Το δημόσιο θα καλύψει τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής (!)

Το δημόσιο θα καλύψει τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής (!) Facebook Twitter
3

Το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής τέθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ), Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Στο τραπέζι το θέμα των δανείων ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει το Μέγαρο και στα οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με όσα έγραψε χθες το capital.gr το Δημόσιο εμφανίζεται διατιθεμένο να καλύψει τα δάνεια του Οργανισμού, με αντάλλαγμα την πλειοψηφία στο διοικητικό του συμβούλιο (6 από τα 10 μέλη). Προηγουμένως υπήρξε η σκέψη να περάσει το Μέγαρο προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά υπήρξε η αντίδραση παράγοντα που είπε χαρακτηριστικά ότι «ο πολιτισμός δεν πωλείται».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαβιβάσει στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων στις 30 Ιουνίου 2013 ήταν 229,27 εκατ. ευρώ.

Η Εφημερίδα των Συντακτών σημειώνει ότι το Μέγαρο Μουσικής, έχει συνάψει μέχρι σήμερα 3 δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 245 εκατ. Ευρώ.

Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Τα δάνεια είχαν ληφθεί από την Εθνική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ότι αφορά την Εθνική το δάνειο ήταν ύψους 95 εκατ. ευρώ και την εξόφλησή του έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, ενώ τα άλλα δύο ήταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 78.857.936 ευρώ το πρώτο και το δεύτερο 55.419.314 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το 2013, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ