ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Οι κομάντο του έρωτα στην Ινδία: εμποδίζοντας δολοφονίες εν ψυχρώ νεαρών ζευγαριών

Οι κομάντο του έρωτα στην Ινδία: εμποδίζοντας δολοφονίες εν ψυχρώ νεαρών ζευγαριών Facebook Twitter
Το τηλέφωνο των Κομμάντο του Έρωτα δεν σταματά να χτυπά, νύχτα ή μέρα
2

Η κάρτα και το κουδούνι του Sanjay Sachdev, γράφουν "Love Commando" και ο καθένας μπορεί να φανταστεί ότι στην Ινδία που ακόμη κανοναρχούν τη ζωή των ανθρώπων οι κάστες, είναι κάποιος τσαρλατάνος γιατρός του έρωτα ή κάτι τέτοιο. Όχι, όμως. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει μία ομάδα σωτηρίας νέων ανθρώπων που διατρέχουν θανάσιμους κινδύνους, επειδή ερωτεύτηκαν... Γιατί στην Ινδία, τους διακανονισμούς για το ποιον θα αγαπήσει μία κοπέλα ή ένα νεαρό αγόρι, τους αναλαμβάνουν οι οικογένειες, με την "ιερή" υποχρέωση να λογοδώσουν το παιδί τους με κάποιον από την κάστα τους ή κάποιον πλούσιο. Σίγουρα πάντως αυτόν ή αυτήν που θα επιλέξουν οι γονείς. 

Ο εξαναγκασμός σε γάμο και η άρνηση ενός νέου ή μιας νεαρής γυναίκας να συναινέσει σε αυτόν σημαίνει ξύλο, πολλές φορές μέχρι θανάτου ή χορήγηση δηλητηρίου, ή ακόμη και καυστικό οξύ στο πρόσωπο. Είναι ένα φαινόμενο που τρώει τα παιδιά της Ινδίας, τα εξαφανίζει από τις μεγαλουπόλεις και τα κλειδώνει σε υπόγεια μέχρι να συμμορφωθούν προς τους κανόνες. Ή αλλιώς ας πεθάνουν. 

Οι κομάντο του έρωτα στην Ινδία: εμποδίζοντας δολοφονίες εν ψυχρώ νεαρών ζευγαριών Facebook Twitter
Ο εξαναγκασμός σε γάμο και η άρνηση ενός νέου ή μιας νεαρής γυναίκας να συναινέσει σε αυτόν σημαίνει ξύλο, πολλές φορές μέχρι θανάτου ή χορήγηση δηλητηρίου, ή ακόμη και καυστικό οξύ στο πρόσωπο.


"Αν καταλάβαινα ότι η αδελφή μου ή η κόρη μου διατηρούσαν προγαμιαίες σχέσεις, εγώ ο ίδιος θα τις περιέλουζα με βενζίνη και θα τις έκαιγα", λέει κυνικά ο υπηρέτης του Νόμου, έχοντας πίσω του όλα τα περί δικαίου βιβλία να στέκονται από πάνω του σαν τραγική ειρωνεία στα ίδια του τα λόγια.

Το τηλέφωνο του Sachdev δεν σταματά να χτυπά, νύχτα ή μέρα και δεν πρόκειται για κάποιο αστείο. Νεαρός που έκανε έκκληση για βοήθεια πριν από λίγες μέρες, όντας σίγουρος ότι η αγαπημένη του κακοποιείται από τους γονείς της, επειδή δεν ήθελε να παντρευτεί αυτόν που της βρήκαν, βρέθηκε νεκρή 200 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της. Η είδηση έπαιζε στα δελτία ειδήσεων για μέρες με τους "Κομάντο του Έρωτα" να θεωρούν ότι έχασαν μία υπόθεση, που αν είχαν αναλάβει νωρίτερα, θα είχε ως αποτέλεσμα τη σωτηρία της νεαρής γυναίκας. 

"Η Ινδία είναι μια χώρα ανθρώπων που δολοφονούν τον έρωτα. Κάνουμε μια προσπάθεια να ξαναφέρουμε το φως πίσω στην κοινωνία μας", λέει ο Sachdev που ξεκίνησε αυτή την εθελοντική δράση μαζί με ακόμη έναν φίλο του και τώρα έχουν γίνει ολόκληρο δίκτυο που αναλαμβάνει αποστολές -εναντίον των ηθών της κάστας- σε ολόκληρη τη χώρα. 

"Το 50% των Ινδών αποκηρύσσει οτιδήποτε προέρχεται από τη δυτική κουλτούρα. Ο έρωτας μεταξύ ατόμων που προέρχονται από διαφορετική κάστα είναι πράξη επαναστατική και εδώ οι επαναστάσεις τιμωρούνται. Με θάνατο. Απεχθανόμαστε τη δυτική κουλτούρα γιατί δεν έχει αξιακό κώδικα Δεν διακατέχεται από κανέναν σεβασμό για την οικογένεια. Ο αυτοσεβασμός υπερέχει όλων στην ινδική κοινωνία και αυτού του είδους τα εγκλήματα τιμής είναι επικυρωμένα από τη δική μας κουλτούρα", εξηγεί εξοργιστικά ήρεμος ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους του Νέου Δελχί, που αναλαμβάνει την υπεράσπιση δραστών τέτοιων εγκλημάτων. 

"Αν καταλάβαινα ότι η αδελφή μου ή η κόρη μου διατηρούσαν προγαμιαίες σχέσεις, εγώ ο ίδιος θα τις περιέλουζα με βενζίνη και θα τις έκαιγα", λέει κυνικά ο υπηρέτης του Νόμου, έχοντας πίσω του όλα τα περί δικαίου βιβλία να στέκονται από πάνω του σαν τραγική ειρωνεία στα ίδια του τα λόγια. 

Και μπορεί να μη φοβούνται τις αστυνομικές αρχές και τον νόμο, όμως οι "Κομάντο του Έρωτα", που παρέχουν καταφύγια για κακοποιημένες νέες και νέους, ξέρουν ότι αυτού του είδους οι οικογενειάρχες φοβούνται την έκθεση στα ΜΜΕ. Γιατί αυτό; Διότι ειδικά από τις ανώτερες κάστες, πολλά μέλη φημισμένων οικογενειών κατέχουν θέσεις στην πολιτική, αλλά και στις επιχειρήσεις και εκεί τα πράγματα αλλάζουν: εκεί η δυτική κουλτούρα και η επαφή με επιχειρήσεις της Δύσης είναι το ζητούμενο... 

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μία νεαρή γυναίκα, η οποία δάρθηκε βάναυσα μαζί με τη μητέρα της, επειδή της επέτρεψε να σπουδάσει, οι Ινδοί δεν ενδιαφέρονται για την ευτυχία. Είναι μια κοινωνία που επιζητά την αναγνώριση μέσω της τιμής και που δεν φοβάται τον θάνατο, αν αυτή σπιλωθεί. 

Στην Ινδία των ωμών δολοφονιών νεαρών ανθρώπων, οι "Κομάντο του Έρωτα" είναι κάτι περισσότερο από σωτήρες τους: οργανώνουν τους γάμους των ζευγαριών που γλίτωσαν, κανονίζουν τα διαδικαστικά θέματα με χαρτιά και πιστοποιητικά, συνοδεύουν με ασφάλεια το ζευγάρι στον ναό και δεν σταματούν να μάχονται, προκειμένου να μπει τέλος σε ένα από τα πιο βάρβαρα έθιμα της χώρας... 

Με στοιχεία από το Al Jazeera 

Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ