Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως παύει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως παύει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα Facebook Twitter
23

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία καθώς η ΕΚΤ αιφνιδιάζει με ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε τη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA αλλά πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως από 11 Φεβρουαρίου παύει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδοθεί ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο (collateral).

Aιτία για την απόφαση αυτή είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ η αδυναμία ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Προκειμένου να επανέλθει η αναγνώριση του αξιόχρεου των ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που απαιτεί την συμφωνία νέου προγράμματος και επισημαίνει ότι η απόφαση είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM