Στο σημερινό «Α μπα»: νεανικές ανησυχίες

Στο σημερινό «Α μπα»: νεανικές ανησυχίες Facebook Twitter
34


__________________
1.


Αγαπητή Άμπα
Είσαι η καθημερινή μου συντροφιά , με τις εύστοχες απαντήσεις, τον τρόπο προσέγγισης, την οξυδέρκειά σου.
Με απασχολεί πολύ το παρακάτω θέμα: Είμαι γύρω στα 45 , δυσκολεύομαι κάπως στις διαπροσωπικές σχέσεις λόγω συνεσταλμένου χαρακτήρα και τελευταία σκέφτομαι τις γνωριμίες μέσω διαδικτύου.
Ποιά είναι η γνώμη σου αγαπητή μου ά μπα για τα διάφορα σάιτ γνωριμιών;
Αξίζει τον κόπο να απευθυνθώ εκεί;
Θα βρω μια συντροφιά από εκεί;
Μήπως είναι μάταιο, λάθος δρόμος ή και απάτη;
Θα περιμένω την απάντησή σου αγαπημένη μου, με αγωνία και ενδιαφέρον!!
Σε ευχαριστώ που με άκουσες.
- Κατερίνα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν δυσκολεύεσαι στις διαπροσωπικές σχέσεις λόγω συνεσταλμένου χαρακτήρα δεν θα διευκολυνθείς από τις γνωριμίες μέσω διαδικτύου. Οι γνωριμίες μέσω διαδικτύου είναι επίσης, γνωριμίες. Το επιπλέον πρόβλημα, ας πούμε, είναι ότι μέχρι να δεις τον άλλον μπορεί να σου λέει ψέματα για τα πάντα. Και από κοντά κάποιος μπορεί να σου λέει ψέματα, αλλά δεν μπορεί να κρύψει εμφάνιση, ηλικία, ύψος, κιλά, φύλο, που μπορεί να είναι βασικά πράγματα.


Το «αξίζει τον κόπο» και «θα βρω συντροφιά από εκεί», αυτά δεν μπορεί να τα απαντήσει κανείς. Ζητάς να σου προβλέψουν το μέλλον. Αξίζει όσο αξίζει και στην έξω ζωή. Θα είναι το ίδιο δύσκολο. Το θέμα δεν είναι τι πιστεύω εγώ για τα σάιτ γνωριμιών, αλλά πόσο εξοπλισμένη είσαι να καταλαβαίνεις τους άλλους, να αποκωδικοποιείς μηνύματα, και να προστατεύεις τον εαυτό σου. Αν πιστεύεις ότι υστερείς σε αυτά, κάθε γνωριμία μπορεί να φανεί επικίνδυνη. Αυτό δεν αλλάζει με το μέσο γνωριμίας, αλλά με ψυχολόγο.

__________________
2.

Σ' έναν, κατά τα αλλα, υπέροχο άνδρα, πως παραβλέπεις το ότι εχει τατουάζ το ονομα της πρωην του ;
- Η εγω


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πόσα τατουάζ έχει, σε ποια ηλικία τα έκανε, σε ποια ηλικία έκανε το όνομα της πρώην του, πότε έκανε τατουάζ το όνομα της πρώην, γιατί το έκανε, γιατί δεν το βγάζει. Αυτά και πολλά άλλα πρέπει να συνυπολογιστούν. Τέλος, να μην παραβλέπεις ποτέ τίποτα, αλλά να τα λαμβάνεις όλα υπόψη, και να μην αποφεύγεις να τα αξιολογείς. Αν κατά τα άλλα είναι πράγματι υπέροχος, δεν χρειάζεται να σε απασχολεί για την ώρα. Αν σταματήσει να είναι υπέροχος, ίσως αποκτήσει άλλη σημασία αυτό που εντόπισες τώρα.

__________________
3.

Γεια σου κ παλι α μπα! Ηθελα κ εγω να γραψω καπου αυτο που με βασανιζει κ ν ακουσω μια αποψη! Χωρισα πριν 2,5 μηνες απο 5ετη σχεση (εγω 23,αυτος 29) κ προσφατα εμαθα (τον "πιεσα" να μου πει) οτι εχει προχωρησει κ ειναι σε σχεση,ερωτευμενος κ τα συναφη.. ειναι παραλογο να διερωτομαι πώς κ ποτε προλαβε να τα κανει ολα αυτα;πως το ξεπερασε τοσο γρηγορα; αυτες οι -μαλλον ρητορικες- ερωτησεις γινονται γιατι εγω νιωθω οτι μαλλον τον θελω ακομα κ επισης αυτον τον καιρο σιχαινομαι κ μονο στην ιδεα καποιου αντρα ή σχεσης. Τελος,πως μπορουμε να διακρινουμε αν είναι απλος εγωισμος ή συναισθηματα αγαπης κ ερωτα αυτα που νιωθουμε οταν μας απορριπτει καποιος;
Ευχαριστω κ ευχομαι να απαντησεις!
- Πονεμενη της ιστοριας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πρώτα από όλα, επειδή λέει ότι είναι ερωτευμένος και σε σχέση δεν σημαίνει ότι είναι. Μπορεί να τα είπε για να τα ακούει ο ίδιος, μπορεί να τα είπε για να τα ακούσεις εσύ και να τον προσπεράσεις. Μπορεί και να ισχύει βέβαια, αλλά μπορεί να πρόλαβε επειδή απλά στάθηκε πολύ τυχερός. Δεύτερον, μπορεί να λες ότι σιχαίνεσαι και μόνο στην ιδέα κάποιου άντρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν σου έτυχε κάποιος καλός, έτσι δεν είναι; Θεωρητική καθαρά είναι η αηδία. Τρίτον, το ότι τα έφτιαξε με κάποια δεν σημαίνει ότι ξεπέρασε κάτι. Μια χαρά κάνεις σχέσεις με περισσεύματα από προηγούμενες.


Μην τον βλέπεις ανταγωνιστικά, είναι πολύ, μα πάρα πολύ κακή ιδέα. Δεν κερδίζει όποιος κάνει σχέση πρώτος. Δεν κερδίζει κανένας, γενικά, έτσι κι αλλιώς, όλοι απλώς ζούμε τις ζωές μας.


Τα συναισθήματα που σε κυριεύουν τώρα δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Μπορούν να συνυπάρχουν, και συνήθως συνυπάρχουν. Θα καλμάρουν και θα ξεθυμάνουν και θα ξεδιαλυθούν με τον καιρό, ακόμη πιο γρήγορα αν σταματήσεις να τον παρακολουθείς στα σόσιαλ και αν σταματήσεις να τον πιέζεις για να σου πει πράγματα που δεν θέλει να σου πει αλλά και δεν θέλεις να ακούσεις.

__________________
4.

 

Αγαπητη Α μπα,

πώς οριζεις την εξαρτηση στις φιλικες σχεσεις, ειδικα τις γυναικεις? Ποτε καταλαβαινεις οτι ειναι φιλικη/αθωα μονο η εξαρτηση και οχι ερωτικη?
-Σάρα

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν έχεις εξάρτηση, το πρόβλημα που έχεις είναι η εξάρτηση, και όχι αν είναι φιλική ή ερωτική εξάρτηση. Αν χρησιμοποίησες αυτή τη λέξη επιπόλαια, η απάντηση είναι ότι θα καταλάβεις όταν θα είσαι έτοιμη, αν δεν βιάζεσαι. Αν εννοείς ότι είσαι εξαρτημένη από άλλο άνθρωπο, έχεις κάπως πιο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να πάρεις πάρα πολύ στα σοβαρά.


__________________
5.


Α μπα μου, γεια σου. Πως διαχειριζομαι τους κοινους φιλους στα social media μετα τον χωρισμο απο σχεση 1,5 χρονου και 7 χρονια φιλιας; Προφανως και με επηρεαζουν πραγματα που βλεπω γιατι με γυρνανε πισω. Απο την αλλη δεν μπορω να σβησω 50 ατομα με τα οποια ειχα και καλη σχεση. Πλιζ χελπ! Φιλακια.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Α, αυτά τα μάθαμε καλά την περίοδο του δημοψηφίσματος (κάτι διορθωτικές κινήσεις έγιναν με την εκλογή Τραμπ). Κάνε τους από φίλους, γνωστούς, ή ακόμα «περιορισμένους». Δες οδηγίες εδώ.
 

__________________
6.


Γεια σου α,μπα. Αλήθεια, τι ώρα είναι τώρα που γράφεις την απάντηση, πρωί-βράδυ; και γενικά ποια ώρα της ημέρας προτιμάς να απαντάς;

Μετά τα εισαγωγικά ερωτήματα περιέργειας, ακολουθεί το ουσιαστικό ερώτημα: Θεωρείς ότι ο πήχης ικανοποίησης-αξιολόγησης της ζωής ενός ανθρώπου συνολικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα απέναντι σε πράγματα, πρόσωπα, καταστάσεις, θα άξιζε να τοποθετηθεί στο ύψος των επόμενων δυο λέξεων, "Good Enough";

Προσωπικά, όσο πλησιάζω στη μέση ηλικία, πιστεύω όλο και περισσότερο ότι αυτό το "good enough" είναι όλα τα λεφτά. Ποιες ιδανικές καταστάσεις, ποια όνειρα, ποια τελειότητα, ποια σούπερ φανταστική σχέση, ποια ανεπανάληπτα μοναδική θέση εργασίας, ποια μονιμότητα... Good enough να είναι και πάλι τυχερός/η θα είσαι. Δεν λέω να μην προσπαθεί κανείς διαρκώς για το καλύτερο δυνατό, το αντίθετο, να τα δίνει όλα, απλά να είναι ευχαριστημένος και με το επαρκώς ικανοποιητικό... Νομίζω, ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός με την ίδια τη ζωή αλλά και μια καλή ευχή για το νέο έτος. Πώς το βλέπεις εσύ;
- Β+


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Νομίζω ότι σε αρκετούς τομείς είναι καλό κριτήριο (κατοικία, οικογενειακές σχέσεις, κοινωνική ζωή, κιλά), αλλά μέσα σε αυτούς δεν θα έβαζα και τη δουλειά, και τη σχέση. Τουλάχιστον το ένα από αυτά τα δύο πιστεύω ότι πρέπει να σε καλύπτει πλήρως. Δεν μιλάμε για τα όνειρα και την τελειότητα, αλλά για κάλυψη, όπως έχουν αναπροσαρμοστεί τα πράγματα με την ηλικία και τον καιρό. Τη μισή μέρα είσαι στη δουλειά, την άλλη μισή στο σπίτι, ε, κάπου πρέπει να έχεις φτιάξει την κατάσταση έτσι ώστε να καλύπτεσαι (που σημαίνει, να χαίρεσαι που είσαι εκεί, να μην βαρυγκωμάς). Με κάτι πρέπει να ολοκληρώνεσαι, να έχεις κάτι δικό σου με την έννοια του προσωπικού, που το προσέχεις και το φροντίζεις και το αναπτύσσεις και το βλέπεις να εξελίσσεσαι. Αλλιώς με τι μετράς τον χρόνο, την ζωή σου, την ύπαρξη σου γενικά; Με το ημερολόγιο μόνο;

 

(Συνήθως το α μπα είναι η πρώτη δουλειά που κάνω, αλλά σήμερα δεν πέτυχε, και τώρα είναι 7.30 το βράδυ).

_________________
7.


Αγαπητή Α μπά.
Κατ'αρχάς συγχαρητήρια για τη στήλη, ειναι φοβερή!
Έχω το εξής θέμα : στις αρχές του καλοκαιριού είχα πάει με την παρέα μου σε ένα μαγαζί και μετά από μερικές μέρες με έκανε άντ στο φέισμπουκ ένα παιδί και μ είπε ότι με είδε εκεί στο μαγαζί και θα ήθελε να με γνωρίσει. Από τοτε μιλάγαμε όλο το καλοκαίρι κάθε μέρα . Όταν γύρισα τον Σεπτέμβρη Αθήνα, βρεθήκαμε από κοντά και ξεκινήσαμε να βγαίνουμε και μου είπε ότι θέλει σχέση (21 χρονών και οι δύο) . Από την δεύτερη φορά που βγήκαμε με γνώρισε στους 2 κολλητούς του και όποτε πήγαινα σπίτι του ήταν εκεί και η οικογένεια του και δεν είχε θέμα στο να με γνωρίσει και σε αυτούς. Δηλαδή φαινόταν ότι ήθελε να είναι μαζί μου και όχι για μια βραδιά μόνο. Ωστόσο, μετά από δυο μήνες άρχισε να απομακρύνεται αλλά έλεγε ότι ήταν λόγω δουλειάς (δουλεύει πάνω από δέκα ώρες την ημέρα), όμως έβλεπα ότι δεν ήταν όπως πριν απέναντι μου. Του μίλησα και μου είπε ότι δεν νιώθει όπως ένιωθε στην αρχή και δεν μου ξαναέστειλε ούτε και εγώ του έστειλα. Όταν μετά από ένα μήνα του έστειλα και ρώτησα τον λόγο, δεν μου έδωσε εξήγηση. Λες να γνώρισε κάποια άλλη και του άρεσε περισσότερο? Πραγματικά δεν ξέρω τι έφταιξε, αλλά μου λείπει πολύ και θέλω να του στείλω έστω να δω τι κάνει.
- Μια αναγνώστρια

Δεν έχει διαφορά το αν γνώρισε άλλη και του άρεσε περισσότερο από το να αλλάξει γνώμη για σένα. Αν κάποια άλλη του αρέσει περισσότερο, σημαίνει ότι άλλαξε γνώμη για σένα. Αν άλλαξε γνώμη για σένα, τι σημασία έχει αν βρήκε άλλη ή όχι; Δεν είναι άβουλο ον, ούτε είσαι εσύ ή η υποτιθέμενη κοπέλα αντικείμενα, για να βλέπει ποιο γυαλίζει περισσότερο και να τα χάσει. Μιλάμε για ανθρώπους.

 

Δυστυχώς, ενώ σου φαίνεται πολύ μεγάλο μυστήριο το πώς γίνεται να άλλαξε γνώμη μετά από δυο μήνες, δεν είναι καθόλου παράξενο, και δεν χρειάζεται να αποκρυπτογραφηθεί. Σε παραξενεύει και θέλεις εξηγήσεις επειδή είσαι από την άλλη πλευρά. Αν ήσουν αυτή που ξενέρωνε λίγο, δεν θα ρωτούσες «αγαπητή α μπα, γνώρισα κάποιον πριν από δύο μήνες, και τώρα δεν μου αρέσει πια. Πες μου σε παρακαλώ, πώς εξηγείται αυτό το απίστευτο πράγμα, ειδικά εφόσον αυτός δεν έχει αλλάξει γνώμη για μένα! Αφού εγώ δεν τον θέλω πια, αυτός γιατί με θέλει ακόμα;» Δεν το ρώτησε κανείς, ποτέ.


Δεν υπάρχει κάτι για να σου πει, γι' αυτό δεν σου είπε τίποτα. Δύο μήνες είναι καλό διάστημα για να ξέρεις αν σου αρέσει κάποιος ή όχι. Οι αρχικές προθέσεις δεν έχουν σημασία. Είπε ότι θέλει σχέση, δεν είπε ότι θέλει οπωσδήποτε σχέση μαζί σου.


Ό,τι και να υποθέσεις για την αλλαγή του λάθος θα είναι, κι αυτό επειδή δεν τον ξέρεις, κι επειδή επίσης κατά πάσα πιθανότητα ούτε αυτός ξέρει. Ένιωσε ότι δεν ταιριάζετε, ότι δεν ανυπομονεί να σε ξαναδεί, ότι το είχε φανταστεί αλλιώς. Πώς; Απλά αλλιώς. Ούτε αυτός μπορεί να το περιγράψει, αλλά όταν το βρει, θα το καταλάβει.
Κι εσύ το ίδιο. Μην αναρωτιέσαι, κράτα το «όχι» και προχώρα. Δυόμιση μήνες ήταν, μην θρηνείς κάτι που δεν είχες.

34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ