Στο σημερινό ‘Α μπα’: μην κρίνεις, για να μην κριθείς

Στο σημερινό ‘Α μπα’: μην κρίνεις, για να μην κριθείς Facebook Twitter
36

_____________

1.

'ερωτευτηκα την φιλη του φιλου μου- και δυστηχως με ερωτευτηκε κι αυτη''. με αφορμη τον παραπανω στιχο τραγουδιου σκεφτομαι οτι ως σεναριο το εχω δει και ακουσει (τοσο απ τη μερια του 'προδομενου' οσο και απ τη μερια του 'προδοτη') αρκετες φορες, οχι μονο στις ταινιες μα σε γνωστους, σε φιλους , σε μενα. Ενας λογος του γιατι τοσο συχνα που μπορω να σκεφτω ειναι οτι μεσω ενος κοντινου φιλου μπορουμε να 'δουμε' εναν ανθρωπο (που στη συγκεκριμενη περιπτωση θα προκειται για τον εραστη του κοντινου φιλου), να γνωρισουμε πτυχες του χαρακτηρα του που δε θα φανταζομασταν  να συνειδητοποιησουμε ποσο πιο πολυ ταιριαζουμε μεταξυ μας να ρθει ο χωρισμος τους και να δημιουργηθει μια νεα ειλικρινης σχεση. οποτε θελω την αποψη σου πανω στον στιχο αυτο και τις πιθανες αιτιες του κατα τη γνωμη μου πολυ συχνου{ναι αντιλαμβανομαι οτι μπορει να το χαρακτηριζω συχνο φαινομενο επειδη μου χει συμβει- αλλα δεν θα ηθελα να μεινεις σε αυτο στην απαντηση σου} φαινομενου.- radiki

Α όχι, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε στο «συχνό». Το λες συχνό επειδή σου έχει συμβεί, ή επειδή σου έχει συμβεί πολλές φορές; Αν σου έχει συμβεί, οκ, ναι, συμβαίνει – οι άνθρωποι δεν είναι ιδιοκτησίες, και είναι ανθρώπινο να ερωτευτείς δεσμευμένο άνθρωπο, και η εξήγηση που δίνεις δεν είναι πολύ κακή. Αν σου συμβαίνει όμως συχνά, πρέπει να παραδεχτείς ότι κάπως αλλιώς εξηγείται. Είτε με έναν απλό τρόπο (είσαι ντροπαλός, φοβιτσιάρης, έχεις λίγους φίλους, δε γνωρίζεις κόσμο χωρίς βοήθεια) αλλά μπορεί να υπάρχουν και πιο σκοτεινές εξηγήσεις.

Για μένα επίσης έχει σημασία τι ακριβώς εννοείς όταν λες «φίλος». Υπάρχουν φίλοι και φίλοι και σχέσεις και σχέσεις. Μερικούς φίλους αντέχουμε να τους χάσουμε, άλλους όχι. Οπότε δεν ξέρω, εσύ ξέρεις πότε κερδίζει ο εγωισμός σου και πότε κερδίζει η αγάπη.

_____________

2.

Γεια σου α, μπα! Να είσαι καλά ευχομαι! Ήθελα να σου πω για τη μαλακία που με δέρνει. Ερωτευτηκα τρελά, ανταποκρίνεται, και αντί να χαίρομαι και να πετάω και καρδούλες και τα συναφή, είμαι μέσα στην ανασφάλεια, το φόβο και την κατάθλιψη ( λόγω παρελθόντος δικού της που ξέρω και μου προκαλει ανασφάλειες-όχι δεν έχει να κάνει με πόσους και πόσες έχει πάει). Φοβάμαι μη φύγει, μην το μετανιώσει και τέτοια ενω εκείνη δείχνει να με θέλει πολύ. Είναι καθόλου λογικό ή είμαι απλά βλαμμένη όπως υποψιάζομαι; Σε ευχαριστώ.

Βρε παιδί μου, αυτό που δεν είναι λογικό είναι να περιμένεις να μυρίσουμε τα νύχια μας.

Αν σου έλεγα εγώ ότι κάνω παρέα με κάποια, αλλά φοβάμαι ότι είναι κακή παρέα, και δε μπορώ να σου πω γιατί, τι θα μου έλεγες; Είναι ή δεν είναι κακή παρέα;

Σε πάρα πολύ θεωρητικό επίπεδο, τόσο θεωρητικό που μπορεί να μιλάμε για άλλο θέμα, ισχύει ας πούμε ότι αυτό που φοβάσαι, είναι πιθανό να το πάθεις, επειδή φέρεσαι αναλόγως στον άλλον. Αν συνεχίσεις να νιώθεις φοβισμένη και ανασφαλής (το κατάθλιψη ελπίζω να ήταν σχήμα λόγου) τότε δεν θα είσαι ο πιο ελκυστικός σου εαυτός, κι έτσι μπορεί να σου φύγει.

Από την άλλη βέβαια, μπορεί να είσαι απλώς drama queen. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί φοβάσαι μη χάσεις το κελεπούρι. Όλοι φοβόμαστε μη μας φύγει το αντικείμενο του πόθου, αλλιώς τι αντικείμενο θα ήταν, και πώς θα προέκυπτε ο πόθος.

Ποιος ξέρει.

_____________

3.

αγαπητή Α, μπα,

γιατί δεν έχει γίνει δεδομένο, το 2014, ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι; δεν το χωράει το μυαλό μου. γιατί υπάρχουν ακόμα (πολλοί) άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό και το αναπαράγουν και στις επόμενες γενιές και συνεχίζεται; γιατί πρέπει σε μία συζήτηση να υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι όλοι είμαστε ίσοι και αυτοί που δεν το πιστεύουν; στενοχωριέμαι και δεν το αντέχω άλλο.

Εμ

Πολλοί λόγοι. Είναι πολύπλοκο, και ταυτόχρονα είναι απλό. Η ιδέα ότι κάποιοι είναι «κατώτεροι» συντηρεί το status quo των «ανώτερων». Είναι λογικό να αναρωτιέσαι γιατί ορισμένες κοινωνικές ομάδες αρνούνται να παραδώσουν και να απεκδυθούν τα προνόμια που έχουν εδώ και εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια;

_____________

4.

Αγαπητη Α, μπα, χρειαζομαι πραγματικα την γνωμη σου. Περυσι γνωρισα ενα παιδι στο πανεπιστημιο, ιδια σχολη. Μου αρεσε απο την πρωτη στιγμη. Γνωριστηκαμε και γιναμε κολλητοι. Πηγαινα συχνα στο σπιτι του, και για φαγητο, περναμε μαζι το λεωφορειο, το διαβασμα ηταν αφορμη για να βρεθουμε και πολλες φορες με κοιτουσε πραγματικα σαν ερωτοχτυπημενος! Οταν ομως επιστρεφαμε στα πατρικα μας ουτε φωνη ουτε ακροαση! Του μιλησα, θυμωσα, καταλαβα οτι δεν αξιζε και αποφασισα να τον απομακρυνω. Τωρα αρχιζει η καινουργια χρονια, τον συναντησα στο λεωφορειο και εδω και τρεις μερες  ψαχνει σπιτι και θελει να πιασουμε κατι μαζι. Τι να σκεφτω, τι θελει?? Βοηθεια!

Άντε πάλι με το τι θέλει ο άλλος...

Εσύ παιδί μου τι θέλεις; ΕΣΥ, ΤΙ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;

Περιμένεις να σου πει τη δική του για να αποκτήσεις δική σου;

Σου πέρασε ο έρωτας; Δεν σου πέρασε; Θέλεις συγκάτοικο; Θέλεις αυτόν για συγκάτοικο; Ελπίζεις να γίνει κάτι ή όχι; Σου αποκάλυψε ποτέ ότι τα έχει με κάποια στο χωριό του; Χρειάζεται πραγματικά να κάνω κατάλογο, για να καταλάβεις ποιες είναι οι ερωτήσεις που καίνε και να μην εξαρτάται η ζωή σου από το τι μπορεί να  σκέφτεται κάποιος άλλος;

_____________

5.

Ένας άνθρωπος που έχει συνηθίσει στα εύκολα, δηλαδή να τον αγαπάνε και να γίνονται χαλί γι'αυτόν στη σχέση του, χωρίς να έχει προσπαθήσει ιδιαίτερα, αλλά ωστόσο να το ψιλοεκτιμάει. Πιστεύεις ότι θα μπει στη διαδικασία να προσπαθήσει κάτι παραπάνω με κάποιον που θεωρεί πως ταιριάζει περισσότερο, αλλά μπορεί και να μην πετύχει; Ναι είναι μάλλον γενική η ερώτηση γιατί είναι κι άλλοι παράγοντες, αλλά κάθε γνώμη δεκτή. Μάλλον εξαρτάται πόσο θέλει το καινούριο και πόσο έχει βαρεθεί το παλιό ε;- από πάνω

Από την ερώτηση δεν προκύπτει, αλλά εγώ κάνω την υπόθεση ότι ρωτάς αν κάποιος άλλος θα χωρίσει για να είναι μαζί σου. Μπορεί να κάνω λάθος. Αλλά δεν το πολυπιστεύω.

Ξέρεις, το σφάλμα που κάνει κάποιος όταν είναι αυτός που περιμένει, είναι ότι θεωρεί δεδομένο το «εμείς ταιριάζουμε περισσότερο». Όμως αυτό είναι μια ποιότητα που δεν μετριέται. Μπορεί να ταιριάζουν κάποιοι στα χαρτιά, ή στην εμφάνιση ή δεν ξέρω πώς, αλλά το τι κενό έχει ο καθένας στην ψυχούλα του και τι χρειάζεται για να καλυφθεί, όχι μόνο είναι αόρατο, αλλά ούτε ο καθένας μας δεν το ξέρει καλά καλά για τον εαυτό του. Δεν ξέρεις με ποιον ταιριάζει καλύτερα ο άλλος. Δεν ξέρεις γιατί μένει με κάποιον που εξωτερικά φαίνεται να μην ταιριάζει. Και σίγουρα, μην πιστεύεις αυτά που σου λένε. Είναι πολύ βαθιά κρυμμένα αυτά, μερικές φορές δεν υπάρχουν καν λέξεις για να τα εκφράσουν.

_____________

6.

"ειμαι με ενα παιδι εδω και καιρο και ξαφνικα μου δηλωνει οτι η σχεση μας απο αποσταση(ενω ταξιδευω στην πολη του 3-4 φορες το μηνα για να τον δω)δεν μπορει να συνεχιστει διοτι θελει να ""ζει"" τον ανθρωπο του σε καθημερινη βαση αφου υπαρχει προβλεψη για κατι σοβαρο.

Η σημαντικη ερωτηση στο ζητημα ειναι αν αξιζει να τα παρατησω ολα και να παω να μεινω μαζι του θυσιαζοντας τα παντα που εχω εδω με σκοπο το ξεκινημα μιας καινουριας αρχης!ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΠΕΙΓΩΝΤΩΣ! -Αναποφασιστος ΔΚ."

Δεν μπορεί άλλος να σου πει αν αξίζει ή όχι. Αυτό που μπορεί να σου πει είναι ότι αν το κάνεις, να είσαι σίγουρος ότι το κάνεις για τη δική σου ψυχική υγεία, και να μην του το βγάλεις από τη μύτη – να μην μπεις καν στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσεις ως μέσο πίεσης. Και αν δεν το κάνεις, κοίτα να το πάρεις μετά ολοκληρωτικά απόφαση, και να μην το κουβαλάς μέσα σου για να έχεις δικαιολογία στο μέλλον για τις αποτυχίες σου.

_____________

7.

Με αφορμή πολλές ερωτήσεις εδώ αλλά όχι μόνο, έχω μια πολλή μεγάλη απορία: πώς γίνεται να είσαι με κάποιον που ξέρεις ότι είναι με άλλον/η και να λες ''είμαστε πολύ καλά'', αλλά μου λέει ότι θα χωρίσει και δεν έχει χωρίσει ακόμα ή παρεμφερή σενάρια που έχουν μοτίβο το είμαστε πολύ καλά, απλώς έχει άλλον/η... Δηλαδή αυτό το ''καλά'' του καθενός έχει τόσο μεγάλες αποκλίσεις από άτομο σε άτομο (ναι οκ έχει), αλλά αφού υπάρχει αλλά, πως είναι καλά; Γιατί δε λένε απλώς είμαι με κάποιον/α που είναι με άλλον/η και δε βλέπω να χωρίζει και προφανώς με δουλεύει...;; - από πάνω

Δεν ξέρω αν μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση για όλες τις περιπτώσεις. Δηλαδή ξέρω, δεν γίνεται. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις. Μια από αυτές είναι ότι εμείς, οι άνθρωποι, ανταποκρινόμαστε στην άμεση ικανοποίηση και αυτή που χρειάζεται κόπο για να έρθει, αυτή που θα αποκτήσουμε αν φερθούμε τώρα σωστά, δε μας γεμίζει το μάτι. Θέλουμε το εδώ και τώρα, ζητάμε την άμεση ευχαρίστηση, και τα αποτελέσματα στο μέλλον δεν θέλουμε να τα βλέπουμε. Έτσι εξηγείται γιατί δεν κόβουμε το κάπνισμα, γιατί δεν αδυνατίζουμε, γιατί δεν χωρίζουμε, γιατί δεν ψηφίζουμε με τη λογική... πάρα πολλά φαινόμενα. Είναι μια από τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Άλλη μια εξήγηση είναι ότι τα καλύτερα ψέματα τα λέμε στους εαυτούς μας. Όταν είμαστε μέσα σε μια κατάσταση τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ΄ό,τι τα βλέπουμε απ 'έξω. Μέσα στο κεφάλι μας γι αυτά που μας συμβαίνουν μπαίνουν άλλα φίλτρα, της αυτοπροστασίας, και μερικά από αυτά δυστυχώς είναι το φίλτρο της αυταπάτης.

Άλλη μια εξήγηση είναι ότι αυτοί που λένε ότι «είναι καλά», είναι πράγματι «καλά». Όσο δεν τίθενται οι δύσκολες ερωτήσεις, δεν είναι πολύ δύσκολο να είσαι «καλά» με κάποιον. Το «καλά» εξαρτάται και από τι απαιτήσεις που έχεις.

Πιστεύω ότι ρωτάς με καλή διάθεση, αλλά ξέρεις τι ισχύει πάντα; Μην κρίνεις για να μην κριθείς.

36

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ