"Τι άθλια γυναίκα!": Πώς η πιο χυδαία κουβέντα του Τραμπ ίσως στείλει την Κλίντον στον Λευκό Οίκο

"Τι άθλια γυναίκα!": Πώς η πιο χυδαία κουβέντα του Τραμπ ίσως στείλει την Κλίντον στον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
6
"Τι άθλια γυναίκα!": Πώς η πιο χυδαία κουβέντα του Τραμπ ίσως στείλει την Κλίντον στον Λευκό Οίκο Facebook Twitter

Το να αποκαλέσει τη Χίλαρι Κλίντον «άθλια» (nasty woman) κατά τη διάρκεια του τρίτου debate τους, ίσως να αποδειχθεί η μεγαλύτερη εξυπηρέτηση που θα μπορούσε να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, παρατηρεί εδώ και 3 μέρες ο ξένος Τύπος. 

Έχοντας ξοδέψει όλη του την ενέργεια, από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, στο να υποστηρίζει πόσο δύσκολο θα είναι για μια γυναίκα να βρεθεί στο κορυφαίο πολιτικό αξίωμα των ΗΠΑ, ο Τραμπ, αφ' ενός γινόταν εκπρόσωπος ενός πατριαρχικού συστήματος που διολισθαίνει, αφ' ενός είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα θύματα του σεξισμού του, αλλά την ίδια την ένδεια επιχειρημάτων που τον οδηγούσαν σε ύβρεις και χαρακτηρισμούς που δεν είναι ευπρόσδεκτοι στον πολιτισμένο κόσμο. 

Αυτό, όμως, διόλου θα ενοχλούσε τον Τραμπ, αν δεν υπήρχαν τα social media που μπορούν να μετατρέψουν το κάθε επιχείρημα - χαμερπές ή υψηλό - σε κουρελού του κάθε πολίτη (ανά τον πλανήτη), που θα αποφασίσει να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του και να κρίνει το όποιο πολιτικό παιχνίδι. Αμέσως, μετά τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό το Twitter κσι συγκεκριμένα το hashtag #ImANastyWoman επισκίασε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση του μέσου. 

O Τραμπ έκανε για την Κλίντον όλη εκείνη τη δουλειά που εκείνη δεν μπόρεσε να κάνει με τις γυναίκες ψηφοφόρους: κατάφερε να τη συνδέσει μαζί τους. Κατάφερε να την κάνει μία από εκείνες.

Το πραγματικά ωραίο ήταν ότι οι πολίτες δεν περιορίστηκαν σε ειρωνικά ή αιχμηρά σχόλια: άνοιξαν έναν ουσιαστικό διάλογο για τον τρόπο που οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας αντιμετωπίζονται από τους άντρες συναδέλφους τους σε μία προσπάθεια να ακυρωθεί το έργο και η πραγματική τους αξία. 

«Στο σημείο αυτό, ο Τραμπ έκανε για την Κλίντον όλη εκείνη τη δουλειά που εκείνη δεν μπόρεσε να κάνει με τις γυναίκες ψηφοφόρους: κατάφερε να τη συνδέσει μαζί τους. Κατάφερε να την κάνει μία από εκείνες. Κάθε γυναίκα που εκείνη την ώρα παρακολουθούσε το debate, καθισμένη στο σαλόνι του σπιτιού της έχει ζήσει μία τέτοια προσβολή. Είτε κάποιος πρώην σύντροφος, είτε κάποιος σεξιστής εργοδότης της έχει συμπεριφερθεί έτσι. Και όλες γνώριζαν πώς είναι το να βρίσκεσαι στη θέση της Κλίντον τη στιγμή που εκστομίστηκε αυτή η κουβέντα. Παρά το ότι δεν επρόκειτο για την πρώτη σεξιστική επίθεση που δέχθηκε από τον Τραμπ, παρά το ότι είναι απολύτως σαφές ότι η λέξη λεπτότητα είναι απολύτως άγνωστη στον πολιτικό της αντίπαλο, με αυτό του το σχόλιο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κατάφερε να συγκεντρώσει για χάρη της όλη την έμφυλη συγκατάβαση που δεν μπόρεσε τόσο καιρό εκείνη και με απολύτως σαφή τρόπο", σημειώνεται χαρακτηριστικά σε άρθρο του Vox.

Όπως τονίζεται, μάλιστα, το συγκεκριμένο σχόλιο την έκανε αγαπητή, ζεστή, άμεση, χωρίς εκείνη να το προσπαθήσει, της έδωσε αυτό που της έλειπε, διότι κακά τα ψέματα, ακόμη και εκείνοι που θα την ψηφίσουν, είναι πολύ πιθανό να μην την εμπιστεύονται και να μην τη συμπαθούν, αλλά κυρίως να μην θέλουν να ψηφίσουν Τραμπ..! 

Το γεγονός δε, ότι με μία κάποια συστολή και εμφανή την αμηχανία στο πρόσωπο της, δεν μπήκε στη διαδικασία να του απαντήσει, αλλά συνέχισε να αναπτύσσει τις θέσεις της, με όλο τον αμερικανικό λαό και τις κάμερες στραμμένες επάνω της, την έκανε ακόμη πιο συμπαθή, ακριβώς, επειδή σε τέτοιου είδους προσωπικές προσβολές, το "θύμα" ακινητοποιείται από ντροπή: να, άλλο ένα συναίσθημα, γνώριμο τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες, παρατηρεί ο ξένος Τύπος. 

Και μπορεί ο κατάφωρος μισογυνισμός του Τραμπ να σφράγισε μια για πάντα αυτή την προεκλογική εκστρατεία, να ξύπνησε επώδυνες μνήμες σε πολλές γυναίκες, ωστόσο, ίσως και να ξεκλείδωσε την πιο αποτελεσματική μορφή φεμινιστικής επανάστασης -μετά από χρόνια- έστω και για χάρη της Χίλαρι Κλίντον.  

Με στοιχεία από το Vox.com

Διεθνή
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM