Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC
22
Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων Facebook Twitter

Κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη και του Μάρτη ξανανοίγει το θέμα: Χρειάζονται οι μεγαλοπρεπείς παρελάσεις ή είναι απλώς δαπανηρές και ξεπερασμένες; Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθούν οι αγώνες των προγόνων μας, ή πρέπει να αναζητηθούν άλλοι.

Έτσι ρωτήσαμε τους αναγνώστες μας τι πιστεύουν. Μέσα σε δύο μέρες πάνω από 11.500 άτομα ψήφισαν και πολλοί απ' αυτούς είπαν τη γνώμη τους. 

Το αποτέλεσμα μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο:

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

*Να και μερικές απ' τις απόψεις που γράφτηκαν στο σχετικό ποστ

Aris Ststattoo Crue Karkas:

Φυσικα να καταργηθούν , δεν υπαρχει κανενας λογος να ξοδευτουν λεφτα για τετοιους λογους , μπορουμε να φροντισουμε ανθρωπους με αυτα τα λεφτα και ελληνες και προσφυγες αλλα ακομα και αδεσποτα ζωα . Δεν χρειαζετε να δουμε τα τανκς για να θυμηθούμε την ιστορια του τοπου μας . Πρεπει να φτιαξουμε καινουρια ιστορια για τα παιδια του μέλλοντος και αυτο θα γινει μονο αν φτιαξουμε τον τοπο μας . Παρελασεις , αγορα οπλων ολα αυτα ειναι αχρηστα αν δεν φτιαξουμε τον τοπο μας

s.z.:
ΟΛΑ τα κράτη τιμούν τέτοιες επετείους και είναι πράγματι υπερήφανοι.... ΕΜΕΙΣ που έχουμε τόση λαμπρή ΙΣΤΟΡΙΑ γιατί θέλουν να την γκρεμίσουν?? να την τσαλακώσουν ?? Γιατί τους ενοχλεί η ΕΛΛΑΔΑ που χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να την βλάψουν.... αφού δεν μπορούν διαφορετικά. Μέσα από την παιδεία μέσα από την ιστορία μέσα απο την θρησκεία. Όσοι γράφουν εναντίον άπλα δεν είναι ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά εχθροί του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ αυτό του καίει !! Αντί να καταργήσουν το πολυτεχνείο που είναι καθαρά κομματικό έχουν στραφεί στην ΠΑΤΡΙΔΑ.

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

eraki:
Τιμές μπορούν να αποδοθούν στους προγόνους με πολλούς άλλους τρόπους, κυρίως δε με καλύτερη γνώση της ιστορίας μας. Οι παρελάσεις είναι κατάλοιπα φασιστικών καθεστώτων και ως εκ τούτου άχρηστες για τα παιδιά, πολυδάπανες για τους υπόλοιπους.

Καμιά δουλειά δεν έχουν τα παιδιά να παρελαύνουν σαν στρατιωτάκια - χώρια που αν ρωτήσεις τί εορτάζουμε θα απογοητευτείς φοβάμαι. Χρειάζεται παιδεία αυτή η χώρα, όχι παρελάσεις! Χρειάζεται να διορθωθούν τα βιβλία, να μάθουν τα παιδιά ιστορία σωστά, τις συνθήκες που οδηγούσαν στα γεγονότα και τα όσα υπήρχαν από πίσω, κι όχι να τα ταίζουμε κρυφό σχολειό με παπάδες και δαδιά στις σπηλιές!

WLGFQ:
Οι παρελάσεις επί χρόνια είχαν χάσει κάθε νόημα ύπαρξης μέχρι που η αυθόρμητη αντίδραση απλών πολιτών στις ολέθριες τελευταίες κυβερνήσεις, έδωσαν στο θεσμό ένα νέο περιεχόμενο εξαιρετικά ενοχλητικό για τους κυβερνώντες κάθε απόχρωσης.

Το να τρίβεις στα μούτρα των κυβερνώντων την ανικανότητά τους, το ανάξιό τους να εκπροσωπούν τη χώρα, το δήμο ή τους πολίτες γενικότερα, απαιτώντας τιμές που δεν αξίζουν, γίνεται πλέον μέσω των παρελάσεων γνωστό όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό!!
Έτσι, μαθητές μούντζωσαν επισήμους, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υβρίστηκε ενώ η κοινωνία επικρότησε είτε με ηχηρό χειροκρότημα, είτε με ήρεμη συναίνεση. Ουδείς ποτέ τόλμησε να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια εκδήλωση παίρνοντας το μέρος των κυβερνόντων. Αντίθετα, «τα καλά τους έκαναν» παραμένει επί μέρες στο στόμα της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Μόλις οι θιγμένοι κατάλαβαν πως το φαινόμενο δεν είναι παροδικό, άρχισαν να γράφονται άρθρα που αντί να εστιάζουν στην αλλαγή του νοήματος των παρελάσεων καταφέρονται εναντίον του αναβαθμισμένου θεσμού που ασφαλώς και πρέπει να παραμείνει.

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

Resunactor:
Οντως ειναι δαπανηρη η παρελαση, αλλα δεν ειναι και σωστο να καταργηθει. Δεν ειναι θεμα στρατοκαβλιας, αλλα θεμα τιμης προς αυτους που πολεμησαν για να μην ειμαστε Τουρκοι εμεις. Απλα μειωστε το κοστος για την διεκπεραιωση της οσο γινεται περισσοτερο. Υπαρχει και μεση οδος.

F1.8:

Διακρίνω και εγώ μια κάποια υποκρισία όταν μιλάμε για το κόστος αυτό τη μέρα γενικής αργίας που είναι η εθνική εορτή. Τα εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες από την αργία κοστίζουν απείρως περισσότερα απο τη στρατιωτική παρέλαση και θα ρωτούσε κανείς γιατί να έχουμε δύο (δυόμιση;) εθνικές εορτές. Για λόγους οικονομίας ας καταστήσουμε τη μία ημιαργία ή εργάσιμη. Ας κάναμε ενός λεπτού σιγή για τους ήρωες και ας συνεχίζαμε τη δουλειά. Θα συμφωνούσαν σε αυτό όλοι εκείνοι που ανησυχούν για το κόστος και τα χαμένα μαθήματα των παιδιών;

JohnnyBftw:
Ευτυχως που αντιθετα με τους 'Ελληνες' του πληκτρολογιου η συμμετοχη πολιτων στην παρελαση εχει σημειωσει ρεκορ αριθμων προσελευσης. Δοξα και Τιμη στις Ε.Δ μας να ειναι παντα γεροι με ακμαιο ηθικο να μπορουν να φερουν σε περας το καθηκον τους την υστατη ωρα οπως και ολοι μας αν κληθουμε.

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

TheRunaway:
Υπάρχουν βασικά αρκετοί λόγοι που οι παρελάσεις είναι άχρηστες εν έτος 2016.
Ο πιο σημαντικός είναι ότι είναι απίστευτα δαπανηρές, και στην Ελλάδα της κρίσης, είναι τρομερά γελοίο να σπαταλάς έτσι χρήματα. Επίσης, ποιο το νόημα της παρέλασης; Να ενδυναμώσει την εθνικιστική αντίληψη ή να τιμήσει την Επανάσταση; Μάλλον το πρώτο.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να τιμήσουμε την επανάσταση. Θα μπορούσαμε να προβούμε σε πολιτιστικά δρώμενα αντί να βλέπουμε τον στρατό να παρελαύνει λες και είμαστε ακόμη σε άλλον αιώνα. Στο κάτω-κάτω θα γινόταν να καθιερώσουμε ένα λεπτό σιγής και ακινησίας με σειρήνες, που πιστεύω θα 'ταν καλύτερο και... οικονομικότερο. Άσε που τότε θα φανεί ο σεβασμός για τα θύματα και τους ήρωες που ελπίζω να έχουμε και θα άρεσε σε όσους θέλουν να δείξουν το κάτι που τάχα δείχνει η παρέλαση.

Heuristically programmed ALgorithmic computer:
Αυτό το θέμα κόστους των παρελάσεων πια ρε παιδιά..

Θα πρέπει να καταλάβετε, ότι τα οχήματα του στρατού ΔΕΝ είναι σε μόνιμη ακινησία και.. σκεπασμένα με μουσαμάδες και παίρνουν μπρός αφού τα καθαρίσουμε με σουϊφερ, όταν γίνει καμία παραβίαση ή κηρυχτεί επιστράτευση.

Όλα τα μέσα, έχουν προγραμματισμένες μετακινήσεις και για λόγους ασκήσεων, εκπαίδευσης όπως επίσης, σωστής συντήρησης. Στην τόσο απίστευτη σπατάλη του δημοσίου (μην επαναλαμβάνω ή γράφω λίστες), κολλάνε μερικοί και καλά (λόγω αλλεργίας στο χακί, τζιζ κακό, 666, πατριωτισμός μακριά από μας) αν το άρμα θα κάνει 40-50 χιλιόμετρα ή αν τα F16 και Mirage που σχεδόν ΚΑΘΕ μέρα δουλεύουν afterburner λόγω των Τουρκικών παραβιάσεων (κάντε κανένα παράπονο στον Ταγίπ), κάνουν 2 βόλτες στο κέντρο τον χρόνο.

Μην υποκρίνεστε ρε παιδί μου, πείτε δεν γουστάρω στρατό, είναι φασίστες, είναι κατάλοιπο του Μεταξά, είμαι αναρχικός, φοβάμαι τον ήχο της ερπύστριας, στο διάολο με το F16 που έκανε γρήγορο πέρασμα και ξύπνησε το μωρό ή το Jack Russell μου, αλλά όχι άλλο κάρβουνο με το "κόστος". Έλεος, στο τέλος για λόγους οικονομίας που και καλά σας κόφτει να σβήνουμε και τα φώτα στην Ακαδημίας και Σταδίου το βράδυ και στις δημόσιες υπηρεσίες να χτυπάνε φραπέ με το χέρι λέμε. Όχι τίποτα άλλο, μην διώξουμε στο τέλος κανέναν Καρανίκα και λυπηθεί το Πανελλήνιο λέμε..

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

Amèlie_Poulain:
Ούτε οι παρελάσεις αλλά ούτε και οι σχολικές(και όχι μόνο)εορτές τιμούν τη μνήμη των εθνικών ηρώων. Ίσως είναι ένας ακόμη τρόπος για να "χάσουν" μάθημα οι μαθητές και να "κερδίσουν" άδειες οι φαντάροι.Σαν εκδηλώσεις απόδοσης φόρου τιμής είναι αρκετά δαπανηρές και θα τολμίσω να πω ανώφελες.

Fourtouna_opportouna:
Αφου η περισσοτερη κουβέντα ,και κυριως αυτών που δεν επιθυμουν τις παρελασεις, είναι το κόστος, ας σταματήσουν τα εναέρια και χερσαία μέσα. Ας κατεβαίνουν οι μαθητες των σχολειων και οι μαθητές της Ευελπίδων, οι Ειδικές δυνάμεις από το Πεύκο,τον Ασπρόπυργο και τον Όλυμπο και η προεδρική φρουρά.

pacman2:
Το έχω πει αρκετές φορές. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσεις κάποιον που έχασε τη ζωή του σε έναν πόλεμο είναι να κάνεις ότι μπορείς ωστέ να μην υπάρχουν πλεόν πόλεμοι.

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ μας για την κατάργηση (ή μη) των παρελάσεων Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

geopap:
Είναι φανερό ότι το ελληνικό σχολείο παραμένει παγιδευμένο στην εθνικιστική μυθολογία του 19ου αιώνα, δηλαδή στους εθνικούς μύθους που νομιμοποιούν τη διεκδίκηση εδαφών και προετοιμάζουν τους επεκτατικούς πολέμους. Η έννοια της εθνικής ταυτότητας που καλλιεργούν τα περιεχόμενα των σχολικών βιβλίων βασίζεται στην απαξίωση των άλλων πολιτισμών και λαών, ιδιαίτερα των γειτονικών, ενώ δεν αναπτύσσεται μια κουλτούρα αποδοχής του διαφορετικού. Δεν είναι δυνατό να γεφυρωθεί ο εθνικισμός άλλων εποχών με τις δημοκρατικές απαιτήσεις της ένταξης των παιδιών μεταναστών στα σχολεία.

Ακριβώς αυτή η διάσταση της εθνικοθρησκευτικής κατήχησης της εκπαίδευσης υπογραμμίζεται από τις μαθητικές παρελάσεις που είναι αντιπαιδαγωγικές από κάθε άποψη, καθώς προωθούν διακρίσεις, αγελισμό και ομοιομορφία, μιλιταρισμό και στρατιωτική ιεραρχία. Εξαιτίας αυτών άλλωστε των χαρακτηριστικών είναι περίπου αδιανόητες στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου ακόμα και οι στρατιωτικές παρελάσεις αποτελούν κάτι μεταξύ σπάνιου φαινομένου και εικόνας από το παρελθόν...

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ