Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο...

Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο... Facebook Twitter
Το νυφοπάζαρο του Kalaidzhi διοργανώνεται κάθε χρόνο στα νοτιοανατολικά της χώρας και σ' αυτό ανύπαντρες και -ει δυνατόν παρθένες- νεαρές γυναίκες γνωρίζονται σε όσο το δυνατόν πιο εύπορους άντρες. Φωτο: Sanni Saarinen
0

"Kalaidzhi" είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τους Ρομά της Βουλγαρίας, ωστόσο από τα έθιμα κι από τις αγορές τους, η πιο γνωστή είναι αυτή των νεαρών γυναικών σε ηλικία γάμου... Το νυφοπάζαρο του Kalaidzhi διοργανώνεται κάθε χρόνο στα νοτιοανατολικά της χώρας και σ' αυτό ανύπαντρες και -κυρίως παρθένες- νεαρές γυναίκες γνωρίζονται σε όσο το δυνατόν πιο εύπορους άντρες.

Όμως, το νυφοπάζαρο του Kalaidzhi δεν είναι μόνο έθιμο και αυστηρή παράδοση, είναι και ένας περιορισμός εναντίον του οποίου αντιδρούν όλο και πιο σθεναρά τα τελευταία χρόνια οι νεαροί Ρομά. Κι αυτό γιατί η παράξενη, ταπεινωτική γιορτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο ορθόδοξο Μοναστήρι του Μπάτσκοβο είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν ζευγάρια και η μόνη ευκαιρία για τις νεαρές Ρομά να βρουν σύντροφο. 

Είναι η χριστιανική πίστη, όπως λένε, και το σκληρό έθιμο που τους υποχρεώνει να δεσμευθούν και να παντρευτούν αποκλειστικά με άτομα της φυλής. Όμως, το αληθινό ζητούμενο είναι η προίκα και η παρθενία, η υποσχετική μιας καλύτερης ζωής που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν πλούσιο γάμο. Στην κοινωνία τους ο έρωτας, οι προγαμιαίες σχέσεις, ακόμη και μια βόλτα με άτομα του αντίθετου φύλου -πόσω μάλλον με ανθρώπους που δεν ανήκουν στη φυλή- απλώς δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρξουν τρομακτικές συνέπειες. 

Όμως, τους Kalaidzhi τους απασχολεί η μεγάλη μέρα του νυφοπάζαρου να κλείσει με καλές συμφωνίες. Να μην καταλήξει στο να ξεγελαστεί μια νύφη που έχει ήδη δοθεί και να χάσει την παρθενιά της μέσα στο αυτοκίνητο του μέλλοντα συζύγου της ή στο δάσος πέρα από το Μοναστήρι.

Για τα κορίτσια η εβδομάδα πριν από τη «μεγάλη μέρα» σημαίνει ψώνια, περισσότερα ρούχα, περιποίηση και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν ή όχι, τι δεν πρέπει να πουν, πώς πρέπει να συμπεριφερθούν από τη στιγμή που νιώσουν ότι κάποιος εκφράζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκείνες. Για τους άντρες -αλίμονο- είναι διαφορετικά. 

Η Μαρία είναι 19 ετών. Εγκατέλειψε το σχολείο όταν ήταν ακόμη 16. Σύμφωνα με τους γονείς της το σχολείο δεν είναι μέρος για μια νεαρή γυναίκα που σκοπεύει να παντρευτεί. Η επαφή με άλλα αγόρια όχι απλώς δεν βοηθάει, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παρθενιά της και να καταστρέψει την ευκαιρία της για έναν καλό, πλούσιο γάμο. 

«Θέλω να ζήσω όπως τα κορίτσια της εποχής μου, αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Αν πάω σ' ένα κλαμπ και γυρίσω στις 2 το πρωί, αυτό σημαίνει μπελάδες για 'μένα. Σημαίνει ότι μπορεί να με διώξουν από το σπίτι μου. Για 'μένα αποφασίζουν οι γονείς μου. Αν παντρευτώ για τη ζωή μου θα αποφασίζει ο άντρας μου», λέει η Μαρία στην κάμερα του Deutsche Welle.

 

 Το ντοκιμαντέρ του DW

Λογικό για τα δεδομένα της φυλής, καθώς ο επίδοξος σύζυγος καλείται να προσφέρει προίκα που ξεκινά από τα 1000 ευρώ και μπορεί να αγγίξει τις 10.000 ευρώ για να πάρει ένα αγνό κορίτσι από την αγκαλιά της οικογένειας του. Το ύψος της προίκας κυμαίνεται ανάλογα με την ομορφιά και την καλή φήμη της κοπέλας. 

Η οικογένεια της Μαρίας και του αδελφού της, Τένι, θεωρούνται από τις καλές περιπτώσεις. Έχουν σπίτι να μείνουν, ο πατέρας εργάζεται, η οικογένεια έχει καλή φήμη. Σε όλη τη Βουλγαρία οι Ρομά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας που κάποτε φτάνει και το 80% και παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την αφομοίωση τους από τον κοινωνικό ιστό, μένουν σφιχτά προσδεδεμένοι στο άρμα των δικών τους εθίμων και παραδόσεων. 

Εξαιτίας του κλειστού κύκλου γάμων της φυλής, τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν -καθώς πολύ συχνά παντρεύονται άνθρωποι με στενό βαθμό συγγένειας- είναι αρκετά σοβαρά. Όμως, τους Kalaidzhi τους απασχολεί η μεγάλη μέρα του νυφοπάζαρου να κλείσει με καλές συμφωνίες. Να μην καταλήξει στο να ξεγελαστεί μια νύφη που έχει ήδη δοθεί και να χάσει την παρθενιά της μέσα στο αυτοκίνητο του μέλλοντα συζύγου της ή στο δάσος πέρα από το Μοναστήρι. 

Είναι ο τρόπος διατήρησης ενός εθίμου που εδώ και 100 χρόνια κρατά τις γυναίκες σε ομηρία, πλουτίζει τα αρσενικά μέλη των οικογενειών και διαιωνίζει ένα κοινωνικό πρόβλημα που συναντά κανείς σε όλο το φάσμα της Βουλγαρίας.... 

Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο... Facebook Twitter
Για τα κορίτσια η εβδομάδα πριν από τη «μεγάλη μέρα» σημαίνει ψώνια, περισσότερα ρούχα, περιποίηση και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν ή όχι.
Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο... Facebook Twitter
Τα ψώνια λίγο πριν τη τη «μεγάλη μέρα».
Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο... Facebook Twitter
Είναι η χριστιανική πίστη, όπως λένε, και το σκληρό έθιμο που τους υποχρεώνει να δεσμευθούν και να παντρευτούν αποκλειστικά με άτομα της φυλής.
Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο... Facebook Twitter
Στην κοινωνία τους ο έρωτας, οι προγαμιαίες σχέσεις, ακόμη και μια βόλτα με άτομα του αντίθετου φύλου -πόσω μάλλον με ανθρώπους που δεν ανήκουν στη φυλή- απλώς δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρξουν τρομακτικές συνέπειες
Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο... Facebook Twitter
Το σχολείο δεν είναι μέρος για μια νεαρή γυναίκα που σκοπεύει να παντρευτεί.
Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο... Facebook Twitter
Η επαφή με αγόρια όχι απλώς δεν βοηθάει, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παρθενιά των κοριτσιών και να καταστρέψει την ευκαιρία για έναν καλό, πλούσιο γάμο.
Στα νυφοπάζαρα των Ρομά της Βουλγαρίας κάθε γυναίκα αξίζει μόνο έναν πλούσιο... Facebook Twitter
Το αληθινό ζητούμενο είναι η προίκα και η παρθενία, η υποσχετική μιας καλύτερης ζωής που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν πλούσιο γάμο.

Με στοιχεία από dw.com

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ