Η «Πρώτη Κόρη» απέκτησε το δικό της γραφείο στον Λευκό Οίκο, αλλά και πάλι κάτι μοιάζει λάθος

Η «Πρώτη Κόρη» απέκτησε το δικό της γραφείο στον Λευκό Οίκο, αλλά και πάλι κάτι μοιάζει λάθος Facebook Twitter
Όλο αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο, παραβιάζοντας την παράδοση του Λευκού Οίκου και κυρίως ζητήματα διαφάνειας που για δεκαετίες αντιμετωπίζονταν με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα από τους αξιωματούχους.
1

Εβδομάδες τώρα τα αμερικανικά media την κατηγορούσαν ότι είναι ο άνθρωπος χωρίς τίτλο, ο οποίος, ωστόσο, έχει καταφέρει να στήσει το δικό του «μαγαζί» και να προωθεί τη δική του επιχειρηματική ατζέντα μέσα από τον Λευκό Οίκο. Μέχρι χθες, η Ιβάνκα Τραμπ, η «Πρώτη Κόρη» (κατά το «Πρώτη Κυρία», που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να υπάρξει η Μελάνια Τραμπ) ήταν το ισχυρό παιδί του Προέδρου των ΗΠΑ που περιφερόταν, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν, σε όλα τα γραφεία, τα συμβούλια και τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από χθες, η Ιβάνκα έχει πλέον το δικό της γραφείο στη Δεξιά Πτέρυγα του δεύτερου ορόφου του Λευκού Οίκου, ακριβώς δίπλα από τη σύμβουλο Dina Powell, που προσφάτως προήχθη σε θέση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ακόμη και έτσι, όμως, ο ρόλος της είναι απολύτως ασαφής και ανεπίσημος και όπως παρατηρούν από χθες πολιτικοί συντάκτες κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί ξανά, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κάνει, λένε, ακριβώς ό,τι έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις επιχειρήσεις του πατέρα της και στην τηλεοπτική παραγωγή του "The Apprentice". Μόνο που, όπως πολύ σωστά παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, ο Λευκός Οίκος δεν είναι ούτε επιχείρηση ούτε τηλεοπτικό κανάλι.

Όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί το "Politico" σε όλα, εκτός από τον τίτλο, η Ιβάνκα είναι ένας διευρυμένων αρμοδιοτήτων προεδρικός σύμβουλος, χωρίς επίσημη θέση και χωρίς μισθό, σύμφωνα και με τους νομικούς συμβούλους της οικογένειας. Δουλειά της, όπως δηκτικά παρατηρούν τα ΜΜΕ, είναι να... είναι τα μάτια, τα αυτιά και κάποτε το «μακρύ χέρι» του πατέρα της που θα επιβάλλει την τάξη, όταν εκείνος αδυνατεί, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του.

Δουλειά της επίσης δεν είναι μόνο τα γυναικεία ζητήματα, επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος Jamie Gorelick, δίνοντας και ένα κάπως άβολο παρασκήνιο: την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε το γνωστό αμήχανο στιγμιότυπο με την Άνγκελα Μέρκελ, αρνούμενος να κάνει χειραψία με τη γερμανίδα καγκελάριο, η Ιβάνκα ήταν η πρώτη που τα «έψαλλε» στον πατέρα της για την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του. Και πάλι, όμως, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της, παρατηρούν τα media. Ή ακόμη χειρότερα συντηρεί αυτό το παιχνίδι ρόλων «καλού - κακού» που βολεύει στην παρούσα φάση. Το θέμα δεν είναι, ωστόσο, τι λένε τα media, αλλά το πώς ο Λευκός Οίκος -και δη οι πρεσβύτεροι λειτουργοί του- φαίνεται να αντιδρούν σε όλη αυτή την "παράσταση" που καμία σχέση δεν έχει με τους ηθικούς κανόνες και τη μακρά ιστορία του κτηρίου. 

Άτομα του στενού περιβάλλοντος της νεαρής επιχειρηματία αναφέρουν ότι η Τραμπ δεν βλέπει τίποτα ασυνήθιστο γύρω από τον τρόπο που έχει αναλάβει τα καθήκοντα της. Κάνει, λένε, ακριβώς ό,τι έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις επιχειρήσεις του πατέρα της και στην τηλεοπτική παραγωγή του "The Apprentice". Μόνο που, όπως πολύ σωστά παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, ο Λευκός Οίκος δεν είναι ούτε επιχείρηση ούτε τηλεοπτικό κανάλι. 

Γιατί, λοιπόν, δεν υπογράφει επισήμως τη σχετική σύμβαση που δεσμεύει όλους τους προεδρικούς υπαλλήλους και γιατί κρύβεται πίσω από τη δήλωση της περί εθελοντικής παροχής υπηρεσιών συμβούλου στον πατέρα της και Πρόεδρο των ΗΠΑ; Και αφού δεν υπογράφει, τότε για ποιον λόγο να έχει δικό της γραφείο εντός του Λευκού Οίκου; Τι είδους ελευθερίες προσπαθεί να διαφυλάξει κατά παράβαση όλων των κανόνων που ίσχυαν μέχρι σήμερα για το πολιτικό προσωπικό του προεδρικού γραφείου; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ούτε ο νομικός εκπρόσωπος μπόρεσε να καλύψει επαρκώς και φυσικά δίνουν τροφή στα media για εικασίες. Όπως αναφέρεται, τον Μάιο αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο της Ιβάνκα Τραμπ, και ασχέτως του αν έχει -φαινομενικά- παραιτηθεί από τη διεύθυνση των άλλων επιχειρήσεων της- σίγουρα θα ηγείται της καμπάνιας για την κυκλοφορία του. 

Σύμφωνα με τον Norm Eisen πρώην επικεφαλής για ζητήματα ηθικής και κανόνων του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ομπάμα, όλο αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο, παραβιάζοντας την παράδοση του Λευκού Οίκου και κυρίως ζητήματα διαφάνειας που για δεκαετίες αντιμετωπίζονταν με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα από τους αξιωματούχους. Το επόμενο διάστημα θα είναι πλούσιο σε παρατυπίες, φοβάται το περιβάλλον του, οι οποίες, ωστόσο, θα νομιμοποιούνται, ακριβώς επειδή ο Τραμπ έχει φέρει νέα ήθη, όχι μόνο στην άρθρωση πολιτικού λόγου, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε μέχρι σήμερα το κορυφαίο γραφείο παραγωγής πολιτικής των ΗΠΑ... 

Με στοιχεία από Politico 

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM