TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Climate Wars

MedPhoto 5
 

Climate Wars

Critical Archives VI: We Can’t Breathe

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εγκαίνια: 19 Ιανουαρίου 2024


 

Climate Wars Facebook Twitter
Αεροφωτογραφία αυτοσχέδιας χωματερής γεμάτης με οικιακά αντικείμενα που πετάχτηκαν από πλημμυρισμένα σπίτια, Παλαμάς, Καρδίτσα, 29 Σεπτεμβρίου 2023, Γιώργος Μουτάφης


 

Το MedPhoto Festival παρουσιάζει την 5η κατά σειρά διοργάνωσή του υπό τον τίτλο CLIMATE WARS. Κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ θα είναι η διεθνής έκθεση φωτογραφίας Critical Archives VI: We Can’t Breathe, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, σε επιμέλεια της Πάσκουα Βοργιά και του Δημήτρη Κεχρή και καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Μαραγκού και του Παύλου Φυσάκη.

H έκθεση εστιάζει στην κλιματική και βιοσφαιρική κρίση και στις κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους που την συνοδεύουν. Στην αφετηρία τού προβληματισμού βρίσκονται οι ακραίοι και επικίνδυνοι τρόποι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και η εκτεταμένη εξαφάνιση οικοσυστημάτων, που έχουν ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ολοένα και μεγαλύτερου μέρους τού πληθυσμού της Γης, καθώς και την "ασφυξία" όλων των έμβιων όντων του πλανήτη.

Η διασταύρωση της σύγχρονης τέχνης με την έρευνα και τη θεωρία έχει φέρει στο προσκήνιο βαθύτερες πτυχές του προβλήματος. Έτσι, κεντρική θέση στην έκθεση θα έχουν έργα που προτεραιοποιούν έννοιες όπως η οικοκτονία και η κλιματική δικαιοσύνη, οι οποίες αναδεικνύουν το ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου υπαίτιοι για την κλιματική κρίση, καθώς και έργα που φέρνουν στο φως φαινόμενα όπως η χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας ή επικεντρώνονται στη δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Αντιμετωπίζοντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα όχι ως κάτι αυτοτελές αλλά σε συνάρτηση με τις κινήσεις και τους μηχανισμούς του διεθνούς κεφαλαίου, τον πόλεμο και την αποικιοκρατική αντίληψη της Δύσης, το MedPhoto φιλοξενεί φωτογραφικές σειρές, ντοκιμαντέρ και ερευνητικές εργασίες που μελετούν το πώς συνδέεται η οικολογική καταστροφή με την εργασιακή εκμετάλλευση, το προσφυγικό ζήτημα και τους πατριαρχικούς μηχανισμούς ελέγχου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προσανατολισμού της διοργάνωσης θα δοθεί έμφαση στη χαρτογράφηση εναλλακτικών προσεγγίσεων της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, υπό το πρίσμα της πολιτικής οικολογίας, του οικοφεμινισμού και της αποανάπτυξης. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες:
Ursula Biemann, Πέτρος Γιαννακούρης, Μαρίνα Γιώτη, Βαγγέλης Δασκαλάκης, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας, Sophie Gerrard, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Κώστας Καψιάνης, Νίκος Μάρκου, Γιώργος Μουτάφης, Cristina de Middel & Bruno Morais, Oliver Ressler, Zied Ben Romdhane, Jonas Staal, Ian Teh.


Climate Wars Facebook Twitter
Kawsak Sacha (Το Ζωντανό Δάσος), Ευάγγελος Δασκαλάκης, 2019-2020


Climate Wars Facebook Twitter
Under Pressure, Πηνελόπη Θωμαΐδη, 2021


Climate Wars Facebook Twitter
On Carbon Emissions, από τη σειρά Excessocenus, Bruno Morais και Cristina De Middel / Magnum Photos, 2018


Climate Wars Facebook Twitter
Μεγαλόπολη, Κώστας Καψιάνης, 2015-2019


Climate Wars Facebook Twitter
Κηφισός Ποταμός, Νίκος Μάρκου, 2018


Climate Wars Facebook Twitter
Από τη σειρά Dark Clouds, Ian Teh, 2006


Climate Wars Facebook Twitter
Ρόδος, 27 Ιουλίου 2023, Πέτρος Γιαννακούρης


Climate Wars Facebook Twitter
The last time there was as much carbon dioxide in the atmosphere as there is today, humans didn't exist, Oliver Ressler, 2020. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και των Àngels (Βαρκελώνη) και The Gallery Apart (Ρώμη)


Climate Wars Facebook Twitter
On Cultural Hegemony, από τη σειρά Excessocenus, Bruno Morais και Cristina De Middel / Magnum Photos, 2018


Στην έκθεση παρουσιάζονται βιβλία των: Makeda Best, Matt Dunne, Mitch Epstein, Stuart Franklin, Fazal Sheikh

Συνδιοργάνωση: KOLEKTIV8, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Με την οικονομική υποστήριξη: Υπουργείου Πολιτισμού
Με την ευγενική υποστήριξη: Δήμος Ρεθύμνου, Περιφέρεια Κρήτης, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Ινστιτούτο Cervantes, Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα

Χορηγοί: Minoan Lines, Menta City Boutique Hotel 

Info: Εγκαίνια: 19 Ιανουαρίου 2024, 7.30 μ.μ.
Τόπος: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιανουαρίου - 29 Μαρτίου 2024

https://medphoto.gr/
https://www.facebook.com/medphotofest
[email protected]

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ