ΒΒC: Η "ύαινα" του Μαλάουι, φορέας του HIV, πληρωνόταν για να βιάζει ανήλικα παιδιά σε τελετές μύησης

ΒΒC: Η "ύαινα" του Μαλάουι, φορέας του HIV, πληρωνόταν για να βιάζει ανήλικα παιδιά σε τελετές μύησης Facebook Twitter
Η "ύαινα" του Μαλάουι είναι απλώς ένας κρίκος σε μια αλυσίδα βάρβαρων εθίμων και παραδόσεων που τοπικές αρχές και ακτιβιστές προσπαθούν να εξαλείψουν
3

ΒΒC: Η "ύαινα" του Μαλάουι, φορέας του HIV, πληρωνόταν για να βιάζει ανήλικα παιδιά σε τελετές μύησης Facebook Twitter

 

Τις απάνθρωπες πρακτικές τελετών μύησης του Μαλάουι έφερε στο φως η σύλληψη ενός άντρα, ο οποίος ήταν θετικός στον ιό του HIV και γνωστός στις πιάτσες των ιεροδούλων με το παρατσούκλι «ύαινα».

 

Το χειρότερο και όπως ο ίδιος ο Eric Aniva αποκάλυψε – και έγινε το επίκεντρο έρευνας του BBC – είναι ότι τον προσελάμβαναν και τον πλήρωναν για να βιάζει μικρά παιδιά, ως μέρος των συγκεκριμένων τελετών.

Ο ίδιος μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο – και αφού συνελήφθη κατ’ εντολήν του προέδρου Peter Mutharika – είπε ότι δεν έμπαινε στη διαδικασία να αναφέρει ότι είναι θετικός στη νόσο σε αυτούς που τον προσελάμβαναν. Επίσης, αποκάλυψε ότι μετά τη σύλληψη του αποφάσισε να σταματήσει να παρέχει τις  "υπηρεσίες" του.

Για κάποιες φυλές στα νότια του Μαλάουι θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και είναι μέρος της παράδοσης τους, το να αναγκάσουν ένα κορίτσι να έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν άντρα, αμέσως μετά την πρώτη έμμηνο ρήση του.

Ωστόσο, και παρά τις αποκαλύψεις, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ομολόγησε τις πράξεις, παρά την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για το μόνο για το οποίο κατηγορείται είναι για έκθεση της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Ed Butler, τον δημοσιογράφο του BBC που έφερε στο φως τις απάνθρωπες τελετές εξαγνισμού μέσω σεξ, για κάποιες φυλές στα νότια του Μαλάουι θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και είναι μέρος της παράδοσης τους, το να αναγκάσουν ένα κορίτσι να έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν άντρα, αμέσως μετά την πρώτη έμμηνο ρήση του. Τα κορίτσια αυτά συνήθως είναι 12 ετών ή και μικρότερα.

ΒΒC: Η "ύαινα" του Μαλάουι, φορέας του HIV, πληρωνόταν για να βιάζει ανήλικα παιδιά σε τελετές μύησης Facebook Twitter
Ο Aniva με μια ρίζα που τρίβει και προσθέτει σε νερό το οποίο πίνει πριν το σεξ.

Όσο για τις «ύαινες», όπως ήταν και το παρατσούκλι του άντρα που συνελήφθη, συνήθως έτσι αποκαλούν, επίσης βάσει παράδοσης, τους άντρες που πληρώνονται για να κάνουν σεξ με χήρες ή με παντρεμένες γυναίκες, που δυσκολεύονται στο να αποκτήσουν παιδί...

«Πρέπει να προωθήσουμε θετικές πολιτισμικές αξίες και να προάγουμε την υγιή κοινωνικοποίηση των παιδιών μας. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι αυτές οι οδυνηρές πρακτικές που παρουσιάζονται ως κουλτούρα και παράδοση δεν μπορούν να είναι αποδεκτές σ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε μετά την έκταση που πήρε το γεγονός ο προεδρικός εκπρόσωπος Τύπου, Mgeme Kalilani.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, η έρευνα που ξεκίνησε με τη σύλληψη του Aniva θα συνεχιστεί σε βάθος, προκειμένου να αποδειχθεί αν έχει μολύνει μικρά παιδιά με τον ιό του HIV και εν συνεχεία να του αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που του αντιστοιχούν. Αντιστοίχως, έχει διαταχθεί έρευνα για τους γονείς των παιδιών που εμπλέκονται σ’ αυτή την ανατριχιαστική υπόθεση.

«Όσοι εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις πρακτικές και εκθέτουν τα παιδιά τους σε τέτοιο ανείπωτο κακό θα ερευνηθούν και θα διωχθούν αρμοδίως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου σχολιάζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο τέτοιων καταστάσεων για την κοινωνία του Μαλάουι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πέρσι απαγορεύθηκε ο γάμος ανηλίκων – το όριο ήταν στα 15 έτη και ανέβηκε στα 18 – κάτι που επιτεύχθηκε ύστερα από δράσεις ακτιβιστικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων πίστευαν ότι με αυτό το μέτρο θα μπει ένα τέλος σ’ αυτού του είδους τις φρικιαστικές τελετές μύησης. 

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια