10 live που δεν πρέπει να χάσετε

Fall Preview: Μουσική

ΑΠΟ ΤΟΝ M. HULOT 11.9.2013 | 17:09

 

1. Dumbo Gets Mad

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου - Six d.o.g.s

10 live που δεν πρέπει να χάσετε

Νεαροί, συμπαθείς, Ιταλοί, χοτ, με δύο πολύ καλά άλμπουμ ηχογραφημένα στο Λος Άντζελες, έρχονται με τετραμελή σύνθεση και ζεστό ακόμα το «Quantum Leap» να παίξουν την ψυχεδελική ποπ τους (οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν «psychedelic and loves ebony»). «Κολλητικές ποπ μελωδίες, αναλογικά συνθεσάιζερ, λευκό funk, hip hop beats και εξωτικά μουσικά στοιχεία, αγγίζοντας ετερόκλητες περιοχές της ποπ κουλτούρας: αλλού ανασκευάζουν τα τραγούδια της Azealia Banks σε ένα δικό τους voodoo rock χαρμάνι και αλλού καταδύονται στη freak out σκηνή των '60s, δανειζόμενοι στίχους των 50 Foot Hose». «No matter what it sounds like, it has to be psychedelic» είναι το μότο τους και αυτή είναι μία από τις πολύ αναμενόμενες βραδιές του φετινού φθινοπώρου.

 

 

2. Κωνσταντίνος Βήτα & ARTéfacts Ensemble, Συγκατοίκηση

28 & 29 Σεπτεμβρίου 2013 - Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, το ARTéfacts Ensemble, 20 μουσικοί, η Θεοδώρα Μπάκα και ένας MC συναντιούνται επί σκηνής σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα. Τα synth και οι υπολογιστές του Κωνσταντίνου Βήτα αντικαθίστανται με τον φυσικό ήχο των ακουστικών οργάνων, απελευθερώνοντας τις ηλεκτρονικές μουσικές του. Δεν πρόκειται απλώς για κάποια κομμάτια του Κ. Βήτα διασκευασμένα για φυσικά όργανα αλλά για μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του, με απόλυτη ενορχηστρωτική ελευθερία, έξω από κάθε υποψία συμβατικότητας.

 

 

3. The Growlers

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου - AN Club

10 live που δεν πρέπει να χάσετε

Beach goth από ένα καλιφορνέζικο συγκρότημα που λατρεύει το reverb και τις θεατρικές εμφανίσεις και έχει φανατικό κοινό και στην Αθήνα. Περούκες, μέικ-απ, γυναικεία φορέματα και άλλα αξεσουάρ σε ένα σόου που ανακατεύει την ατμόσφαιρα και τους ήχους των '60s με πρωτότυπο τρόπο, δημιουργώντας ένα εντελώς μοντέρνο αποτέλεσμα.

 

 

4. Tropic of Cancer / DVA Damas

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου - Fuzz Live Music Club!

10 live που δεν πρέπει να χάσετε

Είναι ίσως η συναυλία του φθινοπώρου. Δύο από τα πιο συναρπαστικά σχήματα της σημερινής σκηνής του Λος Άντζελες, οι Tropic Of Cancer και οι DVA Damas, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα για ένα special double-bill show. «Κάπου ανάμεσα στον ωμό ρομαντισμό των Joy Division, τα άκαμπτα shoegaze παραμύθια των Lycia και την παγωμένη αισθητική του minimal wave ξεδιπλώνεται ο μελαγχολικά όμορφος ήχος των Tropic οf Cancer. Σκοτεινά κιθαριστικά drones αιωρούνται πάνω από παλλόμενα coldwave beats, ενώ η ονειρική φωνή της Camella ψιθυρίζει ιστορίες για την αγάπη και την εύθραυστη ύπαρξή μας. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλά ηχητικά επίπεδα στους Tropic οf Cancer. Κάθε κομμάτι είναι μία σκοτεινή και αφαιρετική συμφωνία».

 

 

5. Beach Fossils

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου - AN Club

10 live που δεν πρέπει να χάσετε

Post punk, shoegaze, C86, dream pop, σύγχρονη κιθαριστική ποπ που λατρεύει τον ήχο των '90s, γκάζια και ψυχεδέλεια, ό,τι χαρακτηρισμό κι αν βάλεις δίπλα τους, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημερινά σχήματα που φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Arte Fiasco. Τη βραδιά ανοίγουν ο Lumiere Brother και η μπάντα του.

 

 

6. Still Corners

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου - AN Club

10 live που δεν πρέπει να χάσετε

Το λονδρέζικο ντουέτο του Greg Hughes και της Tessa Murray, που κυκλοφορεί δίσκους στη Sub Pop, έρχεται με το «Strange Pleasures» στις αποσκευές του και ένα χιπστεροχίτ που ακούστηκε πολύ φέτος, το «Berlin Lovers».

 

 

7. Slum Village

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου - AN Club

10 live που δεν πρέπει να χάσετε

Ένας hip hop θρύλος από το Ντιτρόιτ, οι Slum Village, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το γκρουπ που στιγματίστηκε για πάντα από τη ζωή και τον θάνατο ενός από τους επιδραστικότερους παραγωγούς όλων των εποχών, του J Dilla, θα ξεδιπλώσει τη μουσική του κληρονομιά στη σκηνή του AN Club. Ανοίγουν οι Athens Finest.

 

 

8. ένTECHNO 2013: a warehouse odyssey

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου - Βυρσοδεψείο

Η πέμπτη έκδοση του φεστιβάλ χορευτικής μουσικής έχει τίτλο ένTECHNO 2013: a warehouse odyssey και είναι πιο φιλόδοξη από ποτέ. Μετακομίζει από το Six d.o.g.s στο Βυρσοδεψείο (υπό την οργάνωση και επιμέλεια της δημιουργικής ομάδας του Six d.o.g.s, σε συνεργασία με τη νεοϋορκέζικη ομάδα Resolute, διάσημη για τα πάρτι της) με πολύ δυνατά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς dance σκηνής. Ανάμεσά τους η Ρωσίδα Nina Kraviz, ο Αμερικανός Function και ο Χιλιανός Alexi Delano, συν οι Glacial, Mr.Statik & Lee burton & BODJ b3b και Pan.

 

 

9. Iceage / Ruined Families

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου - AN Club

Δανοί και post punk στα ντουζένια τους. Μαζί τους οι Ruined Families, ένα από τα πιο συναρπαστικά ελληνικά punk γκρουπ.

 

 

10. El Ten Eleven

Τρίτη 29 Οκτωβρίου - Death Disco

Κι άλλο post-rock από την Arte Fiasco, από το Λος Άντζελες κι αυτοί (πολύ L.A. στην Αθήνα αυτό το φθινόπωρο). Πειραματικοί και ατμοσφαιρικοί.

 

 

Επίσης:

Bonobo, 13/9 στο Votanikos

Schooly-D + Cypress Junkies + Ημισκούμπρια, 4/10 στο Fuzz

Singapore Sling στο AN Club στις 3/10

The Flying Eyes / Golden Animals στο AΝ Club στις 14/11

Quehenberger vs Elin / Michael Fischer / Wham Jah στο Death Disco στις 14/9

The Oscillation στο Death Disco στις 8/11

White Hills / This Is Nowhere στις 23/9 στο Six d.o.g.s

Babis Batmanidis birthday and Co(m)pany Live στις 13/9 στο Six d.o.g.s

7o Reworks στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Evripidis and his Tragedies στις 5/9 στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Yuria 2013 όλο τον Νοέμβριο στο Vinyl Microstore