Olivera Lakic: Ποια είναι η ατρόμητη δημοσιογράφος που κατέβασε το Μαυροβούνιο στους δρόμους

Olivera Lakic: Ποια είναι η ατρόμητη δημοσιογράφος που κατέβασε το Μαυροβούνιο στους δρόμους Facebook Twitter
Η Olivera Lakic που πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι της θεωρείται μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους και στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας,
0

Πριν από λίγες μέρες, στο Μαυροβούνιο, οι πολίτες κατέβηκαν οργισμένοι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το οργανωμένο έγκλημα.

Μία γυναίκα είχε πυροβοληθεί εν ψυχρώ μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της. Ήταν η δημοσιογράφος Olivera Lakic, μία από τις λίγες τολμηρές επαγγελματίες, που άντεχαν να γράφουν για τους δεσμούς που εδώ και χρόνια έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και κάθε λογής παρακλάδι του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. 

Η υπόθεση της Lakic θυμίζει πολύ εκείνη της δημοσιογράφου από τη Μάλτα, με τη μόνη διαφορά ότι η Ντάφνι Γκαλιζία δεν γλίτωσε από την επίθεση. Και οι δύο ασχολούνταν με υποθέσεις που ενέπλεκαν τις κυβερνήσεις τους σε συμφωνίες εκατομμυρίων με το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη δραστηριότητα πλουτισμού των πολιτικών τους. Η 49χρονη Lakic δεν βρισκόταν για πρώτη φορά στο στόχαστρο. 

Το 2012 μετά από μία σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Vijesti» και άρθρων που αποκάλυπταν τον παράνομο τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας καπνών στη χώρα, είχε δεχθεί επίθεση μέσα στο διαμέρισμα της στην Ποντγκόριτσα.

Ο άνθρωπος που εισέβαλε στο σπίτι της, χτυπώντας και τρομοκρατώντας την, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλακή, όχι όμως και αυτοί που είχαν οργανώσει το χτύπημα εναντίον της.

Εδώ και καιρό στο Μαυροβούνιο, τόσο οι πολίτες όσο και οι δημοσιογράφοι, πιστεύουν ότι η ίδια η κυβέρνηση αφήνει τους λειτουργούς του Τύπου εκτεθειμένους και ευάλωτους απέναντι στη δράση της μαφίας.

Η Lakic θεωρείται μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους και στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ενώ η «Vijesti» για το Μαυροβούνιο αποτελεί μία από τις όχι ελεγχόμενες από την εκάστοτε πολιτική δύναμη εφημερίδες, με πολλά αποκλειστικά και άπειρα ενοχλητικά άρθρα για πολιτικά πρόσωπα, αλλά και για στελέχη επιχειρήσεων και προσωπικότητες που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Ο Ζέλικο Ιβάνοβιτς, διευθυντής της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν η δημοσιογράφος, κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της χώρας, , Μίλο Ντζουκάνοβιτς, ότι έχει δημιουργήσει μία εξόχως εχθρική ατμόσφαιρα, βάλλοντας χωρίς περιστροφές εναντίον της εφημερίδας και των ανθρώπων της και παρακινώντας αρμούς του οργανωμένου εγκλήματος να καταφέρνουν θανατηφόρα χτυπήματα σε δημοσιογράφους. 

«Ο Ντζουκάνοβιτς έχει εγκαινιάσει νέα περίοδο κυνηγιού στους δημοσιογράφους και τους ρεπόρτερ μας», είπε χωρίς φόβο ο διευθυντής της «Vijesti». Και δεν φαίνεται να λέει ψέματα: αρκετοί δημοσιογράφοι στο Μαυροβούνιο, μεταξύ των οποίων οι Tufik Softic και Sead Sedakovic ξυλοκοπήθηκαν αγρίως, είδαν τα αυτοκίνητά τους να παγιδεύονται με εκρηκτικούς μηχανισμούς, τα σπίτια τους να παρακολουθούνται και τους δικούς τους ανθρώπους να κινδυνεύουν. 

H θλιβερή πραγματικότητα του Μαυροβουνίου με τον πληθυσμό των 600.000 κατοίκων, δυστυχώς εδώ και καιρό φαίνεται να είναι η τρομοκρατική κυριαρχία του σημερινού του προέδρου Ντζουκάνοβιτς.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις βλέπουν τον συγκεκριμένο πολιτικό ως φιλοευρωπαϊκό, η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για δικτατορικές πρακτικές και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Βέβαια, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αρνούνται τις κατηγορίες, όμως, φαίνεται ότι η έκταση που έχουν πάρει αυτές οι κατηγορίες, τον ξεπερνούν. 

Olivera Lakic: Ποια είναι η ατρόμητη δημοσιογράφος που κατέβασε το Μαυροβούνιο στους δρόμους Facebook Twitter
Ενώ οι δυτικές δυνάμεις βλέπουν τον Μίλο Ντζουκάνοβιτς ως φιλοευρωπαϊκό, η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για δικτατορικές πρακτικές και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρέσβης της ΕΕ, Avio Orav και ο ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης Judy Kuo επισκέφτηκαν την Lakic στο νοσοκομείο. Η υπόθεση ανάγκασε επίσης τον Harlem Desir, τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ να ταξιδέψει στην Ποντγκόριτσα, ενώ ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Johannes Hahn έστειλε λουλούδια στη δημοσιογράφο που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή όμως κατάσταση. 

Και πάλι, όμως, ο διευθυντής της εφημερίδας στην οποία εργάζεται η Lakic δεν φαίνεται να πείθεται από τις καλές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαλλάξει τον Τύπο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και προέρχονται από τη βαρονία της Πολιτικής σε συνεργασία με τους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Η στάση που κρατά η Φεντερίκα Μογκερίνι, το υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον Πρόεδρο του Μοντενέγκρο θεωρείται από τον δημοσιογράφο απαράδεκτη. 

«Για να δούμε τώρα πώς η κυρία Μογκερίνι θα καλωσορίσει τον Ντζουκάνοβιτς στις Βρυξέλλες, πώς θα τον αγκαλιάσει και θα τον συγχαρεί για τις ευρωπαϊκές αξίες του και την προσπάθεια του να περάσει αυτά τα ιδανικά στο Μοντενέγκρο. Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυτό που συμβαίνει εδώ με συλλυπητήρια και ευχολόγια ότι οι αρχές θα συλλάβουν τους ενόχους, οι δημοσιογράφοι θα κάθονται πάνω σε νάρκες», κατέληξε αυστηρά ο Ιβάνοβιτς. 

Για την ιστορία, η Lakic θεωρείται μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους και στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ενώ η Vijesti για το Μαυροβούνιο αποτελεί μία από τις όχι ελεγχόμενες από την εκάστοτε πολιτική δύναμη εφημερίδες, με πολλά αποκλειστικά και άπειρα ενοχλητικά άρθρα για πολιτικά πρόσωπα, αλλά και για στελέχη επιχειρήσεων και προσωπικότητες που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. 

Με στοιχεία από DW, Vijesti.me

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ