Στο σημερινό «Α μπα»: υπαρξιακή διαφωνία

Στο σημερινό «Α μπα»: υπαρξιακή διαφωνία Facebook Twitter
92

 

__________________
1.


Γεια σου αμπα! Λοιπόν το "προβλημα" μου είναι λίγο χαζό. Γενικά, χωρίς να θέλω να ακουστώ ψωνάρα, πάντα λάμβανα πολύ προσοχή από το αντίθετο φύλο και την απολάμβανα. Τώρα όμως που είμαι στην πιο μονογαμική φάση της ως τώρα ζωής μου, τα τελευταία 3 χρόνια δηλαδή, αγχώνομαι όταν γνωρίζω καινούριους ανθρώπους γιατί φοβάμαι ότι θα μου την πέσουν με αποτέλεσμα να γίνομαι εξ αρχής επιθετική. Δεν έχω παραισθήσεις μεγαλείου, ξέρω ότι αν είσαι νέα κοπέλα που χωράει στα χαζα όρια της δυτικής αισθητικής θα σε φλερτάρουν. Ξέρω ότι γενικά οι άνθρωποι φλερτάρουν και δεν έγινε και τίποτα που δεν είμαστε όλοι διαθέσιμοι. Απλά εμένα πλέον αυτό μου προκαλεί άγχος κι όταν τελικά αντιληφθώ ότι παρά την αντικοινωνική μου συμπεριφορά κάποιος με φλερτάρει αγχώνομαι ακόμα περισσότερο. Δεν είναι ότι φοβάμαι να πω όχι απλά δεν θέλω καθόλου αυτού του είδους την συναναστροφή. Να σημειώσω έδω ότι το αγόρι μου είναι ο πιο τέλειος άνθρωπος του κόσμου και δεν με ζηλεύει καθόλου και έχουμε την καλύτερη σχέση, στα λέω για να μην νομίζεις ότι μου προκαλεί αυτός το άγχος, γενικά η σχέση μου είναι από τα λίγα πράγματα που με ηρεμούν! Θα πρέπει να ζήσω την από δω και πέρα ζωή μου σαν σνομπ πριγκίπισσα?- Είμαι το άγχος

Δυσκολεύομαι πολύ να μπω στη θέση σου, αλλά προσπαθώ. Νομίζω ότι η παγίδα στην οποία έχεις πέσει από μόνη σου, είναι ότι, αφού είσαι ελκυστική και ευχάριστη στο μάτι, είσαι και υποχρεωμένη να κρατάς τους άλλους ευχαριστημένους, γενικότερα. Η αντίδραση σου σε αυτή την υποχρέωση είναι να γίνεσαι επίτηδες επιθετική, αλλά αυτό που καταφέρνεις είναι να ζεις το ίδιο νόμισμα, από την άλλη πλευρά. Δεν έχεις καμία υποχρέωση να ανεβάζεις τους άλλους ψυχολογικά επειδή είσαι όμορφη, και κατά τον ίδιο τρόπο, δεν έχεις καμία υποχρέωση να προειδοποιείς τους άλλους με την επιθετικότητα ότι, ενώ είσαι όμορφη, δεν είσαι διαθέσιμη.


Είσαι άνθρωπος, και όχι ένα ωραίο φυτό που κάθεται και περιμένει να το διαλέξουν, ή φυτό που κάθεται όμορφο προς τέρψη των άλλων. Η ομορφιά είναι δική σου, όχι των άλλων, για να την πάρουν και να την επεξεργαστούν. Αν δεν θέλεις κάτι που σου προσφέρεται, μπορείς να λες όχι, ευχαριστώ, δεν θέλω, είτε είναι σοκολατάκι, είτε φλερτ.

__________________
2.


Ειχαμε παει με τους γονεις μου σε φιλους οικογενειακους που μας εκαναν το τραπεζι οι οποιοι εχουν γιο μεγαλυτερο μ 4 χρονια, ενα παιδι με δυσκολια στην κοινωνικοποιηση που σπουδαζει φυσικος στην Θεσ/νικη και απο οτι καταλαβα δε του αρεσει να πολυβγαινει και προτιμα το διαβασμα ολημερις. Η αληθεια ειναι πως πριν μερικα χρονια ετσι ημουνα. Τωρα ομως αλλαξα, δινω πανελληνιες και ανυπομονω να φυγω απο την επαρχια που ζω, βα εξερευνησω την Αθηνα, να κανω φιλους να αποκτησω σχεση, να κανω σεξ, να βρω νεα ενδιαφεροντα. Μιλαμε για καμια σχεση με τον τυπο. Παρολα αυτα οι γονεις μας αν δεν μας τα φτιαξουν θα παθουν τιποτα. Νιωθω οτι οι δικοι του με βλεπουν ως τον ανθρωπο που θα τον βγαλει απο τη μιζερια του και δε νομιζω οτι τον ρωτουν αν εχει κ πτοβλημα ή αν ειναι μιζερος. Ουτε και εμενα με ρωτουν και νιωθω οτι με χρησιμοποιουν. Νιωθω αβολα! Πως να το χειριστω; Α! Ξεχασα να σου πω. Οταν η μητερα του ανεφερε οτι μετα την εμμηνοπαυση οι σεξουαλικη ορμη της γυναικας ανεβαινει, εγω χαρηκα- και το εδειξα. Οκ δεν επαιξα και παλαμακια. Και εκεινος μολις το ειδε επαθε σοκ! 22 χρονων και επαθε σοκ. Ε Λ Ε Ο Σ-μαιρουλα-παναγιωταρα

Πώς να χειριστείς τι; Τι σου κάνουν; Τι μπορούν να σου κάνουν; Βλέπεις πού και πού έναν σε κάτι επισκέψεις. Δεν είναι πρόβλημα που χρειάζεται λύση. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις, και μακάρι να περάσεις εκεί που θέλεις.

__________________
3.


Αμπα είμαι προβληματισμένη ξανά και ζητώ την γνώμη σου! Σκεφτόμουν το θέμα των εκτρώσεων . Γιατί πρέπει οι γυναίκες που κάνουν έκτρωση να στιγματίζονται η να νιώθουν άσχημα για αυτην τους την απόφαση ; μπορεί να μην θέλουν οικογένεια και παιδιά στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους είτε λόγω μικρής ηλικίας η επειδή θέλουν να ανέλιχθουν επαγγελματικά. δεν έχω βρεθεί σε παρόμοια θέση ούτε εγώ ούτε πρόσωπο που γνωρίζω απλώς αναρωτιόμουν. Θέλω την γνώμη σου. Φιλιά-Η προβληματισμένη

Δεν είναι ζήτημα «άποψης», δικής μου ή άλλων. Το θέμα είναι ταξικό και πολιτικό, και οι απαντήσεις είναι παντού γύρω σου. Οι γυναίκες στιγματίζονται γιατί τα δύο φύλα δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, δεν αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια, και γενικώς δεν είναι ίσα. Ο άντρας έχει περισσότερα δικαιώματα από τη γυναίκα, και για να συντηρηθεί αυτό το σύστημα, ο στιγματισμός είναι ένα εργαλείο. Μολαταύτα δεν υποφέρουν όλες οι γυναίκες το ίδιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στιγματισμού και απομόνωσης το έχουν οι φτωχές γυναίκες χωρίς μόρφωση, και αυτές είναι που χρειάζονται ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην πρόσβαση της έκτρωσης.


Είσαι μπερδεμένη επειδή σου λείπουν πληροφορίες. Θα καταλάβεις πολλά όταν αρχίσεις να διαβάζεις για την εξέλιξη των πολιτικών δικαιωμάτων. Διάβασε αυτό, και συνέχισε το διάβασμα.


 

__________________
4.

Αγαπητή Α μπα
Διαβάζω εδώ και καιρό την στήλη σου και εχεις γίνει συνήθεια πλέον. Ήθελα να σε ρωτήσω και εγώ για ένα θέμα ερωτικής φύσης. Είχα μια μακροχρόνια σχέση(3,5 χρόνια) με έναν άνθρωπο που πέρασα πολυ καλα αυτά τα χρόνια παρ'όλη την διαφορά ηλικίας (11 χρόνια) και την διαφορετικη φαση. Εγώ φοιτητρια, εκείνος εργαζόμενος. Κάποια στιγμή έβαλα στην ζωη μου έναν αλλο άνθρωπο με τον οποιο απατησα τον σύντροφο μου. 2 φορες σε διάστημα 5 μηνων. Εκείνος ήξερε την ύπαρξη της σχέσης μου εξ αρχής και ενω δεν είχε προβλημα, στην συνέχεια θίχτηκε παρα πολυ και μου έκανε συνεχώς σκηνές για το γεγονός ότι ειχα σχεση. Οταν χωρισα η επαφή μας έγινε πολυ πιο συχνή αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε το γεγονός ότι είχα σχεση οταν γνωριστήκαμε. Να σημειώσω οτι και εδω υπαρχει η ιδια διαφορά ηλικιας αλλά ξεκίνησε ως μια καθαρα σεξουαλικη σχεση.. Για τον ιδιο, μια τετοια σχέση με τόσο καλό σεξ, οπως ισχυρίζεται οτι ισχυει για αυτον, είναι κριμα να μην γινει αποκλειστική σχέση. Για μενα παλι δεν ισχύει. Μπορω να τον κάνω να καταλαβει οτι δεν ειναι απαραίτητο να γίνει σχεση αυτο που έχουμε χωρίς να τον προσβαλλω; Και χωρίς αν γίνεται να μην χάσω αυτό που έχουμε?? Να σημειωσω ότι αυτή η ιστορία συνεχίζεται για εναν χρονο τώρα.. Χριστίνα

Η ιστορία που συνεχίζεται έναν χρόνο τώρα, Χριστίνα, είναι σχέση. Επειδή δεν κάνετε παρέα με κοινούς φίλους (ή μπορεί και να κάνετε) κι επειδή δεν πηγαίνετε μαζί σινεμά (ή μπορεί και να πηγαίνετε) δεν σημαίνει ότι αυτό που έχετε δεν είναι σχέση. Γνωρίζεστε, μιλάτε, κάνετε σεξ, άρα έχετε κάποια σχέση. Επειδή δεν μπαίνει στα κλασικά καλούπια, ή στο καλούπι που έχεις στο κεφάλι σου για τη «Σχέση», δεν ακυρώνεται. Το «αποκλειστική» σχέση είναι μια σχέση συγκεκριμένου είδους. Αυτή που έχετε είναι μια άλλη, επίσης συγκεκριμένου είδους.


Άρα, αν υπάρχει κάποιο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι αν αυτός θέλει αποκλειστική σχέση, κι εσύ δεν θέλεις. Αυτό σου ζητάει; Να μην βλέπεις άλλους άντρες, αλλά εσύ θέλεις; Αυτό δεν γίνεται να το αποφύγεις, πρέπει να το πεις με πάσα ειλικρίνεια, παίρνοντας το ρίσκο να χάσεις και αυτό που έχεις. Ξέρεις τι λένε για την πίτα και τον σκύλο. Έτσι είναι η ζωή.

__________________
5.


Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται να κολλάνε κάποιοι άνθρωποι, αγόρια κ κορίτσια, με ανθρώπους που δεν έχουν κανει τιποτα για αυτούς? Το χω δει κυρίως σε φίλες μου, η κολλητή μου πχ το παίζει αντρακι ότι δεν θέλει σχέση κάνει κάτι με τον άλλον που θέλει μόνο σεξ κ το χει ξεκαθαρίσει ο άνθρωπος κ μετά τον κυνηγάει..τι τηλέφωνα τι παρακάλια τι βρισιμο να ακούει ο καημένος κ μετά να το παίζει γατούλα..να της εξηγώ ότι ο άνθρωπος το χε ξεκαθαρίσει από την αρχή κ δεν είχε δώσει ποτέ σημάδι για το αντίθετο κ να με βρίζει. Εντάξει θα πω στην αρχή κάτι αρνητικό για αυτόν, θα πω ότι δεν της αξίζει κ γενικά Ότι θέλει να ακούσει, αλλά πως μενεις κολλημενος με κάποιον τόσο καιρό που δεν ήθελε κάτι παραπάνω? Δεν πρέπει μετά από 2-3 χρόνια να ξεκολλήσει κάνεις??κ πόσο καιρό πρέπει οι φίλοι να νταντευουν σε τέτοιες καταστάσεις??

Μετά από δύο-τρία χρόνια τέτοιων πισωγυρισμάτων κανείς από τους δύο δεν είναι «καημένος». Και η φίλη σου, και ο άλλος, αμφότεροι παίζουν παιχνίδια εξουσίας, και είναι σαν σκύλοι που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το κόκκαλο. Έχουν παρασυρθεί από την αδρεναλίνη που χαρίζει αυτή η διαδικασία και δεν παίρνουν από λογική, οπότε μην προσπαθείς καν.


__________________
6.


Διάλογος μεταξύ συναδέρφων για τρίτο συνάδερφο που ήρθε να συντηρήσει το air condition
και που τον βλέπουμε μία φορά στα 2 χρόνια γιατί είναι σε άλλο τμήμα και σε άλλο κτίριο:
- έχει οικογένεια, παύση, ε είναι καλό παιδί
- ναι έχει και παιδί, παύση, είναι πράγματι πολύ καλό παιδί

Δεν μπορώ, δεν μπορώ. Δεν θέλω να τα ακούω αλλά δεν γίνεται. Όμως δεν μπορώ. Δεν αντέχω.
Όχι δεν αντέχω. Θέλω να τους πω κάτι που δεν τους κάνει να φαίνονται ομοίως καλά παιδιά.
Αλλά δεν μπορώ. Καταπίνω. Και ξανακαταπίνω. Δεν μιλώ, δεν μιλώ. Δεν μπορώ, δεν μπορώ.

Ακούω και άλλους διαλόγους όπως το πώς βάζουν πλυντήριο (σε τί βαθμούς, με ποια ρούχα και κάθε πότε),
τί μαγείρεψαν, τί έγινε με τους άντρες τους. Η μία από αυτές μάλιστα δίνει οδηγίες μέσω τηλεφώνου από το γραφείο της
στον άντρα της που δουλεύει σε σούπερ μάρκετ για να πάρει το τάδε κατεψυγμένο ψάρι που είναι στον τάδε
διάδρομο και στον τάδε καταψύκτη (τον 2ο κατά σειρά) που για να πάει εκεί πρέπει να σηκωθεί από κει που είναι
και να μετρήσει 4 διαδρόμους και να στρίψει δεξιά. Η άλλη θέλει να μιλάει συνέχεια και να χασκογελάει χαχαχαχαχα
και ξανά χαχαχαχαχα και μετά αχ Παναγία μου και αχ Παναγία μου (θέλει να πει πόσο της αρέσει γι'αυτό λέει αχ Παναγία μου)
και ααααααααα ή ααααααααχ και όταν πιάνει το τηλέφωνο το αφήνει μετά από 1.5 ώρα μετρημένη με το ρολόι. Συνήθως.
Τις μισές φορές μιλάει 1.5 ώρα, τις άλλες μισές πιάνει τις 2 και ένα τέταρτο. Όταν το κλείνει συνεχίζουν τα ααααααααχ
και τα χαχαχαχα και τα αχ Παναγία μου Παναγία μου.

Δεν μπορώ, δεν μπορώ, δεν μπορώ. Δεν μπορώ. -Δεν αντέχω, δεν γίνεται σου λέω.

Σε ικετεύω. Γράψε κι άλλα, και βγάλε ένα βιβλίο. Λες τόσα πολλά, σε τόσο λίγες γραμμές.

__________________
7.

Ποιος έχει δίκιο; Αυτός που θέλει να είναι το παράθυρο ανοιχτό ή κλειστό;
Εξηγούμαι:
Στο γραφείο δουλεύουμε 10 άτομα – είναι μικρός χώρος. Το παράθυρο όταν φτάνουμε στις 8μιση είναι κλειστό, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Εγώ πάντα το ανοίγω φτάνοντας για να μπει οξυγόνο. Είναι 1-2 κοπέλες που κρυώνουν και το κλείνουν αμέσως. Ο χώρος δεν έχει αεριστεί και νιώθω την κλεισούρα να εισέρχεται στα πνευμόνια μου. Τις προάλλες έγιναν κάτι σκηνικά όπου το άνοιγα εγώ, το έκλειναν αυτές, το άνοιγα εγώ, το έκλειναν αυτές και πάει λέγοντας... Μια μέρα δεν άντεχα και είπα "ε ας μπει και λίγο οξυγόνο και το κλείνουμε μετά". Και είπε η μια από τις δυο "πονά ο αυχένας μου και δεν θέλω κρύο".
Τι προτείνεις να κάνουμε; Πρότεινα στην καθαρίστρια που έρχεται όταν φεύγουμε να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο ώστε να βρίσκουμε το χώρο αερισμένο, λέει όμως ότι η διεύθυνση δεν το επιτρέπει, γιατί φοβούνται για κλοπές. Οπότε τι να κάνω;;;;- Ο2

«Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει» έλεγα και έσπαγα το κεφάλι μου. Αφού σε γραφείο με πολύ κόσμο δεν ήμουν ποτέ, και σε γραφείο εταιρίας έχω να μπω πέντε χρόνια, γιατί μου είναι τόσο γνώριμη αυτή η ερώτηση; Πηγαίνοντας προς τη βρύση για νερό, μου ήρθε αναλαμπή: μέσα σε γεμάτο λεωφορείο, μια επαναλαμβανόμενη ελληνική εμπειρία εγγεγραμμένη στον φλοιό όλων μας. «Ανοίξτε κανένα παράθυρο, ρε, θα σκάσουμε» για να ακολουθήσει η επωδός, χορός σε αρχαία τραγωδία (ή κωμωδία): «κάνει κρύο, θα ξεπαγιάσουμε!»


Μήπως η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Αριστερά και Δεξιά (άλλωστε πρέπει κάποτε να παραδεχτούμε ότι σε αυτόν τον τομέα κολυμπάμε όλοι μέσα σε μια σούπα που αποτελείται από ματαίωση, εξαπάτηση και πολιτικό τυχοδιωκτισμό) αλλά σε αυτούς που νιώθουν τα πνευμόνια τους να αδειάζουν από οξυγόνο και σε αυτούς που τρέμουν την εισβολή του αέρα; «Θα σκάσουμε» λένε οι μεν, ζώντας έναν υπαρξιακό τρόμο, για «το οξυγόνο που έχει τελειώσει». «Θα πεθάνουμε από λουμπάγκο» λένε οι άλλοι, μαθημένοι στις κατηχήσεις των παλιών για άτιμα ρεύματα που προκαλούν κρυολογήματα, ψύξεις, μέχρι διαστρέμματα και μετακίνηση δίσκων. Ποιος έχει δίκιο, ρωτάς. Αυτός που θέλει το παράθυρο ανοιχτό ή κλειστό; Και οι δύο έχουν δίκιο. Και οι δύο έχουν άδικο. Πώς να κρίνεις τον τρόπο με τον οποίο εκτιμά ο καθένας την αόρατη απειλή που βρίσκεται γύρω του; Δεν την βλέπει, αλλά ξέρει ότι υπάρχει. Να την εξαφανίσει με τον καθαρό, φρέσκο αέρα, γεμάτο νέο οξυγόνο, που θα καθαγιάσει τα πάντα; Ή να αμυνθεί με τη μέθοδο του κουκουλώματος και της περιφρούρησης, κλείνοντας όλες τις οπές, μαζί με τα παντζούρια, μήπως η απειλή βαρεθεί να βρει χαραμάδα και πάει στους επόμενους;


Η διαφωνία σας δεν είναι για το παράθυρο. Η διαφωνία σας είναι υπαρξιακή, και ως εκ τούτου, άλυτη.

92

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ