Και να ακούσουμε, και να αποκρούσουμε

Facebook Twitter
0

Η Βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου σε άρθρο της σthn Kαθημερινή. Από το www.kathimerini.gr

Στη Δράμα, την εκλογική μου περιφέρεια, οι συμπολίτες μου με ρωτούν αν νιώθω ενοχές, αν μετανιώνω που ψήφισα το Μεσοπρόθεσμο. Απαντώ κατηγορηματικά, όχι. Οσοι κατέχουν ηγετικές θέσεις σπάνια καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια καλή και μια κακή εναλλακτική – συνήθως υπάρχει μια κακή και μια χειρότερη.

Κανένας από εμάς που ψηφίσαμε το Μεσοπρόθεσμο δεν αρνείται ότι είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο κακά. Το θέμα ήταν εξαρχής τι θα κάνουμε μετά, δηλαδή τι θα κάνουμε τώρα. Αν το Κοινοβούλιο είχε πει όχι, θα είχαμε να κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά αλλά με πολύ χειρότερους όρους. Θα ’χαμε βγει ζωντανοί απ’ το υπόγειο, αλλά θα έπρεπε από την επόμενη στιγμή να επιβιώσουμε μόνοι μας σε μια καμένη γη.

Ισως κάποιοι να μην πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν τόσο μαύρα, αλλά κανείς τους δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την αισιοδοξία του. Οι δανειστές μας τόνιζαν δραματικά ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β. Ακόμη κι αν μπλόφαραν, εσείς θα τα παίζατε όλα σε μια ζαριά; Εγώ όχι. Ούτε το επιχείρημα του ξεπουλήματος των ασημικών λέει πολλά. Τουλάχιστον τώρα λειτουργούμε κάπως συντεταγμένα. Στην ελεύθερη πτώση που θα επέφερε το «όχι», ποιος θα εμπόδιζε το άρον άρον ξεπούλημα των πάντων; Δεν ξέρω αν πρέπει να είμαι υπερήφανη που είπα ναι, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είχα μετανιώσει πικρά αν είχα πει όχι.

Ο λαός είναι οργισμένος: αντιδρά στο Μεσοπρόθεσμο και θέλει την ανατροπή του φαύλου πολιτικού συστήματος. Η οργή της πλατείας φυσικά δεν είναι ουρανοκατέβατη. Οι πολίτες ζητούν λύσεις στα άμεσα βιοτικά τους προβλήματα. Χρέος των υπεύθυνων πολιτικών, όμως, είναι να βλέπουν στρατηγικά το μέλλον. Αν κάτι διδάσκει η οιονεί χρεοκοπία της χώρας, είναι ότι η ποιότητα της ζωής μας σήμερα εξαρτάται από τις αποφάσεις που πήραμε χθες: αν η κυβέρνηση Σημίτη είχε τολμήσει τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση πριν από δέκα χρόνια, το ασφαλιστικό δεν θα ήταν σήμερα στην κατάσταση που είναι. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο λαός, και δεν θα το καταλάβει όσο η δική μας μεταδοτικότητα σκιάζεται από συντεχνιασμούς και ατολμίες.

Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να εκφράζουμε τις απόψεις μας με γενναιότητα. Εχουμε και υποχρέωση να ακούμε τους πολίτες. Εχουμε και καθήκον να σκεφτόμαστε το μέλλον της χώρας. Ολα αυτά δεν εναρμονίζονται εύκολα, κι είναι δική μας δουλειά να τα συμβιβάσουμε. Οι πολίτες έχουν να σκεφτούν την καθημερινότητά τους, την οικογένειά τους, τις δουλειές τους. Η δική μας δουλειά είναι να τους ακούμε, να εξηγούμε και να πείθουμε. Γι’ αυτό είμαστε στη Βουλή, γι’ αυτό μας πληρώνουν .

Η λέξη-κλειδί είναι πειθώ και, στη σημερινή του κατάντια, το πολιτικό σύστημα δεν πείθει. Οι μούντζες, τα γιαούρτια και οι άλλοι προπηλακισμοί που καθημερινά υφιστάμεθα στον δρόμο προφανώς δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά σημαίνουν πολλά. Η πλατεία δεν είναι το σύνολο των πολιτών που τη γεμίζουν, αλλά ένα πληγωμένο ζώο που πονάει, κραυγάζει και θρηνεί όπως μπορεί. Η ώριμη αντιμετώπιση δεν είναι ούτε η περιφρονητική απόρριψη (όπως κάνουν πολλοί) ούτε η καιροσκοπική κολακεία (όπως κάνουν πολλοί άλλοι). Είναι ανάγκη να αφήσουμε να μας διαπεράσει, αλλά χωρίς να μας διαποτίσει, η οργή της πλατείας, ώστε η σχέση πολιτικού και πλατείας να γίνει πεδίο αμφίδρομης έμπνευσης αντί για αρένα αλληλοεξόντωσης.

Ο κόσμος εκεί έξω περιμένει να δείξουμε τον δρόμο βαδίζοντάς τον πρώτοι εμείς — δεν αρκεί να τον περιγράφουμε από τις προνομιούχες καρέκλες μας. Φωνάζει, όχι γιατί του ζητάμε πολλά, αλλά γιατί νιώθει ότι ζητάμε χωρίς να συμμετέχουμε. Είχα προτείνει πριν από μερικούς μήνες (Καθημερινή, 16-1-2011) τον περιορισμό των βουλευτικών προνομίων και αντιμετώπισα από αδιαφορία έως κακεντρέχεια και επιπλήξεις. Θα λυθεί έτσι το πρόβλημα; Οχι, αλλά εγώ θα αισθάνομαι καλύτερα και νομίζω ότι και οι πολίτες θα μας βλέπουν με καλύτερο μάτι.

Δεν πείθουμε όσο δεν νιώθουμε βαθιά μέσα μας το τσουνάμι της λαϊκής οργής. Και όσο δεν αλλάζουμε εμπράκτως εμείς, οι αντιπρόσωποι του λαού, τόσο ο λαός θα κατακερματίζεται, θα ασχημονεί, θα παρανομεί — και μετά θα μας μισεί γι’ αυτό. Για να αντιταχθούμε στις αυτοκαταστροφικές ορμές της πλατείας, πρέπει να αφουγκραστούμε τη δίκαιη οργή της. Για να αντιτάξουμε στο αυτιστικό «δεν χρωστάω, δεν πουλάω, δεν πληρώνω» ένα πειστικό «χρωστάμε, πουλάμε, πληρώνουμε», πρέπει να συγκατατεθούμε στο οργισμένο «οι κλέφτες στη φυλακή». Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης απαιτεί σύνθετη συμπεριφορά: και ναι και όχι· να ακούσουμε, αλλά και να αποκρούσουμε· να γίνουμε και ευχάριστοι, αλλά και δυσάρεστοι. Μπορούμε;

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ