Βίντεο-ντοκουμέντο με Χρυσαυγίτες που τραγουδούν τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας

Βίντεο-ντοκουμέντο με Χρυσαυγίτες που τραγουδούν τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας Facebook Twitter
6

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, στην οποία, μεταξύ άλλων, τα μέλη της τραγουδούν τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας με φόντο τη σημαία του Τρίτου Ράιχ, έφερε σήμερα στη δημοσιότητα ο Δημήτρης Ψαράς της Εφημερίδας των Συντακτών.

«Για τους ενάρετους πεσόντες. Για το Αίμα! Για την Αξιοπρέπεια! Για τη Συνοχή και την αιώνια μακροημέρευση της Φυλής μας! Για τη Φυλή!», φωνάζει ο παρουσιαστής της εκδήλωσης-συναυλίας. Στην επόμενη σκηνή ακούγεται να παρουσιάζει τον «Καιάδα» (Γιώργο Γερμενή) και κάποια σύνθεσή του που είναι «αφιερωμένη στους ενάρετους πεσόντες, αυτούς που έχουν δώσει την ψυχή τους για να είναι αυτή η χώρα ανεξάρτητη, λεύτερη, περήφανη και δυνατή». Η χώρα την οποία εννοούν θα αποκαλυφθεί λίγο αργότερα, και δεν είναι άλλη από τη ναζιστική Γερμανία.

Ο παρουσιαστής καλύπτεται από τη σημαία της ναζιστικής Βέρμαχτ, του στρατού της γερμανικής κατοχής. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο «χορός» υπό τους ήχους του Καιάδα και μετά ακολουθούν τα συνθήματα: «Ζήτω η Νίκη» (το χιτλερικό Sieg Heil), «Ζήτω ο Αρχηγός», «Ζήτω η Χρυσή Αυγή», τα οποία συνοδεύονται από τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Ο παρουσιαστής ζητάει να ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο. Καθ' όλη τη διάρκεια του ελληνικού ύμνου οι χρυσαυγίτες κρατούν υψωμένα τα χέρια τους. Ένας Γερμανός ή γερμανόφωνος, όπως αναφέρει το άρθρο της εφημερίδα, ψάλλει τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας, «Deutschland, Deutschland über alles» («Η Γερμανία πάνω από όλα»), με φόντο πάλι την πολεμική σημαία του Τρίτου Ράιχ με τη σβάστικα.

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Ψαράς, οι στίχοι αυτοί του ύμνου είναι απαγορευμένοι στη Γερμανία, αλλά αποτελούν το σήμα κατατεθέν των πιο σκληρών ναζί σ' όλο τον κόσμο. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής υψώνουν ξανά το χέρι τους στον ναζιστικό χαιρετισμό και κραυγάζουν ρυθμικά «Sieg Heil». Σε εκείνο το σημείο γίνεται σαφές ποιοι είναι οι «ενάρετοι πεσόντες»: οι άντρες του γερμανικού στρατού κατοχής.

Τα στιγμιότυπα από το βίντεο περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ της Μάρσιας Τζιβάρα «Burning from Inside», το οποίο πρόκειται να παιχτεί σε λίγες βδομάδες.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM