Μετά το μακελειό στη Φλόριντα, οι μαθητές κραυγάζουν «ποτέ ξανά»

Μετά το μακελειό στη Φλόριντα, οι μαθητές κραυγάζουν «ποτέ ξανά» Facebook Twitter
0

Οι μαθητές του Γυμνασίου Marjory Stoneman Douglas ήταν καλά εκπαιδευμένοι στο πώς να αντιδράσουν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ελεύθερου σκοπευτή - το σχολείο είχε εφαρμόσει το προηγούμενο διάστημα ασκήσεις ετοιμότητας για αποκλεισμό, ενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας και αυτόματου σφραγίσματος των εισόδων του.

Και πάλι, όμως, όλα αυτά αποδείχθηκαν λίγα καθώς ένας και μοναδικός οπλισμένος ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ήταν αρκετός για να θερίσει 17 ζωές. 

Από τους επιζώντες του σχολείου, αλλά και από μαθητές και φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ, έχουν προκύψει δεκάδες κινήματα που ζητούν την εδώ και τώρα καταδίκη αυτού που τείνει να γίνει το «νέο φυσιολογικό» για τη γενιά τους. Νέοι άνθρωποι, χιλιάδες έφηβοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου έχουν μετατραπεί σε ενεργούς ακτιβιστές που αντιμετωπίζουν τα social media ως εργαλείο για την εξάπλωση των ιδεών και των εκστρατειών τους.

Μέσω του group "March For Our Lives" έχει ανακοινωθεί μεγάλη διαδήλωση στις 24 Μαρτίου και σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις για τον έλεγχο της διακίνησης όπλων, ενώ ζητείται πλέον εκ νέου δημόσια συζήτηση για την ασφάλεια των παιδιών των ΗΠΑ.

Οι απεγνωσμένες εκκλήσεις του νεαρόκοσμου για αποτελεσματικό έλεγχο σε ό,τι αφορά την οπλοκατοχή δεν διαφέρουν από άλλες που είχαν προκληθεί από αντίστοιχες τραγωδίες. Ωστόσο, τώρα είναι η ωριμότητα και η διατύπωση των αιτημάτων που φαίνεται να αλλάζει και που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με τα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες από νέους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Μετά το μακελειό στη Φλόριντα, οι μαθητές κραυγάζουν «ποτέ ξανά» Facebook Twitter
Alex Wind

"Στο Newtown οι μαθητές ήταν τόσο μικροί που με δυσκολία θα ακουγόταν η φωνή τους, αλλά πιστέψτε με- από εμάς θα ξεκινήσει η αλλαγή", δήλωσε στο BBC, ένας από τους επιζώντες του Parkland, ο νεαρός Alex Wind.

Την Τετάρτη, την ώρα του μακελειού, ο Wind έμεινε στο σκοτάδι για σχεδόν 2 ώρες μαζί με άλλους 60 μαθητές, προσπαθώντας να επιζήσει και να μην κινήσει την περιέργεια του Κρουζ για το αν υπήρχαν κι άλλοι που κρύβονταν και θα μπορούσε να τους επιτεθεί.

"Είναι απολύτως παράλογο το ότι σε έναν 19χρονο δεν επιτρέπεται να αγοράσει αλκοόλ, αλλά μπορεί κάλλιστα να αγοράσει ένα AR-15 - ένα όπλο πολέμου, ένα όπλο μαζικής καταστροφής. Δεν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο για να προστατεύσεις το σπίτι σου ή την οικογένεια σου, είναι απολύτως παράλογο που ένα τέτοιο όπλο πωλείται στα μαγαζιά", συνεχίζει ο νεαρός. 

Μέσω του group "March For Our Lives" έχει ανακοινωθεί μεγάλη διαδήλωση στις 24 Μαρτίου και σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις για τον έλεγχο της διακίνησης όπλων, ενώ ζητείται πλέον εκ νέου δημόσια συζήτηση για την ασφάλεια των παιδιών των ΗΠΑ.  

Μετά το μακελειό στη Φλόριντα, οι μαθητές κραυγάζουν «ποτέ ξανά» Facebook Twitter

Την ίδια στιγμή, ο μαθητής Cameron Kasky, επίσης 17 ετών, δήλωσε ότι  στόχος της ομάδας τους είναι να "δημιουργήσει ένα νέο φυσιολογικό, μια κατάσταση κατά την οποία θα θεωρείται απόλυτη ντροπή για τους πολιτικούς να δέχονται δωρεές από λομπίστες και επιχειρηματίες όπλων"

"Το μήνυμά μου για τους ανθρώπους στον Λευκό Οίκο είναι το εξής: Είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας, χάνουμε τη ζωή μας, ενώ οι ενήλικες παίζουν", είπε στο CNN ο μαθητής. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γκρουπ ενθαρρύνει άλλους μαθητές σε όλη τη χώρα να ενωθούν σ' αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας που ήδη έχει γιγαντωθεί μέσω του διαδικτύου. 

Η Lane Murdock, είναι 15 ετών και ζει στο Κονέκτικατ. Ήταν από τις μαθήτριες που ένιωσαν θλίψη, κυρίως γιατί είχαν ζήσει κάτι παρόμοιο, αλλά πλέον θέλουν όλο αυτό να αλλάξει.

«Όταν είδα στις ειδήσεις τι έγινε, το πιο λυπηρό ήταν ότι όλο αυτό το ένιωσα αναμενόμενο, φυσιολογικό...Είμαι από το Κονέκτικατ, όπου συνέβη η τραγωδία του Sandy Hook - όλη μου η ζωή περιβάλλεται από αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε η μαθήτρια στο ΒBC. 

Μετά το μακελειό στη Φλόριντα, οι μαθητές κραυγάζουν «ποτέ ξανά» Facebook Twitter
Lane Murdock

Η νεαρή κοπέλα, όπως και άλλοι μαθητές στις ΗΠΑ, έχουν μεγαλώσει μαθαίνοντας ασκήσεις έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση επίθεσης ελεύθερου σκοπευτή, από τότε που ήταν ακόμη στο δημοτικό σχολείο. Την πρώτη φορά που τους δίδαξαν κάτι τέτοιο η Lane ήταν μόλις επτά ετών.

"Όλοι μας μαθαίνουμε να κρυβόμαστε στην ασφαλέστερη γωνία, να καλύπτουμε το σώμα με τα γόνατά μας και να μένουμε ακίνητοι και σιωπηλοί όσο ο δάσκαλος απενεργοποιεί τα φώτα, κλείνει τα περσίδες και κλειδώνει την πόρτα". H νεαρή θέλει να γίνει δημοσιογράφος και πριν από λίγο καιρό είχε ξεκινήσει μία ηλεκτρονική καμπάνια για τη διενέργεια μίας αποτελεσματικής αντίδρασης και με αφορμή την αιματηρή επέτειο του Κολουμπάιν. 

Η κίνηση της συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες τώρα περισσότερο από ποτέ εξαιτίας της θλιβερής συγκυρίας. Η μητέρα της, η Μπάρι, δηλώνει περήφανη για την πρωτοβουλία της κόρης της.  "Αν κάτι αλλάξει, εξαρτάται από τη νεολαία μας. Εμείς απογοητεύσαμε τα παιδιά μας, οπότε ελπίζουμε πλέον ότι εκείνα θα καταφέρουν κάτι", λέει. 

Μια άλλη μαθήτρια, η Violet Massie-Vereker, είχε τον δικό της τρόπο να διαμαρτυρηθεί μέσω των social. Παίρνοντας έμπνευση από το κίνημα #MeToo, δημιούργησε το hashtag #MeNext (μτφ. : εγώ θα είμαι η επόμενη;), επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει τόσο τους συνομήλικους της, αλλά κυρίως τους ενήλικες για την οπλοχρησία. 

Ομοίως, η 17χρονη Julia Kemple-Johnson εξηγεί ότι δεν υπήρξε ούτε μια μέρα στη μαθητική της ζωή που να μην ήταν ενήμερη για τη σκληρή πραγματικότητα μαζικών δολοφονιών σε σχολεία της χώρας. Στο Μέιν, στο Κολοράντο, στη Μασαχουσέτη, σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής οι μαθητές συνασπίζονται κάτω από το hashtag #NeverAgain, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται εκτός από διαδηλώσεις και πολλές δράσεις και ανοιχτές συζητήσεις εφήβων σε όλη τη χώρα, σε μία προσπάθεια να επαναληφθεί ένα τέτοιο μακελειό σε κάποιο σχολείο των ΗΠΑ. 

Μετά το μακελειό στη Φλόριντα, οι μαθητές κραυγάζουν «ποτέ ξανά» Facebook Twitter

Με στοιχεία από το BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ κατηγορεί το FBI για την ένοπλη επίθεση σε λύκειο της Φλόριντα

Διεθνή / Ο Τραμπ κατηγορεί το FBI για την ένοπλη επίθεση σε λύκειο της Φλόριντα

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στην ομοσπονδιακή υπηρεσία, κατηγορώντας της ότι ξοδεύει πολύ χρόνο στην υπόθεση ανάμειξης της Ρωσίας στην προεκλογική του εκστρατεία αντί να κάνει τη δουλειά της

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ