Στουρνάρας: «Ξέρω τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ το μήνα»

Στουρνάρας: «Ξέρω τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ το μήνα» Facebook Twitter
9

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα κλήθηκε να δώσει χθες σε συνέντευξη του στο Star, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επιχείρησε να δώσει κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον, λέγοντας ότι «έχουμε βγει από την ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ» και ότι «σιγά - σιγά περνάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης».

Για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αντιδρούν πολλές χώρες, αλλά θα μπορούσε να γίνει επιμήκυνση των δανείων με χαμηλά επιτόκια, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως «ισοδύναμο». Υποστήριξε ακόμη, ότι τυχόν νέο δάνειο της χώρας μας, «δεν σημαίνει απαραίτητα και νέο μνημόνιο.» Προέβλεψε δε πως «η τρόικα θα φύγει όταν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές», κάτι που ευελπιστεί να γίνει το επόμενο έτος.

Επίσης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

Για τα τεκμήρια είπε ότι είναι άδικα και θα καταργηθούν, καθώς από του χρόνου θα υπάρξει περιουσιολόγιο.

«Επιστρέψτε τα 12 δις στις τράπεζες για να υπάρξει ρευστότητα»

Ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων και κάλεσε τον κόσμο να επιστρέψει τα 12 δις που έχει βγάλει από τις τράπεζες, καθώς ,όπως είπε, «είναι καταλύτης για την ανάπτυξη».

Στο επιχείρημα ότι οι τράπεζες έχουν πάρει πάνω από 230 δις ως τώρα και δεν διαθέτουν χρήματα ώστε να κινηθεί η αγορά, ο υπουργός αντέτεινε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι εγγυήσεις για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας και ότι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης χρειάζονται στις τράπεζες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

«Ξέρω πολύ καλά, τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ το μήνα»

Σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του παρουσίας στο Star, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε σε πιο προσωπικό τόνο:«Υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ζουν με πολύ λίγα λεφτά. Η μητέρα μου, ο πεθερός μου, η πεθερά μου... Ξέρω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ το μήνα...» είπε.

«Έφταιγε και ο καλός μας ο καιρός»

Για το θέμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της μη μείωσης και φέτος του φόρου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το μέτρο πέτυχε γιατί «πατάξαμε το λαθρεμπόριο», ενώ για τα μειωμένα έσοδα υποστήριξε ότι αυξήθηκαν τα έσοδα από το φόρο αλλά μειώθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Όσο για τη μειωμένη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι για αυτό «έφταιγε» και ο καιρός που πέρυσι το χειμώνα ήταν ήπιος, αλλά και «οι βλαβερές για το περιβάλλον εναλλακτικές πηγές θέρμανσης που επέλεξαν οι πολίτες».

«Αργήσαμε για τη λίστα Λαγκάρντ»

Όσο για τη λίστα Λαγκάρντ ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι: «Όντως υπάρχει καθυστέρηση στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ». Είπε επίσης, στη συνέντευξη του που διήρκησε πάνω από 2,5 ώρες,  ότι έχουν «πολύ ψωμί» οι ελληνικές οφσόρ, τις οποίες υπολόγισε σε 16 χιλιάδες, αλλά από αυτές έχει ελεγχθεί μέχρι τώρα διψήφιος αριθμός.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM