Ο ιδιοκτήτης του Μagaze απαντά για το περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο ιδιοκτήτης του Μagaze απαντά για το περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις Facebook Twitter
Φωτό: Παναγιώτης Θάνος
47

Πριν από λίγες ημέρες, ένα περιστατικό που καταγγέλθηκε ως ρατσιστικό και ομοφοβικό έλαβε χώρα στο Magaze της Αιόλου και πήρε διαστάσεις. Σύμφωνα με ανάρτηση αυτόπτη μάρτυρα που έγινε στο antivirus, ένα γκέι ζευγάρι που καθόταν στο εσωτερικό του μαγαζιού δέχθηκε επίπληξη για τη διαχυτικότητά του. Στη συνέχεια, έγινε κάλεσμα μέσω του facebook για διοργάνωση δράσης έξω από το μαγαζί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό. Πράγματι, πολλά ομόφυλα ζευγάρια βρέθηκαν στην Αιόλου για να φιληθούν δημόσια και φώναξαν σχετικά συνθήματα υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, όπως δημοσιεύσαμε χθες στο LiFO.gr.

Θεωρούμε ότι είναι καλό σε ένα μαγαζί που λειτουργεί ως δημόσιος χώρος να διατηρούνται κάποιες ισορροπίες. Το περιστατικό απλώς έφερε σε αμηχανία τους συνεργάτες μου, γι' αυτό και έκαναν τη σύσταση. Φυσικά δεν περιμέναμε ότι θα ξεσηκωθεί τέτοια μαζική αντίδραση και επίθεση λάσπης απέναντί μας.

Το ζήτημα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα συζητήθηκε πολύ, ειδικά στα social media. Οι μεν υποστηρικτές του μαγαζιού θεώρησαν κακόβουλη και υποκινούμενη τη δράση, ενώ όσοι βρέθηκαν σε αυτή, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν και σε ακτιβιστικούς κύκλους, θεωρούσαν απαράδεκτη την επίπληξη με βάση το αυτονόητο δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται δημόσια όπως επιθυμεί. 

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Κωστή Μίλλα, ιδιοκτήτη του Magaze, και του ζητήσαμε να πάρει θέση για το ζήτημα. Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι το περιστατικό συνέβη όντως στο εσωτερικό του μαγαζιού την προηγούμενη εβδομάδα. "Ένα ζευγάρι αγοριών καθόταν στον πίσω χώρο και είχαν γίνει πολύ διαχυτικοί μεταξύ τους. Ύστερα από προτροπή του συνεταίρου μου, η σερβιτόρα με πολύ ευγενικό τρόπο τους έκανε σύσταση να γίνουν λίγο πιο κόσμιοι. Το ίδιο θα γινόταν και σε στρέιτ ζευγάρι, όπως έχει γίνει εξάλλου στο παρελθόν. Θεωρούμε ότι είναι καλό σε ένα μαγαζί που λειτουργεί ως δημόσιος χώρος να διατηρούνται κάποιες ισορροπίες. Το περιστατικό απλώς έφερε σε αμηχανία τους συνεργάτες μου, γι' αυτό και έκαναν τη σύσταση. Φυσικά δεν περιμέναμε ότι θα ξεσηκωθεί τέτοια μαζική αντίδραση και επίθεση λάσπης απέναντί μας και έχουμε μείνει αποσβολωμένοι να παρακολουθούμε τα όσα έχουν εξελιχθεί από εκείνη τη μέρα, τα οποία μάλιστα δεν ξεκίνησαν από το ίδιο το ζευγάρι αλλά από κάποιους που φέρονται ως αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό".

 

Ο ιδιοκτήτης του Μagaze απαντά για το περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία έξω από το Μagaze - Φωτό: Παναγιώτης Θάνος

Ο κ. Μίλλας συνεχίζει: "Το Magaze έχει αποδείξει στην εννιαετή πορεία του τις διαθέσεις του, χαρακτηρίζεται gay-friendly και έχει σταθερό κοινό το οποίο μάλιστα αντέδρασε σε όλο αυτό που προέκυψε. Σαφώς και δεν υπάρχει η παραμικρή ρατσιστική, ομοφοβική ή φασιστική τάση από την πλευρά μας. Δεν μπορώ να πάρω θέση ως προς το ποια είναι τα όρια της δημόσιας έκφρασης και το τι είναι σωστό ή λάθος. Έχουμε δεχθεί παρόμοια επίθεση στο παρελθόν όταν ζητήσαμε από έντυπο να μην μας συμπεριλάβει στην γκέι κατηγορία στις ατζέντες του, απόφαση που πήραμε όχι φυσικά επειδή δεν είμαστε περήφανοι για το κοινό μας ή επειδή ντρεπόμαστε για κάτι, αλλά επειδή θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί και φιλικοί με όλους. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν όλη αυτή η αντίδραση ήταν υποκινούμενη από κάπου αλλά δεν μπορώ και να πιστέψω ότι μια τόσο σκληρή στάση με βρισιές, κατάρες και εξευτελιστικά λόγια για εμάς μπορεί να προκύψει από μια απλή σύσταση, που, επαναλαμβάνω, θα γινόταν και σε στρέιτ ζευγάρι. Δεν θέλησα να πάρω θέση σε αυτό ή να στείλω κάποια επίσημη ανακοίνωση στα media γιατί πολύ απλά δεν πίστευα ότι θα μπορώ να συνεννοηθώ. Από όσο μπορώ να ξέρω, όσοι πρωτοστάτησαν στην ακτιβιστική αυτή δράση δεν γνωρίζουν το μαγαζί και την πορεία του, δεν είναι πελάτες μας".

Ρωτώντας τον κ. Μίλλα αν θα είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον με την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών, μας απαντά: "Αν αισθανθούμε ξανά αμήχανα με κάποια κατάσταση, ενδεχομένως να κάνουμε πάλι κάποια σύσταση. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να είμαστε πάντως πιο διαλλακτικοί".

47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM