Φλερτάρει με την προεδρία των ΗΠΑ ο Μάικ Πενς;

Φλερτάρει με την προεδρία των ΗΠΑ ο Μάικ Πενς; Facebook Twitter
O Πενς, δημοσίως τουλάχιστον δεν έχει επιδείξει παρά ανεπιφύλακτη, σχεδόν υμνητική υποστήριξη στον Τραμπ. Ωστόσο, οι ενέργειες του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κατά τον ξένο Τύπο φανερώνουν μια πιο υπολογιστική και ρεαλιστική ματιά.
0

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν ο δημοσιογράφος του New Yorker Ryan Lizza επικοινωνούσε με τον πρώην (πλέον) Διευθυντή Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι σημειώθηκε μία ενδιαφέρουσα στιχομυθία.

«Γιατί νομίζεις ότι ο Νικ βρίσκεται εδώ, αδερφέ;», ρώτησε με το γνωστό του ύφος ο Σκαραμούτσι τον δημοσιογράφο και φυσικά αναφερόταν στον Nick Ayers, νέο επιτελάρχη του Λευκού Οίκου και άνθρωπο του Πενς.

«Είσαι ηλίθιος;», συνέχισε ο Σκαραμούτσι, «Γιατί είναι ο Νικ; Ο Νικ είναι εδώ για να προστατεύσει τον Αντιπρόεδρο, γιατί ο Αντιπρόεδρος αδυνατεί να πιστέψει τι διάολο συμβαίνει εδώ μέσα!».

Τη στιχομυθία αυτή θυμήθηκε ξανά ο δημοσιογράφος, όταν διάβασε τους Times του Σαββάτου. Το σχετικό άρθρο επικαλούνται συνομιλίες με εβδομήντα πέντε Ρεπουμπλικανούς που ανέφεραν ότι δύο από τους βοηθούς του Πενς, μεταξύ των οποίων και Ayers, είχαν πει σε άλλους Ρεπουμπλικανούς ότι ο Αντιπρόεδρος, «θέλει να είναι έτοιμος», ώστε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2020 και αν παρουσιαστεί σχετική ευκαιρία.

Το 2020 δεν είναι μακριά, οι αμφιλεγόμενες πρακτικές του Τραμπ κάνουν τη δική τους δουλειά και αν τα σκάνδαλα συνεχίσουν με την ίδια ένταση, μετά βίας προλαβαίνει να προετοιμαστεί ο Πενς, λένε όσοι γνωρίζουν...

Κάπου εδώ, θυμάται κανείς σκηνές από τον 5ο κύκλο του “House of Cards”: στην περίπλοκη σχέση μεταξύ ενός Προέδρου και του Αντιπροέδρου του, δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο από έναν Αντιπρόεδρο που θέλει να αντικαταστήσει το «αφεντικό». Γι’ αυτό και η απάντηση του Πενς στο άρθρο των Times ήταν τόσο εξοργισμένη, όσο όφειλε να παρουσιαστεί. Αποκάλεσε το ρεπορτάζ «ντροπή» για τη δημοσιογραφία και προσβλητικό για τον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς και για ολόκληρη την ομάδα συνεργατών του.

Τι εννοούσε, λοιπόν, ο φλύαρος Σκαραμούτσι όταν έλεγε στον δημοσιογράφο του “New Yorker”, ότι ο Πενς δεν μπορούσε να πιστέψει τα όσα συνέβαιναν στον Λευκό Οίκο και προσπαθούσε να προστατευθεί; Τότε, ο αρθρογράφος φαντάστηκε ότι ο Σκαραμούτσι αναφερόταν στη γενική δυσλειτουργία που παρουσιάζει στην παρούσα φάση ο Λευκός Οίκος και στις έρευνες εναντίον του Τραμπ. Όμως, οι Times φρόντισαν να υπογραμμίσουν ότι η τοποθέτηση του Ayers δεν ήταν τυχαία. Είναι κάποιος που έχει εργαστεί για πολλές προεκλογικές εκστρατείες, ποτέ όμως για πρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που φανερώνει στόχο, φιλοδοξία, ξεκάθαρο όραμα. Κάποιοι παραλληλίζουν τον Ayers με τον τηλεοπτικό χαρακτήρα του Μαρκ Άσερστο “House of Cards” και κάπως τρομάζουν με τις ομοιότητες. Ο Ayers, σύμφωνα με τους Times, προσελήφθη και τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο πόστο από τον Πενς για να τον προστατεύσει από μία ενδεχόμενη πολιτική καταβαράθρωση του Τραμπ. Αν ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκαστεί σε παραίτηση, ανοίγει ο δρόμος για τον ίδιο…

Φλερτάρει με την προεδρία των ΗΠΑ ο Μάικ Πενς; Facebook Twitter
Κάποιοι παραλληλίζουν τον Ayers με τον τηλεοπτικό χαρακτήρα του Μαρκ Άσερ στο “House of Cards” και κάπως τρομάζουν με τις ομοιότητες.
Φλερτάρει με την προεδρία των ΗΠΑ ο Μάικ Πενς; Facebook Twitter
Ο Μαρκ Άσερ στο “House of Cards”.

Σε κάθε περίπτωση το πλαίσιο που δημιουργείται τώρα για τον Αντιπρόεδρο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, θα διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια της δίωξης του Μπιλ Κλίντον, ο Αλ Γκορ ήταν εξαιρετικά προσεκτικός για να αποφύγει τυχόν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως υποστήριξη της παύσης  του Κλίντον. Είχε βαθιές επιφυλάξεις για το τι πραγματικά συνέβη ανάμεσα στον Κλίντον και τη Μόνικα Λιουΐνσκι, αλλά υπήρξε σταθερός στην υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο και σπανίως είπε ψέματα για το πώς πραγματικά ένιωσε για το λάθος του Προέδρου που τον ενέπλεξε στο διάσημο πλέον σκάνδαλο.

Ομοίως, ο Πενς, δημοσίως τουλάχιστον δεν έχει επιδείξει παρά ανεπιφύλακτη, σχεδόν υμνητική υποστήριξη στον Τραμπ. Ωστόσο, οι ενέργειες του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κατά τον ξένο Τύπο φανερώνουν μια πιο υπολογιστική και ρεαλιστική ματιά.

Θα μπορούσε, όμως, ο Πενς να επιβιώσει από τη σκιά του Τραμπ, στην περίπτωση που εκείνος κατέρρεε πολιτικά; Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όχι. Σύμφωνα με τον Ρον Κλάιν, επιτελάρχη του Αλ Γκορ την εποχή της αντιπροεδρίας του, οποιαδήποτε προσπάθεια του Πενς να ξεφύγει από τη σκιά του των σκανδάλων Τραμπ θα σκόνταφτε στα πολιτικά αναχώματα των Δημοκρατικών.

Ακόμη και έτσι, όμως, τίποτα δεν σημαίνει ότι μπορεί να το βάλει κάτω και να μη διεκδικήσει την ευκαιρία που θα τον οδηγήσει σ’ αυτό που πραγματικά θέλει: την Προεδρία. Το 2020 δεν είναι μακριά, οι αμφιλεγόμενες πρακτικές του Τραμπ κάνουν τη δική τους δουλειά και αν τα σκάνδαλα συνεχίσουν με την ίδια ένταση, μετά βίας προλαβαίνει να προετοιμαστεί ο Πενς, λένε όσοι γνωρίζουν…

Φλερτάρει με την προεδρία των ΗΠΑ ο Μάικ Πενς; Facebook Twitter
Θα μπορούσε, όμως, ο Πενς να επιβιώσει από τη σκιά του Τραμπ, στην περίπτωση που εκείνος κατέρρεε πολιτικά; Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όχι.

Με στοιχεία από Times, New Yorker, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυστηρό μήνυμα Πενς προς τη Βόρεια Κορέα: Η εποχή της στρατηγικής υπομονής τελείωσε

Διεθνή / Αυστηρό μήνυμα Πενς προς τη Βόρεια Κορέα: Η εποχή της στρατηγικής υπομονής τελείωσε

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας» διαμηνύει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM