Στην Κριμαία ψηφίζουν, στη Ρίγα παρελαύνουν τα SS

Στην Κριμαία ψηφίζουν, στη Ρίγα παρελαύνουν τα SS Facebook Twitter
6

 

Στην Κριμαία ψηφίζουν, στη Ρίγα παρελαύνουν τα SS Facebook Twitter

Πάνω από 5 χιλιάδες βετεράνοι των λετονικών SS και  νεοναζιστές αναμένεται να παρελάσουν σήμερα στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα. Πρόκειται για την ετήσια παρέλαση των βετεράνων των Waffen SS που όμως φέτος γίνεται-λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία- σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης.

Οι ρωσόφωνοι της χώρας που υπολογίζεται ότι αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού καταγγέλλουν ότι η πορεία αυτή διαστρεβλώνει την ιστορία, τιμά τον ναζισμό και προσβάλει τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Κριμαία ψηφίζουν, στη Ρίγα παρελαύνουν τα SS Facebook Twitter



Παρά το γεγονός ότι η λετονική κυβέρνηση απαγόρευσε στην ουσία κάθε συμμετοχή σε αυτή την παρέλαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος Έιναρς Γκιλίνσκις, την αγνόησε και δήλωσε ότι θα λάβει μέρος.

"Ένα έθνος που δεν σέβεται και δεν τιμά τους ήρωες του δεν έχει μέλλον", δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι "πατριώτες" που πολέμησαν με τους χιτλερικούς πολεμούσαν "τη Σοβιετική Ένωση και τους μπολσεβίκους". Ο συγκεκριμένος υπουργός είναι από τους ηγέτες της εθνικιστικής "Εθνικής Συμμαχίας".

Ο Λετονοί των SS υποστηρίζουν ότι εντάχθηκαν στο ναζιστικό σώμα για να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας τους από τη Σοβιετική Ένωση. Ισχυρίζονται επίσης ότι δεν ανήκουν σε εκείνο το τμήμα των SS που ευθύνεται για δολοφονίες Εβραίων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100 χιλιάδες Λετονοί υπηρέτησαν στο στρατό του Χίτλερ.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ