Ποιος θέλει να τρελάνει τον Βαρουφάκη, και γιατί;

Ποιος θέλει να τρελάνει τον Βαρουφάκη, και γιατί; Facebook Twitter
36

UPDATE: Το κανάλι ZDF που πρόβαλε την σατιρική εκπομπή μόλις επιβεβαίωσε το παρακάτω άρθρο, εξηγώντας πως τα περί "πειραγμένου απ' την σατιρική εκπομπή" βίντεο ήταν τρολιά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ύψωσε όντως το δάχτυλο και κανένας δεν πείραξε το αυθεντικό βίντεο. Αντιθέτως, η σατιρική εκπομπή προσποιήθηκε ότι είχε πειράξει το βίντεο. 

http://www.zeit.de/kultur/film/2015-03/zdf-jan-boehmermann-yanis-varoufakis-stinkefinger-guenther-jauch

 

Η μεγάλη είδηση σήμερα ήταν ότι μια τελείως αναρχική, χύμα κωμική εκπομπή "ανέλαβε" την ευθύνη για το δάχτυλο του Βαρουφάκη. Άρα έλεγε τελικά αλήθεια αυτός, το βίντεο ήταν πειραγμένο κλπ;

Όχι, το αντίθετο. Όποιος έβλεπε το βίντεο μέχρι τέλους (ειδικά μετά το 8ο λεπτό), θα έβλεπε πως οι κωμικοί επινόησαν μια ιστορία ότι δήθεν είχαν πειράξει το προ δυο ετών βίντεο, για να τρολάρουν την εκπομπή του άλλου καναλιού, και τον ίδιο τον Βαρουφάκη. Οι άνθρωποι είναι Θεοί και η εκπομπή πανέξυπνη.

Η ανατροπή, στο 8ο λεπτό. 

Όπως μου είπαν και Έλληνες δημοσιογράφοι που ζουν στη Γερμανία, ήταν καθαρη σάτιρα. Θέλουν λεει να σατιρισουν τον τρόπο που λειτουργούν τα ΜΜΕ, οτι ασχοληθηκαν με μια τέτοια ιστορία που έγινε προ διετίας. Ο τύπος έφτιαξε το τρολάρισμα της χρονιάς - αναρχικο χιούμορ δύσκολα να γινει κατανοητό δτην Αθήνα οπου τα νευρα ειναι τεντωμένα.

 

Και η απορία είναι: Πόσοι είδαν το σατιρικό βιντέάκι "αποκάλυψης" μέχρι το τέλος, για να δουν τον παρουσιαστή τρολ να εξηγεί ότι απλώς έδειξε πώς θα μπορούσε να είχε παραποιηθεί (αλλά δεν παραποιήθηκε) το βίντεο; Πόσοι κάθισαν μέχρι τέλους για να τον δουν να λέει στην ομάδα της εκπομπής που πρωτοέβγαλε το θέμα ότι τελικά, «Αγαπητοί συντάκτες του Gunther Jauch, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει άδικο. Το βίντεο δεν είναι πςαραποιημένο. Εσείς απλώς απομονώσατε και κόψατε το συγκεκριμένο σημείο, οδηγώντας από το μεσαίο δάχτυλο έναν Έλληνα πολιτικό στο στούντιό σας. Αυτό κάνατε... τα υπόλοιπα είναι δικά μας».

 

Πάντως σίγουρα όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Έτρεξε δικαιωμένος στο τουίτερ του και απαίτησε να του ζητήσουν συγγνώμη όσοι τον είχαν κατηγορήσει ότι έλεγε ψέματα για το δάχτυλο. Κι ας το είχε δείξει όντως! Κι ας είχε ανεβάσει ο ίδιος το αυθεντικό βίντεο που τον έδειχνε να το έχει δείξει. 

 

Πίστεψε τώρα με τη μία ότι δεν το είχε δείξει ποτέ (!) και ένιωσε δικαιωμένος. Κάνοντας τους Γερμανούς της σατιρικής εκπομπής να διευκρινίσουν εκ των υστέρων ότι του είχαν κάνει μια μεγάλη πλάκα (όπως έκαναν και στην Bild), αφήνοντάς τον έκθετο, και ως ψεύτη -αρχικά- και ως εύπιστο -στη συνέχεια- έτοιμο να αξιοποιήσει οτιδήποτε θα τον αθώωνε. 

 

Προσωπικά, παρ' ότι κατανοώ ότι το χιούμορ αυτό είναι εύστοχο και αντανακλά την ψηφιακή, πλαστή εποχή μας έχω αρχίσει να κουράζομαι απ' τα συνεχή τρολαρίσματα, τα συνεχή μπερδέματα, τα ψέματα του διαδικτύου, τις εντυπώσεις που δημιουργούνται. 

 

Το ότι προσπαθούν να μπερδέψουν τον Υπουργό Οικονομίας μας, είτε δουλεύοντάς τον κανονικά, είτε παγιδεύοντας είναι επίσης κουραστικό. Κι αυτός όμως ας προσέχει λίγο: 

 

Έκανε ένα κωλοδάχτυλο πριν δυο χρόνια. Δεν ήταν το τέλος του κόσμου. Δεν χρειαζόταν να πει ψέματα, ή να το αρνηθεί αν δεν το θυμόταν, ή να κατηγορήσει τα "ανήθικα μίντια" ή να πιαστεί (όπως ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά) από ένα βίντεο που τον τρόλαρε κανονικά ή να τρέχει στο τουίτερ να απαιτεί συγγνώμες χωρίς να έχει καταλάβει καν τι έγινε.

 

Το ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να τον δουλεύουν κανονικά (για τους δικούς τους λόγους, είτε χιούμορ ή συμφερόντων) δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αφήσει να το κάνουν. 

  

 

ΥΓ. Να ξέρετε, αν αποδειχτεί ότι έκανα λάθος σε όσα έγραψα σ' αυτό το άρθρο, θα πω ότι τρόλαρα. (Ή ότι η λάιφο πείραξε το αρχικό μου γραπτό)!

 

36

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
Από το πρωί βλέπω τίτλους για το ζήτημα - ομολογώ δεν έχω διαβάσει ούτε ένα κείμενο ολόκληρο και δεν έχω καταλάβει ποιος τρολλάρει ποιον, - με 200 σχόλια από κάτω.Όχι άλλο κάρβουνο.
Αυτό μας διδάσκει πως είναι σωστός Βαρούφας--και πως μιλάει τόσο πολύ στα media που ακόμα και ο ίδιος ξεχνάει στο τέλος τι έχει πει και τι έχει κάνει. Ας επικεντρωθεί στην δουλειά του επιτέλους, που είναι να περιμαζέψει το χάλι της οικονομίας, και ας αφήσει το φλερτ με τα media κατά μέρους. Διεκδικεί κυρίως την προσωπική του προβολή και δόξα, by the way.