Τελεσίγραφο από Eurogroup: Έχετε μία εβδομάδα

Τελεσίγραφο από Eurogroup: Έχετε μία εβδομάδα Facebook Twitter
30

Με τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να δεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος έληξε το Eurogroup. «Η γενική άποψη στο Eurogroup είναι ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος από την Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο δεν κατέληξε σε συμφωνία. Έκανε μάλιστα λόγο για απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών καθώς δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές.

«Υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο η ευελιξία αυτή δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες και κατάργηση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Νέες πρωτοβουλίες, επιπλέον, πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένες. Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν παράταση με αυτούς τους όρους», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ήταν ισχυρή η κοινή άποψη ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να έλθει από τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος που μένει, λόγω των κοινοβουλευτικών διοριών, είναι αυτή η εβδομάδα μόνο». Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, εφόσον η Ελλάδα ζητήσει παράταση.

«Κάθε αίτημα θα γίνει στη βάση της συνεργασίας με το Eurogroup. Είναι θέμα της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει αν θα κάνει το αίτημα για επέκταση του προγράμματος, με την ελαστικότητα που διαθέτει. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο μίας εβδομάδας, αλλά μέχρι εκεί», υπογράμμισε. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι χωρίς συμφωνία τα χρήματα από τον EFSF θα επιστρέψουν στο Λουξεμβούργο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε πως «όταν μιλάει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για μία "γέφυρα" μιλάει για το ίδιο πράγμα». Σημείωσε ότι η συζήτηση δεν αφορά τις λέξεις «όταν μιλάμε για επιμήκυνση το κάνουμε γιατί υπάρχουν όροι που προκύπτουν από το πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση αποδοχής των βασικών στοιχείων αυτού του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο και πρέπει να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα» επεσήμανε.

«Όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης», είπε ο Γάλλος επίτροπος.

«Θα δώσουμε χρήματα όταν η αξιολόγηση είναι επιτυχής και από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM