Σεξιστικό παιχνίδι πωλείται στα σούπερ μάρκετ και εξοργίζει τις γυναίκες στην Κροατία

Σεξιστικό παιχνίδι πωλείται στα σούπερ μάρκετ και εξοργίζει τις γυναίκες στην Κροατία Facebook Twitter
«Το να αντιδράς με τόση οργή απέναντι σε μερικά αστεία προϊόντα είναι μάλλον απογοητευτικό» λέει ο Zdravko Petrinec, σχεδιαστής του παιχνιδιού και ιδιοκτήτης της εταιρείας "Opizdilica".
3

«Αν στο σεξ απλώς σέρνεται σαν το κούτσουρο, χτυπήστε τη μια φορά. Αν πάλι μυρίζει σαν... ψάρι, χτυπήστε τη δύο φορές και στείλτε τη στο μπάνιο να πλυθεί. Αν αρνείται να σας δώσει ένα φιλί της προκοπής, χτυπήστε την τρεις φορές. Κι αν έχει πάλι πονοκέφαλο, χτυπάτε την μέχρι τραυματισμού».

Αυτό είναι το –εξαιρετικά κακού χιούμορ- διαφημιστικό που συνοδεύει ένα παιχνίδι για γυναίκες που πωλείται στα σούπερ μάρκετ στην Κροατία και έχει καταφέρει από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του να διχάσει τους χρήστες των social media, αλλά κυρίως να εξοργίσει τον γυναικείο πληθυσμό για τον σεξισμό που προάγει, απροκάλυπτα, από τα ράφια των πολυκαταστημάτων.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα social media εναντίον των όσων προάγει το παιχνίδι ανάγκασαν ήδη μία μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στη χώρα να αποσύρει από τις προθήκες της το προϊόν

Τι είναι, όμως, αυτό το παιχνίδι; Θυμίζει τις βέργες που σε παλαιότερα, σίγουρα πιο σκοτεινά και κατάφορα αντιπαιδαγωγικά χρόνια, χρησιμοποιούσαν οι δάσκαλοι για να δέρνουν (και να συνετίζουν) τους απείθαρχους μαθητές.

Μόνο που αυτή η βέργα στο τελείωμα της μίας άκρης έχει κάτι που μοιάζει με γάντι του μποξ.

Σεξιστικό παιχνίδι πωλείται στα σούπερ μάρκετ και εξοργίζει τις γυναίκες στην Κροατία Facebook Twitter


Ακριβώς, ως όργανο συνετισμού παρουσιάζεται και από την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία μαζί με το... δωράκι, παρέχει στους αγοραστές και ειδικό εγχειρίδιο εκμάθησης υπακοής και πειθαρχίας για τις ανυπάκουες συζύγους και συντρόφους τους και κυρίως για όσες δεν συναινούν άμεσα στο κάλεσμα για σεξουαλική επαφή.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα social media εναντίον των όσων προάγει το παιχνίδι ανάγκασαν ήδη μία μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στη χώρα να αποσύρει από τις προθήκες της το προϊόν, ενώ την ίδια στιγμή οι επικεφαλής της εταιρείας που κατασκευάζει αυτά τα παιχνίδια, όχι μόνο υπερασπίζονται το προϊόν τους, αλλά όπως λένε το χιούμορ τους έχει εκτιμηθεί στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εξάγεται το παιχνίδι.

Σεξιστικό παιχνίδι πωλείται στα σούπερ μάρκετ και εξοργίζει τις γυναίκες στην Κροατία Facebook Twitter
H ίδια εταιρεία είχε κυκλοφορήσει έναν πλάστη ζυμώματος ως δώρο από τις γυναίκες προς τους άπιστους συζύγους.

Όπως λένε πρόκειται για καθαρό χιούμορ, που παίζει με τα στερεότυπα των δύο φύλων, καθώς στο παρελθόν, η ίδια εταιρεία είχε κυκλοφορήσει έναν πλάστη ζυμώματος ως δώρο από τις γυναίκες προς τους άπιστους συζύγους.

Ο Zdravko Petrinec, σχεδιαστής του παιχνιδιού και ιδιοκτήτης της εταιρείας "Opizdilica" εξηγεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει δημιουργήσει άπειρα τέτοια παιχνίδια, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει κανένα πρόβλημα. "Θεωρώ απογοητευτικό το ότι το επίπεδο του χιούμορ στη χώρα μου έχει κατρακυλήσει τόσο πολύ. Κατά το παρελθόν έχουμε φτιάξει και προωθήσει χιουμοριστικά παιχνίδια για τον συνετισμό των τεμπέληδων ή των άπιστων αντρών, αλλά εκεί δεν παραπονέθηκε κανείς", λέει αποδίδοντας τον όλο θόρυβο στα social media και στον κακώς εννοούμενο φεμινισμό.

«Το να αντιδράς με τόση οργή απέναντι σε μερικά αστεία προϊόντα είναι μάλλον απογοητευτικό», καταλήγει.

Σεξιστικό παιχνίδι πωλείται στα σούπερ μάρκετ και εξοργίζει τις γυναίκες στην Κροατία Facebook Twitter

Ας σημειωθεί ότι από το 2015, οπότε και Πρόεδρος της Κροατίας έχει εκλεγεί η Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, οι συζητήσεις για τα γυναικεία δικαιώματα και την πολιτική ορθότητα έχουν βρεθεί σε νέα, ενθαρρυντική για τη χώρα κατεύθυνση. 

Και ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες διεκδικούν δυναμική είσοδο τους στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας και ενώ παρατηρείται αύξηση της εισαγωγής του γυναικείου πληθυσμού σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρ' όλα αυτά τόσο οι γυναικείες οργανώσεις όσο και ο Τύπος παρατηρούν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την εξάλειψη μισογυνιστικών στερεοτύπων σε όλους τους τομείς τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής ζωής. 

Με στοιχεία από Νewsmavens.com, brownpoliticalreview.org 

Πρόσωπα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

2 σχόλια