ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αυτή είναι η Γυναίκα της Χρονιάς

Facebook Twitter
22

Η πρωτοπόρος ερευνήτρια της δημιουργίας μνημών Παναγιώτα Ποϊράζη και οι δενδρίτες της επικοινωνίας #

 

Η Παναγιώτα Ποϊράζη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, βραβεύθηκε πρόσφατα από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης Νέων Eρευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC Starting Grant) για την ερευνητική της πρόταση με τίτλο «Εξιχνιάζοντας το ρόλο των δενδριτών στη μνήμη.»

Γεννήθηκε το 1974 στη Βατυλή, ένα μικρό χωριό της Αμμοχώστου στην Κύπρο εν μέσω της Τουρκικής εισβολής.

Το 1996 ήταν από τους πρώτους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Κύπρου απ΄ όπου έλαβε το πτυχίο Μαθηματικών με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές τις στην Αμερική και έλαβε το Μάστερ και το Διδακτορικό της σε Εφαρμοσμένη Βιοϊατρική Μηχανική το 1998 και 2000 αντίστοιχα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, και τα δύο με διακρίσεις. Καθ' όλη την διάρκεια των σπουδών της υποστηριζόταν από υποτροφίες βασισμένες σε ακαδημαϊκά κριτήρια αριστείας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τον τομέα της υπολογιστικής μοντελοποίησης βιολογικών συστημάτων με έμφαση στις νευροεπιστήμες και τη βιοπληροφορική. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κατανόηση των λειτουργιών μνήμης και επεξεργασίας πληροφοριών στον εγκέφαλο με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων.

Τιμήθηκε με αρκετές διακρίσεις και βραβεία, συμπεριλαμβανομένων του Βραβείου Νέων Ερευνητών από το ΕΜΒΟ (EMBO Young Investigator award) το 2005, δύο υποτροφίες Marie Curie (2002 και 2008) και το βραβείο Νέων Ερευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC Starting Grant) το 2012. Οι επιχορηγήσεις αυτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται σε νέους ερευνητές με αποδεδειγμένη ικανότητα να αριστεύσουν, με σκοπό να τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα σε οποιοδήποτε τομέα της επιστήμης.

Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου της Δρ. Ποϊράζη, η οποία χρηματοδοτήθηκε με 1.4 εκατομμύρια ευρώ για 5 έτη, επικεντρώνεται στην εξιχνίαση των τρόπων με τους οποίους οι δενδρίτες των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο συνεισφέρουν στη μάθηση, την αποθήκευση και την ανάκληση πληροφοριών, δηλαδή στη δημιουργία μνημών.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σαφές ότι ο νευρώνας δεν αποτελεί την κύρια (και μικρότερη) υπολογιστική μονάδα του εγκεφάλου. Ο ρόλος αυτός διεκδικείται τώρα από τους δενδρίτες, τις λεπτές παραφυάδες που αποτελούν μέρος του νευρώνα και όπου σχηματίζεται η πλειοψηφία των συνάψεων, επιτρέποντας την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων.

H ερευνητική δραστηριότητα της Δρ. Ποϊράζη αισιοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μνήμης και μάθησης από την επιστημονική κοινότητα, στρέφοντας την προσοχή στους δενδρίτες και τις ιδιότητές τους και όχι στο νευρικό κύτταρο ως την απόλυτη υπολογιστική μονάδα.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με απώλεια μνήμης καθώς θα υποδείξουν νέους μηχανισμούς που ευθύνονται για την δημιουργία μνημών.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της: 

"Ο εγκέφαλός μας είμαστε εμείς - Ένα άρθρο της Παναγιώτας Ποϊράζη".

 

--------------------------------------

 

 

ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

screenshot - ώρα 15.48

 

ΨΗΦΟΙ: 15.755

 

 

*Επίσης στο LIFO.gr: 

Η τελική λίστα υποψηφίων: Ψηφίστε για τον Άντρα της Χρονιάς

 

 

22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ