Στο σημερινό ‘Α, μπα’: κάποια αδυναμία συγκέντρωσης

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: κάποια αδυναμία συγκέντρωσης Facebook Twitter
37


________________
1.


τι εννοείς όταν λες "Είμαι από αυτούς που διαβάζουν διαγώνια"; πως γίνεται να διαβάζει κάποιος διαγώνια;

Πάντως από κάποια αδυναμία συγκέντρωσης πρέπει να πάσχω και γω γιατί όταν διαβάζω κάτι φεύγει το μυαλό αλλού(έχοντας σαν αφορμή αυτό που διάβασα). Ακόμα και όταν διαβάζω τη στήλη σου για παράδειγμα. Μπορεί να κάτσω και μία ώρα κολλημένη μπροστά σε μία 12άδα και από τότε που μειώθηκαν οι ερωτήσεις σε 7 (στην αρχή δεν μπορώ να πω μου κακοφάνηκε) μου φαίνεται η ανάγνωση της στήλης πολύ πιο ξεκούραστη.= απορημένη...

Σχήμα λόγου ήταν βρε παιδί μου, εννοώ ότι δεν διαβάζω όλες τις προτάσεις με προσοχή, κατά καιρούς πηδάω από λέξη σε λέξη, από πρόταση σε πρόταση, και συμπληρώνω τα κενά όπως όπως. Είναι σίγουρα αδυναμία συγκέντρωσης, που έχει επιδεινωθεί με το multitasking που (νομίζουμε) ότι κάνουμε με τα δεκαπέντε ανοιχτά παράθυρα, είναι και ανυπομονησία.

________________
2.


Α μπα, γεια!
επειδή μένεις στις ΗΠΑ θα ήθελα να με διαφωτίσεις σε κάποια πράγματα.
Γενικά, η κοινωνία της χώρας φαίνεται πιο προχωρημένη από εμάς, μία λίγο πιο προοδευτική και ανεκτική δυτική κοινωνία. Και αυτό πίστευα πριν κάποια χρόνια. Δεν λέω ότι όλα εκεί είναι τέλεια, με τίποτα. Είχαμε μάθει όμως, από όλα αυτά τα πρότυπα που προβάλλει κάτι άλλο από αυτό που βλέπω τώρα. Κυρίως από ταινίες, σειρές, blog, σχόλια σε διάφορες σελίδες (π.χ. youtube, i waste so much time) αυτό που παίρνω (παράλληλα με τη Miley, βέβαια) είναι μια τάση συντηρικοποίησης της κοινωνίας, μία προβολή "χριστιανικής" ηθικής που επιβάλλει και "αφορίζει".
Καταλαβαίνω ότι μετά από μία οικονομική κρίση παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, δεν μπορώ όμως να ξέρω αν όλα αυτά υπήρχαν και πριν και απλά τώρα βγαίνουν προς τα έξω (αν όντως κάτι τέτοιο συμβαίνει). Και τέλος πάντων, πώς περάσαμε από το Mean Girls στο Easy A;;;;;

ΥΓ: Επίσης, όλο αυτό με το θέμα του σεξ και το γάμο στο γνωστό άρλεκιν βρυκολάκων (twilight) έχει συμβάλλει ή έχει επηρεαστεί από αυτήν την κατάσταση;- gollum

Να σε διαφωτίσω, όσο μπορώ. Όταν λες «η κοινωνία της χώρας» μιλάς για 313 εκατομμύρια ανθρώπους. Συνειδητοποιείς τον αριθμό; Θα έκανες ποτέ ερώτηση με «την κοινωνία της Ευρώπης;» Ποια Ευρώπη απ΄όλες; Έτσι είναι και η «Αμερική».


Οι ταινίες, τα μπλογκ και τα youtube που βλέπεις είναι αυτά που επιλέγεις να βλέπεις και τα περιορισμένα που φτάνουν στα μάτια σου μέσω του facebook, των φίλων που έχεις και των γνώσεων που έχεις. Όσο και αν πιστεύεις ότι το αντιμετωπίζεις πλουραλιστικά, δεν ξύνεις ούτε την επιφάνεια. Άλλα μπλογκ (αμερικάνικα) διαβάζει ο επιστήμονας γλωσσολόγος, άλλα η φαν της Miley Cyrus. Αυτά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, με κανέναν τρόπο.


Φυσικά υπάρχει συντηρητική μερίδα πολιτών (πώς θα μπορούσε να μην υπάρχει, όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη), όπως υπάρχουν και όλες οι άλλες. Το να βγάλεις συμπεράσματα για όλη αυτή τη χώρα από τα λίγα που ξέρεις (και ξέρω) είναι αστείο. Βλέπεις στροφή στη χριστιανική ηθική, δεν ξέρω πώς, (υπάρχουν στοιχεία; αυτά που αναφέρεις είναι εντελώς θολά). Υπάρχουν όμως επίσης και τα εξής δεδομένα: η χώρα διανύει δεύτερη τετραετία με δημοκρατικό μαύρο πρόεδρο, οποίος στην ομιλία της νίκης είπε «εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς πρέπει να κάνετε τη δουλειά, εγώ μόνο τη διαχείριση μπορώ να κάνω». Σκέψου στην Ελλάδα νεοεκλεγμένο πρωθυπουργό πακιστανικής καταγωγής να λέει τέτοιο πράγμα. Οι γάμοι των γκέι είναι νόμιμοι σε κάποιες πολιτείες και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν σε όλη τη χώρα (οι Ρεπουμπλικάνοι αρχίζουν να παραιτούνται από τη μάχη). Κάποιες πολιτείες νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα. Σκέψου πού βρίσκεται, όχι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη σ' αυτά τα θέματα. Συνέχισε να αναρωτιέσαι, αλλά οι ταινίες και τα youtube δεν είναι καλός τρόπος για να κάνεις τέτοιες κρίσεις. Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά και δεν θέλεις να κάνεις άλλη μια συζήτηση που βασίζεται σε συναίσθημα, εντυπώσεις, και σε μηδέν δεδομένα, πρέπει να αρχίσεις να διαβάζεις αμερικανικές εφημερίδες.


________________
3.


Α μπα μου, βλέπω την ερώτηση 5 από 11/12/2013 (και απολαμβάνω την απάντησή σου), βλέπω και αυτό που έγραψες, βλέπω και το ρολόι που λέει ότι είναι 22:00 το βράδυ και είμαι κολλημένη στο γραφείο από τις 8 το πρωί. Σκέφτομαι ότι χθες την στήλη σου, από εκεί που ήταν η πρωινή μου συνήθεια, κατάφερα να τη διαβάσω στις 12:00 τη νύχτα, λίγο πριν φύγω από το γραφείο, μετά από ένα ακόμα σερί, βλέπω και ότι η δουλειά μου έχει καλύτερη προοπτική από του καλού μου, βλέπω να γυρίζω σπίτι και να έχω να πλύνω και ένα βουνό πιάτα, να βάλω πλυντήριο και όλα τα συναφή και αναρωτιέμαι: πότε πρόλαβα στα 30 να γίνω η Μαίρη Παναγιωταρά; Και σε ρωτώ: πού έκανα το λάθος; Και επίσης: αν άλλοι δεν αντέχουν να δουλεύει το ταίρι τους 12ώρες την ημέρα, εγώ -"γυναίκα πράμα", όπως λένε εδώ στην επαρχία-τον χωρισμό τον έχω στο τσεπάκι,ε; - μ.π.

Δε μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε τις ζωές μας. Οι γυναίκες προτιμώντας άντρες που προτιμούν την ισότητα, προωθούν την ισότητα στην πράξη. Από αυτό που λες δεν κατάλαβα αν ο καλός σου έχει πρόβλημα με τη δουλειά σου ή όχι. Αν δεν έχει, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης. Μοιραστείτε τα έξοδα για να πάρετε καθαρίστρια.

________________
4.


Βλέπεις το veep βλέπεις και το house of cards. Wannabe president of USA και οι 2. Τρέμεις και εσύ στην ιδέα οτι κάποιο από τα δύο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα?- :)


Δεν τρέμω, είμαι εντελώς σίγουρη ότι και τα δύο δείχνουν ένα μέρος της πραγματικότητας, δραματοποιημένο κατάλληλα για την τηλεόραση.


________________
5.


Υπάρχει κάποια εκπομπή/σειρά εκεί για την οποία θα ξαναέκανες live blogging;- fan από παλιά


Ναι, το Walking Dead. Το σενάριο έχει τόσες πολλές τρύπες, τόσες ανακολουθίες και τόσα εξόφθαλμα λάθη, που τώρα που το είπες με τρώνε τα χέρια μου.

________________
6.


Ίσως η παρακάτω ερώτηση είναι ένδειξη "αχαριστίας" αλλά θα προσπαθήσω να τη διατυπώσω όσο πιο απλά γίνεται. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε κάτι συγκλονιστηκό να μας συμβεί για να εκτιμήσουμε τη ζωή μας? Η ευτυχία είναι επιλογή κλπ κλπ αλλά ένα μεγάλο ποσοστό στις αναπτυγμένες χώρες κυρίως, καπνίζει, πίνει, τρώει junk food κι ας γνωρίζει πως όλα αυτά οδηγούν πιο γρήγορα στο δεδομένο αν μη τι άλλο τέλος. Άμα πάλι κόψουμε καταχρήσεις, πίτσες, πιτόγυρα κ δε ξερω κ γω τι άλλο έχει στο μενου, θα καταντήσουμε ψυχαναγκαστικοί και μίζεροι. Δε λέω ότι το να κόψει κανείς το κάπνισμα και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής τον κάνει μίζερο, αλλά αν πάρω εμένα ως παράδειγμα όταν βάζω στο κεφάλι μου την ιδεά ότι "δεν θα καπνίσω σήμερα" με πιάνει μουρλαμάρα. Τρώω μεγάλο κοκομπλόκο κ τις περισσότερες φορές καπνίζω περισσότερο. Το ίδιο κ με το φαί. Μόνο εγώ? Μη μου πεις να πάω σε ψυχολόγο-δε παίζουν λεφτά. Μια απάντηση θέλω βρε αδερφέ από ένα λογικό μυαλό όπως το δικό σου.- τρεντι μπεαρ.

Η ερώτηση είναι σα μπίλια φλίπερ. Τι σχέση έχει ο ορισμός της ευτυχίας με το ότι δε μπορείς να κόψεις το κάπνισμα; Για σένα είναι οι καταχρήσεις ευτυχία, ή η ανθυγιεινή ζωή; Το κάπνισμα είναι εθισμός, το φαγητό είναι άλλο πράγμα, διαφορετική κουβέντα. Το ότι περιμένουμε κάτι συγκλονιστικό για να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε είναι και πάλι εντελώς άλλο θέμα συζήτησης.


Ας υποθέσουμε ότι κατάλαβα τι ρωτάς. Δεν θα σου πω κάτι πρωτότυπο. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Οι παρασπονδίες είναι απολαυστικές επειδή διακόπτουν την πειθαρχία, αλλιώς θα ήταν ρουτίνα. Γι' αυτό ο Μικ Τζάγκερ το γύρισε στην μακροβιοτική διατροφή, τα άλλα τα έχει φάει με το κουτάλι. Ο ψυχαναγκασμός δεν είναι καλό πράγμα, ούτε για τα ρεμάλια, ούτε για τους Αγίους. Όλοι μας έχουμε μέσα μας το αγγελάκι που μας λέει να ξυπνήσουμε νωρίς για να φάμε υγιεινό πρωινό και το διαβολάκι που πατάει το snooze στο ξυπνητήρι και μόλις ξυπνήσει πίνει διπλό καφέ και καπνίζει. Αυτή η πάλη μας κάνει ανθρώπινους. Είναι ο τελευταίος λόγος για να πας στον ψυχολόγο.

________________
7.


Αγαπητή Α,μπα,
σχεδόν κάθε βράδυ, πριν πάω για ύπνο σκέφτομαι την αυτοκτονία. Δεν ξέρω αν θα το έκανα όντως ποτέ, δεν ξέρω αν έχω το κουράγιο και τη θέληση. Επίσης, σε γενικές γραμμές είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη ζωή μου. Περνάω καλά, έχω φίλους, ασχολίες και στιγμές πραγματικής ευτυχίας. Γιατί λοιπόν φαντασιώνομαι τόσο συχνά ότι τινάζω τα μυαλά μου στον αέρα; Φοβάμαι λίγο ότι καμιά φορά θα αποκτήσω τα απαραίτητα εφόδια και θα κάνω τη φαντασίωση πραγματικότητα...
P.S. Το ξέρω ότι αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί ούτε από εσένα, ούτε από κανέναν άλλον εκτός από μένα, αλλά θα χαρώ να ακούσω μία από τις θεωρίες σου.
πολλά φιλιά-μια ερωτούσα

Αυτή η ερώτηση δεν είναι για κουβεντούλα και για θεωρίες. Σε παρακαλώ, πάρε τηλέφωνο στο 1018, τώρα.
 

37

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ