Ο θρυλικός αμύθητος θησαυρός του Βασιλιά Σολομώντα δεν υπήρξε ποτέ, λένε οι ιστορικοί

Ο θρυλικός αμύθητος θησαυρός του Βασιλιά Σολομώντα δεν υπήρξε ποτέ, λένε οι ιστορικοί Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Βασιλιάς Σολομών κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 500 τόνους χρυσού από χρυσωρυχεία, δημιουργώντας έτσι μια αμύθητη περιουσία που σε σημερινά χρήματα ξεπερνά τα 2.5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ιστορικοί υποστηρίζουν τώρα πως τα χρυσωρυχεία που «έβγαλαν» τον περιβόητο «θησαυρό του Σολομώντα» -αφορμή αμέτρητων ανασκαφών, πολυάριθμων ερευνών μέχρι και κινηματογραφικών ταινιών- δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τεράστιος μύθος.

Ειδικοί αναφέρουν πως η ιστορία του Βασιλιά Σολομώντα που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη έχει παρερμηνευθεί και πως ο ίδιος ήταν στην πραγματικότητα Αιγύπτιος Φαραώ. Ο Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας, Ralph Ellis, δήλωσε πως τα χαμένα χρυσωρυχεία του είναι «τόσο πιθανά όσο το να κάνεις βουτιά στην Πηγή της Νιότης». Ο ίδιος έχει αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια ερευνώντας τον Βασιλιά Σολομώντα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τον χαμένο θησαυρό του, που πλέον πιστεύει ότι τελικά δεν υπήρξε ποτέ. 

Βέβαια, ο Ralph Ellis σπεύδει να τονίσει πως υπάρχει «ένα ίχνος ιστορικής αλήθειας» στην ιστορία του. «Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Βασιλιάς Σολομών υπήρξε συγκλονιστικά πλούσιος. Ωστόσο γενιές και γενιές επιτυχημένων θεολόγων και αρχαιολόγων έχουν χτενίσει τους Αγίους Τόπους ψάχνοντας την πρωτεύουσά του, το παλάτι, το ναό και τον θησαυρό χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έρχεται ένα σημείο όπου πρέπει είτε να παραδεχθούμε πως οι βιβλικές αναφορές είναι εντελώς πλασματικές, είτε πως ίσως κοιτάζουμε σε λάθος μέρος για λάθος πράγματα. Η έρευνά μου υποδεικνύει πως όντως υπάρχει πραγματολογική βάση για την ιστορία του Σολομώντα και τα πλούτη του, αλλά οι Βιβλικές γραφές την τροποποίησαν έντονα και την απέκρυψαν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Μια πλούσια και ισχυρή ισραηλινή δυναστεία όντως υπήρξε, όπως υποστηρίζεται στη Βίβλο, αλλά δεν ήταν απλώς Ισραηλινοί βασιλιάδες και οι πρωτεύουσά τους δεν ήταν η Ιερουσαλήμ», καταλήγει.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια