Σκεφτείτε πριν το κοινοποιήσετε αυτό!

5

Δείτε πρώτα το ωραίο βίντεο πάνω, και τα λέμε σε λίγο :)

*** 

Λοιπόν: Είναι πολύ χρήσιμη η συμβουλή του βίντεο, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν ψάξεις όντως για τη Σουηδία και τα χριστουγεννιάτικα φώτα στους δρόμους (ή για οποιοδήποτε hoax) δεν θα βρεις μηδέν αποτελέσματα. Αντιθέτως, θα βρεις χιλιάδες ψεκασμένα -συνωμοσιολογικά δηλαδή- σάιτ που απευθύνονται στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή και υποστηρίζουν τα πιο τρελά ψέματα.

Με δυο λόγια δεν είναι απαραίτητα λύση το να ψάξεις στο ίντερνετ αν ισχύει κάτι. Θα βρεις αποτελέσματα που λένε ότι ισχύει, θα βρεις και αποτελέσματα που λένε ότι δεν ισχύει. Και, συνήθως, θα πιστέψεις αυτό που σε συμφέρει πιο πολύ. Στις αμερικανικές εκλογές τα «συστημικά» ΜΜΕ ανέφεραν γεγονότα (όχι μόνο δεν κουκούλωσαν  αλλά ξόδεψαν πολύ περισσότερο χώρο για τα email-gate σκάνδαλα της Κλίντον παρά για τις πολιτικές της) ενώ τα μη συστημικά ήταν γεμάτα ψέματα, που έπειθαν όμως πολύ περισσότερο τους ψηφοφόρους, ειδικά αυτούς που ήθελαν να πειστούν ότι ο Τραμπ ήταν ικανότατος και η Κλίντον ο Σατανάς. Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα: θεωρώντας ότι τα μεγάλα ΜΜΕ εξυπηρετούν συμφέροντα άρα μας λένε πάντα ψέματα, καταλήγουμε να πιστεύουμε κάθε ανώνυμη και αναξιόπιστη μαλακία που διαβάζουμε, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι «συστημική»...

Μπήκα στο google και, τουλάχιστον τη στιγμή που έγραφα το άρθρο, πρώτο αποτέλεσμα για muslims christmas lights sweden μου έβγαλε ένα άρθρο απ' το αναξιόπιστο σάιτ του Milo Yiannopoulos που έλεγε ότι η Σουηδία το έκανε για χάρη των Μουσουλμάνων. (Ανέφερε και τον επίσημο, πραγματικό, λόγο, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν απλή δικαιολογία.)

Ψάχνοντας περισσότερο (για να μη μοιραστώ το βιντεάκι άκριτα) για το αν ο λόγος που κάποιες πόλεις της Σουηδίας δεν θα βάλουν φέτος φωτάκια είναι για να μην εξοργίσουν τους Μουσουλμάνους που δεν θέλουν να βλέπουν χριστιανικούς στολισμούς, βρήκα ότι όλοι οι υπόλοιποι στολισμοί γίνονται κανονικά (Χριστουγεννιάτικα δέντρα, φάτνεις, Χριστούληδες, τα πάντα!) άρα καμιά σκασίλα δεν έχουν οι Σουηδοί μήπως προσβάλλουν τους Μουσουλμάνους ή τους άθεους ή τους Βουδιστές με τους χριστιανικούς εορτασμούς τους.

Χρειάστηκε όντως αρκετό ψάξιμο για να σιγουρευτώ, και φοβάμαι πως η εύρεση της αλήθειας θα γίνεται για κάθε δημοσιογράφο όλο και πιο δύσκολη χρόνο με το χρόνο. Για τους απλούς αναγνώστες, δε το συζητάμε καν...

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ