Ιστορική δικαστική απόφαση στην Ιταλία: Η κλοπή φαγητού από άπορο που πεινάει δεν είναι έγκλημα

Ιστορική δικαστική απόφαση στην Ιταλία: Η κλοπή φαγητού από άπορο που πεινάει δεν είναι έγκλημα Facebook Twitter
φωτό: Stefano Lazzaro
10

Η κλοπή φαγητού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή ανέχειας δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα, αποφάνθηκε τη Δευτέρα ο ιταλικός Άρειος Πάγος.

Η ασυνήθιστη αυτή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της γειτονικής χώρας «σφράγισε» την εκδίκαση μιας υπόθεσης σύμφωνα με την οποία ένας άστεγος κατηγορούνταν για την κλοπή δύο κομματιών τυριού και ενός πακέτου με λουκάνικα Φρανκφούρτης (σ.σ. συνολικής αξίας €4) από σουπέρμαρκετ της Γένοβα Ιταλία, το 2011.

Ο 36χρονος Roman Ostriakov, ουκρανικής καταγωγής, εντοπίστηκε επ' αυτοφώρω από έναν πελάτη του σουπερμάρκετ, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως το προσωπικό της επιχείρησης.

Ο Ostriakov συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε σε δίκη. Πρωτόδικα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, ενώ του επιδικάστηκε και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ - ποσό που φυσικά ήταν αδύνατον να πληρώσει.

Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση, αλλά η πρωτόδικη ποινή δεν ανατράπηκε. Σε τρίτο και οριστικό βαθμό, ο Ιταλικός Άρειος Πάγος ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση και ακύρωσε την ποινή.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του τη Δευτέρα, το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο απεφάνθη πως η κλοπή μικροποσότητας φαγητού σε συνθήκες ανέχειας ή απελπισίας «δεν συνιστά έγκλημα».

«Η κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου και οι συνθήκες κατά τις οποίες έκλεψε τα εμπορεύματα καταδεικνύουν ότι πήρε μόνο όση ποσότητα φαγητού χρειαζόταν για να καλύψει τις άμεσες και απαραίτητες διατροφικές του ανάγκες» αναφέρει το δικαστήριο στη γραπτή του ετυμηγορία.

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» εξήρε την απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζοντας την ως «νίκη της ευσπλαχνίας» σε μία εποχή που η οικονομική κρίση και η άνοδος της ανεργίας έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στα όρια της φτώχειας.

«Η απόφαση του δικαστηρίου υπενθυμίζει σε όλους μας ότι σε μία πολιτισμένη χώρα κανείς δεν θα πρέπει να πεθαίνει από την πείνα», αναφέρει στην πρώτη της σελίδα.

Η έτερη ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τόνισε ωστόσο πόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός πως το ιταλικό δικαστικό σύστημα χρειάστηκε πέντε χρόνια για να αποφασίσει πάνω σε ένα αδίκημα που αφορούσε την κλοπή αγαθών αξίαν 4 ευρώ.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ