Ματαίωση του δημοψηφίσματος ζητά και ο Ν. Μαυραγάνης - Τέταρτη διαφοροποίηση βουλευτή των ΑΝΕΛ

Ματαίωση του δημοψηφίσματος ζητά και ο Ν. Μαυραγάνης - Τέταρτη διαφοροποίηση βουλευτή των ΑΝΕΛ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
3

Ματαίωση του δημοψηφίσματος ζητά ένας ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο Νίκος Μαυραγάνης, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει «μαχητής του Όχι».

Σημειώνεται πως διαφορετική άποψη από την επίσημη θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για το δημοψήφισμα έχουν ήδη διατυπώσει τρεις ακόμα βουλευτές του κόμματος: οι Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Δαμαβολίτης και Δημήτρης Καμμένος.

«Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών.

«Παραμένω μαχητής του ΟΧΙ. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, δηλαδή για το αν θέλει συνέχιση της υποταγής, ή για το αν την αποκρούει.Όμως, καλείται να το πράξει με το πιστόλι στον κρόταφο. Με τις δυνάμεις κατοχής σε πλήρη ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Μαυραγάνης.  «Είναι αυτονόητο, ότι ο λαός ήδη εκφράστηκε τις πρώτες μέρες και πριν τα capitals control υπέρ του όχι. Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τα φρούρια πέφτουν στηριζόμενα σε δούρειους ίππους. Όταν κάποιοι έπρεπε να φροντίζουν την διατήρηση της ρευστότητας τους προηγούμενους μήνες παρά τις συμβουλές μας και τις παραινέσεις μας, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές ναρκοθετώντας τον δρόμο του όχι. Είναι ένα προφανές στρατηγικό σφάλμα τόσο αυτό, όσο και η συνέχιση της διαδικασίας ενός νόθου δημοψηφίσματος, αφού δεν εκφράζεται ελεύθερα η λαϊκή βούληση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θεωρεί με την αναφορά του περί καταβολών προς τους δανειστές, υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απάντησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Δεν θεωρώ προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Βαρουφάκη. Η απόφαση των καταβολών προς τους δανειστές ήταν της κεντρικής κυβέρνησης». Σε άλλη ερώτηση, αν ήταν απλώς λάθος σχεδιασμός και στρατηγική της κυβέρνησης, ο κ. Μαυραγάνης απάντησε: «Έχω άποψη για αυτό, δεν είμαι βέβαιος για δόλο ή βαριά αμέλεια, επιφυλάσσομαι να πω τα περαιτέρω αφού μιλήσει για αυτά ο κ. Βαρουφάκης».

Ο Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος τόνισε ότι στην περίπτωση που διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβευτεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας».

Μιλώντας στο Μega, o Κ. Δαμαβολίτης δήλωσε ότι θα ψηφίσει «ναι», διότι το ναι είναι σε μέτρα επώδυνα, δύσκολα, μέτρα που όπως τόνισε δεν ξέρει καν αν θα τα σηκώσει η κοινωνία, αλλά το όχι είπε μπορεί να οδηγήσει στη δραχμή και «τότε θα είναι η αυτόματη καταστροφή της χώρας κάτι στο οποίο δεν θέλω εγώ να συναινέσω».

Διασαφήνισε ότι είναι γνωστές οι διαφωνίες του στον πρόεδρο του κόμματος αλλά είπε ότι στην προσπάθεια ενός καλού εθνικού αποτελέσματος αφήναν τις διαφορές τους στην άκρη «για να μην χαλάσει η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης». Είπε ότι ήλπιζε ότι αυτό το μέσο πίεσης θα απέδιδε αλλά τόνισε ότι πλέον στην τελική ευθεία το διακύβευμα είναι ευρώ ή δραχμή.

Αργότερα, και ο Δημήτρης Καμμένος παρενέβη ζητώντας απόσυρση του δημοψηφίσματος και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «η παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτα».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM