Στο σημερινό «Α μπα»: μπορεί και να πετάει

Στο σημερινό «Α μπα»: μπορεί και να πετάει Facebook Twitter
67

__________________
1.


Οι ισορροπιες της οικογενειας μ ειναι υπερβολικα διαταραγμενες χρονια τωρα. Ο αδερφος μ ειναι προβληματικος και στην καλυτερη των περιπτωσεων περνουν καποιες μερες πλασματικης ηρεμιας που ομως δεν ειναι ηρεμια αφου ολοι γνωριζουμε κ φοβομαστε οτι ανα πασα στιγμη ενα ξεσπασμα του αδερφου θα καταληξει σε ουρλιαχτα απο διαφορες πλευρες. Διαχειριζομαι απαισια ολη την κατασταση κανοντας χειροτερη και τη δικη του κ φορτωνοντας ανυποφορο συναισθηματικο βαρος κ στους γονεις μου. Ευτυχως μενω μακρια αλλα ειμαστε συχνα μαζι. Εχω αποφασισει να παω συντομα σε ψυχολογο μου ειναι απολυτως απαραιτητο . επισης εχω αποφασισει πως δε θελω να ειμαι κοντα τους. Θαθελα ναμην ειχα αδερφο να μην ειχε υπαρξει ποτε και να μαι διπλα στους γονεις μου. Αλλα επειδη οι γονεις μου πανε πακετο με αυτον δε θελω να μαι κοντα τους γενικα. Θελω να χουμε επαφη μετρημενη που θα την ελεγχω εγω. Το οτι ζω σε αλλη πολη βοηθα πολυ ακ κ ερχονται παρα πολυ συχνα γεγονος που θα αλλαξει μολις συγκατοικησω με το φιλο μου. Με απασχολει η σκεψη του τι θα απογινει ο αδερφος μου μετα το θανατο των δικων μου και ξερω πως αυτο βασανιζει κ τους δικους μ οι οποιοι βλεπουν την απροθυμια μου να κανω το παραμικρο για κεινον. Ισως να μπρουσα αν ειμαι σε θεση να του προσφερω ενα μικρο χρηματικο ποσο μηνιαιως ελαχιστο βεβαια αλλα σε καμια περιπτωση δε θελω να ειμαι διπλα του. Νιωθω πως δν το αντεχω. Τι πιστευεις πανω σε αυτο; επισης με βασανιζει πολυ η σκεψη του αν κανω παιδι κ βγει με τετοια προβληματα. Πιστευεις ο ψυχολογος θα με βοηθησει να ξεπερασω τετοιες σκεψεις;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

H σύντομη απάντηση είναι: ναι.


Η μακροσκελής είναι: να πας, είναι δύσκολο το θέμα, χρειάζεσαι βοήθεια για να μην ταλαιπωρείσαι μόνη σου με αυτές τις σκέψεις, και κανείς (χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση) δεν μπορεί να μπει στη θέση σου και να σε καθοδηγήσει. Δεν φορτώνεις τους γονείς σου με ανυπόφορο ψυχολογικό βάρος επειδή δεν συμμετέχεις στο πρόβλημα, δεν έχετε την ίδια ευθύνη απέναντι στον αδερφό σου. Σου το έχουν μεταφέρει αυτό το μήνυμα για να εξηγήσουν ένα μέρος της αδράνειας τους. Προσπαθείς να σωθείς, και πάρα πολύ καλά κάνεις. Αν δεν σώσεις τον εαυτό σου, δεν μπορείς να σώσεις κανέναν άλλον.


Ο αδερφός σου χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια, και από τον τρόπο που τα γράφεις φαίνεται σα να μην την παίρνει. Χρειάζεται ψυχίατρο. Αυτό και μπορείς, και πρέπει να το προωθήσεις στην οικογένεια, και είναι κάτι που μπορείς να κάνεις χωρίς να έρθεις σε άμεση επαφή μαζί του. Και αυτός ταλαιπωρείται, ίσως από κάποια ψυχική ασθένεια που μπορεί να μετριαστεί, να γίνει πιο ήπια, ή και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Δεν είναι εύκολο ούτε να το πεις, ούτε να γίνει, αλλά είναι κάτι πολύ χειροπιαστό, και μπορείς να βοηθήσεις. Οι γονείς σου, αν αρνηθούν τον ψυχίατρο, θα είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση. Ψάξει και βρες έναν καλό ψυχίατρο, κλείσε ραντεβού, και ανακοίνωσε το, ώστε να τον συνοδέψουν. Αν αρνηθούν σθεναρά, άσε το θέμα για λίγο, και πρότεινε το ξανά.

__________________
2.


Καλησπέρα,

Θα είμαι λακωνικη. Ειμαι 33 χρονών και γνωρισα εναν αντρα ο οποίος είναι 35 και γκει και δεσμευμενος χρονια.
Τον τελευταίο καιρό με φλερτάρει και επιδιώκει να συνευρεθουμε ερωτικά. Δεν ξερω πως να αντιδρασω και τι να σκεφτώ.
Εσύ τι θα έκανες;

Ευχαριστώ
-μία έτσι μία αλλιώς

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Δε νομίζω ότι σε νοιάζει πραγματικά τι θα έκανα εγώ. Τι σημασία έχει; Νομίζω ότι αυτό που ρωτάς είναι «είναι κατακριτέο που θέλω να το κάνω;»


Ό,τι και να κάνεις, για κάποιους θα είναι κατακριτέο, και για άλλους δεν θα είναι. Δεν χρειάζεται να το ρωτάς. Αυτό που πρέπει να ρωτάς όμως είναι «αυτό που θέλω να κάνω βλάπτει εμένα, ή κάποιον άλλον;»


Για τον εαυτό σου δεν μπορεί να σου απαντήσει άλλος. Υπάρχει όμως κάποιος άλλος που θα πάθει κάτι κακό εξαιτίας σου, και αυτός είναι ο τρίτος, που δεν ξέρει τίποτα. Ή ξέρει;


Επίσης δε νομίζω ότι μπορείς να επιμένεις στον χαρακτηρισμό «γκέι». Είναι κάπως φως φανάρι ότι δεν είναι αποκλειστικά γκέι. Τι άλλο χρειάζεται να κάνει για να πειστείς;

__________________
3.


Ερώτηση: γιατί πολλές φορές οι άντρες κάνουν πλάκα μεταξύ τους πως είναι gay; Κάποιοι φίλοι μου παλαιότερα έσπαγαν λίγο τη φωνή τους, έλεγαν πως έχουν σχέση. Κάποιοι συνάδελφοί μου τώρα μιλάνε πιο πρόστυχα, αναφέρονται συνέχεια στο σεξ, το gay σεξ, αφήνουν υπονοούμενα ο ένας για τον άλλον. Πάντα κάνοντας πλάκα και γελώντας. Εγώ πολλά από αυτά τα σχόλια τα θεωρώ ομοφοβικά, ειδικά όταν περιγράφουν σεξουαλικές συμπεριφορές που τις θεωρούν υποτιμητικές. Σκέφτομαι πως αν ήμουν gay και τα άκουγα θα αισθανόμουν πολύ άσχημα. Όπως ακριβώς εκνευρίζομαι όταν ακούω αστειάκια σε σχέση με τη θέση της γυναίκας, του τύπου "καλά έκαναν παλιά που τις άφηναν στην κουζίνα, κάτι ξέρουν που τους βάζουν μπούρκες" κτλ. Καταλαβαίνω πως είμαστε αιώνες μακρυά από την πλήρη αποδοχή των lgbt. Αλλά απορώ, όλοι αυτοί που σου περιγράφω ούτε gay είναι, ούτε έχουν κάποιο χαρακτηριστικό που θεωρείται πως δεν ταιριάζει στους άντρες, π.χ. να είναι πιο ευαίσθητοι, να μην ασχολούνται με το τρίπτυχο αυτοκίνητα - ποδόσφαιρο - γυναίκες. Γιατί όμως νιώθουν τόση ανάγκη να μας δείξουν πως είναι άντρες; Ποιος τους αμφισβητεί;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

O εαυτός τους. Και ταυτόχρονα, όλοι.


Δεν εννοώ ότι είναι κατά βάθος γκέι (αν και κάποιοι από τους υπερβολικά φανατικούς ομοφοβικούς είναι γκέι, και όχι μόνο κατά βάθος). Εννοώ ότι δεν έχουν καταφέρει, ακόμα τουλάχιστον, να νιώσουν μέσα τους αρμονία ισορροπώντας μέσα τους αυτό που είναι, σε σχέση με αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να είναι. Όπως έχουμε πει πολλές φορές εδώ μέσα, αν και άλλες τόσες παραβλέπεται, η ανισότητα των φύλων βλάπτει και τα δύο φύλα. Τα αγόρια πιέζονται να αποδεικνύουν συνέχεια τον ανδρισμό τους, ο οποίος αμφισβητείται για ψύλλου πήδημα και από άντρες και από γυναίκες, και σε ανθρώπους που δεν τα έχουν βρει με τις εσωτερικές τους τρικυμίες, η αίσθηση ανεπάρκειας «ανδρείας» συχνά βγαίνει ως επιθετικότητα, ως θυμός, ως μίσος (προς τις γυναίκες, προς τους πιο «αντρικούς» άντρες, προς τους πάντες), ή ως συνδυασμός όλων αυτών.


Επίσης, σε πιο επιφανειακό επίπεδο, αλλά όχι ασήμαντο, είναι τόσο διαποτισμένα τα πάντα με την ιδέα ότι είναι εντάξει να κοροϊδεύεις κάποιον για την σεξουαλική του ταυτότητα, που το κάνουν χωρίς να σκέφτονται καν ότι πίσω από τα στερεότυπα υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι, με συναισθήματα και χαρακτήρα και προσωπική ιστορία.


__________________
4.

Αγαπητη Α,μπα.
Δεν ξερω αν ειμαι μπερδεμενη,η αν απλα θελω να με 'ακουσεις'...(σορυ για τους {μη} τονους αλλα δυσκολευομαι να σκεφτω,να γραψω και ταυτοχρονα να τονιζω τις λεξεις.)
Στο ψητο.
πριν απο περιπου δυο χρονια,αρχισε μια φαση μ'ενα παιδι αρκετα μικροτερο μου.Στην αρχη ημασταν πολυ cool (συνεπαρμενοι απο το παρα πολυ & παρα πολυ καλο σεξ) αλλα το πραγμα σιγα σιγα πηρε ανεξελεγκτες διαστασεις και τωρα η *αγαπη ξεχειλιζει απο παντου.ειμαι μεγαλο κοριτσι και ξερω οτι ετσι,δεν εχω ξανανιωσει/δεν θα...ξανα.
Το 'προβλημα' μου ειναι πως αισθανομαι οτι.:
1) μπορει να του κλεινω το δρομο.
2) ισως χανουμε και οι δυο χρονο.(μα τον τουτατη!ακουγεται κλισε αλλα...)
3) δεν ξερω ακριβως τι παιζει και σε οποιο παραλληλο μελλοντικο σεναριο προβαλλω την οποια εξελιξη,δεν καταλαβαινω...τιποτα.
4) μετα το σεξ και μετα την αγαπη,τι υπαρχει?: )
Σε φιλω/σ'ευχαριστω x

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

To «πολύ πιο μικρός» δεν είναι μια ομπρέλα που καλύπτει τα πάντα. Το «πολύ» είναι πάρα πολύ σχετικό για τον καθένα, αυτό που για σένα είναι πολύ, μπορεί για άλλον να είναι πάρα πολύ, για άλλον τίποτα απολύτως. Κάποτε κάποια μου έστειλε ερώτηση αν είναι πρόβλημα η διαφορά ηλικίας, και αυτή ήταν 24 και αυτός 22, οπότε ξαναλέω σε σένα, απευθυνόμενη σε όλους: όταν στέλνετε ερωτήσεις, μην παραλείπετε στοιχεία επειδή νομίζετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας είναι αυτό που υπάρχει στο μυαλό όλων.


Αν περνάτε καλά και υπάρχει αγάπη και συνεννόηση, αν δεν είναι ανήλικος, μην δημιουργείς προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Επειδή αυτό που θέλεις να πεις, αλλά ντρέπεσαι, είναι «υπάρχει περίπτωση να παντρευτούμε, ή χάνουμε τον χρόνο μας», η απάντηση είναι «μπορεί, αλλά πόσο χρονών είσαι εσύ, και τον περνάς πέντε χρόνια ή σαράντα;»

__________________
5.


Εισαι καθημερινη συνηθεια και ειναι εντυπωσιακο το πως οι απαντησεις σου ειναι παντα to the point. Στο μονο πραγμα που διαφωνουμε και αν σε ηξερα προσωπικα θα ηθελα να συζητησουμε με καφε και κουλουρακια ειναι η αποψη σου για το Walking Dead. Μπορεις να μου εξηγησεις μερικα απο τα χασματα στο σεναριο στα οποια εχεις αναφερθει?


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Πλέον δεν μπορώ, γιατί το σενάριο δεν έχει πια τρύπες· δεν υπάρχει σενάριο. Όπως ένα κόμμα που ήρθε στην εξουσία κάπως αναπάντεχα, το μόνο που προσπαθεί είναι να ξαναβγεί κυβέρνηση, έτσι και μια σειρά που έκανε επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία, το μόνο που προσπαθεί είναι να συνεχίσει να υπάρχει. Πλέον δεν το κρύβουν καν, έχουν περάσει στην αλαζονεία. Οι παραγωγοί δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο στόχος τους είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ούτε καν σκέφτονται πότε θα κλείσει αυτή η υπόθεση, και πώς (παρεμπιπτόντως, ο δημιουργός του Mad Men έχει πει ότι είχε σκεφτεί το τελευταίο επεισόδιο όταν γυρίστηκε το πρώτο).


Το Walking Dead για μένα είναι μια τριτοκλασάτη ταινία ζόμπι, σαν αυτές που γινόταν βιντεοκασέτες τη δεκαετία του '80. 'Όμως τώρα έχουμε 2016 και το μέσο είναι διαφορετικό. Φτάσαμε να το συζητάμε στα σοβαρά, σα να υπάρχει κάπου μια ιστορία που μπορεί να αναλυθεί. Δεν υπάρχει ιστορία. Το θέμα είναι πότε θα πεθάνει ο επόμενος πρωταγωνιστής, και με ποιον τρόπο. Οπότε είναι πιο αργόσυρτο από την Τόλμη και Γοητεία. Οι παύσεις και οι σκηνές χωρίς νόημα τραβάνε τον χρόνο μέχρι να εμφανιστούν τα ζόμπι και να δούμε καταπληκτικά ειδικά εφέ (η αλήθεια να λέγεται). Η επιτυχία του είναι η γκλαμουροποίηση της βίας σε ένα μεγάλο κοινό που είναι προστατευμένο από την πραγματική βία, και την ζει ως cheap thrill πληρώνοντας βιντεοπαιχνίδια και συνδρομές καλωδιακής τηλεόρασης· οι δήθεν βαθυστόχαστες ατάκες ενδιάμεσα είναι απλοί γλωσσικοί εντυπωσιασμοί που δεν σημαίνουν τίποτα, ψωμοτύρι για τους σεναριογράφους, πολύ γευστικοί για όσους νομίζουν ότι καταναλώνουν κάτι περισσότερο από τις συναισθηματικές αρλούμπες που κυκλοφορούν στο facebook με φόντο ηλιοβασιλέματα, γατάκια και ποδήλατα με παπαρούνες. Οι θεατές μένουν με την ψευδαίσθηση ότι καταναλώνουν κάτι ψαγμένο επειδή το φόντο είναι ζόμπι και όλοι φοράνε γκραντζ ρούχα. Και μηχανές! Μούσια! Δερμάτινα! Στριφτά τσιγάρα! Άρα, πχιότητα και κυρίως, κούλνες.


Παρεμπιπτόντως, ελπίζω να βλέπετε όλοι σας το Westworld. Επίσης προτείνω το Fleabag, το Atlanta και το High Maintenance.


__________________
6.


καλησπεριζω! Σου ´χω στειλει γυρω στις πεντε φορες για διαφορετικα θεματα.. στην αρχη περιμενα γιατι διαβασα οτι οι απαντησεις ερχονται μετα απο 2-3 μηνες περιπου. Να μη στα πολυλογω: απο αγαπημενη μου καθημερινη συνηθεια εχεις γινει μια εκνευριστικη κοπελα που απλα μου δειχνει καθημερινα εκτος σαββατοκυριακου οτι διαλεγει οτι της αρεσει και βοηθαει οποιον της κανει κλικ.. ανεβαζεις τρολλ και ερωτησεις τυπου δυο σειρων με ανουσια πραγματα τυπου "τι δεν σαρεσει στις τωρινες ταινιες?" Και οχι ερωτησεις ισως πιο σοβαρες..

—απογοητευμενη


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Ναι, αυτό το «κλικ» με κάνει να απαντάω. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να λειτουργεί μια στήλη που ανήκει σε έναν μόνον άνθρωπο; Τα κριτήρια εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι παρά μόνο δικά μου. Κατά καιρούς τα έχω εξηγήσει. Το τι είναι σοβαρό, ανούσιο, αληθινό ή τρολ, δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Μην θεωρείς αυτονόητο ότι αυτό που είναι σοβαρό για σένα είναι σοβαρό για κάποιον άλλον. Αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν είναι ο στόχος μου να έχω μια στήλη όλο σοβαρότητα.


Απογοητευμένη φίλη, καταλαβαίνω την απογοήτευση, αλλά δεν είμαι οργανισμός ή δημόσια υπηρεσία. Δεν είμαι δικαστής, ορκισμένη να κρατάω ίσες αποστάσεις από όλους (ούτε μπορώ να είμαι), ούτε μπορώ να υποκαταστήσω μια ανθρώπινη σχέση. Για να μην απογοητεύεσαι, πρέπει να ξέρεις πώς να έχεις απαιτήσεις που κουμπώνουν στην πραγματικότητα.

_________________
7.

Λατρεμένη Α μπα

Εδώ και ένα χρόνο μία φορά την εβδομάδα βγαίνουμε μετά τη δουλειά 5 συνάδελφοι για καφέ. Μία εξ αυτών είναι μία κοπέλα 34 χρονών από πολύ ευκατάστατη οικογένεια που αποφάσισε για πρώτη φορά να δουλέψει, αν κατάλαβα καλά «για να ζήσει και αυτή την εμπειρία» (κλαψ, ω ναι υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι) Ως εργαζόμενη είναι συνεπέστατη και αποτελεσματική γι'αυτό και πήρε σε ένα χρόνο 2 αυξήσεις αλλά εννοείται πως τα 800 ευρώ που τελικά βγάζει δεν της φτάνουν ούτε για τα μανικιούρ της που λέει ο λόγος. Πάμε στο πρόβλημα. Πρόσφατα μας ανακοίνωσε πως αγχώνεται για το μέλλον της γιατί θα ήθελε να γνωρίσει κάποιον και να κάνει οικογένεια και μας είπε πως κάτι έπαιζε με έναν άλλο συνάδελφο αλλά της έριξε χυλόπιτα. Μας ρώτησε πώς μας φαίνονται όλα αυτά κι εγώ σου το ορκίζομαι εντελώς καλοπροαίρετα και αυθόρμητα της είπα επί λέξει «Καλύτερα, ούτως ή άλλως αυτός είναι εντελώς άφραγκος οπότε αργά ή γρήγορα ένας από τους 2 σας θα καταπιεζόταν πολύ αν κάνατε σχέση και το όλο σκηνικό δε θα έβγαζε πουθενά. Γιατί δεν βρίσκεις κάποιον στη φάση σου πχ σε κανένα τέννις κλαμπ ή από οικογενειακούς σας φίλους;» Αυτό ήταν. Το τι άκουσα δε λέγεται. Ότι την είπα πόρνη, ότι αυτή ξεσκίζεται στη δουλειά (αυτό ισχύει) για να είναι ανεξάρτητη (not) και ότι ποτέ δεν την ενδιέφεραν τα λεφτά (??) και μπορεί να ζήσει με το τίποτα γιατί είναι αυτάρκης και ένα σωρό άλλα.. Οι συνάδελφοι μούγκα. Η Ερώτηση: Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λέμε τη γνώμη μας ή να παίζουμε το σύστημα «πετάει ο γάιδαρος, πετάει»?

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις είναι να της κάνεις αφιέρωση το Common People.


Η έκρηξη εξηγείται πολύ εύκολα: της είπες ακριβώς αυτό που δεν ήθελε να ακούσει. Για ποιο λόγο αρνείται με τόση επιμονή να δεχτεί αυτό που είναι, δεν ξέρω, είναι κάτι δικό της που μάλλον πάει πολλά χρόνια πίσω. Ίσως ούτε η ίδια να μην ξέρει ακριβώς, και έτσι της πάτησες τον κάλο.


Άθελα σου; Δεν ξέρω.


Η αντίδραση της ήταν πέρα από κάθε όριο, και δε νομίζω ότι ξέρει τι είναι οι πόρνες (εντελώς άσχετος παραλληλισμός, μοτοσακό με ρετσινόλαδο), και δεν δικαιολογείται. Θα έπρεπε να σου ζητήσει συγνώμη. Εσύ όμως από την άλλη, πρέπει να είσαι προσεκτική με σχόλια για την στάση ζωής κάποιου. Αυτό που είπες αρμόζει να το πεις μόνο σε καλό φίλο που σε εμπιστεύεται, και όχι μπροστά σε κοινό. Για συνάδελφο, ούτε καν φίλο, αυτό που της είπες είναι πέρα από τα επιτρεπτά όρια.


Νομίζω ότι πιστεύεις ότι αφού είναι πλούσια, δεν έχει λόγο να παρεξηγείται. Αυτό φοβάται κι αυτή, ότι επειδή έχει άνετη ζωή, δεν επιτρέπεται να έχει παράπονα ή ανησυχίες ή προβλήματα. Δεν κατάλαβες ότι είπες κακό, επειδή την θεωρείς προστατευμένη από τα λεφτά. Έχεις δίκιο, είναι. Αλλά εκτός από αυτό, είναι και άνθρωπος, και από αυτό δεν την προστατεύουν τα χρήματα.

 

Γενικώς, ξεφεύγοντας λίγο από την συγκεκριμένη ιστορία. Για την τελευταία ερώτηση, η θέση μου είναι ότι η γνώμη μας δεν είναι κάτι ιερό που οφείλουμε να μοιράζουμε σαν αντίδωρο στους γύρω μας για το δικό τους καλό. Είναι η προσωπική μας θεώρηση. Δεν είναι ούτε νόμος, ούτε η Αλήθεια που ο άλλος πρέπει οπωσδήποτε να ακούσει. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να τη λέμε, και σε κάποιες ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τη λέμε.

67

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#2 Αγαπητή φίλη.Ελαφρώς περίπλοκο.Προτίθεσαι να πειραματιστείς;Προς ποια κατεύθυνση;Θες να τον προσεγγίσεις ερωτικά και μετά πώς το σκέφτεσαι;Το έτερον ήμισυ της σχέσης του δεν είναι ζήτημα δικό σου για να το επιλυσεις.Θα το συναντήσεις όμως μπροστά σου. Ρώτησε τον φίλο σου ευθέως τι θα ήθελε.Αν δυσκολεύεται να σου απαντήσει,σκέψου το πολύ,αν όντως επιθυμείς να εμπλακείς με ό,τι θα συνεπάγεται αυτό.Ελπίζω οι επιλογές σου στο σύνολό τους να είναι λιγότερο βασανιστικές...
#1 Γνωμάτευση για τον αδερφό σου υπάρχει;Αρχίζουμε από αυτό.Αν δεν υπάρχει,πρέπει να δρομολογηθεί για να υπάρξει.Θα επιληφθείς άμεσα της δικής σου ψυχικής υγείας για να μπουν και κάποια άλλα πράγματα σε μια σειρά.Εσύ ακουγεσαι πιεσμένη ,οπότε θα φροντίσεις να αποσυμπιεστείς πριν εκραγείς.Το όποιο πρόβλημα του αδερφού σου θα πρέπει να επιλυθεί από ειδικό.Εσύ δεν είσαι. Διαχώρισε τα πράγματα στο κεφάλι σου.
#7 Κοπελιά του 7, ( τα γραφόμενα σου με παραπέμπουν σε γυναίκα.)μια παροιμία λέει: Να'τανε η ζήλια ψώρα θα κρατούσε όλη τη χώρα.Γιατί διαφορετικά,δεν εξηγείται η συμπεριφορά σου απέναντι σε μία κατά τα λεγόμενα σου,άψογη υπάλληλο.Κατά τη γνώμη τη δική σου,επειδή έχει χρήματα ο πατέρας της,δεν επιτρέπεται να δουλεύει; Γιατί; Στερεί κατι από εσένα; Αν δεν έπαιρνε (με την αξία της) τις αφξήσεις,μήπως θα τις έπαιρνες εσύ;Αλήθεια έχω διαβάσει δεκαπέντε φορές αυτό που έχεις γράψει,και δεν καταλαβαίνω γιατί το έστειλες.Περίμενες να ακούσεις μπράβο για την συμπεριφορά σου; Για να σου πει ότι την είπες πόρνη,από κάπου το συμπέρανε και εσύ μάλλον δε θυμάσαι όλα όσα της είπες.Και έχω την εντύπωση ότι οι συνάδελφοι που δεν μίλησαν,το έκαναν γιατί τα έχασαν με τα λόγια τα δικά σου.Πραγματικά λίγα σου είπε.Τα άτομα που ειρωνεύονται με βγάζουν από τα ρούχα μου.
#7. Ας πούμε κι ένα μπράβο στον φτωχό εργαζόμενο ο οποίος είπε όχι στην πλούσια που τον ερωτεύτηκε... Δύσκολες εποχές για να αρνεισαι ένα κάποιο βολεμα
#7.Σε μια γυναίκα τσιμπημένη,ίσως και ερωτευμένη γυρίζεις και λες,ευτυχώς που δεν έκατσε η φάση,γιατί έτσι κι αλλιώς με το που σας περνούσαν οι καύλες θα χωρίζατε.Η κοπέλα κάτι ένιωθε γι'αυτόν τον άνθρωπο.Πώς της το ακυρώνεις έτσι;Για όποιο λόγο κι αν μας μοιάζει μια σχέση αταίριαστη και χωρίς μέλλον,ένας άνθρωπος ερωτευμένος πληγώνεται,όταν του το λέμε.Στη συγκεκριμένη περίπτωση κιόλας δε ζήτησε τη γνώμη σας κατά πόσο μπορούν να συμπορευτούν δυο άνθρωποι με διαφορετική οικονομική επιφάνεια.Σου βγήκε όμως αυθόρμητα να το σχολιάσεις,γιατί αυτή η διαφορά στα πορτοφόλια σε απασχολεί και σε κάνει να θεωρείς την κοπέλα ξένο σώμα ανάμεσα σας.Εισβολέα θα έλεγα καλύτερα.Δε φτάνει που έχει φράγκα.Ήρθε να "κλέψει" και μια θέση εργασίας,την οποία θα μπορούσε να καταλάβει ένας λιγότερο προνομιούχος.Ας της άνοιγε ο μπαμπάς της ένα μαγαζί,ας πούμε,να μη βαριέται.Δε φτάνει,που μπορεί να χτυπήσει και πιο φραγκάτο γκόμενο,γιατί έχει τη δυνατότητα να κινείται και σε άλλους κοινωνικούς κύκλους.Τώρα διεκδικεί κι εκείνους που είναι πιο "προσιτοί" στα "κορίτσια του λαού".Δεν ήταν μόνο ότι δεν έβρισκες το σχέδιο πτήσης του γαϊδάρου.Γούσταρες να της την πεις και λίγο.Ήταν αναμενόμενο να αντιδράσει η κοπέλα.Μάλλον κατάφερες να πετύχεις και τη μύγα,που τη μυγιάζει,οπότε ξέφυγε το πράγμα.
Η αντίδραση,αν και δίκαιη,μου φάνηκε λίγο τραβηγμένη.Ποιος δεν έχει ακούσει πικρόχολα σχόλια;Υπέθεσα λοιπόν ότι πιθανόν να κατάφερε να αγγίξει ένα ευαίσθητο σημείο της κοπέλας κι αυτή να εκφράστηκε πιο έντονα.Είναι αρκετά συνηθισμένο να δέχεται κάποιος χτυπήματα κάτω από τη ζώνη εξαιτίας της οικογένειας του και να του αποδίδονται χαρακτηριστικά εξ αντανακλάσεως.Ευκατάστατη η οικογένεια,άρα δεν έχει ανάγκη,άρα είναι συμφεροντολόγα και θέλει να βρει αντίστοιχο πορτοφόλι,άρα είναι σνομπ,άρα,άρα...Αυτό νομίζω ότι λέει κι ο/η Loysi παρακάτω.Κι αυτό,κατά τη γνώμη μου,είναι και η μύγα,που παρενοχλήθηκε σ'αυτή την περίπτωση κι αφηνίασε.Μπορεί,βέβαια,να είναι και μια τύπισσα,που της λες ένα κι απαντάει εκατό,έτσι από χαρακτήρα.
#7 - Δεν ξέρω από πού να το πιάσω.Υπάρχει κανόνας που να λέει ότι παιδιά ευκατάστατων οικογενειών είναι ανίκανα για εργασία, είναι τεμπέλικα (που τρώνε "τα λεφτά του μπαμπά"), δεν διακρίνονται στην δουλειά ή επειδή έχει η οικογένεια χρήματα, ας κάτσουν αυτά για να δουλέψουν οι άλλοι που το έχουν ανάγκη;Όλα εξαρτώνται από το τι αγωγή και τι παραδείγματα έχει δώσει ο πλούσιος γονιός στο παιδί του. Υπάρχουν πλουσιόπαιδα που εκτιμούν την σκληρή δουλειά γιατί και έτσι διδάχθηκαν, και που επίσης εκτιμούν την αριστεία, το να είσαι καλός και να γίνεσαι καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Το πιθανότερο είναι να ήταν έτσι ο γονιός. Πολύ πιθανό να είναι και η κόρη έτσι και να μην θέλει να επαναπαύεται στα έτοιμα. Κατά συνέπεια, διακρίνω ότι η απάντηση της γράφουσας, όσο κι αν ορκίζεται, εμπεριέχει φθόνο και δεν της δίνω κανένα ελαφρυντικό. Ακόμη και συγνώμη να ζητήσει, έχει ήδη καρφωθεί και μάλιστα μπροστά σε πολύ κόσμο.
7) Λεφτά ξε-λεφτά, η κοπελιά ξεσκίζεται στην δουλειά όπως παραδέχεσαι, και οι κόποι της ανταμήφθηκαν γι'αυτο.Η ίδια κοπέλα, παραδεχτηκε πως απορρίφθηκε απο έναν γκόμενο.Για εμένα, αξίζει απο την μία μπράβο που δεν έπιασε δουλειά για χόμπι, λιμάροντας νύχια, αλλα σκίζεται για αυτήν, και αυτό φαίνεται.Απο την άλλη αξίζει απο το λιγότερο κατανόηση που έφαγε χυλόπιτα.Αντ'αυτού τι κάνεις? Την προσβάλλεις και για τα δύο ταυτόχρονα.Και που ξέρεις εσύ αν την νοιάζει η οικονομική κατάσταση του άλλου? Μπορει να έχει αρκετά και για τους 2 τουςΚαι πως το συμπέρανες αυτό , μιας και νταλαβεριζόταν με συνάδελφο, και δεν έριξε την χυλόπιτα αλλα την έφαγεΚαι απο πότε συνεπάγετε το Τενις κλάμπ με τα λεφτά? Νομίζεις οτι όλοι οι πλούσιοι/ευκατάστατοι είναι κάτι νεοπλουτοι χασομέρηδες ?Και λίγα σου είπε.5) The Americans. Θεϊκη σειρά
#5Μέτριο *Spoler Alert* για προηγούμενη σαιζόν.Σταμάτησα να το παρακολουθω, η σειρά δεν έχει τσίπα, δεν έχει σχέδιο, έχει φτηνά σεναριακά τρικ μη ανεκτά για οποιονδήποτε σοβαρό θεατή. Χαρακτηρικότερη η φάση με τη Μπεθ, οπού αφού έχει χαραμίσει κανα 6άρι εξοργιστικά αργά επεισόδια να κάνει μποντινγκ με το μηχανόβιο, καταλήγει να έχει ένα εντελώς αψυχολόγητο, παράταιρο τέλος, σε τελείως άκυρη στιγμη, το οποίο δεν οδήγησε σε καμία ουσιαστικη εξέλιξη στη συνέχεια. Οργή. Για να μη μιλήσουμε για το σκηνικό με το Γκλεν, όπου βλέπουμε ζομπια να του τρωνε τα σωθικα, αλλά στο επόμενο επεισοδιο 'λολ, σας τη φεραμε, τελικά ηταν ο άλλος'. Σοβαρευτείτε.Σε αυτό το σημείο δράττομαι της ευκαρίας να τονίσω πόσο έντιμη, μερακλίδικη, διακριτικά φιλοσοφημένη και ουσιαστικά λαική σειρά είναι το Supernatural. Προσφέρεται διατριβή :)http://lolmythesis.com/post/79586634668/people-dont-really-give-a-shit-that-angels-are
Η σειρά είναι μηδενιστική. Ούτε στη ζωή "τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο" (αυτή είναι η λογική φβ Λένα) έτσι και εδώ μπορούμε να έχουμε πολλά επεισόδια που να γυροφέρνουν κάτι και στο τέλος βνα μη γίνεται τίποτα. Το Walking Dead είναι η τέχνη για την τέχνη καθαρά.
# 7 και υποκριτούληδες (παρ' εκτός κι αν είστε όλοι τόσο ευκατάστατοι και μιγιάγκιχτοι) της στήλης Α Μπα, Ζήτησε γνώμη μπροστά σε κοινό 5 ατόμων (δηλαδή θα μπορούσε να λάβει 5 διαφορετικές απαντήσεις). Τουτέστιν, αφού ζήτησε, πήρε. Θα μπορούσε να πάρει 5 και πήρε μόνο 1. Πάλι καλά. Εφόσον ζήτησε γνώμες, θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένη για όλα, να τα δεχτεί και να πει κι ευχαριστώ που εδέησαν να της πούνε τη γνώμη τους. Δεν πήγε η κοπέλα του 7 να της πει ξεκάρφωτα τη γνώμη της. Και στο κάτω κάτω γνώμη είναι. Γιατί τσατίζεται η άλλη; Προφανώς γιατί έχει θέματα. Να το βουλώσουν οι άλλοι, αν αυτή έχει θεματάκια; Γιατί δεν την παραπέμπουμε στον ψυχολόγο, την τόσο προσφιλή συνήθεια της παρούσας στήλης, να βγάλει άκρη; Στο κάτω κάτω χρήματα έχει να τον πληρώσει.Να μην προσθέσω και ότι δουλεύοντας και προσπαθώντας να αποδείξει τα αναπόδεικτα, καταλαμβάνει μια θέση εργασίας από άνθρωπο που μπορεί και πραγματικά να τη χρειάζεται.Και, ναι, γιατί να είναι στο απυρόβλητο όταν, όντας ευκατάσταση, τσατίζεται που της το κοπανάνε; Την αλήθεια λένε. Και δεν περιμένεις να στο πει κάποιος αν του φτάνουν τα 800 ή αν συμπληρώνει από τα εισοδήματα της οικογενείας. Φαίνεται από το ρουχισμό, την εμφάνιση και ένα σωρό άλλα.
Όταν ζητάω γνώμη από κάποιον δε σημαίνει ότι του δίνω το δικαίωμα να με προσβάλει. Και δυστυχώς, όσο καλές προθέσεις κι αν είχε η ερωτωσα, με τον άκομψο τρόπο που είπε τη γνώμη της προσβαλλε τη συνάδελφο της. Κι εξάλλου, δεν νομίζω ότι τη ρώτησε αυτό, δεν κατάλαβα να ήθελε μια γενική γνώμη για τη ζωή της. Το δικαίωμα στην εργασία ειναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, δεν το έχουν μόνο οι φτωχοί. Εξάλλου, εφόσον δεν πήγε να δουλέψει στις οικογενειακές επιχειρήσεις, άφησε κενή μια θέση εκεί, για κάποιον άλλο. Μήπως εσύ έστειλες την ερώτηση;
Δηλαδή, αγαπητέ/ή Mentor, αν εγώ ήμουν φίλη σου και με ρωτούσες για το κούρεμα/ντύσιμο/αμάξι σου, θα είχα κάθε δικαίωμα να σου απαντήσω "είναι χάλια μαύρα" και εσύ δε θα έπρεπε να προσβληθείς, αφού "τη γνώμη μου είπα μωρέ, εξάλλου εσύ με ρώτησες". Αν όποιος σε ρωτάει, απασφαλίζει χειροβομβίδα, κάτι κάνεις λάθος. Άλλο να νοιάζομαι για κάποιον κι άλλο να του τρίβω στη μούρη την αποψάρα μου, "για το καλό του". Το "καλό" του προϋποθέτει αγαπητική διάθεση εκ μέρους μου, διαφορετικά είμαι χασάπης.Όσο για το ποιος χρειάζεται/δικαιούται τη θέση εργασίας, αυτό δεν είναι αρμοδιότητα δική σου να το κρίνεις. Όσο παράλογο κι αν σου φαίνεται, υπάρχει κόσμος που δουλεύει όχι μόνο για να φάει, αλλά και για να νιώσει ικανός και δημιουργικός. Είναι δικαίωμά του, σωστά? Το μόνο κριτήριο με το οποίο θα έπρεπε να μην προσλαμβάνεται κάποιος, θα έπρεπε να είναι τα προσόντα και οι ικανότητές του, όχι το αν θα μπορούσε να τρώει από τα έτοιμα.
Γιατί Mentor με άλλα λόγια η 7 της είπε "μην κοιτάς ούτε αυτόν ούτε κανέναν εδώ γύρω, κοίτα να βρεις κανεναν της σειράς σου γιατί εσύ θέλεις λεφτα για να είσαι ευτυχισμένη" Ακόμα κι αν δεν ήταν κακοπροαίρετη,ήταν τόσο άκομψος ο τρόπος της που το εχασε τελείως.Γενικά πάντως είναι αγενές το να σχολιάζει ο οποιοσδήποτε την οικονομική κατάσταση του άλλου έστω κι εμμέσως
#3Σε συνδυασμό με αυτά που ανέφεραν η Α, μπα και η Ίριδα(πατριαρχία, τηλεοπτική αισθητική), πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς τους άντρες που κάνουν αυτά τα 'αστεία', το κάνουν επειδη δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν συναισθήματα αγάπης σε άλλους άντρες φιλους τους. Θεωρούν ταμπού να εκφράσουν τρυφερότητα σε άλλους άντρες, ακόμα και αν αυτη η τρυφερότητα δεν έχει υπόνοια σεξουαλικής έλξης, καθώς οι 'πραγματικοι' άντρες δεν έχουν συναισθήματα (αυτά τα μονοπωλούν οι γυναίκες ως 'συναισθηματικές'). Εκφράζουν λοιπόν αυτή τη ποιότητα στη σχέση τους μόνο υπό τον όρο ότι την γελοιοποιούν και την υποβιβάζουν, και οι ίδιοι παραμένουν 'δυνατοί', 'αρρενωποί'κοκ.Και ναι, να πως οι ρητορικές της πατριαρχίας βλάπτουν και τα δύο φύλα. Σε συλλογικό επίπεδο οι άντρες πράγματι έχουν προνόμια, σε ατομικό επίπεδο όμως, το σύστημα επιβιώνει με το να αισθάνονται όλοι ανεπαρκείς και σε διαρκή καταστολή.
#5 Άσχετο, αλλά σε όποιον ψάχνεται για έξυπνη σειρά με χούμορ: An idiot abroad. Το δίδυμο Ricky Gervais κ Merchant του Office στέλνουν ένα χαζούλη (εννοώ που έχει μυαλό με περιορισμένους ορίζοντες, όχι περιορισμένες δυνατότητες) φίλο τους να ταξιδέψει στον κόσμο κ να καταγράψει τις εμπειρίες του. Είδα χτες το πρώτο επεισόδιο που τον πήγαν στην Κίνα να δει το Σινικό τείχος κ έ-λιω-σα.
#71. Πόρνη: Κάποια που ανταλλάζει σεξ με χρήμα. Τουτέστιν, αν πεις σε κάποια ότι πρέπει να ψάξει άντρα με λεφτά, πόρνη την ψιλολές εδώ που τα λέμε. 2. Κανείς δεν δουλεύει από χόμπι, κάποιου είδους ανάγκες καλύπτει 3. Μπορεί κάποιος να έχει γεννηθεί σε ευκατάστατη οικογένεια και να μην τον νοιάζουν τα λεφτά. Μπορεί να μην τον νοιάζει ούτε και το τέννις. Σπάνιο, αλλά συμβαίνει. 4. Αν η 7 προσέθετε στο τέλος της μπηχτής κι ένα "χρυσό μου" (συνοδευόμενο από ειρωνικό μειδίαμα, ελαφρύ κούνημα του κεφαλιού και γουρλωμένο μάτι), θα έπαιρνε αριστείο κατινιάς. Τώρα, δυστυχώς, δεν μπορώ να της βάλω πάνω από 9 στα 10. Έκανε φιλότιμη προσπάθεια, το αναγνωρίζω, αλλά δεν έφτασε το τέλειο. Το χρυσό μου.
7. Ναι, αλλά με τους θεούσους και τις θεούσες υπάρχει το εξής πρόβλημα: δεν αρκούνται απλώς στο να έχουν την άποψή τους. Προσπαθούν επίσης να την επιβάλολυν στους άλλους, θεωρώντας ότι η δική τους είναι η μόνη αλήθεια. Θεορώντας δε ότι η αμφισβήτιση αυτής της αλήθειας, είναι βλάσφημη και άξια τραγικής τιμωρίας. Ε, εκεί είναι κάπως δύσκολο να μην πεις την γνώμη σου εδώ που τα λέμε. Στην τελική, τα reprecautions του να λες τη γνώμη σου, υπάρχουν. Αλλά για όλους!
Ναι αλλά κι εμείς οι άθεοι συχνά φερόμαστε έτσι. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Απλώς δεν είναι τόσο έντονη η αίσθηση γιατί δεν ανήκουμε στην κρατούσα αντίληψη. Τον θεούσο έχει και σημασία σε τι συνθήκες τον γνωρίζεις, πόσο σημαντικός είναι για σένα και πόσο επηρεάζει τη ζωή σου η απόψή του, για να κρίνεις αν θα μπεις στον κόπο να αμφισβητήσεις την αλήθεια του ή να πεις ένα "μμ ΟΚ" και να αλλάξεις κουβέντα. Τα repercussions δεν είναι πάντα ίδια για όλους σε κάθε δεδομένη στιγμή.
#7 Nαι οκ αλλά η άλλη μοιράστηκε μια προσωπική της πληροφορία και μετά ζήτησε τη γνώμη των παρευρισκόμενων, οπότε κατά κάποιο τρόπο μόνη της ξεπέρασε το όριο της απλής συναδελφικής σχέσης.Πόσο μάλλον δε που αναφερόταν σε επίσης συνάδελφο, πρόσωπο δηλαδή που οι παρευρισκόμενοι γνώριζαν και δεν ήταν καν παρών.
#7Εγώ βρήκα πολύ σωστή την απάντησή σου. Δεν θεωρώ ότι την έθιξες με κάποιο τρόπο. Ότι αυτή έχει πρόβλημα, έχει. Πού να το ξέρεις όμως εσύ;Όταν ζητάμε τη γνώμη κάποιου πρέπει να ειμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις απαντήσεις, ακομα κι αυτές που δεν περιμέναμε ποτέ και δεν μας αρέσουν καθόλου. Οι συνάδελφοι δεν επενέβησαν γιατί ου μπλέξεις με τόσο απρόβλεπτα κι εκρηκτικά άτομα. Το θετικό είναι ότι δεν πήραν το μέρος της. Αν ήταν τόσο προσβλητικό αυτό που είπες θα την υποστήριζαν επιτόπου.Η κοπέλα μπήκε πολύ ξαφνικά στον κόσμο των ενηλίκων, οπότε έχει να καλύψει πολλά στάδια ωρίμανσης και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι συνάδελφοι μπορεί να μην αντέδρασαν επειδή βαριούνταν, ή επειδή είδαν το δίκιο/άδικο και των 2 πλευρών: αν η μία "πήγαινε γυρεύοντας" αφού αποφάσισε να πει τον πόνο της όχι σε φίλους, αλλά σε συναδέλφους (αυτό δηλαδή τι σημαίνει? Ότι αφού ρωτάω έναν μη φίλο, εκείνος δικαιούται να με πυροβολήσει λεκτικά? Ξαφνικά δεν καταλαβαίνουμε από ενήλικη διαχείριση σχέσεων?), ταυτόχρονα η άλλη πέταξε καφρίλα ολκής. Διότι τελικά, όταν μας ρωτάνε, ίσως θέλουν μια συμπονετική κουβέντα, όχι μια φιλοσοφική/ψυχαναλυτική προσέγγιση.
Δηλαδή βρε παιδιά, θα πρέπει να απαντάμε λέγοντας τη γνώμη μας κατά πως θα ήθελε ο ερωτών; Δεν λέω να μη τη στρογγυλοποιούμε και να μην είναι ευγενική. Αλλά όταν ρωτάς αναλαμβάνεις την ευθύνη να ακούσεις και πράγματα που δεν σου αρέσουν. Αν περιμένεις να πάρεις χαϊδευτικές απαντήσεις όπως αυτές που θα σου έδινε ο μπαμπάκας και η μαμάκα είσαι ακόμα ανήλικο.