό δεν είναι αμοιβαίο τα σώματα μας είναι πλασμένα για το τίποτα". Ούτε, όμως, με τον Αμερικανό συγγραφέα Nelson Algren, βίωσε την πληρότητα η Ντε Μποβουάρ. 

Ο άγνωστος έρωτας της Σιμόν Ντε Μποβουάρ με έναν άντρα 18 χρόνια μικρότερο της Facebook Twitter
Ο Claude Lanzmann, αριστερά, στην Αίγυπτο με τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ και τον Ζαν Πολ Σαρτρ, 1967.

Τον αγάπησα γιατί με αγαπούσε εκείνος, χωρίς καμιά αληθινή οικειότητα και χωρίς ποτέ να του δώσω κάτι με όλο μου το είναι, από τα βάθη της ύπαρξής μου", γράφει. Όταν ο Lanzmann γνώρισε την Ντε Μποβουάρ ήταν μόλις 26 χρονών και εργαζόταν ως γραμματέας του Σαρτρ. Τότε εκείνη ήταν 44 ετών, ενώ ήταν ήδη γνωστή τόσο η ελεύθερη σχέση τους όσο και τα ερωτικά τρίγωνα τα οποία οργάνωναν και συμμετείχαν. 

Γιατί, όμως, αυτή η ιστορία παθιασμένου έρωτα αποκαλύπτεται τώρα; Σύμφωνα με τον 92χρονο σήμερα Lanzmann, μπήκε σ' αυτή τη διαδικασία εξαιτίας μίας σύγκρουσης που σοβεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στον ίδιο και την υιοθετημένη κόρη της Ντε Μποβουάρ. Όπως αποκάλυψε στη Le Monde η Σιλβί Λε Μπον Ντε Μποβουάρ όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα εξαφάνισης του ονόματός του από τη ζωή και τη διαδρομή της μητέρας της. 

Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους αυτό έχει μια εξήγηση: η Σιλβί προσπαθεί να προστατεύσει την πνευματική παρακαταθήκη της δημοφιλέστερης φεμινίστριας όλων των εποχών, μιας γυναίκας που είχε ένθερμα υποστηρίξει ότι ο γάμος είναι σκλαβιά για όλες τις γυναίκες και ειδικά μέσα από το μνημειώδες έργο της "Το Δεύτερο Φύλο". 

Ο άγνωστος έρωτας της Σιμόν Ντε Μποβουάρ με έναν άντρα 18 χρόνια μικρότερο της Facebook Twitter
Σύμφωνα με τον 92χρονο σήμερα Lanzmann, μπήκε σ' αυτή τη διαδικασία εξαιτίας μίας σύγκρουσης που σοβεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στον ίδιο και την υιοθετημένη κόρη της Ντε Μποβουάρ.

Ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος που ο κινηματογραφιστής αποφάσισε να πουλήσει την επιστολογραφία του με την Ντε Μποβουάρ στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ κάτι που πήρε οριστικά απόφαση όταν ενημερώθηκε ότι η θετή κόρη της αγαπημένης του θα εξέδιδε την άγνωστη επιστολογραφία της, αποκλείοντας ωστόσο από αυτή την έκδοση τα δικά του γράμματα. 

Όπως εξηγεί, φοβήθηκε ότι θα πέθαινε και κανείς δεν θα μάθαινε γι' αυτή την παθιασμένη σχέση και για την αλήθεια της. Και ενώ πλέον αυτές οι επιστολές βρίσκονται στη διάθεση του επιστημονικού προσωπικού της Βιβλιοθήκης του Γέιλ, η Σιλβί Λε Μπον Ντε Μποβουάρ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποιο σχόλιο για τα γράμματα που τελικά ήρθαν στο φως... 

Με στοιχεία από τον Guardian 

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ