BBC: «Στην Ελλάδα συνέλαβαν τουρίστες που πέρασαν για μετανάστες και τους βασάνισαν"

BBC: «Στην Ελλάδα συνέλαβαν τουρίστες που πέρασαν για μετανάστες και τους βασάνισαν" Facebook Twitter
15

 Φαίνεται ότι ο «ζήλος» των αστυνομικών να έχουν αποτελέσματα στην επιχείρηση «Ξένιος Δίας» είχε και μια άλλη πλευρά, την οποία μάλλον δεν επιθυμούσε η κυβέρνηση αλλά κυρίως οι τουρίστες, οι οποίοι υπέστησαν τη «φιλοξενία» των αστυνομικών τμημάτων, το tour με την κλούβα και την ένστολη «περιποίηση» . Τα πράγματα όμως είναι πολύ σοβαρά γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΒC, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε όχι μόνο αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά αλλά και τουρίστες οι οποίοι υπέστησαν βασανιστήρια σε διάφορα αστυνομικά τμήματα και τη ρατσιστική συμπεριφορά των οργάνων της τάξης. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει την περίπτωση του Κορεάτη Hyun Jung, τον οποίο σταμάτησε, όπως ο ίδιος διηγείται, ένας άνθρωπος με στολή αλλά ήταν επιφυλακτικός να δώσει την ταυτότητα του επειδή στα ταξίδια του συχνά τον προειδοποιούσαν για κάποιους με ψεύτικες στολές που αφαιρούσαν χρήματα από τουρίστες. Έτσι προτίμησε να δώσει το διαβατήριο του αλλά ο αστυνομικός του ζήτησε και την αστυνομική ταυτότητα.  Τελικά το «δώρο» του αστυνομικού ήταν μια γροθιά στο πρόσωπο ενώ και άλλοι αστυνομικοί τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον κλωτσούν.

Ο Κορεάτης τουρίστας που έζησε το μύθο του στην Ελλάδα δεν ήταν ο μόνος. Το ίδιο συνέβη και με έναν Αμερικανό τουρίστα, τον 38χρονο Christian Ukwuorji, που γεννήθηκε στη Νιγηρία, και είχε την "έμπνευση", να επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο με τη σύζυγο του και τα τρία του παιδιά. Ενώ περπατούσε στο κέντρο της Αθήνας με ένα φίλο του, αστυνομικοί τον σταμάτησαν και του ζήτησαν την ταυτότητα του. Έδειξε το διαβατήριο του και βρέθηκε κι αυτός με περασμένες τις χειροπέδες σε ένα από τα «ευρύχωρα πολύκλινα» του αστυνομικού τμήματος.

Την ώρα που προσπαθούσε να βγάλει φωτογραφία τα δεμένα χέρια του, με το κινητό του, ο 38χρονος καταγγέλλει ότι δέχτηκε την επίθεση των αστυνομικών που τον χτύπησαν μέχρι λιποθυμίας. Ξύπνησε στο νοσοκομείο με διάσειση.

Η αστυνομία τελικά επέστρεψε το διαβατήριό του και κατεστραμμένο το κινητό του τηλέφωνο. Δεν χρεώθηκε με οποιοδήποτε αδίκημα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε έρευνα, αλλά έξι μήνες δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από την αστυνομία. Ο Ukwuorji πιστεύει ότι ήταν θύμα ρατσισμού και λέει ότι ποτέ δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα και πάλι.

Υπάρχει επίσης στο BBC και η διήγηση του Jung που όταν τον «ανέλαβαν» οι αστυνομικοί, πίστεψε ότι έπεσε θύμα ληστείας και φώναξε σε περαστικούς να τον βοηθήσουν

"Ήμουν πολύ φοβισμένος», λέει.

Μόνο όταν του πέρασαν χειροπέδες και τον έσυραν 500 μέτρα πάνω στο δρόμο για το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα κατάλαβε ότι ήταν στην πραγματικότητα υπό σύλληψη.

Εκεί έφαγε και μια γροθιά από ένστολο αξιωματικό. «Υπήρξαν άνθρωποι που είδαν τι συνέβη, αλλά ήταν πολύ φοβισμένοι για να με βοηθήσουν», είπε στο βρετανικό δίκτυο. Μέσα στο τμήμα με τις χειροπέδες στα χέρια έφαγε και πάλι ξύλο στο κλιμακοστάσιο, εκεί όπου δεν υπήρχαν μάρτυρες ή  ή φωτογραφικές μηχανές.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, έχει σημασία όμως η άποψη του  Christian Ukwuorji, που παρατίθεται στο τέλος. Ο Αμερικανός τουρίστας κατέθεσε επίσημη καταγγελία κατά της αστυνομίας με τη βοήθεια της αμερικανικής Πρεσβείας, για ό,τι του συνέβη  και περιμένει ήδη πάνω από 6 μήνες κάποια απάντηση ή κάποιο αποτέλεσμα. Θέλει να δεί τους ανθρώπους που τον χτύπησαν να διώκονται αλλά όπως σημειώνει, έχει ελάχιστες ελπίδες. "Η αστυνομία εκεί είναι πολύ διεφθαρμένη  και δεν θα γίνει τίποτα. Έχω μάθει πώς είναι η Ελλάδα," λέει…

Αυτά γράφει το BBC και ο κ. Δένδιας ή θα πρέπει να φροντίσει να διορθώσει την κατάσταση που ρεζιλεύει τη χώρα και καταρρακώνει κάθε έννοια ανθρωπισμού ή θα πρέπει μετά την Guardian να εξαπολύσει μια στοιχειωμένη απειλή για μήνυση και στο βρετανικό δίκτυο.

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM