Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans"

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
22

 

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter

 

 Η Αθανασία, 21, και ο Jake, 30, είναι ζευγάρι. Γνωρίστηκαν μέσω internet και το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Jake -που είναι μουσικός- μετακόμισε από την Αμερική στην Πάτρα όπου σπουδάζει η Αθανασία, για να ζουν μαζί.

Η Αθανασία και ο Jake είναι vegans και ζουν πλέον μια ζωή απαλλαγμένη από γλουτένη, από κρέας κι από οτιδήποτε προέρχεται ή περιέχει πρωτεΐνες από ζώα (τυρί, γάλα, βούτυρο, αυγά, κτλ)

 

Πριν λίγο καιρό εγκαινίασαν και το μοναδικό ίσως τόσο πλούσιο σε τέτοιου είδους συνταγές ελληνικό blog, το 2 Broke Vegans με στόχο να μοιραστούν ιδέες και οικονομικές κυρίως συνταγές με διάφορους άλλους vegans που ξέμειναν από... χρήματα ή από έμπνευση.

Μια βόλτα, όμως, στο ομολογουμένως εντυπωσιακό blog των παιδιών θα σε κάνει να αναρωτηθείς: Είναι δυνατόν όλα αυτά τα vegan φαγητά να είναι τόσο νόστιμα και λαχταριστά όσο φαίνονται!;

Τους ζητούμε εξηγήσεις.

"Αγαπάμε πολύ το φαγητό και είπαμε να ζούμε πιο υγιεινά αλλά όχι άνοστα!"

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Μίνι τάρτα με βανίλια και βύσσινα

Από πότε αρχίσατε τον vegan τρόπο ζωής και γιατί;

Jake: Σε ηλικία 23 χρονών, το 2007, ζούσα μια πολύ ανθυγιεινή ζωή όντας υπέρβαρος και τρώγοντας τυρί και κρέας σε κάθε μου γεύμα. Μια λιποθυμία με έκανε να αρχίσω να σκέφτομαι τις συνέπειες της διατροφής μου στην υγεία μου.

Η αδερφή μου ήταν vegan για χρόνια, και πάντα μου μιλούσε για αυτό τον τρόπο διατροφής αλλά εγώ δεν την έπαιρνα στα σοβαρά.

Μερικούς μήνες μετά, μια κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες, άνοιξα το μπάρμπεκιου για να ψήσω και είδα όλο το λίπος από το κρέας που είχε κολλήσει στη σχάρα. Ένιωσα ότι δεν ήθελα να ξαναφάω κρέας ποτέ. Έτσι, αποφάσισα να σταματήσω να τρώω κρέας και τυρί, και άρχισα να παρατηρώ βελτίωση στην υγεία μου πολύ σύντομα, χάνοντας 45 κιλά μέσα στο 2007 και νιώθοντας καλύτερα από ποτέ.

Αθανασία: Εγώ σταμάτησα το κρέας τον Φλεβάρη του 2013, κι έχω να φάω τυρί από τον Μάρτιο. Απίστησα για γραβιέρα Κρήτης αλλά το μετάνιωσα πικρά γιατί είχα καιρό να φάω και μου προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση! Έτσι ξεκίνησε και όλο αυτό για μένα, έπαθα δηλητηρίαση από κοτόπουλο που έφαγα έξω και για μέρες ήμουν άρρωστη.

Ο Jake μου είχε ήδη μιλήσει για τον vegan τρόπο διατροφής του αλλά εγώ δεν σκεφτόμουν να τον εφαρμόσω. Όταν έγινα καλύτερα έφτιαξα ένα ολόκληρο κοτόπουλο, το έκανα τέλειο αλλά δεν μπόρεσα να το φάω, απλώς μου μύριζε λάθος. Όλα όσα μου είχε πει και δείξει ο Jake άρχισαν να φαίνονται σωστά για μένα, και πολύ σύντομα παρατήρησα ότι το δέρμα μου καθάρισε, έχασα βάρος και είχα πολύ περισσότερη όρεξη και ενέργεια. Δεν ήθελα ποτέ να ξανανιώσω χάλια όπως όταν έτρωγα συνέχεια junk food.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Πατάτες φούρνου

Τι τρώγατε συνήθως πιο πριν, πώς άρχισε όλο αυτό;

Jake: Είχα μάστερ στο ψήσιμο, που σημαίνει ότι έτρωγα τηγανητά κρέατα κάθε μέρα, μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκια και μπέικον σε κάθε γεύμα, και απαραιτήτως τυρί μαζί με όλα αυτά!

Αθανασία: Ήμουν από τα παιδιά που ούτε κατά λάθος δεν πλησίαζαν φρούτα και σαλάτες, αντιθέτως γλυκά και σοκολάτες πρωταγωνιστούσαν στην καθημερινότητα μου. Ως φοιτήτρια κάποια στιγμή σιχάθηκα το junk food και άρχισα να μαγειρεύω πιο πολύ.

Ήταν μία απότομη αλλαγή  στην διατροφή σας ή συνέβη σταδιακά;

Jake: Ήταν μια απότομη αλλαγή για μένα, μια μέρα αποφάσισα να κόψω το κρέας και τρεις μέρες αργότερα το τυρί και όλα τα γαλακτοκομικά.

Αθανασία: Και για μένα το ίδιο, από τη μια στιγμή στην άλλη είπα δεν θα ξαναφάω κρέας. Το vegan όμως και το gluten free συνέβησαν σταδιακά, γιατί μου ήταν δύσκολο να κόψω τα πάντα, ειδικά όταν δεν είχα βρει τα προϊόντα που θα αντικαθιστούσαν το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι μου.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Μανιτάρια με τυρί και κρέμα αμυγδάλου

 

Τι είναι η γλουτένη;

Jake: Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σιτάρι, το κριθάρι και άλλα δημητριακά και προστίθεται τεχνητά στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, για να βελτιώσει την υφή τους. Έρευνες δείχνουν ότι η γλουτένη καταστρέφει το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, και ότι είναι πολύ εθιστική ουσία.

Τα πολυπεπτίδια της γλουτένης διεισδύουν μέσω του αίματος στον εγκέφαλο όπου επηρεάζουν τους ίδιους υποδοχείς στους οποίους προσδένονται τα οπιούχα ναρκωτικά. Εξαιτίας αυτών την επιπλοκών, κάποιοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πολλοί αποφασίζουν να την αποβάλλουν από τη διατροφή τους.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Ρόκα Παρμεζάνα

 

Και ποια η διαφορά vegan με vegetarian;

Jake: Ένας vegan καταναλώνει μόνο τροφές που δεν περιέχουν κανένα ζωικό παράγωγο και καμία ζωική πρωτεΐνη και που δεν προέρχονται με κανένα τρόπο από ζώα. Επίσης προσπαθεί να μην αγοράζει προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, είναι δηλαδή πολύ ευαισθητοποιημένος όσον αφορά την κακοποίηση των ζώων.

Από την άλλη ένας vegetarian έχει αποκλείσει από τη διατροφή του μόνο το κρέας, ενώ τρώει τυρί, βούτυρο, γάλα και παρόμοια προϊόντα.

 

Εσείς τι ακριβώς δεν τρώτε δηλαδή;

Αθανασία: Δεν τρώμε τίποτα που προέρχεται από ζώα ή περιέχει πρωτεΐνες από ζώα όπως η λακτόζη και η κασεΐνη. Αυτό περιλαμβάνει τα γνωστά, όπως τυρί, γάλα, βούτυρο, αυγά, αλλά και κάποια προϊόντα που δεν θα περίμενες να βρεις ζωικά παράγωγα μέσα όπως πατατάκια, σως μπάρμπεκιου και ζαχαρωτά.

Αυτός ο τρόπος ζωής σου αφήνει ένα κουσούρι: Πάντα ελέγχεις τις ετικέτες όλων όσων θέλεις να αγοράσεις, ώστε να είσαι σίγουρος ότι είναι ασφαλές για σένα.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Σαλάτα με ρόδι και ρόκα
Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Σουβλάκια λαχανικών με σως σκόρδου

Πόσα χρήματα ξοδεύετε εβδομαδιαίως ή μηνιαίως για να συντηρείτε αυτόν τον τρόπο ζωής;

Αθανασία: Ξοδεύουμε περίπου 80 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσουμε όλα όσα τρώμε, όπως βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αλεύρι χωρίς γλουτένη, vegan τυρί και μακαρόνια από καλαμπόκι. Τρώμε σχεδόν αποκλειστικά ό,τι εμείς φτιάχνουμε, αν εξαιρέσεις καμιά μερίδα τηγανητές πατάτες σε κάποιο εστιατόριο αν βρεθούμε έξω με παρέα.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Μακαρονάδα Αλφρέντο με κοτόπουλο vegan

Δηλαδή, για να καταλάβουμε, πόσο κοστίζει η μακαρονάδα Aλφρέντο από κοτόπουλο τοφού παραδείγματος χάρη;

Jake: Κάτσαμε και το υπολογίσαμε για σένα. Να μας έβλεπες να προσπαθήσουμε να βρούμε πόσο κοστίζει μισή κουταλιά ρίγανη! Η συνταγή μου αυτή για την μακαρονάδα Αλφρέντο σερβίρει τέσσερις μερίδες και κόστισε 10 ευρώ για να τη φτιάξω.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι το εξής: Πόσο broke μπορούν να είναι στ' αλήθεια δύο vegans; Τα βιολογικά μόνο προϊόντα στην αγορά είναι αρκετά ακριβά για τους περισσότερους από μας σήμερα.

Αθανασία: Είναι όμως τόσο απλησίαστα τελικά; Στη βιολογική λαϊκή βρίσκουμε ολόφρεσκα λαχανικά πολύ φτηνά, το βιολογικό λάδι στο σούπερ μάρκετ κοστίζει 6,50 ευρώ, το τυρί τόφου κοστίζει 1,80 ευρώ και τα μακαρόνια πένες χωρίς γλουτένη κοστίζουν 1,58 ευρώ τα 500 γραμμάρια.

Αν κάνεις σωστό προγραμματισμό μπορείς να περιορίσεις πολύ τα έξοδα σου, και όντας broke αναγκάζεσαι να το κάνεις. Όταν δεν ήμουν vegan, ζώντας μόνη ως φοιτήτρια, ξόδευα 50-60 ευρώ στο σούπερ μάρκετ κι έτρωγα ντελίβερι ή έξω τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ τώρα είμαστε δύο και τρώμε πιο υγιεινά ξοδεύοντας λιγότερο.

Όντως κάποια από τα βιολογικά και vegan προϊόντα είναι πιο ακριβά σε σχέση με άλλα προϊόντα. Καταναλώνοντας τα βιολογικά και vegan τρόφιμα όμως δεν τρως ούτε επιβλαβή χημικά ούτε ζωικές πρωτεΐνες. Εμείς τρώγοντας αποκλειστικά τέτοια τρόφιμα αρρωσταίνουμε σπανίως, και δεν ξοδεύουμε χρόνο ή χρήματα σε γιατρούς και φάρμακα.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Vegan Onion Rings, χωρίς γλουτένη
Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Vegan Φιλετίνια κοτοπούλου

Ποιος είναι ο σκοπός του blog;

Jake: Όταν ξεκινάς την vegan και χωρίς γλουτένη ζωή σε απασχολεί ένα πολύ σημαντικό θέμα: «Τί να φάω;»  Σκοπός του blog μας είναι να μοιραστούμε ιδέες και συνταγές με οποιονδήποτε ψάχνει για τέτοιου είδους πληροφορίες ή και για έμπνευση.

Αθανασία: Εμένα μου αρέσει που φτιάχνουμε από το μηδέν π.χ. παρμεζάνα, μαγιονέζα χωρίς αυγά, γεμιστά μπισκότα. Ήθελα ένα συνταγολόγιο που να δίνει  συνταγές και βοήθεια σε όποιον νηστεύει, δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το αλεύρι χωρίς γλουτένη ή είναι όπως ήμασταν εμείς, ένας vegan που είχε ξεμείνει από ιδέες.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Βουτυρόκρεμα σοκολάτας

 

Και πόσο χρόνο καθημερινά σας παίρνει η ενασχόληση με την προετοιμασία του φαγητού;

Jake: Εξαρτάται τι φτιάχνουμε. Κάποιες συνταγές είναι πιο πολύπλοκες από άλλες και εξαιτίας αυτού κάποιες μέρες μπορεί να είμαστε μόνο μισή ώρα στην κουζίνα, ενώ άλλες πέντε ώρες, αν φτιάχνουμε πολλά πράγματα. Όσο πιο πολύ χρόνο περνάμε μαγειρεύοντας τόσο πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί γινόμαστε, κερδίζουμε σε εμπειρία!

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Γλυκοπατάτες στο φούρνο με επικάλυψη από καραμελώμένα καρύδια(!)

Πού τελειώνει η επιθυμία και η προσπάθεια για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής  και πού ξεκινάει η εμμονή;

 Αθανασία: Είναι πιο πολύ μια συνειδητή προσπάθεια να είμαστε λίγο πιο υγιείς σε ένα κόσμο όπου ο καρκίνος και οι ψυχολογικές διαταραχές αυξάνονται.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν πως η διατροφή μπορεί να βοηθήσει αλλά και να θεραπεύσει. Όπως δίδασκε και ο Ιπποκράτης, «Φάρμακό σας να γίνει η τροφή σας και η τροφή σας να γίνει φάρμακό σας». Πέρα από το να πρέπει να φτιάχνουμε σχεδόν ό,τι τρώμε, η διατροφή μου δεν μονοπωλεί τη ζωή μου. Έχω τη σχολή μου για αυτή τη δουλειά.

Jake: Είναι μια επιλογή στην οποία κατέληξα μαθαίνοντας για την επιστήμη πίσω από το φαγητό, σε συνδυασμό με ό,τι παρατηρούσα γύρω μου, και ήταν μια εύκολη επιλογή για μένα. Δεν νιώθω σαν να είναι εμμονή, απλώς είναι μέρος της ζωής μου.

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Καλιφορνέζικη πίτσα με κοτοπουλο μπάρμπεκιου
Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Vegan BBQ Ribs

Το στερεότυπο θέλει έναν vegan να ασχολείται συνεχώς με την ιδιαίτερη διατροφή του. Πόση αλήθεια υπάρχει άραγε σε αυτό;

Jake: Δεν είναι όλοι οι vegan ίδιοι, όπως δεν είναι και όλοι οι άνθρωποι ίδιοι! Κάποιοι αισθάνονται την ανάγκη να αμυνθούν όταν τους ρωτάνε γιατί τρώνε έτσι, κάποιοι είναι πιο χαλαροί. Και κάποιοι είναι παθιασμένοι με τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει, πιστεύουν βαθιά σε αυτόν και θέλουν να τον μοιραστούν με όλους, και αυτή είναι η ομορφιά της ποικιλίας και της μοναδικότητας του καθενός!

Αθανασία: Εμείς προσπαθούμε να μην μιλάμε συνεχώς για αυτό το θέμα, μόνο να απαντάμε σε τυχόν ερωτήσεις του τύπου «Μα καλά γιατί το κάνεις αυτό;».

Κάθε άνθρωπος επιλέγει μόνος του τον τρόπο ζωής που του ταιριάζει. Η αλήθεια είναι ότι επειδή αγαπάμε το φαγητό ασχολούμαστε πολύ με αυτό. Και είναι ωραίο να μιλάς για τα φαγητά που φτιάχνεις με τους φίλους σου, όποιος μαγειρεύει ξέρει τι λέω!

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Τούρτα σοκολάτας vegan χωρίς γλουτένη

Είναι στα αλήθεια τόσο λαχταριστά στη γεύση τα γεύματα σας όσο και στην όψη; Φαίνονται  πολύ νόστιμα!

Jake: Άκου λέει! Βεβαίως! Και πολλές φορές είναι πιο νόστιμα από ότι φαίνεται-είμαστε αρχάριοι φωτογράφοι και πολύ αρχάριοι food stylists.

Είμαστε τόσο χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι που φτιάχνουμε τα φαγητά που παρουσιάζουμε στο blog, πολλές φορές εκπλήσσουμε ακόμα και τους εαυτούς μας με το πόσο νόστιμα βγαίνουν τα χωρίς γλουτένη και vegan πιάτα, και θέλουμε να το μοιραστούμε όλο αυτό με όλο τον κόσμο!

Για παράδειγμα χτες φτιάξαμε παναρισμένα φιλετάκια κοτόπουλου από τόφου, και ήταν ακριβώς όπως τα θυμάμαι, μας έκαναν πολύ ευτυχισμένους και φυσικά τα είχαμε φάει όλα μέσα σε λίγα λεπτά αφότου βγάλαμε τη φωτογραφία, όπως όλα τα φαγητά μας.

 

«Θέλουμε να δείξουμε σε όσους μόλις αρχίζουν την vegan και χωρίς γλουτένη ζωή ότι δεν χρειάζεται να στερηθούν τις αγαπημένες τους γεύσεις γιατί μπορούν να τις φτιάξουν μόνοι τους!»

Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter
Πειρατικό Burger
Η Αθανασία και ο Jake είναι "Two Broke Vegans" Facebook Twitter

Όλες οι συνταγές από τις εικονιζόμενες λιχουδιές του ποστ -και άλλες πολλές- στο blog των παιδιών, εδώ.

Ελλάδα
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Δείτε τα σημερινά θέματα σε Οικονομική Θεωρία, Υπολογιστές, Βιολογική Γεωργία

Ελλάδα / Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Δείτε τα σημερινά θέματα για τα μαθήματα ειδικότητας των υποψηφίων των ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν σήμερα στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
NEWSROOM