Μακελειό με μαχαίρια στην Κίνα

Μακελειό με μαχαίρια στην Κίνα Facebook Twitter
5

 

Μακελειό με μαχαίρια στην Κίνα Facebook Twitter

Στους 33 αυξήθηκαν οι νεκροί και στους 130 οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρια εναντίον πολιτών στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κουνμίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα το βράδυ του Σαββάτου.

Μακελειό με μαχαίρια στην Κίνα Facebook Twitter

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η επίθεση έγινε από Ουιγούρους αυτονομιστές, που έκαναν, κατά το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται τις τοπικές αρχές «μια βίαιη τρομοκρατική επίθεση οργανωμένη και προμελετημένη…με μαχαίρια».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι, οπλισμένοι με μαχαίρια και ντυμένοι στα μαύρα, εισέβαλαν στο σταθμό της πόλης Κουνμίνγκ πρωτεύουσας της επαρχίας Γιουνάν, και άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Μεταξύ των θυμάτων είναι και τέσσερις από τους επιτιθέμενους οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών.

Οι Ουιγούροι αυτονομιστές, είναι μουσουλμάνοι τουρκικής προέλευσης οι οποίοι εκφράζουν αποσχιστικές τάσεις από την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι  εμποδίζει την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και την διατήρηση του πολιτισμού τους .

Ζουν στην Ανατολική και Κεντρική Ασία.Εκτός της επαρχίας Ξινγιάνγκ, η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στην Κίνα βρίσκεται στην περιοχή Ταογιουάν, στη νοτιοκεντρική επαρχία της Χουνάν. Έξω από την Κίνα, σημαντικές κοινότητες Ουιγούρων υπάρχουν στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Τουρκία.

To 2009 μετά από δημοσιεύματα για εκτέλεση 156 Ουιγούρων από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας ο Ερντογάν είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα σε μποικοτάζ της Κίνας ενώ εθνικιστικές οργανώσεις, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι, είχαν διοργανώσει διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Το 2012 ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε περιγράψει τη βία κατά των Ουιγούρων ως "ένα είδος γενοκτονίας".

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM