Ολλανδία: 20χρονη που δηλώνει ότι διέφυγε από το Ισλαμικό Κράτος συνελήφθη αμέσως μετά την επιστροφή της στη Χάγη

Ολλανδία: 20χρονη που δηλώνει ότι διέφυγε από το Ισλαμικό Κράτος συνελήφθη αμέσως μετά την επιστροφή της στη Χάγη Facebook Twitter
4

Μια νεαρή Ολλανδή που επέστρεψε στη Χάγη από τη Συρία με τα δύο της παιδιά συνελήφθη διότι τη βαρύνουν υποψίες ότι συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσαν σήμερα οι ολλανδικές αρχές.


Η νέα, η οποία σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ ονομάζεται Λάουρα Χάνσεν και είναι 20 ετών, συνελήφθη χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Σίπολ. Είχε εγκαταλείψει την Ολλανδία πριν από περίπου έναν χρόνο μαζί με τον σύζυγό της. Η γυναίκα έφυγε από την «εμπόλεμη ζώνη στη Συρία» και αμέσως μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Σίπολ «ετέθη υπό κράτηση», σύμφωνα με μια ανακοίνωση των ολλανδικών εισαγγελικών αρχών.


Τη βαρύνουν υποψίες περί «συμμετοχής σε μια τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία ή/και στο Ιράκ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ως τη 12η Ιουλίου 2016», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ολλανδικής εισαγγελίας.


Τα δυο παιδιά της τέθηκαν υπ' ευθύνη των υπηρεσιών ανηλίκων και οι εισαγγελείς εξετάζουν εάν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της. Μια γυναίκα με το ίδιο όνομα είχε εμφανιστεί τον περασμένο μήνα σε ένα κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο και είπε ότι διέφυγε από τη τζιχαντιστική οργάνωση.


Ο σύζυγός της, ένας άνδρας 27 ετών, της είχε πει ότι θα πήγαιναν διακοπές τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποστήριξε η νεαρή. Αλλά την πήγε παρά τη θέλησή της στο Ράκα, προπύργιο του ΙΚ στη βόρεια Συρία. Έπειτα από μήνες, μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, το προπύργιο των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.


Η Χάνσεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kurdistan24 ότι κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια του πατέρα της και παραδόθηκε στους κούρδους Πεσμεργκά αφού τα δύο της παιδιά τραυματίστηκαν σε έναν βομβαρδισμό στη Μοσούλη. «Δεν ήθελα να πάω στη Συρία... Με ανάγκασε», είπε μιλώντας σε σπασμένα αγγλικά αναφερόμενη στον σύζυγό της κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο που έχει έδρα την Αρμπίλ.


«Με έκλεισαν σε ένα σπίτι. Με φρουρούσαν συνεχώς άνδρες. Άνδρες με γενειάδες και τουφέκια», συνέχισε η ίδια. «Προσπαθούσα συνεχώς να το σκάσω από αυτή την κόλαση που ζούσα», συμπλήρωσε. Διπλωμάτες είχαν έλθει σε επαφή με τη Χάνσεν και την οικογένειά της όταν βρισκόταν στο Ιράκ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας.


«Το γενικό προξενείο μας στην Αρμπίλ βρισκόταν σε επαφή με τις τοπικές αρχές συνεχώς και παρείχε βοήθεια για την επιστροφή της Λάουρας στην Ολλανδία», είπε ο εκπρόσωπος. Τουλάχιστον 250 Ολλανδοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ενταχθούν σε ένοπλες οργανώσεις στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με τον ολλανδό εθνικό συντονιστή για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Περίπου 40 εξ αυτών έχουν επιστρέψει και 42 πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν σε μάχες.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ