Πεφταστέρια**

Πεφταστέρια** Facebook Twitter
Συγνώμη μαμά αλλά δυστυχώς και φέτος η ευχή σου δεν θα πραγματοποιηθεί. Αλλά θα πέσουν και του χρόνου αστέρια (για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι αστέρια αλλά αστρική σκόνη η όποια φλέγεται όταν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα της γης)..
2

"Look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see, and wonder about what makes the universe exist. Be curious.

Stephen Hawking

 

Μέσα Αυγούστου. Όπως κάθε χρόνο "τα μπάνια" μονοπωλούν το ενδιαφέρον του μέσου Έλληνα. ΜΜΕ και σοσιαλ μίντια έχουν πάει και εκείνα διακοπές και ως δια μαγείας θέματα πολιτισμού, τέχνης αλλά και επιστημονικά ξεπροβάλλουν δειλά, σχεδόν φοβισμένα. Θέματα για λίγους στην Ελλάδα της κρίσης, την οποία έχω εγκαταλείψει εδώ και 4 χρόνια.

"Γιώργο τι είναι τα πεφταστέρια; Και κάτσε, πέφτουν δηλαδή τα αστέρια, και που πάνε;" ρωτάει με έκπληξη η μητέρα μου.


Με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη απαντάω εγώ "Που τα ξέρεις βρε μαμά εσύ τα πεφταστέρια;" 

"Να εδώ στις ειδήσεις λέει ότι δυο αστρονομικά φαινόμενα μας περιμένουν τον Αύγουστο, υπερπανσέληνος και πεφταστέρια. Είπε να κάνουμε και μια ευχή αν δούμε κάποιο αστέρι να πέφτει!! "


"Και εσύ τι ευχή θα κάνεις μαμά; "


"Μα να επιστρέψεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αγκαλιά μου! "

 

Άγνοια, έλλειψη ενδιαφέροντος, άρνηση για θέματα που κουράζουν εγκεφαλικά και πνευματικά. Κατά το πλείστoν ματαιόδοξοι άνθρωποι έτοιμοι για όλα με στόχο να ικανοποιήσουν το υπερεγώ τους. Πιστέψτε με δεν έχω τίποτα με τους επιφανειακούς ανθρώπους. Άλλωστε δεν υπάρχει περισσότερο επιφανειακός από εμένα.

 

Η κουβέντα με τη μητέρα μου με έβαλε σε σκέψεις. Την επόμενη μέρα λοιπόν πήγα μια βόλτα στο κέντρο της πόλης μου, της όμορφης Θεσσαλονίκης. Και αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα. Πήρα μια κόλα χαρτί, ένα στυλό και χώρισα την κόλα σε 4 κατηγορίες: επιστήμη/σπουδές, τέχνες (όλων των ειδών), κρίση, σοσιαλ μίντια/γκομενικα/κουτσομπολιά (κάθε είδους). Επισκέφτηκα λοιπόν κάποιες πολυσύχναστες καφετέριες της πόλης (χάλια τα νευρά μου στο τέλος από τους πολλούς καφέδες), με σκοπό να ακούσω τις συζητήσεις αυτών των ανθρώπων που σε αντίθεση με μένα, αποφάσισαν να μείνουν Ελλάδα. Παράλληλα μάρκαρα και την αντίστοιχη στήλη. Ένα 10% μιλούσε για τις σπουδές του, ένα 5 % για τέχνες, ένα 15% για την κρίση και το υπόλοιπο 60% για γκόμενους, γκόμενες, και φεισμπουκ. Ανοίγω παρένθεση εδώ. Αχ αυτήν την λέξη πόσες φορές την άκουσα. Φεισμπουκ εδώ, φεισμπουκ εκεί, φεισμπουκ παραπέρα. Δεν θα πω παραπάνω όμως γι' αυτό. Εγώ τις επιλογές μου τις έχω κάνει όσον άφορα αυτό το κομμάτι. Δεν με κέρδισε ο δημοφιλής ιστότοπος. Βρήκα άλλους τρόπους να επιβεβαιώσω το εγώ μου και να ικανοποιήσω την ματαιοδοξία μου. Κλείνει η παρένθεση.

Κοιτώντας λοιπόν τα αποτελέσματα, σκέφτηκα την μητέρα μου, η οποία δεν γνώριζε την προέλευση των πεφταστεριων. Αποφάσισα έτσι να πάρω τηλέφωνο κάποιους φίλους μου. Η πρόταση μου δεν έχει να κάνει με καφέ, βόλτα η κλαμπ. Αλλά με άστροπαρατήρηση. Στο τέλος της ημέρας σκέφτηκα ότι μάλλον θα πρέπει να αλλάξω φίλους (φυσικά και δεν θα τους άλλαζα με τίποτα!).

Άγνοια, έλλειψη ενδιαφέροντος, άρνηση για θέματα που κουράζουν εγκεφαλικά και πνευματικά. Κατά το πλείστον ματαιόδοξοι άνθρωποι έτοιμοι για όλα με στόχο να ικανοποιήσουν το υπερεγώ τους. Πιστέψτε με δεν έχω τίποτα με τους επιφανειακούς ανθρώπους. Άλλωστε δεν υπάρχει περισσότερο επιφανειακός από εμένα. Άλλωστε και ένας τρομερά καλλιτεχνικός άνθρωπος όπως ο Αντι Γουόρχολ υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελαφρότητα του πνεύματος. Δεν μπορώ όμως να πιστέψω ότι το ενδιαφέρον του σύγχρονου νέου στην Ελλάδα του 2014, περιορίζεται σε σοσιαλ
μίντια, σελφις, γκομενικά, ξενυχτάδικα και αικονσ όλων των ειδών (Αλήθεια τι θα γίνει με σας τις φασιον μπλογκερς;).

Τα πεφταστέρια λοιπόν θα παραμείνουν αστέρια που πέφτουν για τον Έλληνα του 2014. Η αστρολογία θα καθορίζει την καθημερινότητα του. Ο φόβος των αεροψεκασμών θα μονοπωλεί τις ανησυχίες του. Οι κακοί πολιτικοί θα αποτελούν μόνιμη δικαιολογία. Οι χυδαίοι δημοσιογράφοι αβανταδόροι των πολιτικών και φερέφωνα των συμφερόντων, μόνιμος στόχος των βίαιων ξεσπασμάτων του. Ο φασισμός, η ελπίδα του για το μέλλον.

Συγνώμη μαμά αλλά δυστυχώς και φέτος η ευχή σου δεν θα πραγματοποιηθεί. Αλλά θα πέσουν και του χρόνου αστέρια (για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι αστέρια αλλά αστρική σκόνη η όποια φλέγεται όταν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα της γης). Μπορείς να δοκιμάσεις ξανά τότε. Και μαζί σου θα κάνω και εγώ μια ευχή.

 

Γιώργος Τσακυρίδης,
Space Engineer @ German Aerospace Agency Bremen, 2014

Υ.Γ.: Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει δουλειά. Το οποίο λογικά συνεπάγεται και άλλα προβλήματα. Τα οποία και προφανώς δεν βοηθούν στο να θέλεις να ασχοληθείς με τα πεφταστέρια. Τα πεφταστέρια όμως αποτελούν την αφορμή μιας γενικότερης αποστροφής από τα ουσιώδη της ζωής. Και όχι, δεν εννοώ ότι όποιος δεν γνωρίζει την προέλευση τους είναι κενός. Σίγουρα όμως το μόνο που μετράει πλέον είναι το περιτύλιγμα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ