Στο σημερινό ‘Α, μπα’: δεν είναι ennui, είναι τεμπελιά

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: δεν είναι ennui, είναι τεμπελιά Facebook Twitter
34


________________
1.


είσαι και δική μου αγαπημένη παρέα καθημερινή. αλήθεια πότε πιστεύεις ότι κάποιος πρέπει να πάει σε ψυχολόγο;
φιλιά-μπαμπλγκαμ

Όταν κάνει σκέψεις που τον εμποδίζουν στην καθημερινότητά του, όταν δεν ξέρει πώς έχουν γεννηθεί αυτές οι σκέψεις, όταν έχει μέσα του κάτι που τον ενοχλεί πολύ και θέλει να το αλλάξει αλλά δεν ξέρει καθόλου πώς και κυρίως, όταν νιώθει ότι το χρειάζεται και είναι έτοιμος να κάνει ειλικρινείς και άμεσες παρατηρήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί το μυαλό του. Δεν τον χρειάζεται (ή τον χρειάζεται, αλλά θα του είναι άχρηστος) όταν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του επειδή του αρέσει ο ήχος της φωνής του και όταν πιστεύει ότι δεν τον χρειάζεται επειδή έχει καλούς φίλους.

________________
2.


Γιατί η Carrie Bradshaw κάνει σεξ στο πάτωμα δίπλα το κρεβάτι;; για να μην ιδρώνουν τα σεντόνια; για να μην κάνει θόρυβο το κρεβάτι; το έχω δει σε πολλές σκηνές και δεν καταλαβαίνω, είναι κοινωνικός κανόνας όπως δεν ότι δεν βάζεις τους αγκώνες στο στο τραπέζι όταν τρως;- Ποιό-είναι-το-savour-vivre-του-σεξ;


Ε, καλά τώρα. Όταν η Κάρι ξεμεσιαζόταν δίπλα στο κρεβάτι, ο Χριστόφορος άναβε φωτιές μέσα σε ένα 2CV.

________________
3.


πως τα φτιάχνει κάποιος; πως γίνεται μια σχέση επιτέλους; Το χω χάσει νομίζω τα τελευταία 3 χρόνια ό,τι μου προκύπτει ερωτικά είναι αυτό το χαλαρό επαναλαμβανόμενο σεξ χωρίς σχέση. Κάποιο μήνυμα στέλνω μάλλον. Αλλά συχνά σκέφτομαι πως ίσως και όχι. Είμαι 27, είμαι κορίτσι και έχω κάπως κουραστεί από όλο αυτό.

 

Ίσως να στέλνεις κάποιο μήνυμα. Ίσως και όχι. Εγώ δε μπορώ να σου πω.

Όμως, σκέψου και το εξής: βομβαρδιζόμαστε από το σλόγκαν «μπορείς να καταφέρεις τα πάντα» και το έχουμε πιστέψει τόσο που νομίζουμε ότι τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Δεν λέω ότι είναι κακό σαν αρχή, αλλά ότι έχουμε χάσει το κριτήριο για το πότε κάτι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Οι σχέσεις είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Για να κάνεις σχέση, πρέπει κι ο άλλος να θέλει να κάνει σχέση. Είναι η πρώτη αναγκαία και ικανή συνθήκη. Αν κάποιος λέει (ή δείχνει) ότι δεν θέλει να κάνει σχέση, πίστεψέ τον. Το αν δεν θέλει με εσένα ή δε θέλει με κανέναν, αυτό δεν είναι δική σου δουλειά, και για σένα το ίδιο κάνει. Αν επιμένεις να συνεχίζεις ιστορίες με τέτοιους ανθρώπους και δεν πετυχαίνουν, μετά μη ρωτάς «τι κάνω λάθος». Αυτό κάνεις λάθος. Όπως δεν ζητάς μια πίτα γύρο απ' όλα στον τσαγκάρη.

________________
4.


Γεια σου Α, μπα

Να σου διηγηθω την ιστορια μου μηπως και ακουσω καμια ωριμη αποψη. Μετα απο πολλη ταλαιπωρια στην προηγουμενη δουλεια μου και τεραστια βοηθεια απο τον ανθρωπο μου κανω και εγω ενα βημα που μπορει να μου εξασφαλισει ενα πολλα υποσχομενο μελλον, οσον αφορα την καριερα μου. Αφου λοιπον βρηκα μια ῾φαινομενικα᾽ ΤΕΛΕΙΑ δουλεια με πολλες ευκαιριες και αρχισα να βλεπω τη ζωη με καλο ματι πια.....Με το που παταω την πρωτη μερα, αντικρυζω τα πιο ομορφα μπλε ματια που εχω δει ποτε μου. Και κολλαω. Δεν ξεκολλαω τα δικα μου ματια απο πανω τους για κανενα λογο. Δεν σκεφτομαι λογικα...Κατακεραυνοβοληθηκα!!!! Τρελαθηκα, μουγκαθηκα, επαθα απανωτες ανακοπες. Αν και ειμαι με τον αντρα μου εδω και χρονια (και τον αγαπω πολυ) μονο οταν εμαθα οτι ειναι παντρεμενος με δυο παιδια αποφασισα να συμμαζευτω. Αλλα φευ!!!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ! Το μονο που καταφερνω ειναι να τον αποφευγω. Τι να πω, αυτο μπορει να του φαινεται γελοιο η και εκνευριστικο. Μπορει και να το εχει καταλαβει και να με αντιπαθει η και να προσπαθει να με αποφυγει. Δεν ξερω...δεν ξερω. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΙΑ ΤΙ ΚΑΝΩ. Δεν ξερω τι να κανω. Δεν μπορω να ελεγξω τις χαζες αντιδρασεις μου, δεν ξερω αν και πως παρεξηγουμαι (απο τον ιδιο και απο τους αλλους), δεν ξερω πως μπορω να συνεργαστω με αυτον τον ανθρωπο ( που ειναι και ανωτερος μου στη δουλεια... και απο τους καλυτερους... και ο πιο βοηθητικος). Φοβαμαι οτι θα καταληξω με διαλυμενη καριερα, χωρις τον αντρα μου, χωρις αυτον με τον οποιο εχω παθει την πλακα μου...στο τελος παλι απο την αρχη και χειροτερα, ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΤΟ. Δεν μπορω να παραιτηθω, δεν εχω πια την πολυτελεια. Τωρα ειναι ολα η τιποτα για μενα. Και δεν μπορω να ακουω την ΥΠΕΡΟΧΗ φωνη του στο γραφειο. Και δεν μπορω να κανω κατι. Και δεν πρεπει. Και ολα τα δεν του κοσμου.Αλλα τον θελω, δεν ξερω πως και για ποσο αλλα τον θελω. Εστω να με κοιταει με αυτα τα υπεροχα ματια και να ζω ρε Α, μπα. Με αναζωογονει το βλεμμα του, η φωνη του, το χαμογελο του. Οχι να τον κομπλαρω με τις βλακειες μου και να μην πιστευει με ποιον εχει μπλεξει!!! Αλλα κανω σαν δεκαεξαχρονο. Τριανταριζω και σου μιλαω ειλικρινα για πρωτη φορα δεν μπορω να υποταχτω στη λογικη μου. Τωρα που ειναι η πιο σημαντικη στιγμη για μενα. Πολυ θελω να ακουσω τι εχεις να πεις. Επισης, υπαρχει τροπος να το σωσω και να μη φαινεται οτι τον μισω (ερωτηματικο). Σημειωτεον οτι δεν εχω και κανεναν αλλον να συμβουλευτω, εστω να τα βγαλω απο μεσα μου, γιατι με τον αντρα μου εχουμε κοινους φιλους. Το τελευταιο ειναι μαλλον ενδεικτικο του ποσο καλα τα εχω καταφερει στη ζωη μου.- απιστευτα αυτα που μου συμβαινουν....η μηπως αναμενομενα


Αυτό που έχεις πάθει είναι το παραμύθιασμα ότι υπάρχει ένας άνθρωπος τέλειος που είναι πέρα από την πραγματικότητα ο οποίος δεν έχει ελαττώματα και έχει έρθει στη γη μόνο για να αναστατώνει εσένα. Βλέπεις τα μπλε μάτια και τα υπόλοιπα τα συμπληρώνεις με το μυαλό σου όπως σε βολεύουν. Δεν ξέρεις αν βοηθάει τη γυναίκα του στο σπίτι, αν είναι αδιάφορος πατέρας, αν αφήνει βρεγμένες πετσέτες στο πάτωμα, αν μασάει με το στόμα ανοιχτό, αν είναι καλός αλλά λίγο κουτσομπόλης, αν έχει πολλούς γνωστούς αλλά είναι λίγο ζηλιάρης.
Βασικά, δεν ξέρεις τίποτα γι' αυτόν.


Το παραπάνω φαινόμενο περιγράφεται μονολεκτικά με τον όρο «έρωτας». Είναι πολύ χρήσιμο γιατί χωρίς αυτό κανείς δεν θα ζευγάρωνε – τρελός είναι, να αναλάβει και τις ευθύνες ενός άλλου; Οι άνθρωποι έτσι κερδίζουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον άλλον με όλα τα ντεσού (τις βρεγμένες πετσέτες, την ελαφριά κακεντρέχεια που έχουν ώρες ώρες) αλλά να βρουν μέσα τους το κουράγιο να τους συγχωρήσουν και να τους αγαπήσουν όπως είναι.
Εσύ αφού είσαι παντρεμένη, θα έπρεπε να τα ξέρεις όλα αυτά. Ειδικά αφού λες ότι αγαπάς τον άντρα σου. Το ψευδώνυμο που διάλεξες όμως είναι μια ομολογία ότι τα έζησες, αλλά δεν τα κατάλαβες, και τώρα θέλεις να ξαναζήσεις το παραμύθιασμα, γιατί εξακολουθείς να πιστεύεις ότι υπάρχει ο υπεράνθρωπος που ήρθε στη γη για να αναστατώσει εσένα. Αν είναι έτσι, ναι, αυτό που έπαθες ήταν αναμενόμενο.

________________
5.


όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος που έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει και η θερμοκρασία του σώματός μας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε συχνότερα την ανάγκη ούρησης?

(δεν ξέρω αν φαίνεται χαζή ερώτηση αλλά εμένα μου φαίνεται καλή) Υπόψιν μόλις έχω πιει ένα μπάφο.Πίνω πιο συχνά από τότε που νιώθω ότι ζορίζομαι -δηλαδή τον τελευταίο μήνα. εδώ και 2 μέρες ξεκινάω να πίνω μόλις γυρίσω από την δουλειά. χθές 2 μπάφοι, σήμερα ως τώρα έχω κάνει 1. ε και εδώ και κανά μήνα κάνω περίπου κάνω 5 φορές την εβδομάδα. Από το 2011 καπνίζω μπάφο πολύ χαλαρά,σε ωραίες φάσεις, καλοκαιράκι και τέτοια.Ε από το καλοκαίρι του 13 όμως έχω περάσει περιόδους που το λιώνω.όπως τα χριστούγεννα που το έλιωσα για τα δικά μου δεδομένα.επινα 3 μπάφους (1 μονόφυλλο και μόλις πήγαινα να ξενερώσω έκανα 1 δίφυλλο) μέρα παρά μέρα και έλιωνα στο σπίτι.δεν ξέρω.τότε δεν έκανα και τίποτα όμως.ξυνόμουνα.Τώρα όμως έχω δουλειά,έξοδα, και μεταπτυχιακό.και έχω ζοριστεί πολύ με το μεταπτυχιακό.και κάνω αυτό τώρα -πίνω μπάφους.δεν ξέρω.νομίζω ότι δεν μπορώ σε στιγμές πίεσης.

Ερώτηση:η αντίδρασή μου είναι φυσιολογική ή έχω εθιστεί στον μπάφο και δεν το καταλαβαίνω?

Το ερώτημα είναι πολύ φυσιολογικό για κάποιον που λιώνει στους μπάφους. Κοίτα, δεν είμαι η μαμά σου και αφού κάνεις μεταπτυχιακό είσαι σε ηλικία να κρίνεις μόνος/η σου. όμως ξέρω ότι όταν κάτι αρχίζεις να το μετράς και να αναρωτιέσαι αν το κάνεις υπερβολικά συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες, το πιο πιθανό είναι ότι το κάνεις υπερβολικά συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Όταν το κόψεις ή το μειώσεις πάλι όπως παλιά, σε φάση καλοκαιράκι κι έτσι, ξαναδιάβασε την ερώτηση που έκανες στην αρχή και πες μου πώς σου φάνηκε.

________________
6.


Τι είναι το σύνδρομο ennui;

Για να σου εξηγήσω, θα χρησιμοποιήσω τη λέξη μέσα σε μια πρόταση:


Εσείς που έχετε ερωτήματα τύπου που απαντώνται από το google και τελικά δεν σας νοιάζει αν θα απαντηθούν ή όχι, γιατί αν σας ένοιαζε, θα τα είχατε απαντήσει: περιγράφετε τη στάση σας ως «τεμπελιά» ή ως "ennui";

________________
7.


Έχω σχέση 5 1/2 χρόνια με άντρα συνομήλικο, 39 ετών και οι δύο. Τα προηγούμενα 4 από απόσταση και με αλλεπάλληλους χωρισμούς. Έχουμε πολύ διαφορετικό background αλλά έχουμε πολύ χημεία και δεν τον βαριέμαι ποτέ. Θέλει να παντρευτούμε και με πιέζει προς τα εκεί (όχι ότι κι εγώ δεν θέλω απλά έχω πάρα πολλές αμφιβολίες). Το οικονομικό του δυστυχώς είναι τραγικό, πολύ φτωχή οικογένεια, δεν έχει αποταμιεύσει τίποτα εως τώρα και έχει μονάχα έναν σχετικά καλό για τα σημερινά δεδομένα μισθό δημοσίου υπαλλήλου. Ζορίζομαι γιατί μαλώνουμε συνέχεια που εγώ θέλω να πηγαίνω κανένα ταξιδάκι που και που και αυτός δεν μπορεί να ακολουθήσει και ούτε μπορώ να βάλω εγώ και για τους δύο γιατί παρόλο που προέρχομαι από ευκατάστατη οικογένεια, προσωπικά τα οικονομικά μου δεν είναι ανθηρά. Και φυσικά αυτό είναι αιτία μεγάλης δυσαρέσκειας συν του ότι υπάρχει πιθανότητα να πάρει μετάθεση σε άλλη πόλη κάποια στιγμή (στρατιωτικός).
Ό,τι κι αν επιλέξω φέρει ένα μεγάλο τίμημα (να τον αφήσω και να μείνω μόνη και ίσως κάποτε βρω αυτό που θέλω), να κάνω κι άαααααααλλη υπομονή και να προχωρήσω σε γάμο και παιδί με αρκετές πιθανότητες να χωρίσουμε αργότερα?). Δεν περιμένω να απαντήσεις εσύ για εμένα γιατί είναι πολύ προσωπική η ερώτηση αλλά ξέρω ότι για να πάρεις σωστές απαντήσεις (από τον εαυτό σου) πρέπει να θέσεις τις σωστές ερωτήσεις. Ποιες είναι αυτές ?- μαριναρισμενο κεφτεδακι

Η μάνα των ερωτήσεων είναι η εξής: «γιατί έμενες 5 και μισό χρόνια σε μια σχέση με έναν άντρα με τον οποίο ήξερες τι σας χωρίζει από τον πρώτο μήνα.»


Οι ερωτήσεις που προκύπτουν από τη μάνα είναι «πιστεύεις ότι κατά βάθος μπορείς να ελέγξεις τον άλλον;» «πιστεύεις ότι είσαι δυνατή και τελικά δε σε αγγίζει τίποτα;» «πιστεύεις ότι παρείσαι καλή και αυτός που σου ταιριάζει έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει;» «πιστεύεις ότι δεν κάνεις ποτέ λάθος και γι' αυτό σου είναι αδύνατον να χωρίσεις, γιατί είναι παραδοχή λάθους;» «πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή για να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις οπότε πρέπει να συμβιβαστείς;» και όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα.

34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ