Λιγνάδης για την επιλογή του Ρουβά: «Ακραίο, αλλά νόμιμο» το εγχείρημα

Οι συντελεστές των Βακχών παραχώρησαν συνέντευξη τύπου λίγο πριν την πρεμιέρα

LIFOTEAM 29.6.2013 | 19:10

 

Η αν μη τι άλλο τολμηρή επιλογή Σάκη Ρουβά για το ρόλο του Διονύσου στις Βάκχες του Ευριπίδη έχει προκαλέσει ήδη διαφωνίες, καθιστώντας την την πιο πολυσυζητημένη του φετινού καλοκαιριού.

 

«Το πρόσωπο που θα υποδυθεί το Διόνυσο πρέπει να εκπροσωπεί το νέο, το τολμηρό, το ωραίο, αυτό που για τους σημερινούς θεατές μπορεί να γοητεύσει και να οδηγήσει στην κυριαρχία της μουσικής επί του λόγου και της μέθης επί της λογικής», εξήγησε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, στηρίζοντας την επιλογή του και χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα «ακραίο, αλλά νόμιμο». «Θα προσπαθήσω να σκαρφαλώσω όσο γίνεται σε αυτό το θεόρατο άγαλμα που λέγεται Ευριπίδης, μήπως καταφέρουμε έστω και λίγο να συνομιλήσουμε μαζί του», ανέφερε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

 

Ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι ήταν δική του επιθυμία η συμμετοχή του Σάκη Ρουβά σε αυτό το πρότζεκτ και αισθάνεται τυχερός που ο καλλιτέχνης αποδέχτηκε την πρόσκλησή του. «Η πρόταση μπορεί να μοιάζει ετερόκλητη, όμως νομίζω όλοι μας θα θέλαμε να δούμε ετερόκλητα πράγματα στην τέχνη. Πρώτα αποφασίσαμε να ανεβάσουμε τις Βάκχες και μετά προχωρήσαμε στη σύνθεση της παράστασης και όχι το αντίθετο. Στο γήπεδο άλλωστε φαίνονται τα αποτελέσματα.» Αναφορικά με το γεγονός ότι η παράσταση δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, ο Λιγνάδης σχολίασε: «Δεν αισθάνομαι καθόλου αδικημένος. Θα πάμε σε όσα περισσότερα θέατρα της χώρας μπορούμε. Μπορεί στον απολογισμό του καλοκαιριού να αισθάνονται άλλοι περίεργα.»

 

Ο Σάκης Ρουβάς από την πλευρά του έκανε λόγο για «ευτυχή συγκυρία», προσθέτοντας ότι θέλει πολύ να παίξει στην Επίδαυρο: «Μεγάλη μου επιθυμία εδώ και πολλά χρόνια ήταν να μπω στον χώρο του θεάτρου. Βρίσκομαι μπροστά σε μια στιγμή της καριέρας και της ζωής μου που έχει ήδη αλλάξει πολλά πράγματα για εμένα. Με έχει βάλει σε βαθύ τρόπο σκέψης και έμπνευσης. Θέλω να πατήσω αυτόν τον ιερό χώρο.»

 

Βασισμένη στη νέα μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη, η παράσταση περιλαμβάνει στο καστ της ονόματα όπως η Ρούλα Πατεράκη (Τειρεσίας), ο Γιάννης Καρατζογιάννης (Κάδμος), ο Δημήτρη Πασσάς (Πενθέας), η Μαρία Κίτσου (Αγαύη) και ο Δημήτρης Λιγνάδης (Αγγελιοφόρος).

 

Κεντρικό ρόλο στην παράσταση θα παίζει η μουσική, την οποία επιμελείται ο Γιώργος Πούλος και κυρίως τα αφρικανικά κρουστά, ενώ ο Χορός θα αποτελείται από καλλιτέχνες πολλών και διαφορετικών φυλών. Τη ζωντανή μουσική θα ερμηνεύουν Νιγηριανοί καλλιτέχνες, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Μιχάλη Αφολαγιάν.

 

Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί στο Φεστιβάλ Φιλίππων, στις 13 και 14 Ιουλίου και στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιασθεί σε θερινή περιοδεία, σε αρχαία και όχι μόνο θέατρα της περιφέρειας, καθώς και το Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο. Μια πρώτη γεύση πριν τους Φιλίππους θα έχει την ευκαιρία να πάρει το κοινό στις 9 Ιουλίου στο Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας, όπου και θα παρουσιαστεί μία γενική δοκιμή (work in progress) με χαμηλό εισιτήριο (5 ευρώ).