Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί;

Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί; Facebook Twitter
Τσίπρας και Κωνσταντοπούλου μαζί στην εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας, χθες... Φωτ.: SOOC
32

H Ζωή Κωνσταντοπούλου πριν λίγο βγήκε από το Μαξίμου και δήλωσε: "Mε τον Πρωθυπουργό μάς συνδέει σχέση συντροφικότητας και η δέσμευση να διαφυλάξουμε τη συνοχή της Αριστεράς".

Λίγες μόλις ώρες πριν, μετά από ένα ακόμη διάπυρο λογύδριο στη Βουλή εναντίον του προσκυνημένου μνημονίου αναρρωτιόταν με ρητορικό μένος: "Είναι αυτό Αριστερά;".

Έλα ντε!

Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί πολιτικοί; Κοιμούνται Ανδρούτσοι και ξυπνάνε γατάκια;

Τα ίδια χθες ο Βαρουφάκης - το τυχοδιωκτικό καμάκι της πολιτικής που κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Αφού γρονθοκοπεί επί μέρες το αδιέξοδο μνημόνιο που αν το ψηφίσει θα του κοπεί το χέρι κ.λπ. και αφήνει άνανδρες αιχμές για τον άνθρωπο που τον έκανε μάγκα, με μια στροφή εξέχοντος χατζηαβατισμού ψηφίζει ΝΑΙ, δηλώνοντας: "Η Συμφωνία είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Δίνω όμως την ψήφο στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης."

Είτε δεν έχουν καθρέφτη σπίτι τους, είτε νομιζουν ότι η Αριστερά είναι μια ντίσκο στην Βενεζουέλα.

Αν διακρίθηκαν για κάτι οι αριστεροί ήταν για την άτεγκτη στάση τους απέναντι στα διλήμματα. Η αταλάντευτη, σχεδόν ξεροκέφαλη πίστη τους στις αρχές τους. Η λεβεντιά και η ευθύτητά τους.

Αυτοί εδώ, δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αριστερό ήθος. Την πίστη στις αρχές την έχουν απομειώσει σε μια ρητορική ιδεοληψιών που βαριούνται και να εφαρμόσουν. Αντί για την άτεγκτη στάση, αλλάζουν καθημερινά τροπάριο σα σχιζοφρενή στρουμφάκια.

Βέβαια, ο ανενδοίαστος καιροσκοπισμός με τον οποίο αντιστρέφουν και μεταλλάσσουν ό,τι έλεγαν λίγα λεπτά πριν, δεν είναι δείγμα πάντα πολιτικής ασυναρτησίας. Μερικές φορές είναι εγνωσμένο ψέμμα, μικροπολιτική απάτη που διασώζει μέρα με τη μέρα τον συνασπισμό της συμφοράς, με κάθε κόστος. Είναι κόλπα αντάξια ενός φτωχοδιάβολου που ενδιαφέρεται μόνο να διασώσει την εξουσία του ("Η Ζωή θα κάνει τη Μπουμπουλίνα για να καλύψει τους προδομένους του ΟΧΙ, μετά την ψήφιση όμως θα επικαλεστεί την ενότητα κ.ο.κ.). Είναι μικροαμοραλισμοί που γίνονται μεγάλοι, αφού στο μεταξύ η χώρα διαλύεται με ραγδαίο ρυθμό κι αυτοί χασκογελούν στο φακό, ζώντας το πάρτι της ζωής τους.

Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί;

Εδώ γελάνε. Αν διακρίθηκαν για κάτι οι αριστεροί ήταν για την άτεγκτη στάση τους απέναντι στα διλήμματα. Η αταλάντευτη, σχεδόν ξεροκέφαλη πίστη τους στις αρχές τους. Μια φυσική περιφρόνηση προς το δέλεαρ της εξουσίας. Η λεβεντιά και η ευθύτητά τους.

Αυτοί, δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αριστερό ήθος. Την πίστη στις αρχές την έχουν απομειώσει σε μια ρητορική ιδεοληψιών που βαριούνται και να εφαρμόσουν. Αντί για την άτεγκτη στάση, αλλάζουν καθημερινά τροπάριο σα σχιζοφρενή στρουμφάκια. Σε ένα μόνο δεν κάνουν εκπτώσεις: πιστεύουν ότι είναι ηθικά ανώτεροι, ακόμα κι όταν εξαπατούν, κλέβουν ή ψεύδονται. Τους πιάνουν με τις οπώρες στο χέρι, αλλά το φρύδι τους είναι ψηλά. Είναι πολιτικοί απατεώνες ενός ανώτερου θεού.

Άντε λοιπόν πάλι, να αρχίσουν τα ντιλάκια, οι φραστικές συστροφές, τα ήξεις αφήξεις. Ο Γιάνης, η Ζωή, δεν αποκλείεται κι ο Λαφαζάνης να το ξανασκεφτεί (πού θα ξαναβρεθούν τέτοια μεγαλεία!).

Στο μεταξύ, η χώρα βυθίζεται και θα βυθίζεται στην απόγνωση και την κατάθλιψη.

Στο Μαξίμου όλο θα χαμογελούν. Σαν μεθυσμένοι. Από εξουσία.

Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί; Facebook Twitter
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Μαξίμου σήμερα... Φωτ.: SOOC
Οπτική Γωνία
32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Οπτική Γωνία / Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Ο μικρός X εμφανίζεται διαρκώς μαζί του, ακόμα και σε ακατάλληλες ώρες και περιστάσεις, βοηθώντας τον Μασκ να «μαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του και λειτουργώντας ως πιόνι στη διαμάχη του με την Grimes για τη γονική επιμέλεια.
THE LIFO TEAM
Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραδίδει τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Παραμερίζει τα όργανα και προκρίνει την «αδιαμεσολάβητη σχέση» του με τον λαό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Social Media / Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Ο Μάνος Καμακάρης καταφέρνει να δημιουργεί το πιο αναπολογητικά queer περιεχόμενο στο αποστειρωμένο, κατά τα άλλα, ελληνικό TikTok, όσο εφαρμόζει ευλαβικά highlighter στα ζυγωματικά του.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ