Γιώργος Τζαβέλλας, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης της «Κάλπικης Λίρας»

Γιώργος Τζαβέλλας, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Facebook Twitter
Συγχρόνως, ως συγγραφέας, κατέγραψε καταστάσεις και χαρακτήρες που τόσο στα θεατρικά του έργα και επιθεωρησιακά νούμερα, όσο και στα σενάρια του ανέδειξε μοναδικά.
0

Ως μαθητής το 1927, στα έντεκα του, παρακολούθησε τις Δελφικές Γιορτές της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού. Μαγεύτηκε και συγκινήθηκε τόσο με την αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος, που έβαλε κρυφό του στόχο μια μέρα να ασχοληθεί κι αυτός με την τραγωδία. Έπρεπε, όμως, να γίνει πρώτα συγγραφέας, σκηνοθέτης, να κάνει θέατρο και κινηματογράφο, να γίνει και στ’ αλήθεια ένας Σαρλό, ο αγαπημένος του ήρωας τον οποίο συχνά μιμούνταν στους φίλους του και στην οικογένεια του. Της ιστορικής οικογένειας των Τζαβελλέων, με πατέρα σημαντικό όνομα της αθηναϊκής δημοσιογραφίας, που δεν καλοέβλεπε την ενασχόληση του γιού του με όλα αυτά. Αλλά για τον έφηβο Γιώργο Τζαβέλλα  ήταν κάτι περισσότερο από μια νεανική τρέλα. Απόδειξη ότι με μια μηχανή λήψης Pathe-Baby, που είχε  αγοράσει συνεταιρικά μ’ έναν φίλο του, γύριζε τα πρώτα του ερασιτεχνικά φιλμάκια για την ΤΖΑΒ FILM! Ξημεροβραδιαζόταν στους κινηματογράφους, βλέποντας ξανά και ξανά τις αγαπημένες του ιστορίες -δέκα είκοσι φορές την καθεμία-,  μελετώντας τον τρόπο που ήταν γυρισμένες -όλες εκείνες οι θρυλικές σήμερα ταινίες-, ώστε να μάθει με ποιο τρόπο θα σκηνοθετούσε κι ο ίδιος μια μέρα.

Στα μπιλιαρδάδικα της Κυψέλης που μεγάλωσε, τη μόνη διασκέδαση των αγοριών εκείνο τον καιρό, γνώρισε και ανέπτυξε στενή φιλία με τον Νίκο Τσιφόρο. Μαζί του έγραψε και το πρώτο του θεατρικό έργο «Ο κλέφτης της καρδιάς μου», το οποίο ανέβηκε το 1936 από το θίασο Μακρή-Χαντά-Οικονόμου σε μορφή οπερέτας και με μουσική δικιά του – χωρίς να ξέρει καν νότες! Ήταν μόλις στα δεκαεννέα του και, για χάρη του πατέρα του, φοιτητής της Νομικής…

«Η δουλειά του συγγραφέα και του σκηνοθέτη είναι από κείνες που δεν παίρνουν μέσον, γιατί κρίνονται από το μεγάλο κοινό που είναι αμείλικτο και δίκαιο. Μετά από το πρώτο δύσκολο ξεκίνημα, τα εμπόδια εξακολουθούν να έρχονται, τότε όμως δεν πρέπει να τα λογαριάζει κανείς, αλλά να τα πολεμά».

Συμμετείχε ως στρατιώτης στο Αλβανικό Μέτωπο κι όταν επέστρεψε, εν μέσω κατοχής, το 1944,  γύρισε με τη συνδρομή του παραγωγού Μαυρίκιου Νόβακ την πρώτη δραματουργικά και τεχνικά άρτια ελληνική ταινία, τα «Χειροκροτήματα». Το έργο επανέφερε για λίγο στο προσκήνιο μια παλιά δόξα της Αθήνας του ‘30, τον Αττίκ, τραγουδοποιό-διασκεδαστή. Η παρακμή και η ένδεια που βίωνε πλέον στην αφάνεια, συγκίνησε τον Τζαβέλλα τόσο πολύ που βάσισε εξ ολοκλήρου το σενάριο επάνω του. Στούντιο δεν υπήρχαν, ούτε σταθερή παροχή ρεύματος, έτσι η ταινία γυρίστηκε στο πίσω  μέρος της οθόνης του Ρεξ, ενός από τα λίγα κτίρια στα οποία οι Γερμανοί παρείχαν ηλεκτρικό όλο το εικοσιτετράωρο. Η ταινία άρεσε και έγινε μεγάλη επιτυχία εκείνα τα σκοτεινά χρόνια κι ας είχε όλα τα αναμενόμενα λάθη ενός πρωτάρη σκηνοθέτη. Παράλληλα, ως παθιασμένος κινηματογραφιστής, κατέγραφε με την κάμερα του σημαντικές στιγμές εκείνης της περιόδου, όπως την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη. Το οπτικό αρχειακό υλικό εκείνων των ιστορικών γεγονότων το οφείλουμε στον Τζαβέλλα.

Γιώργος Τζαβέλλας, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Facebook Twitter
Μπίλλη Κωνσταντοπούλου και Μάνος Κατράκης στο «Μαρίνος Κοντάρος».

Ήρθε η απελευθέρωση. Η δίψα για νέο ξεκίνημα που χαρακτήρισε τη γενιά του θα έβρισκε στο πρόσωπο του έναν από τους πλέον άξιους Έλληνες. Το 1946, χρονιά που ανέβασε το ονειρικό «Παραμύθι ενός φεγγαριού» με τους Μυράτ και Κωνσταντάρα, έργο με άξονα τρία διαφορετικά σκετς, γύρισε για το Φίνο τα «Πρόσωπα λησμονημένα» που έμελε και να λησμονηθεί. Η εμμονή του, όμως, να κάνει μια ταινία ελληνοκεντρικού θέματος, κάτι που θα τον απασχολούσε σ’ ολόκληρη τη ζωή του, τον οδήγησε στο να τολμήσει το 1948 την ηθογραφία του Αργύρη Εφταλιώτη «Μαρίνος Κοντάρας», με τον Μάνο Κατράκη στον ομώνυμο ρόλο. Δεν κάμφθηκε ούτε στιγμή παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εξαιτίας των πολλών εξωτερικών γυρισμάτων στη Σαντορίνη και την Πάρο.

Πρόκειται για την ιστορία ενός πειρατή του 19ου αιώνα, που για τα μάτια μιας γυναίκας μετατρέπεται από σκληροτράχηλος ληστής, σε άκακο ερωτευμένο πλάσμα. Ήταν και η πρώτη ελληνική ταινία που συμμετείχε ποτέ σε φεστιβάλ, στο Βέλγιο, για να λανσάρει στους Ευρωπαίους την πρωτόγνωρη ελληνική κινηματογραφία.

Καθώς δούλευε τα σενάρια του διεξοδικά έως ότου νοιώσει έτοιμος να ξεκινήσει, χρειάστηκαν δύο χρόνια μέχρι να γυρίσει την επόμενη ταινία του, το θρυλικό «Μεθύστακα», με τον Ορέστη Μακρή ο οποίος ερμήνευσε το ρόλο ενός τσακισμένου από το χαμό του γιού του στον πόλεμο αλκοολικό, γραφική φιγούρα της ταβέρνας της μεταπολεμικής φτωχογειτονιάς. Εκεί που ο αστός Τζαβέλλας, αλλά γνήσια λαϊκός καλλιτέχνης, ανίχνευε τα μελοδράματα και τις κωμωδίες του. Οι ταινίες του εμπεριείχαν πάντα σε σωστές δόσεις λίγο και από τα δύο είδη, όπως και στην ίδια τη ζωή. Χιούμορ και μελαγχολία ανάμεικτα.

Γιώργος Τζαβέλλας, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Facebook Twitter
Ο Γιώργος Τζαβέλλας, ο Φ. Φίνος και ο Ορέστης Μακρής μελετούν το σενάριο του «Μεθύστακα», 1949.
Γιώργος Τζαβέλλας, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Facebook Twitter
Δημήτρης Χορν και Έλλη Λαμπέτη στην «Κάλπικη Λίρα».

Ο Ορέστης Μακρής, σπουδαίος ηθοποιός της επιθεώρησης απέδωσε εξαιρετικά και με αξιοσημείωτη εκφραστική οικονομία την κινηματογραφική εκδοχή ενός ρόλου στον οποίο είχε τυποποιηθεί στο ελαφρύ θέατρο, δίνοντας του κοινωνικές διαστάσεις και ανάγοντας το «Μεθύστακα» στη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Ο ώριμος πια σκηνοθέτης είχε αποκτήσει τον αναγνωρίσιμο του μικρόκοσμο: την παλιά γειτονιά -ιδίως της Πλάκας και των ανθρώπων της-, που η έλευση της νέας εποχής απειλούσε και, αργά αλλά σταθερά, οδηγούσε στον αφανισμό της. Συγχρόνως, ως  συγγραφέας μέσα από τους εκπληκτικά δουλεμένους διαλόγους του και  την ευφυή χρήση των ανθρώπινων τύπων της εποχής του, κατέγραψε καταστάσεις και χαρακτήρες που τόσο στα θεατρικά του έργα και επιθεωρησιακά  νούμερα (που συχνά έγραφε για τις μεγαλύτερες σκηνές της Αθήνας), όσο και στα σενάρια του ανέδειξε μοναδικά.

αγνη του λιμανιουΜε την ταινία του 1952 «Η Αγνή του λιμανιού», με τη Χατζηαργύρη και τον Αλεξανδράκη, που διαδραματίζεται στο καρνάγιο και στην Τρούμπα του Πειραιά, χρίζεται ως ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος του νεορεαλισμού στην Ελλάδα. Μ' αυτή την ταινία ξεκίνησε και τη συνεργασία του με το Μάνο Χατζιδάκι που επαναλήφθηκε στις περισσότερες  δουλειές του. Ακολούθησαν «Ο γρουσούζης» όπου ο Ορέστης Μακρής εναλλάσσετε αριστοτεχνικά μεταξύ του κωμικού και του δραματικού, το «Σωφεράκι» με έναν υπέροχο Μίμη Φωτόπουλο, που αποδείχτηκε η πιο εμπορική ταινία του ’53, και τέλος το φαινόμενο της σπονδυλωτής «Κάλπικης λίρας» του ‘55. Όπου μια κάλπικη λίρα γίνεται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τεσσάρων ιστοριών  -δράμα και κοινωνική σάτιρα, κωμωδία και ρομαντική κομεντί-,  εγείροντας κάλπικα αισθήματα.

Οι ανεπανάληπτες ερμηνείες των Λογοθετίδη, Λυβικού, Φωτόπουλου, Βρανά, Μακρή, Λαμπέτη και Χορν συμβάλουν καθοριστικά σ’ αυτή την ταινία θρύλο που έτυχε κολοσσιαίας διεθνούς επιτυχίας με ουρές σ’ ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και την Κίνα και τη Νότιο Αμερική.

Γιώργος Τζαβέλλας, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Facebook Twitter
Στα γυρίσματα της «Κάλπικης Λίρας» με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Στον «Ζηλιαρόγατο», βασισμένο σε μπουλβάρ του Γιώργου Ρούσσου και γυρισμένο μέσα στα νεότευκτα στούντιο της Ανζερβός ξετύλιξε τα ήθη της νέας αστικής τάξης που αναδυόταν στην Αθήνα του ’56. Και μόλις τρία χρόνια μετά, σημείωνε με το «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» και τους Λογοθετίδη και Λυβικού, τη μεγαλύτερη του θεατρική επιτυχία, το έργο που λίγο αργότερα θα στοίχειωνε τη φιλμογραφία του κι θα γινόταν η γέφυρα του με τις επόμενες γενιές. Το «Μια ζωή την έχουμε» η κομεντί  με το Δημήτρη Χορν, την Υβόν Σανσόν και τον Βασίλη Αυλωνίτη και φυσικά την υπέροχη μουσική του Χατζιδάκι δεν ενθουσίασε το κοινό του 1958, όσο το πετυχαίνει σήμερα.

Στην Αμερική, με τη βοήθεια του Τζέιμς Πάρις, βρήκε χρηματοδότηση για το παλαιότερο και πιο φιλόδοξο του όνειρο κι έτσι το 1961 προχώρησε στη μεταφορά  της «Αντιγόνης» στην οθόνη με πρωταγωνιστές την Ειρήνη Παπά και το Μάνο Κατράκη. Το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα πρωτοποριακό και ενδιαφέρον, απέδωσε ευρηματικά την πρώτη απόπειρα ενός τέτοιου εγχειρήματος και ενώ στην Ελλάδα  κτυπήθηκε από τους κριτικούς, ενθουσίασε τους σινεφίλ στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Γιώργος Τζαβέλλας, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Facebook Twitter
Ο Γιώργος Τζαβέλλας στα γυρίσματα της «Αντιγόνης» μιλάει στον Ντίνο Κατσουρίδη

Το 1964, επέστρεψε στη γνώριμη του Πλάκα, στα καλντερίμια με τη λατέρνα, τα μπουγαδόνερα και τις αυλές, σε αντιπαράθεση με τους εξωφρενικούς πια ρυθμούς της πλατείας Ομονοίας και τα ρετιρέ που χτίζονταν αβέρτα για να σπιτώσουν τη ανερχόμενη μεσαία τάξη. Εκεί μας αφηγήθηκε με τρυφερότητα την ιστορία της ανύπαντρης Ελενίτσας- Μάρως Κοντού και του τζαναμπέτη Αντωνάκη-Γιώργου Κωνσταντίνου. Το «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» αποδείχτηκε η αρτιότερη καλλιτεχνικά ταινία του (βραβείο σκηνοθεσίας στο Σικάγο), η πιο δημοφιλής, και η τελευταία...

αλικη τζαβελλας
Γιώργος Τζαβέλλας-Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το σχέδιο του να γυρίσει την πρώτη του -και της Αλίκης- «ακατάλληλη» ταινία με τίτλο «Ο αστερισμός της Παρθένου» δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ από τον ίδιο. Άλλωστε τα επόμενα χρόνια, τα εισιτήρια ολοένα και λιγόστευαν εξαιτίας της έλευσης της τηλεόρασης, οι παραγωγοί ολοένα λιγότερα χρήματα επένδυαν, η χουντική λογοκρισία μεσουρανούσε. Κι ενώ έβλεπε το επάγγελμα του να παρακμάζει, πεθαίνει το 1969 η πολυαγαπημένη του σύζυγος Μήλια. Αποτραβιέται.

Το 1974 με τη μεταπολίτευση, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του αναθέτει  τη θέση του Προέδρου της Γενικής Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων, προπομπός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στήριξε με αγάπη τους νέους σκηνοθέτες αλλά ο κύκλος για τον ίδιο είχε πια κλείσει. Λίγες μέρες μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, του οποίου επίσης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής, Οκτώβριο του 1976, πεθαίνει από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο τζέντλεμαν του ελληνικού σινεμά έφευγε μαζί με την αθωότητα μιας εποχής που ο ίδιος είχε καταγράψει με ειλικρίνεια στα ασπρόμαυρα όνειρά μας.

Γιώργος Τζαβέλλας, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Facebook Twitter
Γιώργος Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού με τον σκηνοθέτη του «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» που αποδείχτηκε η αρτιότερη καλλιτεχνικά ταινία του, η πιο δημοφιλής, και η τελευταία...

Αποσπάσματα συνεντεύξεων του Γιώργου Τζαβέλλα:
«Προσωπικώς πιστεύω ότι θα είχαμε πολλά να κερδίσουμε αν στρεφόμασταν σε θέματα καθαρώς ελληνικού χρώματος, εν συνδυασμώ με τις φυσικές καλλονές του τόπου. Είναι ο μόνος τρόπος ν’ αποφύγουμε τη συντριπτική σύγκριση με τον πλούτο των σκηνικών που παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά φιλμ. Μ’ άλλα λόγια, την έλλειψη να την κάνουμε πρωτοτυπία, δημιουργώντας ιδιότυπο ελληνικό φιλμ. Κι άλλωστε, αυτή θα είναι η προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου: το ελληνικό θέμα.» — Εφημερίδα «Αλεξάνδρεια», Κυριακή 14 Μαρτίου 1948

«Η δουλειά του συγγραφέα και του σκηνοθέτη είναι από κείνες που δεν παίρνουν μέσον, γιατί κρίνονται από το μεγάλο κοινό που είναι αμείλικτο και δίκαιο. Μετά από το πρώτο δύσκολο ξεκίνημα, τα εμπόδια εξακολουθούν να έρχονται, τότε όμως δεν πρέπει να τα λογαριάζει κανείς, αλλά να τα πολεμά. Κατά τη γνώμη μου, οι λέξεις «τυχερός» και «τύχη» δεν υπάρχουν και στα δύο μου επαγγέλματα μου. Υπάρχει μόνο προσωπική αξία, σκληρή δουλειά και καθημερινή πάλη. Τα εμπόδια που μου παρουσιάζονταν, τα αντιμετώπιζα με απόλυτη ψυχραιμία. Αρκεί να μη χάσεις τη ψυχραιμία σου και την υπομονή σου, όταν έχεις ν’ αντιμετωπίσεις κάτι, όσο δύσκολο και μεγάλο κι αν φαίνεται.»  — Ταχυδρόμος , 7 Οκτωβρίου 1961

Η ΣΤΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ»

                          

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιτέλους, ξανά Cine Paris

Οθόνες / Επιτέλους, ξανά Cine Paris

Η ωραιότερη θερινή κινηματογραφική αίθουσα-ταράτσα της Πλάκας είναι έτοιμη να υποδεχθεί το κοινό έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας υπό τη νέα διαχείριση του Cinobo με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προβολών για όλο το καλοκαίρι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ζαν Ζενέ - Νίκος Παπατάκης: Το χρονικό μιας μεγάλης φιλίας και μιας διπλής προδοσίας

Οθόνες / Ζαν Ζενέ - Νίκος Παπατάκης: Το χρονικό μιας μεγάλης φιλίας και μιας διπλής προδοσίας

Όταν μια μέρα συναντήθηκαν τυχαία στον δρόμο, ο Παπατάκης ήταν νηστικός δύο ημέρες. Ο Ζενέ έβγαλε από το πορτοφόλι του και του έδειξε, με περιφρόνηση, μια δεσμίδα χαρτονομισμάτων. Ο Παπατάκης θέλησε να του ρίξει μια γροθιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Boy

Οθόνες / The Boy: «Δεν χαίρομαι όταν κυκλοφορεί μια ταινία μου, περισσότερο φοβάμαι»

Στο «Πολύδροσο» η σχέση μάνας και κόρης γίνεται ο καμβάς για μια ιστορία υπερβολικής αγάπης και τρυφερότητας, με ιμπρεσιονιστικά χρώματα και «παραμυθένια» μουσική. Παρότι μισεί τις συνεντεύξεις, μας μίλησε για τη νέα του ταινία.
M. HULOT
Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ