Πρωθυπουργός Ισλανδίας: Ευτυχώς δεν μπήκαμε στην Ε.Ε., θα είχαμε γίνει σαν την Ελλάδα

Πρωθυπουργός Ισλανδίας: Ευτυχώς δεν μπήκαμε στην Ε.Ε., θα είχαμε γίνει σαν την Ελλάδα Facebook Twitter
4

Με ανακούφιση μνημονεύει πλέον την απόφαση της χώρας του να μην ενταχθεί στην Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, δηλώνοντας σε συνέντευξη του ότι: "είμαι πολύ σίγουρος ότι η ανάκαμψη μας δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχαμε γίνει μέρος της ΕΕ".

Ο  Sigmundur David Gunnlaugsson  υποστήριξε σε αυτή τη συνέντευξη στο Politico, ότι  εάν η χώρα του είχε ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε ενδέχεται να είχε υποστεί και  την τύχη της Ελλάδας, με μακροχρόνια οικονομική κατάρρευση, ή της Ιρλανδίας, η οποία είδε το εθνικό της χρέος στα ύψη, όταν ανέλαβε τα χρέη του τραπεζικού τομέα.  

"Θα μπορούσαμε να είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα, αν  όλα αυτά τα χρέη ήταν σε ευρώ, και κάναμε το ίδιο, όπως η Ιρλανδία ή η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα χρέη των χρεοκοπημένων τραπεζών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για μας οικονομικά ", τόνισε.

Αντ 'αυτού, η Ισλανδία είναι, όπως σημειώνει το περιοδικό, μια ιστορία επιτυχίας μετά την κρίση. Μετά την αύξηση κατά 1,9 τοις εκατό του ΑΕΠ της το προηγούμενο έτος, η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 τοις εκατό το 2015 ενώ το εθνικό χρέος είναι κάτω από 64%, από 86% που ήταν το 2012.

Το Politico υπενθυμίζει ακόμη ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ, η Ισλανδία φυλάκισε τους τραπεζίτες της που «φούσκωσαν» κατά 10 φορές τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, στέλνοντας τη  στη δίνη της κρίσης.   

Η Ισλανδία ανέστειλε την ένταξή της στην ΕΕ το 2013, και τελικά απέσυρε την αίτηση της νωρίτερα το 2015. Αυτό το μήνα, αποπλήρωσε πρόωρα όλο το τελευταίο μέρος από το δάνειο ύψους  2.1 δισεκ. δολαρίων που είχε λάβει από το ΔΝΤ-μια μικρή «κληρονομιά» από την αθέτηση των υποχρεώσεων των μεγάλων τραπεζών της χώρας που  συσσώρευσαν χρέη  85 δισεκ. δολαρίων, τα οποία η Ισλανδία αρνήθηκε μετά από δημοψήφισμα να πληρώσει.

Κρίσιμης σημασίας λόγος για την ανάκαμψη της Ισλανδίας ήταν το δικό της νόμισμα, η κορόνα, που έδωσε στην κυβέρνηση μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών, καθώς και ο έλεγχος των φυσικών πόρων της χώρας.Η ανάκαμψη της Ισλανδίας στηρίχθηκε επίσης από την αύξηση του τουρισμού.

Τώρα ο Gunnlaugsson κριτικάροντας τις αποφάσεις των προκατόχων του για ένταξη στην Ε.Ε. τις χαρακτηρίζει  άστοχες και βιαστικές. Μάλιστα χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά απίθανη - στην πραγματικότητα αδύνατη», μια τυχόν συμμετοχή στην Ε.Ε. στο άμεσο μέλλον.  

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM
Τουρκία: Έγινε χριστιανός «στα χαρτιά» για να απαλλάξει το παιδί του από τα θρησκευτικά του Ερντογάν

Διεθνή / Τουρκία: Έγινε χριστιανός «στα χαρτιά» για να απαλλάξει το παιδί του από τα θρησκευτικά του Ερντογάν

Η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει να διαχωρίσει την εκπαίδευση στην Τουρκία από τα κοσμικά θεμέλιά της και να την ευθυγραμμίσει με την ιδεολογία του κόμματος
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Διεθνή / O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Ο Λεχ Βαλέσα είναι το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του στρατηγού Γιαρουζέλσκι και κατά πολλούς με την πτώση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης
NEWSROOM
Ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας η Θεολογική Σχολή της Χάλκης - «Ντροπή που την κλείσαμε», λέει πρώην υπουργός

Διεθνή / «Ντροπή που κλείσαμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» λέει πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας

«Κατά τη διάρκεια της μονοκομματικής περιόδου, η Τουρκία καταπίεζε θρησκευόμενους πιστούς, μη μουσουλμάνους, Κούρδους και Αλεβίτες» δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Χουσεΐν Τσελίκ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ