"Ποτέ την Κυριακή" είπε το ΣτΕ

"Ποτέ την Κυριακή" είπε το ΣτΕ Facebook Twitter
27

Την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας κάνοντας δεκτή την αίτηση αναστολής των εμπόρων, καταστηματαρχών και ιδιωτικών υπαλλήλων που ζητούσαν να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2014 για πιλοτικό άνοιγμα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής με το σκεπτικό ότι θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη»και «δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οριστική απόφαση αναμένεται από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου το Νοέμβριο.

Οι ομοσπονδίες εμπόρων και υπαλλήλων, αλλά και καταστηματάρχες και έμποροι ανέφεραν στην προσφυγή τους ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς λόγω του ανταγωνισμού αναγκάζονται να εργάζονται και τη μοναδική ημέρα της εβδομάδας που είχαν αργία. Χαρακτήριζαν επίσης παράνομη την απόφαση λόγω της επέκτασης και σε μη τουριστικές περιοχές αλλά και γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση.

Επιπλέον, πράγμα που το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό, υποστήριζαν ότι η υπουργική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή οδηγία 94/104/1993, με τις οποίες καθιερώνεται η Κυριακή ως ημέρα αργίας και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση των εργαζομένων.

Παράλληλα, παραβιάζεται και σωρεία διατάξεων και αρχών του Συντάγματος, όπως είναι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, αλλά και η υποχρέωση του κράτους για την προστασία της οικογένειας (άρθρο 21), της θρησκευτικής ελευθερίας και της άσκησης του δικαιώματος λατρείας κατά την καθιερωμένη αργία της Κυριακής (άρθρο 13), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και την απαγόρευση του ελεύθερου ανταγωνισμού (άρθρα 5 και 22).

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ